Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 8.2.2017. u 13:33
Prikaza: 6105
|
Autor: JZ/SBplus

U općini Bebrina i okruženju

Umjesto da odvode, kanali dovode vodu

Kao što nekim hrvatskim obiteljima, zbog položajne rente, cvjetaju ruže, na primjer na moru i naftnim poljima, drugima njihovo mjesto boravka zagorčava život, kao na primjer obiteljima Bazo, Tomić i Krijan iz Bebrine. Mada, niti cijela Slavonija ne može pohvaliti se položajnim statusom koji obećava. Zasad.

BEBRINA - "Poštovani, ne znam više kome da se obratim za rješavanje problema koji nastaje kod svih jačih padalina. Živim u Općini Bebrina i već sam se više puta obraćala načelniku, ali bez rezultata. Naime, radi se o prepunjavanju jednog dijela odvodnog kanala koji uredno održava Vodoprivreda, ali zbog uske cijevi na kraju kanala, voda ne može oteći i dolazi do plavljenja dvorišta, vrtova i okućnice.

Uz taj kanal nalaze se samo tri gospodarstva i sva tri plave. Problem se javlja godinama... Tko da nam pomogne?! Obitelj Bazo, Tomić i Krijan iz Bebrine su ugrožene, odnosno, mi se nalazimo uz taj kanal. Šaljem vam i današnje fotografije okućnica s nadom da će netko pokušati riješiti problem. Zahvaljujem unaprijed!" piše nam Jadranka Bazo iz Bebrine.

Tragom informacije gospođe Bazo, zamolili smo općinskog načelnika Bebrine, Stjepana Jakića, neka nam kaže što je uzrok stalnim poplavama tog dijela njihove općine.

- Problem je u konfiguraciji tla. Kanalska mreža prvog i drugog reda višlja je od kanalske mreže trećeg i četvrtog reda. Posljedično, kad se otopi snijeg i počnu padati obilne kiše, voda iz sabirnih kanala prvog i drugog reda počne isticati (vraćati se) u kanale trećeg i četvrtog reda. Zbog toga postoje četiri pumpe (MIgalovci, kod Mosta u Brodu, Dubočac i na Grliću) koje vodu iz kanala prvog reda 'pretaču' u Savu. Međutim, zbog velike količine vode, pumpe ne uspiju izbaciti toliko vode u Savu koliko pritekne u kanale, zbog toga, tijekom par najkritičnijih dana, poplave tereni oko kanala nižeg reda, a mi smo pritom nemoćni, objasnio nam je načelnik Jakić.

Iz navedenog moguće je zaključiti kako nije problem "uska cijev na kraju kanala", nego nizak položaj (i) ovih kuća u odnosu na okruženje.

Drugim riječima, kao što nekim hrvatskim obiteljima, zbog položajne rente, cvjetaju ruže, na primjer na moru i naftnim poljima, drugima njihovo mjesto boravka zagorčava život, kao na primjer obiteljima Bazo, Tomić i Krijan iz Bebrine. Mada, niti cijela Slavonija ne može pohvaliti se položajnim statusom koji obećava. Zasad.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Davorxp111

  Davorxp111

  Komentirano: 8.2.2017. | 16:45

  1

  U kanalima raste drveće ! Pitanje za sve: tko je dužan održavati kanale?
  Zander

  Zander

  Komentirano: 8.2.2017. | 15:17

  2

  Idu nove poplave,a bogami treba očekivati Kolindu u gumenim čizmama na Korzu.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kroz šume na području dviju općina, probit će ceste

  Umjesto traktorskih puteva - asfalt

  Kroz šume na području dviju općina, probit će ceste

  8.6.2019. | 16:35
  Ukupno četiri traktorska puta koja vode kroz šume smještene u različitim naseljima Općine, bit će rekonstruirana i pretvorena u prave šumske ceste.
  Ukupno četiri traktorska puta koja vode kroz šume smještene u različitim naseljima Općine, bit će rekonstruirana i pretvorena u prave šumske ceste.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnja mreže javne rasvjete

  HEP

  Izgradnja mreže javne rasvjete

  5.5.2018. | 18:55
  Novom mrežom bit će zamijenjena dosadašnja, stara, u ukupnoj duljini od gotovo dvije tisuće metara.
  Novom mrežom bit će zamijenjena dosadašnja, stara, u ukupnoj duljini od gotovo dvije tisuće metara.