Obrazovanje : Srednje

Objavljeno: 17.1.2019. u 15:00
Prikaza: 575
|
Autor: AP

Strukovna zanimanja nedovoljno cijenimo

Stranci nam vrbuju djecu čim upišu školu

root : Stranci nam vrbuju djecu čim upišu školuIlustracija(Foto: Glas Slavonije)

"Plaće rastu, posla ima, ali naša djeca još uvijek se u školu upisuju da ne bi radila." U Brodsko-posavskoj županiji najbrže se zapošljavaju i automehaničari, zavarivači, stolari, dentalni tehničari, medicinske sestre i farmaceutski tehničari.

POŽEGA - Prije četrnaest godina inženjerka građevine Iva Šnajder postala je ravnateljica Obrtničke škole u Požegi u kojoj se zaposlila još 1988. Bila su to neka bolja vremena kada je školom vladao žamor tadašnjih 647 učenika. No u prošlosti, kaže, ne treba živjeti. Danas je učenika upola manje, a razredni odjeli sačinjeni su od samo nekoliko djece. Ove su se školske godine tesari, kao najtraženije zanimanje u području graditeljstva u čitavoj Hrvatskoj, pokazali najmanje privlačnim učenicima i njihovim roditeljima, jer u ovoj požeškoj, kao i mnogim drugim školama, nije upisan ni jedan tesar. A za tu se djecu, još u školi, već otimaju i stranci, piše Glas Slavonije čiji članak prenosimo u cijelosti.

Iva Šnajder. "Odgovorno tvrdim da posla ima, ali rad nije dovoljno vrednovan i tu je problem interesa za upisom." 

Ispod minimuma

- Nismo upisali ni jednog tesara, imamo po četiri zidara, soboslikara, krojačice i osam stolara. Sve su to izrazito deficitarna zanimanja na području Požeške županije, cijele Slavonije, ali i države - kaže ravnateljica Šnajder. Što se tiče kuhara i konobara, također deficitarnih, upisana su samo dva razredna odjela u kombinaciji kuhari i konobari - jedan u Požegi, drugi u dislociranom odjelu u Pleternici. Prije se upisivalo do 40 učenika u jedan razred. Zahvalni su stoga što im Ministarstvo obrazovanja omogućuje formiranje razrednih odjela koji su realno, i svjesni su toga u školi, daleko ispod svih pedagoških minimuma. Tako čuvaju i radna mjesta jednako deficitarnih nastavnika. I oni se boje da bi mogli vrlo lako postati tehnološki višak.

- Sve su to deficitarna zanimanja obuhvaćena stipendijama. Ministarstva gospodarstva za JMO zanimanja daje stipendije u iznosu 900 kuna, a Ministarstvo turizma za ugostiteljska zanimanja ove godine daje 1200 kuna. Naši učenici rade i preko učeničkog servisa za početnu plaću na stručnoj praksi kod hotelijera za 5000 kuna, uz osiguran smještaj i obrok - ističe ravnateljica požeške škole, nabrajajući sve što se radi da se podigne svijest o važnosti i potrebi takvih zanimanja. Ali - interesa nema.

- Kao ravnateljica, odgovorno tvrdim da posla ima, ali rad nije dovoljno vrednovan i tu je problem interesa za upisom. Većini roditelja bitno je da dijete nakon završetka škole ima osiguran posao i solidna primanja, a sve više i da prima stipendiju tijekom školovanja. Sve to i kod nas sada imaju - sustav se uređuje, plaće rastu, posla ima, ali, nažalost, djeca se još uvijek u školu upisuju da ne bi radila - otvorena je ravnateljica.

Šnajder ističe kako ju najviše žalosti vidjeti učenika koji je svoj puni potencijal mogao ostvariti u strukovnom zanimanju, ali je zbog negativnog stava u društvu i obitelji o takvim usmjerenjima otišao u gimnaziju. Nakon završetka škole i fakulteta postaje tek prosječan zaposlenik, a mogao je biti izvrstan u nekom obrtničkom ili drugom zanimanju koja su danas obezvrijeđena, smatra ravnateljica.

- Ni majstorska zanimanja danas nisu jednostavna. Tehnologije su otišle u svim strukama daleko, a traži se i znanje stranog jezika - kaže Šnajder. Kaže kako sve više djece ostaje nakon škole raditi u Slavoniji, mnogi odlaze i za roditeljima te braćom i sestrama u Njemačku, Irsku, Austriju, ali sve su veća prijetnja strani poslodavci koji vrebaju buduće zidare i tesare još dok se školuju.

- Poslodavci iz Nizozemske i drugih zemalja zovu i žele uspostaviti kontakt s našim učenicima kako bi ih, kad završe školu, odmah zaposlili - dodaje ravnateljica, rekavši nam kako ostaje suzdržana glede toga pitanja. Koliko je školi teško privući učenike, jednako je toliko teško tu djecu nakon školovanja danas i zadržati u Hrvatskoj.

Stoga je još jedan apsurd što se, istovremeno, dok stranci vrebaju i mame naše mlade velikim plaćama, drastično povećavaju kvote za uvoz strane radne snage za radnike sa zanimanjima kakva se u toj požeškoj školi obrazuju. Zidari, tesari, armirači, stolari, limari, dimnjačari, automehaničari, instalateri različitih vrsta, uz kuhare, konobare i slastičare, na popisu su zanimanja i obrazovanih programa za koje Hrvatski zavod za zapošljavanje i u 2019. godine preporučuje ovlaštenima povećati kvote i stipendirati.

- Poslodavci iz Nizozemske i drugih zemalja zovu i žele uspostaviti kontakt s našim učenicima kako bi ih, kad završe školu, odmah zaposlili - dodaje ravnateljica.

Moguće rješenje

No, tu škole baš i nemaju nekog utjecaja, priča ravnateljica Šnajder. Ali vjeruje da postoji rješenje za popravak situacije, premda bi to ga mnogi mogli nazvati preradikalnom mjerom.

- Što se tiče strukovnog obrazovanja prošla sam sve etape. Otkako sam se kao profesorica zaposlila u školi osamdesetih godina, mogu reći da je napredak velik, ali kroz projekte koje smo nedavno provodili shvatila sam da je potrebno odlučiti se na velike i bolne rezove koji će donijeti rezultate - dakle, školovati onoliko kadrova za koliko postoji potreba te kada se gasi određena industrija u zemlji, omogućiti radnicima prekvalifikacije za onim za čim postoji potreba, tj. da ne bi gubili poslove - smatra ravnateljica Šnajder.

Velik je problem, kaže, a o čemu se i na roditeljskim sastancima razgovaralo u više navrata, činjenica da mnogi u Hrvatskoj ne pristaju raditi poslove kakve rade kada odu u inozemstvo. A vrijeme je da se nešto poduzme u konačnoj promjeni svijesti ljudi i predrasudama o tome da ne mogu i ne moraju svi biti odlikaši, gimnazijalci i visokoobrazovani, da društvo tako ne može funkcionirati. Najbolje to vidimo na aktualnoj situaciji na tržištu rada.

- Mislim da smo presiromašni da ostavljamo baš sve na izbor djeci i roditeljima, a bez bodovnog praga za upis u škole, rušimo i visoko obrazovanje u nekoj bliskoj budućnosti - upozorava ravnateljica požeške obrtničke škole.

HZZ u Preporukama za obrazovnu upisnu i politiku stipendiranja u 2019. kao najčešća deficitarna zanimanja ističe trogodišnje strukovne programe - slastičar, kuhar, konobar, mesar, pekar, tesar i zidar, a od četverogodišnjih tu su medicinske sestre, odnosno medicinski tehničari opće njege. 

HZZ i ove godine upozorava da imamo previše ekonomista, komercijalista, upravnih referenata te hotelijersko-turističkih tehničara, pa čak i prodavača te frizera. Kada je riječ o visokoobrazovanima, trebalo bi poticati upis na studije u području elektrotehnike, računarstva i strojarstva, matematike i fizike, medicine i farmacije, rehabilitacije i logopedije, pa čak i anglistike. Sve se to preslikava i na slavonske županije gdje su na cijeni, osim zidara i tesara, bravari, armirači, limari, vodoinstalateri, mesari, a vidljiva je potreba za stomatolozima, liječnicima i magistrima farmacije i tehničkim djelatnostima. U Požegi, Pleternici, Kutjevu i okolici na cijeni su i vozači, fasaderi te instalateri svih vrsta, a nedostaje i primalja! I u Požeško-slavonskoj najviše treba visokoobrazovanih u području medicine i zdravstva, ali i glazbe te socijalnog rada, psihologije... U Brodsko-posavskoj županiji najbrže se zapošljavaju i automehaničari, zavarivači, stolari, dentalni tehničari, medicinske sestre i farmaceutski tehničari.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Fiskal

Fiskal

Komentirano: 17.1.2019. | 17:52

1

Bolje i oni nego ovi,uz tri Očenaša i svetu vodicu https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/povijesni-susret-hrvatskih-katolickih-biskupa-i-episkopa-srpske-pravoslavne-crkve-duboko-zalimo-svaku-neduznu-zrtvu-bilo-kojeg-naroda/8283923/

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Genijalna ideja slavonskobrodske škole

Ovako izgledaju njihove stube

Genijalna ideja slavonskobrodske škole

11.4.2019. | 18:30
Umorni od ponavljanja i ispravljanja svakodnevnih gramatičkih i pravopisnih grešaka u govoru i pismu, učenici i profesori slavonskobrodske škole, dosjetili su se kako će ispravne verzije zauvijek ostati u glavama pojedinih neznalica.
Umorni od ponavljanja i ispravljanja svakodnevnih gramatičkih i pravopisnih grešaka u govoru i pismu, učenici i profesori slavonskobrodske škole, dosjetili su se kako će ispravne verzije zauvijek ostati u glavama pojedinih neznalica.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za prvaka države prijenosno računalo

Kako ne bi sve ostalo samo na riječima

Za prvaka države prijenosno računalo

8.4.2019. | 14:00
Kako sve ne bi ostalo samo na riječima pohvale trud i zalaganje mladog državnog prvaka u automehatronici odlučili su nagraditi i prigodnim poklonom. Želeći ga motivirati i za daljnji rad i uspjehe u školovanju kupili su mu prijenosno računalo koje mu je ovih dana i uručeno.
Kako sve ne bi ostalo samo na riječima pohvale trud i zalaganje mladog državnog prvaka u automehatronici odlučili su nagraditi i prigodnim poklonom. Želeći ga motivirati i za daljnji rad i uspjehe u školovanju kupili su mu prijenosno računalo koje mu je ovih dana i uručeno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gabrijel Suknaić, državni prvak u mehatronici

Industrijsko-obrtnička škola Sl.Brod

Gabrijel Suknaić, državni prvak u mehatronici

1.4.2019. | 20:20
U Zagrebu je po prvi puta na jednome mjestu u obliku velike manifestacije pod nazivom WordSkills Croatia 2019. od 26. do 29. ožujka održano Državno natjecanje učenika svih strukovnih škola. Veliki uspjeh ostvario je učenik IOŠ Slav.Brod Gabrijel Suknaić, postavši državni prvak u
Gabrijel Suknaić, državni prvak u mehatronici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Engleski je jedini jezik koji ćemo trebati u budućnosti

U debati Brođanin branio tezu

Engleski je jedini jezik koji ćemo trebati u budućnosti

1.4.2019. | 9:16
Slavonskobrodska je škola na još jednom Festivalu bila među najboljim predstavnicima u poznavanju engleskog jezika, a učenici su slavili najboljim pričama i dobrim debatnim nastupima.
Slavonskobrodska je škola na još jednom Festivalu bila među najboljim predstavnicima u poznavanju engleskog jezika, a učenici su slavili najboljim pričama i dobrim debatnim nastupima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodska škola ima najuspješniji projekt

Veliki uspjeh mladih Brođana

Slavonskobrodska škola ima najuspješniji projekt

25.3.2019. | 16:50
Idejna začetnica i prijaviteljica projekta je šesnaestogodišnja Dajana Ivičić, a nositelji projektnih aktivnosti su požrtvovni i vrijedni članovi debatnog kluba Srebrni jezici.
Idejna začetnica i prijaviteljica projekta je šesnaestogodišnja Dajana Ivičić, a nositelji projektnih aktivnosti su požrtvovni i vrijedni članovi debatnog kluba Srebrni jezici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodski učenici poletjeli za Ubedu

Tri tjedna stručne prakse u Španjolskoj

Slavonskobrodski učenici poletjeli za Ubedu

23.3.2019. | 16:30
Učenici su tamo smješteni u obiteljima, a kroz projekt su pokriveni svi troškovi. Od odlaska učenika, avionskih karata, smještaja, troškova prakse, do samog džeparca za učenike koji se razlikuje ovisno o zemlji u koju odlaze, ali koji je, tvrde u školi, dovoljan za razdoblje u ko
Učenici su tamo smješteni u obiteljima, a kroz projekt su pokriveni svi troškovi. Od odlaska učenika, avionskih karata, smještaja, troškova prakse, do samog džeparca za učenike koji se razlikuje ovisno o zemlji u koju odlaze, ali koji je, tvrde u školi, dovoljan za razdoblje u ko
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi Brođani poslali poruku s keja

Iz najvećeg broda na svijetu

Mladi Brođani poslali poruku s keja

19.3.2019. | 10:35
- Moj grad, grad iz kojeg mladi iseljavaju, najveći grad na granici Europske unije, najveći brod na svijetu, grad u kojem ljudi udišu zagađeni zrak i piju onečišćenu vodu... - tako počinje poruka koju su, putem videosnimke, mladi Brođani poslali u Europu.
- Moj grad, grad iz kojeg mladi iseljavaju, najveći grad na granici Europske unije, najveći brod na svijetu, grad u kojem ljudi udišu zagađeni zrak i piju onečišćenu vodu... - tako počinje poruka koju su, putem videosnimke, mladi Brođani poslali u Europu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neobične razglednice će uz Brođane, dobiti još neki

P.S. Pokreni solidarnost

Neobične razglednice će uz Brođane, dobiti još neki

18.3.2019. | 19:15
- Vjerujemo kako je obrazovanje ključ kojim se mogu otključati vrata globalne pravednosti. Obrazovanje u čijem je temelju sloboda, suradnja i bratstvo najbolje je što mladima možemo pružiti. - istaknula je koordinatorica projekta.
- Vjerujemo kako je obrazovanje ključ kojim se mogu otključati vrata globalne pravednosti. Obrazovanje u čijem je temelju sloboda, suradnja i bratstvo najbolje je što mladima možemo pružiti. - istaknula je koordinatorica projekta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani će na svoje adrese dobiti neobične razglednice

Pogledajte o čemu se radi

Brođani će na svoje adrese dobiti neobične razglednice

16.3.2019. | 10:00
Brođanima će sljedeći tjedan na njihove adrese biti poslane neobične razglednice. Tko ih je napisao, a potom i poslao - saznajte u nastavku ove zanimljive priče.
Brođanima će sljedeći tjedan na njihove adrese biti poslane neobične razglednice. Tko ih je napisao, a potom i poslao - saznajte u nastavku ove zanimljive priče.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvrsni tamburaši odlaze na državno natjecanje

Regionalno natjecanje u Požegi

Izvrsni tamburaši odlaze na državno natjecanje

4.3.2019. | 20:30
Mladi su tamburaši na regionalnom natjecanju u sklopu 57. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa, koje je održano 1. i 2. ožujka 2019. godine u Požegi, postigli zavidne rezultate.
Mladi su tamburaši na regionalnom natjecanju u sklopu 57. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa, koje je održano 1. i 2. ožujka 2019. godine u Požegi, postigli zavidne rezultate.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I gimnazijalci napokon imaju garderobne ormariće

Novi sjaj

I gimnazijalci napokon imaju garderobne ormariće

26.2.2019. | 19:10
Prvog su dana drugog polugodišta učenici zatekli postavljene nove ormariće veselih boja te je svaki učenik dobio svoj ključ za pojedini ormarić.
Prvog su dana drugog polugodišta učenici zatekli postavljene nove ormariće veselih boja te je svaki učenik dobio svoj ključ za pojedini ormarić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Elena i Nela otputovale u budućnost

Prihvatile izazov

Elena i Nela otputovale u budućnost

24.2.2019. | 18:00
Priča mlade slavonskobrodske srednjoškolke zasad je vodeća u izboru najbolje među petnaest koje je odabrao stručni žiri. Svatko svojim glasom može doprinijeti pobjedi.
Priča mlade slavonskobrodske srednjoškolke zasad je vodeća u izboru najbolje među petnaest koje je odabrao stručni žiri. Svatko svojim glasom može doprinijeti pobjedi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski strukovnjaci čuvaju kulturnu baštinu

Zanimljivije od tipkovnice i ekrana

Brodski strukovnjaci čuvaju kulturnu baštinu

24.2.2019. | 11:15
Dok mnogi zaboravljaju pisati suvremeno pismo jer olovke i papir sve češće zamjenjujemo tipkovnicama i ekranima, slavonskobrodski strukovnjaci hrvatsku tradiciju čuvaju učeći neobična slova.
Dok mnogi zaboravljaju pisati suvremeno pismo jer olovke i papir sve češće zamjenjujemo tipkovnicama i ekranima, slavonskobrodski strukovnjaci hrvatsku tradiciju čuvaju učeći neobična slova.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo tko su najbolji na natjecanju iz automehatronike

Industrijsko-obrtnička škola

Evo tko su najbolji na natjecanju iz automehatronike

23.2.2019. | 9:20
Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod bila je domaćin Međužupanijskog natjecanja učenika iz automehatronike. Evo tko su bili najbolji.
Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod bila je domaćin Međužupanijskog natjecanja učenika iz automehatronike. Evo tko su bili najbolji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Filip je pobjednik natjecanja iz Informatike

Županijsko natjecanje

Filip je pobjednik natjecanja iz Informatike

20.2.2019. | 11:40
Na natjecanju je sudjelovalo 39 učenika iz 12 osnovnih i 16 učenika iz pet srednjih škola Brodsko-posavske županije koji su se natjecali u trinaest različitih kategorija.
Na natjecanju je sudjelovalo 39 učenika iz 12 osnovnih i 16 učenika iz pet srednjih škola Brodsko-posavske županije koji su se natjecali u trinaest različitih kategorija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatne pripreme za obavezne predmete

Državna matura

Besplatne pripreme za obavezne predmete

19.2.2019. | 19:10
Besplatne sate priprema za Državnu maturu održat će se subotama u pet termina u maloj dvorani Centra mladih. Za pripreme nije potrebna prijava te maturanti mogu prema interesu izabrati termine i predmete na kojima žele prisustvovati.
Besplatne sate priprema za Državnu maturu održat će se subotama u pet termina u maloj dvorani Centra mladih. Za pripreme nije potrebna prijava te maturanti mogu prema interesu izabrati termine i predmete na kojima žele prisustvovati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomoćni ataše u Veleposlanstvu SAD-a porijeklom iz Sibinja

Brodski učenici posjetili Veleposlanstvo

Pomoćni ataše u Veleposlanstvu SAD-a porijeklom iz Sibinja

15.2.2019. | 11:15
Učenici su tijekom posjeta imali priliku susresti se i sa tri marinca za koje su imali puno pitanja o obuci, misijama, najtežim zadacima i uvjetima života i rada, a neki od njih imali su priliku isprobati dio vojne opreme koju marinci nose na zadacima.
Učenici su tijekom posjeta imali priliku susresti se i sa tri marinca za koje su imali puno pitanja o obuci, misijama, najtežim zadacima i uvjetima života i rada, a neki od njih imali su priliku isprobati dio vojne opreme koju marinci nose na zadacima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega ćete glasati na izborima za Europski parlament?

Europski dom

Zbog čega ćete glasati na izborima za Europski parlament?

23.1.2019. | 19:20
Europski dom zanimljivom inicijativom kod mladih promovira Europsku uniju i važnost glasovanja na izborima za Europski parlament.
Europski dom zanimljivom inicijativom kod mladih promovira Europsku uniju i važnost glasovanja na izborima za Europski parlament.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Profesorica ju je 'gurnula' pod svjetlo reflektora

Priča o srednjoškolki Magdaleni

Profesorica ju je 'gurnula' pod svjetlo reflektora

21.1.2019. | 13:15
Jedna od osoba zaslužnih za stavljanje Magdalene pod svjetla reflektora je njena profesorica praktične nastave Dragica Kekez. Naime, upravo je profesorica primijetila njen talent i odlučila ju pogurati prema naprijed, pomoći joj da se njeni radovi primijete te da Magdalenin tale
Jedna od osoba zaslužnih za stavljanje Magdalene pod svjetla reflektora je njena profesorica praktične nastave Dragica Kekez. Naime, upravo je profesorica primijetila njen talent i odlučila ju pogurati prema naprijed, pomoći joj da se njeni radovi primijete te da Magdalenin tale
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici se vraćaju puni samopouzdanja

Mobilnost srednjoškolaca

Učenici se vraćaju puni samopouzdanja

20.1.2019. | 9:15
- Reakcije naših učenika koji su već bili u drugim zemljama su iznimno pozitivne, a ono što je zamjetno je kako se velike većina njih, nakon ta dva, tri tjedna vrati puno samouvjerenija - dodala je voditeljica projekta u kojem sudjeluje 66 učenika.
- Reakcije naših učenika koji su već bili u drugim zemljama su iznimno pozitivne, a ono što je zamjetno je kako se velike većina njih, nakon ta dva, tri tjedna vrati puno samouvjerenija - dodala je voditeljica projekta u kojem sudjeluje 66 učenika.