Obrazovanje : Ostalo

Objavljeno: 30.1.2013. u 11:00
Prikaza: 4038
|
Autor: SBplus

Bebrinska udruga mladih

Oni su već zakoračili u Europu

Slika
Foto: Slika
 • Slika
 • Slika 1
 • Slika 2
 • Slika 3
 • Slika 4
 • Slika 5
 • Slika 6

Izazovi koji donose nova znanja, radno iskustvo, nova prijateljstva i zabavu

BEBRINA - Bebrinska udruga mladih je kroz program Cjeloživotno učenje, program Agencije za mobilnost i programe EU, ostvarila projekt mobilnosti pod nazivom „Poslodavci stižemo". Program mobilnosti podrazumijeva usavršavanje engleskog jezika i stručnu praksu visokoobrazovanih nezaposlenih osoba. Sudionici mobilnosti bili su dva člana udruge mladih.

Sudionici Tomislav Rendula, prvostupnik ekonomije i Ana Crnac koja je diplomirani ekonomist, obavljali su stručnu praksu u tvrtki i udruzi, sukladno svome zvanju. Imali su priliku osjetiti kako diše irska ekonomija, sudjelovati u projektima svojih organizacija, naučiti neke nove načine rada. Kroz praksu su imali svoga mentora koji ih je vodio kroz posao, tako da su uspješno odradili svoju praksu, te su dobili certifikate i pisma preporuke rukovodećih u njihovim organizacijama. Ana je radila u humanitarnoj udruzi, a Tomislav u tvrtki koja se bavi proizvodnjom i prodajom drvenog namještaja. Tomislavu je to bilo veoma korisno jer u obitelji ima stolarski obrt. Sudionici su bili smješteni u irskim obiteljima i osim što su imali priliku usavršiti engleski jezik, okusili su i irski način života u potpunosti. Domaćini su bili odlični, atmosfera je bila obiteljska, odlično su se slagali.

- Prilika za stručnu praksu u Irskoj me odmah zainteresirala, jer završio sam svoje školovanje, trenutno sam bio nezaposlen i ovo mi se učinilo kao najbolja opcija za gradnju buduće karijere. Dojmovi su odlični, stvarno sam zadovoljan svojim postignućima, odrađenom stručnom praksom a i poboljšao sam engleski jezik. Osim profesionalnih postignuća, stekli smo mnogobrojna prijateljstva koja ovim projektom ne završavaju, kazao je Rendula.

Kroz osam tjedana boravka u Dublinu, osim jezičnog i stručnog usavršavanja imali su i slobodnog vremena za upoznavanje kulturoloških znamenitosti zelenog otoka i noćnog života grada Dublina. Ana je u sklopu poslovnog angažmana u udruzi imala priliku putovati izvan Dublina, posjetila je i druge veće gradove kao što je Cork i Galway.

- Stručno usavršavanje putem programa Cjeloživotno učenje preporučila bih svim mladima, posebno nezaposlenima. Osim što dobiju priliku za stjecanje radnog iskustva i usavršavanje stranog jezika, dobiju priliku za upoznavanjem novih kultura, stječu se nova prijateljstva. Bila sam oduševljena svojom domaćinskom obitelji, stvarno sam se uklopila među njih bez ikakvih problema. Hrvati i Irci su jako slični, možda smo se zato dobro slagali?! Posjetiti Irsku, okusiti čari zelenog otoka, uz dobru ekipu bila prava avantura. Svakako jedno pozitivno iskustvo koje doprinosi razvoju kako na osobnoj tako i na profesionalnoj razini, kazala je Crnac.

Prošireni vidici, nova znanja, iskustva, stečena prijateljstva i izazovi s kojima su se susreli su bogatstvo koje će im zasigurno pomoći u budućnosti.

Zahvalljujući svim članovima udruge koji su sudjelovali u pripremi projekta, općini Bebrina te UO za razvoj i EU integracije, jer su podržali projekt, Ana i Tomislav pozivaju sve mlade neka se informiraju, odvaže i uspjeh im je zagarantiran. Korisne informacije zainteresirani mogu dobiti i u Bebrinskoj udruzi mladih koja je pokrenula INFO TOČKU za mlade, upravo s ciljem pružanja korisnih informacija i savjeta mladima.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :