Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 7.3.2015. u 8:27
Prikaza: 2157
|
Autor: SBplus/Dražen Klisurić

Razvoj lokalne zajednice

Promicanjem ekološke proizvodnje do zapošljavanja

Brodski Stupnik : Promicanjem ekološke proizvodnje do zapošljavanjaS tribine o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji(Foto: Dražen Klisurić/Općina Brodski Stupnik)

Razvojem ekološke svijesti u lokalnoj zajednici, gdje posebnu ulogu imaju osnovne škole i lokalne udruge, ali i sva domaćinstva kroz razvoj praktičnih znanja u njegovanju eko vrtova i provedbi drugih ekoloških aktivnosti može se utjecati na razvoj novih gospodarskih aktivnosti i zapošljavanje.

BRODSKI STUPNIK - Općina Brodski Stupnik u suradnji s LAG-om POSAVINA organizirala je predavanje na temu "Ekološka poljoprivredna proizvodnja" te mogućnost korištenja bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja, koje je u Mjesnom domu održala doc.dr.sc. Snježana Tolić sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Kroz prvu temu pod nazivom "Ekološki i socijalni ciljevi razvoja Općine i Lag područja" sudionici su dobili informaciju kako se različitim oblicima inovativnih praksi, prilagođenih određenim skupinama društva, može animirati šira društvena zajednica na zajedničke aktivnosti na promicanju ekoloških i socijalnih interesa te na taj način utjecati na razvoj novih gospodarskih aktivnosti i zapošljavanje.

Naglasak je stavljen na razvoj ekološke svijesti u lokalnoj zajednici, gdje posebnu ulogu imaju osnovne škole i lokalne udruge, ali i sva domaćinstva kroz razvoj praktičnih znanja u njegovanju eko vrtova i provedbi drugih ekoloških aktivnosti.

Kroz drugu temu pod nazivom "Mogućnosti financiranja sektora poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja RH 2014-2020″ predstavljen je "Program ruralnog razvoja RH 2014-2020″ koji nudi široku paletu različitih mjera potpore za razvoj OPG-a i drugih poslovnih subjekata, a koji djeluju u području poljoprivrede, šumarstva i prerade. Posebno je istaknuto da određeni broj mjera potpore mogu koristiti općine, civilne udruge, vjerske organizacije, vrtići i druge ustanove za vrlo raznolike projekte. Svi ovi projekti trebaju naći svoje mjesto u strateškim planovima općina i LAG-a da bi mogli biti financirani, za što je potreban kvalitetan i konstruktivan dijalog između različitih dionika u lokalnoj zajednici.

Kako je predavanju bilo prisutno više od stotinu sudionika, iskorištena je prilika te su nazočni upoznati i s Projektom budućeg poljoprivrednog inkubatora u Poslovnoj zoni "Rižino polje" putem kojeg se želi pomoći malim domaćinstvima u isplativoj proizvodnji i plasmanu široke palete poljoprivrednih proizvoda.

U stvaranju daljnjih povoljnih uvjeta za bavljenje poljoprivredne proizvodnje, Općina je pokrenula i pripremne aktivnosti za izgradnju sustava navodnjavanja koji se može financirati sredstvima EU.

Sudjelujući u raspravi sudionici ove radionice izrazili su svoje zadovoljstvo te dali potporu u daljnjim aktivnostima, kako Općine Brodski Stupnik, tako i Lag-Posavina.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proizvode vino za žene, mada ga mogu piti i muškarci

Umirovljenik koji je otvorio OPG

Proizvode vino za žene, mada ga mogu piti i muškarci

11.11.2018. | 10:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Neugodne mirise mještani neće osjetiti'

U petak otvorenje velike farme purana

'Neugodne mirise mještani neće osjetiti'

17.7.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poduzetnik Galić kupio i Stupničke dvore

Gospodarsko čudo, a u Slavoniji

Poduzetnik Galić kupio i Stupničke dvore

23.5.2018. | 14:14
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokušaj spašavanja turizma u Slavoniji

Velika europska sredstva za promjene

Pokušaj spašavanja turizma u Slavoniji

19.4.2018. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za litru magarećeg mlijeka od 200 do 500 kuna

Proizvode ga i u našoj blizini

Za litru magarećeg mlijeka od 200 do 500 kuna

25.11.2017. | 16:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U mjesec dana izgradili tri prometnice

Općina Brodski Stupnik

U mjesec dana izgradili tri prometnice

20.3.2015. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ah, ta sveta Klara

Stupnički 'Širak'

Ah, ta sveta Klara

28.9.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz Starog Slatinika u Rusiju i Švedsku

Jagode clery

Iz Starog Slatinika u Rusiju i Švedsku

10.5.2012. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinari strahuju za urod grožđa

Posljedice zime

Vinari strahuju za urod grožđa

15.2.2012. | 18:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kvalitete ima, nedostaje nacionalni brand

Susret hrvatskih vinara

Kvalitete ima, nedostaje nacionalni brand

6.2.2011. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :