Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 8.6.2019. u 16:35
Prikaza: 2278
|
Autor: Željka Gavranović

Umjesto traktorskih puteva - asfalt

Kroz šume na području dviju općina, probit će ceste

Bebrina : Kroz šume na području dviju općina, probit će cesteIlustracija (traktorski put)(Foto: http://vinkovac.blogspot.com)

Ukupno četiri traktorska puta koja vode kroz šume smještene u različitim naseljima Općine, bit će rekonstruirana i pretvorena u prave šumske ceste.

PODCRKAVLJE / BEBRINA - Općine Podcrkavlje i Bebrina odlučile su traktorske puteve rekonstruirati i pretvoriti u šumske ceste. Prva će takva prometnica prolaziti  kroz gospodarsku jedinicu „Bebrina-Šumeće", a druga kroz takozvanu G.J. „Slavonskobrodske šume". U tu im je svrhu Upravni odjel za komunalno gospodarenje i zaštitu okoliša Brodsko-posavske županije izdao rješenja koja vrijede četiri godine.

Prometnice odnosno šumske ceste „Bebrina-Šumeće", prolazit će kroz katastarske općine Banovci, Zbjeg, Bebrina i Kaniža - sve na području Općine Bebrina.

Namjeravanim je zahvatom planirana rekonstrukcija dva traktorska puta u šumske ceste s makadamskom kolničkom konstrukcijom. Planiran je jedan kolnički trak, ali dvosmjerno prometovanje u čiju su svrhu projektirane mimoilaznice udaljene jedna od druge maksimalno četiristo metara.

Dva traktorska puta bit će pretvorena u šumske ceste i na području katastarskih općina Grabarje, Kindrovo i Podcrkavlje. Osim praćenja trase postojećih traktorskih puteva, planira se i njihovo proširenje na susjedne katastarske čestice zbog izgradnje odvodnih jaraka. Nažalost, zbog tog će proširenja puta s tri na četiri metra, s trase morati biti uklonjeno osamdesetak pojedinačnih stabala te grmlje koje smeta izvršenju projekta.

No, benefit za šumare, ali i poljoprivrednike tog kraja bit će velik. Naime, tim će rekonstrukcijama prvenstveno biti unaprijeđeno održivo gospodarenje šumama i šumskim zemljištem. To podrazumijeva i izgradnju sustava površinske odvodnje, stabilizaciju matičnog tla te izradu gornjeg i donjeg ustroja šumskih cesta.

SBplus nedavno je pisao i o novoj dvokilometarskoj prometnici koju će graditi Općina Gundinci. Tom će šumskom cestom biti povezane dvije postojeće - ona na dionici Muško ostrvo-Merlino te cesta Merlino-Jošava.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki plamen označio 'dolazak' plina u selo

Mještani proslavili dobre vijesti

Veliki plamen označio 'dolazak' plina u selo

4.2.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo zatvaranje ceste zbog asfaltiranja

Sljedeća dva dana

Novo zatvaranje ceste zbog asfaltiranja

15.10.2019. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto da odvode, kanali dovode vodu

U općini Bebrina i okruženju

Umjesto da odvode, kanali dovode vodu

8.2.2017. | 13:33
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :