Obrazovanje : Informatika

Objavljeno: 24.1.2011. u 17:00
Prikaza: 3306
|
Autor: Miroslav Mazurek

Roditelji, djeca i računalo

Odabir računala

root : Odabir računala

Nakon što je u proteklih nekoliko godina došlo do simbioze mobitela i ručnog računala, kod nabave kućnog, odnosno osobnog računala pruža nam se sljedeći izbor: pametni mobitel, tablet, multimedijski player, igrača konzola, prijenosno računalo i stolno računalo.


U svakoj obitelji kad-tad dođe vrijeme za prinovu. Ne mislim pri tome na podmladak, nego na novo računalo. Prvi je problem izbor tipa računala. Nakon što je u proteklih nekoliko godina došlo do simbioze mobitela i ručnog računala, kod nabave kućnog, odnosno osobnog računala pruža nam se sljedeći izbor:pametni mobitel,tablet,multimedijski player,igrača konzola,prijenosno računalo istolno računalo. Osim izbora tipa računala, budući korisnik treba odlučiti i o operativnom sustavu. Operativni sustav (skraćeno OS) je glavni program pomoću kojega korisnik upravlja radom računala. Pri odabiru treba se rukovodit s nekoliko čimbenika: namjena računala, cijena, potreba mobilnosti - prenosivosti, zauzeće prostora, ergonomija; ne nužno navedenim redoslijedom.

"Pametni mobiteli" ili po naški smartphone danas su prijenosna računala respektabilne snage za tako sitne uređaje s mnoštvom programa i mogućnosti. Obzirom da ih najčešće nabavljamo u sklopu nekog tarifnog ugovora s davateljima telefonskih usluga, nabavna cijena im može biti znatno niža od tržišne vrijednosti koja iznosi od 1000kn do nekoliko tisuća kuna. Većina modernihsmartphonea omogućava reprodukciju multimedijskih sadržaja (glazbe, videa), igranje, rad s elektroničkom poštom, surfanje webom, korištenje društvenih mreža:Facebook, Twitter i ostale, rad s uredskim programima: obrada teksta, tablični kalkulatori, pregled raznih tipova dokumenata, prezentacije, jednostavno crtanje i obrada slika. Pojedini su modeli opremljeni satelitskom navigacijom i mogućnošću spajanja na bežične mreže a gotovi svi digitalnom kamerom / fotoaparatom. Napredniji modeli opremljeni su HDMI priključkom te za prikaz sadržaja mogu koristiti moderne TV uređaje ili računalne monitore. Unos teksta vrši se pomoću ugrađene tipkovnice dok je u zadnje vrijeme sve više mobitela s ekranima osjetljivim na dodir na kojima se tekst unosi preko (virtualne) tipkovnice prikazane na ekranu (on-screen keyboard) ili jednostavnim pisanjem po ekranu pri čemu mobitel pomoću posebnog programa vrši prepoznavanje rukopisa. Za pojedine modele postoji mogućnost korištenjaprojekcijskih tipkovnica gdje se pomoću minijaturnog projektora na radnoj površini projicira tipkovnica uobičajene veličine:

http://en.wikipedia.org/wiki/Projection_keyboard

Podaci se pohranjuju na ugrađenu memoriju, memorijske kartice, USB disk (ako je telefon opremljen USB priključkom) ili na neko umreženo računalo.Smartphone najčešće pokreće neki od sljedećih OS-ova: Android ili neka druga inačica Linuxa, iPhone Appleov iOS, Nokije Symbian OS, a sve je više mobitela s MS-ovim Windows Phone 7 operativnim sustavom. Neprikladni su i neergonomični za duži, ozbiljniji rad te se stoga rijetko koriste kaojedino osobno ili kućno računalo. Za školarce su neprikladni jer ne mogu izvršavati punokrvne "stolne" aplikacije koje se koriste u nastavi. I da,vjerovali ili ne, s gotovo svim smartphoneima možete i telefonirati.

PojavomApple iPada započelo je ludilo za prijenosnim tablet računalima. Vrlo slična pametnim mobitelima, znatno većeg ekrana (tipično dijagonale do 25cm), redovito bez mogućnosti telefoniranja ali sposobna za korištenje mobilnog Interneta, ova računala pokreću većinom isti operativni sustavi kao ismartphone. Također, ovisno o modelu i proizvođaču, za tablete možemo navesti gotovo iste mogućnosti kao i gore naveden cjenovni raspon. Kao čitači elektronskih knjiga ergonomijski su prihvatljiviji, ali su, kao i mobiteli, neprikladni za ozbiljniji unos teksta. Iako su ih u nekim zemljama testno uveli kao zamjenu za sve školske knjige i bilježnice teško je zamisliti nekakav pogodan položaj tijela (posebno šake) pri cjelodnevnom korištenju u školi.

Mnogi se neće složiti s uvrštavanjem multimedijskog playera u kategoriju osobnih ili kućnih računala ali takvi uređaji su upravo idealni za pojedine vrste korisnika. Naime, uređaj se najčešće spaja na kućni TV, njime se upravlja daljinskim upravljačem te, osim reprodukcije multimedijskih sadržaja, neki modeli omogućavaju surfanje i dohvat sadržaja s Interneta. Najčešće su pokretani operativnim sustavomLinux a cijena se kreće u rasponu od 1000kn do 4000kn. Zauzimaju vrlo malo mjesta a ergonomičnost je u rangu ostalih kućnih uređaja za zabavu. Pojedini modeli imaju u sklopu daljinskog upravljača tipkovnicu s punim rasporedom. Vrlo je zgodna i nova Lenovo tipkovnica za uređaje za kućnu zabavu:

http://www.amazon.com/Lenovo-Multimedia-Remote-with-Keyboard/dp/B0036VO67I

http://www.dlink.com/boxee/

Za one koji računalo misle koristiti pretežno za igranje, možda su najbolji izbor igrače konzole. Dopunske mogućnosti su (ograničeno) surfanje webom te reprodukcija multimedijskih sadržaja. Osposobljene su za kvalitetno izvođenje najnovijih igara. Tri konzole danas vladaju tržištem:Microsoft XBOX 360 pokretanDashboard OS-om koji nadograđen poprima obriseWindows Phone 7 sustava, Sony Playstation 3 ili skraćenoPS3 kojeg pokrećeSystem Software te Nintendo Wii kojeg pokreće modificirana verzijaLinuxa. Noviji dodaci za upravljanje konzolama daju mogućnost "razgibavanja" igračima te na taj način poništavaju negativne učinke dugotrajnog sjedenja. Za potrebe učenja i ozbiljnijeg korištenja konzole su uglavnom neupotrebljive. Cijena konzola, ovisno o modelu i opremi je od 1000kn do 4000kn.

Na kraju dolazimo do kategorije koju mnogi smatraju jedino i isključivo "pravim" računalima. Bilo da se radi o prijenosnim (netbook, laptop, notebook) ilistolnim računalima (nettop, desktop), svi su opremljeni najosnovnijim komponentama: središnjom jedinicom, tipkovnicom, mišem, monitorom te vrlo često zvučnicima. Koje ćemo odabrati, ovisi o raspoloživom prostoru i zahtjevu za prenosivost. Prijenosna računala su nešto skuplja, manjih dimenzija, s manjim mogućnostima proširenja, slabije ergonomičnosti, a održavanje i eventualni popravci mogu također biti znatno skuplji u odnosu na stolna računala.Netbook inettop računala obično su energetski štedljivija ali i slabija zbog korištenja linije slabijihIntel procesora Atom. Školarcima može poslužiti i dvije-tri godine staro polovno računalo koje se može nabaviti i za 1000kn dok će korisnici koji žele igrati najnovije naslove, obrađivati video ili pokretati neke druge zahtjevne programe, uvijek morati posegnuti dublje u džep - tipično preko 1000 eura. Nova računala dostatna za većinu osnovno i srednjoškolaca mogu se nabaviti već od 2000kn. Navedena računala mogu se koristi za sve namjene i sukladna su računalima koja se koriste u našim obrazovnim institucijama. Redovito su opremljena mrežnim sučeljem tako da su odmah spremna za spajanje na mrežu a prijenosna često i bežičnim mrežnim adapterom što omogućava pristup bežičnim mrežama.

Kako se u našim školama redovito koristi neka verzija Microsoftovog OS-a: Windows XP, Windows Vista ili Windows 7 tako se preporuča nabava računala na koje je neki od ovih OS-ova predinstaliran. To može podići cijenu računala za 500 do 1500kn ovisno o podverziji OS-a (Home, Professional, Ultimate). Dodatno opremanje osnovnim uredskim programima tvrtke Microsoft (Word, Excel, PowerPoint) povećat će izdatke za 700kn za kućnu i učeničku verziju koja se ne smije koristiti u poslovne svrhe ili 1500kn za isti skup programa iskoristiv u poslovanju. Nerijetko se dogodi, što nam može poslužiti kao svojevrsni test legalnosti nabavljenog računala i programa, da cijena softvera - programa bude viša od cijene samog računala. Za one koji žele uštedjeti, moguće je na sva navedena računala instalirati i besplatni operativni sustavLinux uz koji tipično dolazi i pregršt uredskih i inih programa a koji su uglavnom besplatni. Na taj način tipični kućni ili uredski korisnik može smanjiti troškove za nekoliko tisuća kuna. Osim osobnih računala opremljenih Windowsima ili Linuxom postoji mogućnost nabave Apple prijenosnih ili stolnih računala koja su pokretana operativnim sustavom MacOSX. Zbog svoje ekskluzivnosti, izuzetnog dizajna i kvalitetne izrade,Apple računala su nerijetko čak i duplo skuplja u odnosu na sumjerljiva osobna računala. Mnogi korisnici i stručnjaci smatraju tako visoku cijenu neopravdanom u odnosu na ono što korisnik dobiva.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
borat

borat

Komentirano: 5.8.2011. | 0:49

1

Sad ste me zbunili. Ja imam neki kompjuter u autu pa ne znam jel on osobni jer je auto osobno vozilo il je prijenosni jer se stalno prijenosi s mjesta na mjesto?
Stipe

Stipe

Komentirano: 5.8.2011. | 0:23

2

Znači prijenosno nije i osobno. A superračunala, mainframe, serveri, embeeded, industrijski spadaju u koju vrstu?
fenix1884

fenix1884

Komentirano: 5.8.2011. | 0:02

3

postoje samo dvije vrste računala a to su osobna i prijenosna, ovo ostalo su samo podvrste.....

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne vjerujte nikome. Doslovno.

Budite uvijek na oprezu

Ne vjerujte nikome. Doslovno.

26.1.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorene prijave za cijeli niz informatičkih radionica

Izvrsna prilika za djecu i mlade

Otvorene prijave za cijeli niz informatičkih radionica

18.9.2019. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umirovljenici će ponovno učiti o radu na računalu

Besplatna radionica

Umirovljenici će ponovno učiti o radu na računalu

21.8.2019. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve veće zanimanje djevojaka za STEM područje

Inicijativne, kreativne i poduzetne

Sve veće zanimanje djevojaka za STEM područje

22.5.2019. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za računala će sjesti djeca i umirovljenici

U slavonskobrodskoj Knjižnici

Za računala će sjesti djeca i umirovljenici

1.2.2019. | 16:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani zajedno naučili više o programiranju

Radno ljeto u knjižnici

Brođani zajedno naučili više o programiranju

29.8.2018. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poseban auto sutra stiže i u Slavonski Brod

Besplatno za sve mlade

Poseban auto sutra stiže i u Slavonski Brod

7.8.2018. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon zlata u matematici i srebro u informatici

Mislav Balunović

Nakon zlata u matematici i srebro u informatici

20.7.2014. | 11:19
SBplus.hr, Slavonski Brod : U korak sa svijetom

CUC2011

U korak sa svijetom

18.11.2011. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema više kupovanja igračaka?

Inovacije

Nema više kupovanja igračaka?

13.10.2011. | 12:08
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tražimo Josipa Jurića

Brođani i WEB

Tražimo Josipa Jurića

6.8.2011. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Drastičan rast popularnosti vlade?

Web Vlade RH

Drastičan rast popularnosti vlade?

14.3.2011. | 22:56
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :