Obrazovanje : Ostalo

Objavljeno: 17.8.2019. u 13:10
Prikaza: 4789
|
Autor: Željka Gavranović

Je li to moguće?

Ministrica se usudila oštro odgovoriti biskupu

root : Ministrica se usudila oštro odgovoriti biskupuBlaženka Divjak (u krugu: biskup Vlado Košić)(Foto: FB/kamenjar.com)

Na Košićeve nebulozne izjave o tomu kako škola djecu mora pripremiti za 'život vječni' te njegove kritike reforme obrazovanja, ministrica je danas oštro odgovorila kako 'učenici moraju naučiti rješavati probleme, kritički misliti, uvažavati druge i drugačije te o domoljublju učiti kroz djela, a ne kroz riječi'. Nekako sumnjamo da će biskup upiti poruku.

PRIJE dva sata ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, na svom je Facebook profilu objavila poduži odgovor koji je uslijedio kao reakcija na izjave sisačkog biskupa, Vlade Košića, koji je na blagdan Velike Gospe kritizirao 'Školu za život' i uvođenje informatičkih pomagala u nastavu. Reakciju ministrice u nastavku prenosimo u cijelosti.

„S obzirom na objave vezane uz odgojnu ulogu škole te ulogu moderne tehnologije u obrazovanju valja se podsjetiti da prema hrvatskim zakonima i međunarodnim konvencijama svako dijete ima pravo na obrazovanje. Djeca imaju pravo na dotok informacija ili sadržaja utemeljenih na suvremenim znanstvenim i obrazovnim standardima važnim za potpun i skladan razvoj njihove osobnosti, a koje se prenose na objektivan, kritički i pluralistički način. Zadaća je javnog školskog sustava da bude neutralan i uravnotežen te da omogući djetetu ostvarivanje tog prava.
U pripremi kurikularne reforme vodili smo se spomenutim načelima, a svi su dokumenti pripremljeni u skladu sa Zakonom i temeljem širokih konzultacija sa stručnom i općom javnošću.
Osnovni ciljevi kurikularne reforme su osposobiti učenike za bolje suočavanje sa zahtjevima 21. stoljeća u profesionalnom, društvenom i osobnom životu što podrazumijeva da je učenik sposoban rješavati kompleksne probleme i kritički promišljati, učiti i biti inovativan i kreativan, ali i učiti i raditi u zdravoj suradnji s drugima. Cilj je, također, pružiti jednake prilike za kvalitetno obrazovanje svim učenicima u Hrvatskoj.
U kontekstu osposobljenosti za život i rad u 21. stoljeću provodi se i digitalna transformacija škola, koja podrazumijeva digitalizaciju koja je u službi zdravog pedagoškog pristupa i u suglasju s dobi učenika. Bez digitalnih kompetencija, naša djeca neće imati šanse na tržištu rada, a neće imati niti jednake mogućnosti sudjelovanja u društvenom životu 21. stoljeća jer već sada se za većinu servisa predviđa online upotreba.
To pravo na jednake prilike nitko nema pravo djeci oduzeti. Javni školski sustav mora odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva.
Škola i Crkva ne trebaju se u svemu slagati, jer svatko ima svoj zasebni resor, kao što ministar i biskup imaju različite nadležnosti i trebaju ih se držati. Naime, zadaća je javnog školstva da svim učenicima osigura jednake prilike za obrazovanje, a samim time i za kvalitetan život u suvremenom svijetu. Međutim, da bi učenici u tome uspjeli moraju naučiti rješavati probleme, kritički misliti, uvažavati druge i drugačije te o domoljublju učiti kroz djela, a ne kroz riječi."

S obzirom na to da političari, posebice desni, zaziru od kritike crkve, ovaj se istup ministrice čini itekako hrabrim, ali i racionalnim jer je biskup Košić ovaj put uistinu 'zaglibio' odnosno pomiješao 'kruške i jabuke', navodeći kako „imamo pravo očekivati da to budu škole za život vječni, za život koji je u kontinuitetu, za život o kojem nam govori današnji blagdan Uznesenja BD Marije na nebo". Zaboravio je, naime, da škole pohađaju i djeca koja ne pripadaju njegovu stadu, odnosno, oni koji ne vjeruju u 'život vječni'.

S obzirom na to da je biskup Košić ranije zaključio kako su „glavni mediji u Hrvatskoj 'mahom protucrkveni' te traže materijal za linč", mi danas na to možemo dodati jedino to da on taj materijal medijima uistinu nesebično pruža već godinama svojim primitivnim istupima.

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mrtvo_puhalo

mrtvo_puhalo

Komentirano: 17.8.2019. | 22:02

1

Stipe@ U kurikulumu nastavnoga predmeta Hrvatski jezik za 2.razred osnovne škole nalazi se čitanje s razumijevanjem.
12345

12345

Komentirano: 17.8.2019. | 21:34

2

Problem su roditelji koji očekuju da će Crkva ili škola odgojiti njihova razmažena derišta...ili ako ih ne razmaze, onda ih zanemate... problem je u obiteljima i djeci koju odgaja ulica... ako djetetu kupiš bicikl, valjda ćeš mu reći da siđe s bicikla kad prelazi preko pješačkog prijelaza, ili očekuju da to nauče u crkvi ili školi... crkva je postala bauk i nešto out, a poštivanje škole i nastavnika je na sramotno niskom nivou...cilj je završit bilo kakvu srednju pa pravac u njemačku čistit za švabama kako bi se mogli vratit u bjesnim kolima s lancem oko vrata i cajkom u zvučniku... to je domet odgoja današnjih roditelja.... ok, imam izuzetaka..
Stipe

Stipe

Komentirano: 17.8.2019. | 21:14

3

ti bi puhalo da naša djeca radije čitaju pravoslavca dostojevskog nego katolika tomica?
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 17.8.2019. | 19:53

4

Jedno od boljih "pranja" katolibana od strane Tomića u zadnje vrijeme.
Kradezej_zna

Kradezej_zna

Komentirano: 17.8.2019. | 18:41

5

https://www.jutarnji.hr/komentari/pise-ante-tomic-snaga-crkve-je-u-neukosti-ljudi-zato-se-i-toliko-boji-obrazovanja/9245309/
mrtvo_puhalo

mrtvo_puhalo

Komentirano: 17.8.2019. | 15:59

6

Budući da smo posljednjih godina svjedoci jednog fenomena u kojem smo deklarativno (popis stanovništva) konfesionalno društvo, a u svavkodnevnici iliti praksi konformistički sekularno - na Crkvi u Hrvata je adekvatno odgovoriti navedenom Duhu vremena. Košiću, članu klerske kaste jedne korporativne religije poput kršćanstva, bi bilo pametnije da je svoju kritičku energiju usmjerio debelokožcima i guzonjama na Kaptolu umjesto zadojenoj ljevičarki. Po principu "daj što se spasiti da" pokrenuti postupak otvaranja Katoličkih škola u Hrvatskoj sa sadržajem prihvatljivim za kršćane - katolike (kreacionistički autori umjesto evolucionističkih, Dostojevski umjesto Tomića i sl.) pa neka građani odluče u koju školu svoje dijete upisati i kakav sadržaj i pristup suvremenim temama izabrati prilikom obrazovanja svojeg djeteta. Na potezu je onda država koja zastupa pluralnost, toleranciju i prihvaćanje različitosti da omogući svima iste uvijete prilikom zaposlenja, visokog obrazovanja i afirmacija. Ali kao što je već viđeno briga "pastire" na Kaptolu što im se stada krčme.
Matt

Matt

Komentirano: 17.8.2019. | 15:17

7

Ministricu udarila suncanica.
Tirza

Tirza

Komentirano: 17.8.2019. | 14:18

8

Bravo ministrice!

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Roditelji još uvijek u dvojbi oko slanja djece u školu

Dio nastave u razredu, dio 'online'

Roditelji još uvijek u dvojbi oko slanja djece u školu

6.5.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovana nova ravnateljica vrtića

Zlatni cekin

Imenovana nova ravnateljica vrtića

29.4.2020. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Platili smo kostim gotovo 400 kuna, a ništa ne znamo'

Što je s norijadom?

'Platili smo kostim gotovo 400 kuna, a ništa ne znamo'

26.4.2020. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : I u školi nastava na TV-u, asistenti smiju u domove učenika

Objavili detaljne upute za nastavu

I u školi nastava na TV-u, asistenti smiju u domove učenika

13.3.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naučio jezik kojim govori manji broj Brođana

Prihvaćanje drugih kroz ulaganje u sebe

Naučio jezik kojim govori manji broj Brođana

25.2.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Uz pradjeda Alojza ušao sam u svijet tehnologije'

Mladi Brođanin ne planira stati

'Uz pradjeda Alojza ušao sam u svijet tehnologije'

12.2.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski učenici trebaju upisivati Industrijsku i Obrtničku

Prema potrebama tržišta rada

Brodski učenici trebaju upisivati Industrijsku i Obrtničku

15.1.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zimski odmor nekim će učenicima početi tek na Badnjak

Objavljen plan nadoknade nastave

Zimski odmor nekim će učenicima početi tek na Badnjak

18.12.2019. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministarstvo je u jednoj školi zabranilo dežurstvo učenika

Treba li ukinuti neobičnu praksu?

Ministarstvo je u jednoj školi zabranilo dežurstvo učenika

15.12.2019. | 19:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li nadoknade nastave biti i iza 1. srpnja?

Škole se izjasnile o danima nadoknade

Hoće li nadoknade nastave biti i iza 1. srpnja?

6.12.2019. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zahvaljujući pokazanom znanju, njih bi već sutra zaposlili

Europljani zadovoljni našim učenicima

Zahvaljujući pokazanom znanju, njih bi već sutra zaposlili

3.12.2019. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sutra se vraćamo u razred. Sretni smo i uzbuđeni.'

Donosimo prve reakcije SB-nastavnika

'Sutra se vraćamo u razred. Sretni smo i uzbuđeni.'

2.12.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici sutra napokon u školskim klupama

Prekid štrajka

Učenici sutra napokon u školskim klupama

2.12.2019. | 16:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Diskriminacija studenata u zdravstvenom osiguranju

Dvostruka mjerila države

Diskriminacija studenata u zdravstvenom osiguranju

2.12.2019. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što su glasovanjem poručili Vladi iz Brodske županije

Prosvjetari završili glasovanje

Evo što su glasovanjem poručili Vladi iz Brodske županije

28.11.2019. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavnici iz ovih škola su za nastavak štrajka

Pogledajte tko su oni

Nastavnici iz ovih škola su za nastavak štrajka

27.11.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodski nastavnici šalju odlučno - Ne!

Poruka Plenkoviću:

Slavonskobrodski nastavnici šalju odlučno - Ne!

27.11.2019. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U dugačkoj koloni i slavonskobrodski nastavnici

Povorka stiže na Trg bana Jelačića

U dugačkoj koloni i slavonskobrodski nastavnici

25.11.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :