Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 4.2.2020. u 13:45
Prikaza: 5735
|
Autor: Željka Gavranović

Mještani proslavili dobre vijesti

Veliki plamen označio 'dolazak' plina u selo

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplusU Banovcima konačno zapaljen plinski plamen
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • I.C./SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • I.C./SBplus
 • I.C./SBplus
 • I.C./SBplus
 • I.C./SBplus

Prošli su tjedan mještani proslavili činjenicu da je plin konačno prošao i kroz njihovo selo. Veliki je plamen najavio promjene, a zaplamsao je prvi put u Banovcima - gdje drugdje, nego pred mjesnom crkvom.

BANOVCI - Zadnjeg dana siječnja djelatnici Brod Plina, zajedno s mještanima Banovaca i predstavnicima Općine Bebrina, proslavili su konačno proširenje plinske mreže i 'dolazak' plina u selo. Priključke sada mogu napraviti sva kućanstva koja to žele.

- Ovo će, uistinu, puno značiti, ne samo za ovo mjesto, nego i za ostala. Već je kroz tri naselja prošao plin. Sad je na mještanima da se priključe. To je novi energent koji se uvodi na području Općine Bebrina. Zasigurno će pridonijeti dalje u izboru načina grijanja kućanstava i rješavanja toplinskih problema koji se tiču Općine. Manje-više dosad su svi koristili drvo kao ogrjevni materijal. Plin kao alternativni energent najvjerojatnije će u budućnosti biti jeftiniji nego drvo, tako da će za priključenje zasigurno biti interesa. Plin je zasad prošao glavnom dionicom, nije išao u sve dijelove naselja, ali kada i to bude ostvareno, vjerujem da će se mnogi priključiti. Zadovoljni smo dosadašnjom suradnjom s Brod Plinom. - za SBplus kazao je Ivan Brzić, načelnik Općine Bebrina.

Na području te Općine dosad je izgrađeno 7.574 metara plinske mreže, od čega u Banovcima 1.300 metara. Za investiciju produžetka plinske mreže u Općini Bebrina, Brod-plin d.o.o. izdvojio je 1.250.000,00 kuna. Za to je područje odgovoran jer je još davne 2006. godine dobio tridesetogodišnju koncesiju za distribuciju plina. Osim na bebrinsku, koncesija se odnosi i na niz drugih općina: Gornju Vrbu, Klakar, Bukovlje, Sibinj, Podcrkavlje, Vrpolje, Oriovac, Brodski Stupnik te, dakako, na grad Slavonski Brod.

Osim obavljanja djelatnosti distribucije plina, ta ga koncesija obvezuje i na razvoj distribucijskog sustava plinovoda.

- Prije dvije godine dovršen je ovaj projekt za Bebrinu i ishođena je građevinska dozvola. Prošle godine krenuli smo od Vindona u Brodskom Stupniku prema Bebrini i sad smo prošli i kroz Banovce. Za mještane je sada najbitnije da svoje objekte pripreme za tu vrstu grijanja, kako bi plin za njih bio prihvatljiv. Nama nije cilj izvesti priključak koji neće biti efikasan, koji neće imati potrošnju plina. Grijanje je nadomjestak gubitaka. Plin je skup za grijanje onima koji objekt nisu pripremili i smanjili gubitke. Ako ste dobro toplinski zaštitili objekt, novom stolarijom i izolacijom zidova, naravno da je plin onda prihvatljiv za grijanje. - za SBplus kazao je Antun Vučković, šef distribucije Brod Plina.

Feštu koju su mještani priredili povodom proširenja plinske mreže, Brod Plin nikako nije očekivao pa su im u tom smislu, zahvalili za podršku u radu. Suradnja će se sada intenzivizirati jer su na redu priključci za kućanstva. Banovčani koji se žele priključiti na plinsku mrežu, najprije trebaju podnijeti Molbu za priključenje. Od dokumentacije su im potrebni građevinska dozvola, vlasnički list, Izvod iz katastarskog plana, osobna iskaznica vlasnika objekta, kao i projekt plinske instalacije.

Temeljem tehničkog rješenja, Brod-plin potom će izraditi ponudu s troškovnikom. Informativni je izračun takvog priključka za kuće, od šest do osam tisuća kuna. Tu je cifru moguće otplatiti u šest ili dvanaest obročnih otplata, bez kamata.

U današnje vrijeme, plin polako postaje jeftiniji za ogrjev i od drva, a njime se troši i najmanje energije te se manje zagađuje okoliš. Udobnost korisnika također je na prvom mjestu jer jednim pokretom ruke korisnici dobivaju ugrijanu kuću - što je iznimno bitno za današnji stil života.

Više o načinu priključenja i prednostima, moguće je saznati u priloženim brošurama Brod Plina.

Općinu Bebrina trenutno naseljava više od tri tisuće 'duša' pa vjerujemo kako će mnogi biti zadovoljni ovim radovima koji pokazuju kako ima još onih koji vjeruju u raseljenu Slavoniju te je nastoje učiniti suvremenijom i modernijom - ako ne zbog povratka onih koji su otišli, onda barem radi ostanka onih koji u njoj još žive.

Novi projekti i planovi Brod Plina
Brod Plin d.o.o. tu ne staje s ulaganjima. Kako saznajemo, njihovim je Planom poslovanja za 2020. godinu predviđena i izgradnja punionice stlačenog prirodnog (SPP) plina za osobna i teretna vozila. Punionica bi, zajedno s plinskom mjerno regulacijskom stanicom trebala biti smještena uz veliko čvorište OTS tvrtke Plinacro na Trešnjici (između Sjeverne vezne i autoceste).
Brod Plin već je ishodio potvrdu glavnog projekta (građevinsku dozvolu), a pokrenuta je izrada i dopuna strojarskog projekta zbog mogućnosti dobivanja prirodnog plina pod većim tlakom (veći kapacitet punionice i smanjenje vremena punjenja – mogućnost više punjenja dnevno).
Nakon izgradnje punionice na SPP, bit će analizirano njezino poslovanje te će, shodno tomu, biti donesena i odluka o potencijalnoj izgradnji nove punionice na lokaciji u samom gradu. Izgradnjom punionice građanima i poslovnim korisnicima omogućilo bi se korištenje dodatnog energenta za pogon motornih vozila koji bi - osim što je financijski povoljniji od postojećih - bio i ekološki znatno prihvatljiviji.
U tijeku je prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za izvođenje građevinskih radova na izgradnji punionice prije pokretanja postupka javne nabave. Više informacija o tomu, moguće je pronaći OVDJE.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo zatvaranje ceste zbog asfaltiranja

Sljedeća dva dana

Novo zatvaranje ceste zbog asfaltiranja

15.10.2019. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kroz šume na području dviju općina, probit će ceste

Umjesto traktorskih puteva - asfalt

Kroz šume na području dviju općina, probit će ceste

8.6.2019. | 16:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto da odvode, kanali dovode vodu

U općini Bebrina i okruženju

Umjesto da odvode, kanali dovode vodu

8.2.2017. | 13:33
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :