Obrazovanje : Informatika

Objavljeno: 26.1.2020. u 12:00
Prikaza: 2585
|
Autor: I.C./SBplus

Budite uvijek na oprezu

Ne vjerujte nikome. Doslovno.

root : Ne vjerujte nikome. Doslovno.Ilustracija.(Foto: 123RF)

Policija je već zaprimila niz prijava građana o ovakvim ucjenama i pokušajima prevare, zbog čega ih je uputila na ažuriranje lozinke za pristup svojoj elektroničkoj pošti te da na takve odgovore ne odgovaraju, a posebice da ne otvaraju priložene primitke.

AKO ste ovih dana zaprimili neobičan e-mail u kojem vam se pošiljatelj predstavio kao haker koji vam prijeti otkrivanjem eksplicitnih podataka s vašeg računala - niste jedini. Naime, na adrese mnogih počele su pristizati poruke u kojima navodni haker navodi kako ima pristup operativnom sustavu korisnika i puni pristup njegovu računu te da ga promatra neko vrijeme. Pri tome još navodi da je računalo zaraženo zlonamjernim softverom 'putem web mjesta za odrasle' koje je korisnik posjetio te da trojanski virus ima potpuni pristup računalu i drugim uređajima. Osim toga, tvrdi kako može vidjeti sve na zaslonu primatelja mail-a te uključiti kameru i mikrofon bez njegova znanja, ali i da ima pristup kontaktima i porukama.

Za neotkrivanje eksplicitnih podataka snimljenih s računala, navodni haker traži uplatu od 950 eura u bitcoinima.

Policija je već zaprimila niz prijava građana o ovakvim ucjenama i pokušajima prevare, zbog čega ih je uputila na ažuriranje lozinke za pristup svojoj elektroničkoj pošti te da na takve odgovore ne odgovaraju, a posebice da ne otvaraju priložene primitke.

- Savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke. - poručili su iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Policija je također zaprimila prijave građana u kojima navode kako su njihovi podaci na računalima kriptirani te im više nisu u mogućnosti pristupiti, a na njihove adrese elektroničke pošte dostavljena je ucjenjivačka poruka kojom su nepoznate osobe dostavile očitovanje o nepodmirenim troškovima te također traže uplatu iznosa u virtualnim valuzama u zamjenu za pomoć u otključavanju podataka.

Ako je vaše računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom koji je kriptirao datoteke i onemogućio pristup vašim podatcima, pomoć možete potražiti na internetskoj stranici NO MORE RANSOM kojoj se, sa svim potrebnim objašnjenjima i na hrvatskom jeziku, nalazi alat KRIPTO ŠERIF koji omogućava jednostavan način za učitavanje kriptiranih datoteka. To će omogućiti provjeru postoji li dostupno rješenje za dekripciju te, ako postoji, korisnik će dobiti upute o načinu na koji može pristupiti svojim podatcima.

Kako spriječiti takav napad?
Sigurnosna-kopija! Postavite sustav za vraćanje podataka tako da zaraza ransomwareom ne može trajno uništiti vaše podatke. Najbolje je napraviti dvije sigurnosne kopije: jednu koja je spremljena na cloud aplikaciji (budite sigurni da koristite cloud aplikaciju koja automatski radi sigurnosne kopije) i jednu fizičku kopiju (prijenosni tvrdi disk, usb stick, dodatan laptop, itd.). Isključite ih iz računala nakon završetka rada na njima. Vaše sigurnosne kopije će također biti korisne u slučaju da slučajno izbrišete važnu datoteku ili naiđete na poteškoću sa tvrdim diskom.
Kvalitetan antivirusni program. Koristite kvalitetan antivirusni softver kako biste zaštitili svoj sistem od ransomware zloćudnog računalnog programa. Nemojte isključiti "funkcije za heuristiku", jer one pomažu rješenju da pronađe primjerke ransomware zloćudnog računalnog programa koji još nisu formalno otkriveni.
Redovito ažuriranje softvera na računalu. Kad vaš operativni sustav (OS) ili aplikacije zatraže ažuriranje, odobrite ga. Ako softver nudi mogućnost automatskog ažuriranja, prihvatite ju.
Ne vjerujte nikome. Doslovno. Bilo koji korisnički račun može biti ugrožen, a zloćudne poveznice mogu stići s korisničkih računa prijatelja na društvenim mrežama, kolega, ili partnera na online video igrama.Nikad ne otvarajte priloge u e-mailovima koje ste dobili od ljudi koje ne poznajete. Cyber kriminalci često dijele lažne e-mail poruke koje su vrlo slične e-mail obavijestima internetskih trgovina, banaka, policije, suda, ili porezne službe te na taj način mame primatelje da kliknu na zloćudnu poveznicu i tako dopuste zloćudnom softveru pristup u njihov sustav.
Omogućite "prikaži ekstenziju datoteka" ili "show file extensions" opcijuu Windows postavkama vašeg računala. To će značajno olakšati pronalazak zloćudnih datoteka. Klonite se datoteka sa nastavcima '.exe', '.vbs' i '.scr'. Prevaranti često koriste nekoliko nastavaka kako bi zloćudnu datoteku predstavili kao video, fotografiju, ili dokument (kao što je hot-chics.avi.exe ili doc.scr).
Ako otkrijete nepoznati ili nekontrolirani proces na vašem uređaju, odmah prekinite internetsku ili drugu mrežnu vezu (kao što je kućni Wi-Fi) - to će spriječiti daljnje širenje zaraze", stoji u priopćenju policije.

Da zaključimo - sve što vam se čini i najmanje nepoznato ili sumnjivo ne otvarajte, ne naručujte, ne plaćajte unaprijed, ne dajte svoje osobne podatke kao ni podatke o svojim računima i karticama. Ne dozvolite da nasjednete na prevare koje internet-kriminalci domišljato usavršavaju.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorene prijave za cijeli niz informatičkih radionica

Izvrsna prilika za djecu i mlade

Otvorene prijave za cijeli niz informatičkih radionica

18.9.2019. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umirovljenici će ponovno učiti o radu na računalu

Besplatna radionica

Umirovljenici će ponovno učiti o radu na računalu

21.8.2019. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve veće zanimanje djevojaka za STEM područje

Inicijativne, kreativne i poduzetne

Sve veće zanimanje djevojaka za STEM područje

22.5.2019. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za računala će sjesti djeca i umirovljenici

U slavonskobrodskoj Knjižnici

Za računala će sjesti djeca i umirovljenici

1.2.2019. | 16:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani zajedno naučili više o programiranju

Radno ljeto u knjižnici

Brođani zajedno naučili više o programiranju

29.8.2018. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poseban auto sutra stiže i u Slavonski Brod

Besplatno za sve mlade

Poseban auto sutra stiže i u Slavonski Brod

7.8.2018. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon zlata u matematici i srebro u informatici

Mislav Balunović

Nakon zlata u matematici i srebro u informatici

20.7.2014. | 11:19
SBplus.hr, Slavonski Brod : U korak sa svijetom

CUC2011

U korak sa svijetom

18.11.2011. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema više kupovanja igračaka?

Inovacije

Nema više kupovanja igračaka?

13.10.2011. | 12:08
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tražimo Josipa Jurića

Brođani i WEB

Tražimo Josipa Jurića

6.8.2011. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Drastičan rast popularnosti vlade?

Web Vlade RH

Drastičan rast popularnosti vlade?

14.3.2011. | 22:56
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odabir računala

Roditelji, djeca i računalo

Odabir računala

24.1.2011. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :