Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 29.3.2014. u 12:34
Prikaza: 2775
|
Autor: Jerko Zovak

Školarci u seoskoj školi

U Bebrini promiču toleranciju, dobrotu, ljubav

Bebrina : U Bebrini promiču toleranciju, dobrotu, ljubav

Osnovna motivacija za pokretanje programa je primijećena otuđenost učenika u sve otuđenijem svijetu i loša međusobna komunikacija-

BEBRINA - Jedina u Brodsko-posavskoj županiji, a možda i u Hrvatskoj, bebrinska je OŠ M. A. Reljkovića, u kojoj četvrtu godinu zaredom učenici provode posebnu akciju - Tjedan lijepih riječi, a jučer su prigodnim programom obilježili ovogodišnju završnicu.

- Ove se godine tjedan održao pod nazivom 'Probudimo se', jer smo željeli probuditi pozitivne vrijednosti kod učenika pod motom da smo svi pozvani činiti dobro, širiti prijateljstvo, ljubav, činiti lijepe i dobre stvari - kaže ravnateljica Marija Rosandić. Dodaje kako je škola već prije nekoliko godina krenula od podsjećanja na četiri čarobne riječi (molim, hvala, izvoli, oprosti) koje su među mladima pomalo zaboravljene. Protekli tjedan nije imao samo za cilj korištenje lijepih riječi i uljudnog komuniciranja, nego su potaknute i druge vrijednosti kroz natjecateljski duh učenika a oni su ga svesrdno prihvatili.

- Svakodnevno smo ocjenjivali urednost učionice, dobivanje odličnih ocjena kao i ponašanje učenika. Komisija je svaki dan vrijedno pratila učenike i cvijetom nagrađivala najbolje. Na kraju su titulu najuspješnijih ponijeli učenici dvaju osmih razreda - kaže Rosandić. Osnovna motivacija za pokretanje programa je primijećena otuđenost učenika u sve otuđenijem svijetu i loša međusobna komunikacija.

- Uglavnom komuniciraju preko društvenih mreža, koriste skraćenice, pogrdne nazive, ružne riječi, a želimo ih potaknuti na što češću stvarnu komunikaciju i četiri čarobne riječi koje s vremenom isčeznu. Premda se akcija provodi tijekom cijele godine, intenzivirana u jednom tjednu silno zaokupi školarce koji daju sve od sebe kako bi bili najbolji, a istovremeno radeći zajedno i gradeći vrt dobrote koji je svaki dan napredovao - kaže Ravnateljica.

I jučerašnji program u kojem su pokazali recitatorske, plesne i pjevačke sklonosti, osmislili su sami. Nakon četiri godine provođenja akcije, značajne pomake uočava i vjeroučiteljica Ankica Marjanović koja im je pomagala u pripremi programa.

- Tijekom akcije bude puno petica, odlično se vladaju, paze jedni na druge da ne razbacuju papire, da budu pristojni. Naš je uspjeh u tome što probudimo natjecateljski duh kod djece a oni pokažu da i te kako mogu biti uspješni i dobri, kaže ona.

Samo malo je potrebno da ih se potakne, priznaju i Vladimir Harol iz 7. razreda, osmašica Helena Gavrić, dvije godine mlađi Matej Ključević i Antonija Vačić iz 5. razreda. Kažu kako su disciplinom i dobrim učenjem htjeli pokazati da oni to mogu i da nije teško. No, kod kuće, priznaju, više vremena provode na fejsu nego u stvarnom kontaktu s prijateljima.

- Zabavno je, možemo komunicirati i s onima koji su puno dalje - kaže Matej, premda prijateljstvo za njega ipak znači izravni kontakt. "Jer nas može utješiti, a i mi njega možemo utješiti ako treba, onako oči u oči”, mudro promišlja dvanaestogodišnjak koji će ljeto kako obećavaju i Helena i Antonija ipak više provoditi na seoskom igralištu u igri graničara, odbojke...

Škola je sklona poticanju i razvijanju pozitivnih vrijednosti među mladima pa je obilježila i Tjedan tolerancije, a i uključena je u akciju "Stop nasilju među djecom”. (M. Radošević)

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnova zgrade može početi

Dobre vijesti i za bebrinsku školu

Obnova zgrade može početi

30.5.2018. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U školi u Dubočcu tri učenice i učiteljica

Selo s tradicijom

U školi u Dubočcu tri učenice i učiteljica

15.9.2016. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :