Život : Koronavirus

Objavljeno: 25.3.2020. u 16:40
Prikaza: 4622
|
Autor: Marija Fridrih

Ostvarivanje osobne koristi u krizi

Koriste li javni službenici propusnice u privatne svrhe?

SBplus
Foto: SBplusIlustracija
 • SBplus
 • FB
 • FB
 • FB
 • FB
 • FB

Policajci, vatrogasci, zdravstveni djelatnici, županijski i gradski službenici - svi su oni propusnice za kretanje izvan mjesta prebivališta dobili automatski. No, što kada ih neki od njih koriste u privatne svrhe i to za ilegalno prevoženje onih koji nemaju pravo na takvo kretanje.

NOVA GRADIŠKA - Policijski bi službenici u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo trebali biti primjer ostalim građanima, no neki od njih ne pridržavaju se mjera koje su na snazi i svoje zvanje iskorištavaju za osobnu zaradu te krše donešene propise.

 Na društvenim mrežama postoje brojne grupe u kojima se nudi i traži prijevoz po Hrvatskoj. U jednoj od takvih grupa koja je namijenjena dijeljenju prijevoza na relaciji Požega-Zagreb još uvijek postoje osobe koje očito ne shvaćaju ozbiljnost situacije.

U spomenutoj grupi ženska osoba koja ima propusnicu kao policijska službenica objavila je kako 24. ožujka putuje iz Nove Gradište u Zagreb te 25. ožujka iz Zagreba za Novu Gradišku. Mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka donesene su dan ranije, odnosno, bile su na snazi u vrijeme kada je izašla spomenuta objava.  Nekoliko članova pobunilo se u komentarima te istaknulo kako je izuzetno rizično putovati s obzirom na koronavirus i kako se trebaju poštovati donesene zabrane na što je dotična komentirala: „Za policiju to ne vrijedi!". Istina, policijski službenici mogu, po službenoj dužnosti, i ovih dana slobodno napuštati mjesto prebivališta i boravišta, no ne i koristiti tu mogućnost u osobnu korist, odnosno, kako bi zaradili od prijevoza drugih građana. Ista osoba navela je kako njezin posao i financije ne pitaju puno za virus te i dalje ostala pri tome da nudi prijevoz.

Možda je ovo jedan od pokušaja dodatne zarade u ovom teškom razdoblju, kao što su neki pokušali zaraditi podižući cijene maski. No, ovo je ipak puno ozbiljnije s obzirom na to da se ljudi nalaze u direktnom kontaktu i ne poštuju, s razlogom donesene, zabrane kretanja. Kako je moguće da službena osoba ne shvaća ozbiljnost situacije? Zbog osobne koristi, odnosno, zarade dovodi ljudske živote u pitanje i potencijalno širi koronavirus diljem Lijepe Naše. Ne zna imaju li putnici propusnicu, zašto putuju, imaju li zabranu kretanja, odnosno, jesu li pod mjerom samoizolacije, a s obzirom na njezinu propusnicu, očito nije bilo detaljnije provjere na ulazima u županije.

Svaki građanin, bez obzira na struku, životne navike i mjesto stanovanja ima jednaku zadaću. Svatko u ovom trenutku treba za cilj imati zaštitu zdravlja i života, kako svog tako i svih oko sebe. Traženje načina kako prekršiti donesene mjere i zaobići zakon možda je tipičan za Balkan, no u ovom trenutku takvo što je u najmanju ruku neozbiljno i neodgovorno.

Netko će, dakako, kazati - možda je policijska službenica pokušala pomoći sugrađanima. No, da se radilo o čistom altruizmu (koji je i dalje neopravdan s epidemiološkog stajališta) i pokušaju pomoći službene osobe, prijevoz bi bio osiguran besplatno i barem u minimalnim uvjetima koje ovakva situacija zahtijeva. Zarada na ovaj način i gledanje osobne koristi ne trebaju biti na prvom mjestu nikome, a pogotovo ne onima zaposlenima u javnim službama koji svoje propusnice trebaju koristiti savjesno i samo u onu svrhu zbog koje su prvotno izdane.

Za ovaj slučaj zainteresirao se i portal Index koji upravo javlja kako je policajka udaljena iz službe zbog nedoličnog ponašanja.
„Na društvenoj mreži je objavila tekstualni sadržaj u kojem je, koristeći činjenicu da se na policijske službenike ne odnosi zabrana napuštanja mjesta prebivališta i boravišta, nudila prijevoz drugim osobama zanemarujući odredbe odluke o zabrani koja je na snazi. Rješenjem načelnika Policijske uprave zagrebačke dvoje policijskih službenika udaljeno je iz službe jer su teško naštetili ugledu policije te postoji sumnja da su počinili težu povredu službene dužnosti opisanu u članku 96. stavku 1. točki 7. Zakona o policiji."
Protiv oboje će biti pokrenut disciplinski postupak pred Prvostupanjskim disciplinskim sudom Ministarstva unutarnjih poslova.
„Ovakva ponašanja policijskih službenika teško su naštetila ugledu policijske službe koja je nadležna za provedbu i nadzor Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i čiji djelatnici trebaju služiti za primjer te su pored navedenog uvrijedili sve svoje kolege koji u ovim teškim i rizičnim trenucima nesebično služe građanima. U trenucima dok policijski službenici diljem Hrvatske nesebično daju doprinos društvenoj zajednici štiteći živote i imovinu naših građana u izvanrednim okolnostima poput borbe protiv koronavirusa, potresa u Zagrebu, nimalo ugodnih vremenskih uvjeta, dvoje policijskih službenika bacili su ljagu na policijski poziv zbog čega će poslužiti kao primjer drugima", stoji u policijskom priopćenju.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje su u nedjelju bili Civilna zaštita i policija?

  Vrijede li mjere i za svećenike?

  Gdje su u nedjelju bili Civilna zaštita i policija?

  9.12.2020. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Omogućeno testiranje bez liječničkih uputnica

  I u novogradiškoj bolnici

  Omogućeno testiranje bez liječničkih uputnica

  7.10.2020. | 18:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nek' je sve zlo u maskama'

  Konobari pod maskama

  'Nek' je sve zlo u maskama'

  16.7.2020. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na jednom mjestu to je normalno, a na drugom nedopustivo

  Što je (ne)dopušteno?

  Na jednom mjestu to je normalno, a na drugom nedopustivo

  23.6.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Provođenje mjera sada je sastavni dio svakog liječenja'

  Poziv na strpljenje i suradnju:

  'Provođenje mjera sada je sastavni dio svakog liječenja'

  12.5.2020. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako bi smanjili liste čekanja radit će u dvije smjene

  U bolnici donijeli odluku:

  Kako bi smanjili liste čekanja radit će u dvije smjene

  6.5.2020. | 12:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Više puta kršio samoizolaciju pa je smješten u karantenu

  Sanitarna inspekcija odlučila

  Više puta kršio samoizolaciju pa je smješten u karantenu

  17.4.2020. | 8:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tržnice u Brodu, Gradiški i Požegi počele s radom

  Zaštitari kontroliraju broj ljudi

  Tržnice u Brodu, Gradiški i Požegi počele s radom

  9.4.2020. | 11:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavljene stroge mjere - jedan prolaz i maksimalno 20 ljudi

  Svi čekaju otvaranje tržnica

  Najavljene stroge mjere - jedan prolaz i maksimalno 20 ljudi

  6.4.2020. | 15:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sljedeća tri mjeseca moramo primati minimalnu plaću'

  Saborski zastupnik i gradonačelnik NG:

  'Sljedeća tri mjeseca moramo primati minimalnu plaću'

  27.3.2020. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Njima je Grad povjerio zaštitu civila u ovoj krizi

  Šesnaestero veličanstvenih

  Njima je Grad povjerio zaštitu civila u ovoj krizi

  24.3.2020. | 20:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Odgađaju izložbe, revije, predstave, radionice, treninge

  Oglasio se i novogradiški stožer CZ

  Odgađaju izložbe, revije, predstave, radionice, treninge

  16.3.2020. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :