Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 21.12.2021. u 17:10
Prikaza: 977
|
Autor: A. Primorac

Vinko Grgić:

'Zašto me pokušavate svađati s braniteljima?'

radiong
Foto: radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong

'Odradili smo puno toga za branitelje i sjećanje na njih i njihov doprinos za ovo u čemu danas uživamo. Ne znam što nismo učinili za njih i naš je stav jasan. Nemojte nas svađati. Mi ništa ne krijemo niti imamo razloga za to. Nismo krili ni do sada i svatko može doći vidjeti ugovore.'

NOVA GRADIŠKA - Posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, kao što je na svečanoj sjednici održanoj povodom Dana grada, obećao novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić, održana je u novoj zgradi izgrađenoj tik uz staru zgradu tamošnje Gradske uprave. Riječ je o staklenoj zgradu u sklopu koje se nalazi multifunkcionalna dvorana, koja će, osim za potrebe sjednica Gradskog vijeća, biti korištena i za druga događanja.

- Staklena zgrada i ova vijećnica imaju i svoju simboliku. One predstavljaju našu otvorenost prema građanima. Ova će vijećnica svakih mjesec dva dana biti korištena za održavanje sjednica Gradskog vijeća, no sve ostalo vrijeme ona će biti mjesto susreta, događanja i okupljanja. Sve udruge ovoga grada, svi poduzetnici ovdje su dobrodošli. Bit će ovo mjesto, nadamo se, lijepih recitala i pjesmi, ali i dogovora zahvaljujući kojima će se realizirati još bolje i kvalitetnije ideje od dosadašnjih - u uvodu današnje sjednice Gradskog vijeća Nove Gradiške kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Na taj je način i službeno otvorena nova zgrada, nakon čega su vijećnici prešli na radni dio današnje sjednice kojoj je nazočilo svih 15 vijećnika. Zasjedanje je započelo primjedbom 'hadezeovog' vijećnika Davorina Slišurića koji je dao dvije primjedbe na dostavljeni mu pisani odgovor na pitanje postavljeno tijekom prošle sjednice Gradskog vijeća.

- Suprotno poslovniku, prema kojem pisani odgovor trebam dobiti zajedno s materijalima za sjednicu, ja sam ga dobio danas neposredno prije zasjedanja. A drugo, s obzirom da sam dobio tek dio ugovora sklopljenog između Grada i Srpske pravoslavne crkve, pitam je li on možda klasificiran određenim stupnjem tajnosti pa da zbog toga nisam dobio kompletan ugovor? - pitao je Slišurić.

- Koliko je meni poznato vi ste s tajnikom Zebićem dogovorili kako će vam ovo biti prezentirano. Što se tiče kompletnog ugovora možete ga i vi i svi drugi doći pogledati u Gradsku upravu kad god želite. Ne znam zbog čega me pokušavate svađati s braniteljima, tim više što je ovoj Gradskoj upravi, u kojoj rade branitelji ili njihova djeca, itekako stalo do te populacije za koju u proračunu izdvajamo 150 tisuća kuna godišnje. Odradili smo puno toga za branitelje i sjećanje na njih i njihov doprinos za ovo u čemu danas uživamo. Ne znam što nismo učinili za njih i naš je stav jasan. Nemojte nas svađati. Mi ništa ne krijemo niti imamo razloga za to. Nismo krili ni do sada i svatko može doći vidjeti ugovore. - emotivno je odgovorio gradonačelnik Grgić, na što je vijećnik Slišurić replicirao ponavljanjem svoga pitanja vezanog uz tajnost odgovora. - Je li ugovor klasificiran kao tajni ili nije, tim više što se kunete u transparentnost? - pitao je ponovno, a od tajnika Zebića dobio odgovor kako je u pisanom odgovoru dobio upravo ono što je svojim pitanjem i tražio.

Vijećnica Jelena Kovre (NL VG) zamolila je gradonačelnika objašnjenje što je je s Gradskim bazenima, te kakva je sudbina stare gradske vijećnice.

- Bazeni su prošli tjedan prošli tehnički pregled, ovih dana očekujemo uporabnu dozvolu tako da ćemo sezonu dočekati spremni. Što se tiče stare zgrade gradske vijećnice prije desetak dana smo organizirali prezentaciju projektne dokumentacije za taj prostor koji će biti preuređen u društveni prostor za umirovljenike. Oni sada prostore imaju na katu kamo mnogi od njih niti ne mogu pristupiti. Dugo su od grada tražili primjereniji prostor u prizemlju tako da smo odlučili 400 tisuća kuna uložiti u uređenje s kojim bismo krenuli odmah iduće godine kako bi do ljeta bio spreman za uporabu. - najavio je gradonačelnik Grgić.

Vijećnica Ljiljana Ptačnik (HDZ): Zbog čega nam poziv za sjednicu nije uručen, sukladno Poslovniku, pet dana prije održavanja sjednice? Nadam se da se ovo u buduće neće događati, posebice kada su u pitanju sjednice s važnim točkama Dnevnog reda za koje se vijećnici trebaju pripremiti. I moje drugo pitanje odnosi se na proslavu Dana grada. Pitali su me branitelji zašto od 11 braniteljskih udruga njih 9 nije dobilo službeni poziv za polaganje vijenaca?

Gradonačelnik Vinko Grgić: Prvo pitanje je na mjestu i ja se nadam kako će u buduće pozivi stizati na vrijeme i sukladno Poslovniku. A što se tiče svečane sjednice Gradskog vijeća mi smo zbog epidemioloških mjera bili ograničeni na određeni broj ljudi. Zbog toga je na svečanu sjednicu bila pozvana samo jedna udruga i to 3. gardijska brigada iz razloga što su oni bili ovogodišnji laureati. No, niti oni svi nisu mogli doći. Nadam se da će iduće godine situacija biti bolja pa će i sjednica biti održana na način kako smo ih održavali prije epidemije.

U nastavku Aktualnog sata, kako piše radiong, HDZ-ovu Mariju Mihaljević zanimalo je što je sa zgradom vojarne koja je početkom prosinca 2018. darovana Gradu Nova Gradiška i kojom prigodom se Grad obvezao u roku pet godina ovaj objekt privesti svrsi. - Trebalo je napraviti studentski kampus, muzej Šegrta Hlapića, zlatni grad… Istovremeno, činjenica je da u gradu nema smještaja za starije ljude i palijativnu skrb te što u tom kontekstu treba napraviti i postoji li alternativno rješenje za uređenje doma za starije - upitala je.

– Što se tiče Muzeja Šegrta Hlapića bila je to lijepa priča koja, ipak, nije imala potencijala. Zato je potencijala itekako imala Zajednica tehničke kulture koja je u ovom dijelu dobila svoj prostor za rad. Dom za umirovljenike je dobra ideja, nadam se da će Vlada RH u Fondu za otpornost i oporavak pronaći sredstva za tu namjenu i sufinancirati barem jedan dio. Naravno, uvijek postoji mogućnost aneksa ugovora. Gradska knjižnica će biti u potpunosti smještena u prostoru stare robne kuće, uskoro kreće postupak javne nabave za uređenje pročelja i vjerujemo da će projekt biti realiziran do početka sljedeće školske godine – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

SDP-ova Ljepša Rakas Vujčić upitala je hoće li rasti cijena smještaja djece u Dječjem vrtiću Nova Gradiška i što je s programom „Zaželi” za 2022. godinu.

– U Dječjem vrtiću trebaju raditi sve struke, i medicinska sestra i psiholog. Dogovorili smo se da ćemo u vrtiću zaposliti sve struke koje su potrebne. Grad je za tu namjenu izdvojio pola milijuna kuna sredstava više, a 250 tisuća kuna sredstava osiguravamo za građevnu dozvolu za novi vrtić. Tu je i kupovina zemljište za izgradnju novog vrtića. Da bi se sve to napravilo i imalo smisla vjerojatno će doći do manjeg povećanja cijena. Naime, 2017. godine sufinanciranje Grada za rad vrtića je bilo oko dva milijuna kuna, sada je preko četiri. Što se tiče realizacije programa „Zaželi” još uvijek nije raspisan natječaj, čim bude raspisan, ako prođemo, idemo s rebalansom Proračuna – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

SDP-ov Franjo Kikić upitao je zašto na dnevnom redu sjednica Gradskog vijeća nije bilo izvješća o radu trgovačkih društava kojima je Grad većinski vlasnik, odnosno tvrtki ”Odlagalište”, „Industrijski park” i „Vodovod zapadne Slavonije”.

– Radilo se o omašci, a te će se točke naći već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća – odgovoreno je.

Nezavisni Matej Zboril pohvalio je manifestaciju „Advent u našem gradu” i njene sadržaje te upitao hoće li biti sadržaja za Badnjak i doček Nove godine. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Borislava Vidošića, na Badnjak će Grad sugrađanima dijeliti ribu uz prigodan program. Sam doček Nove godine u Gradiški će biti organiziran na središnjem gradskom trgu, a sve koji mu budu nazočili zabavljat će skupina 'Vagabundo'.

„Aktualac” je priveo kraju HDZ-ov Tomislav Bećirević te upitao zašto se u novom gradskom Proračunu „teškom” oko 70 milijuna kuna za razvoj gospodarstva izdvojilo samo dva milijuna kuna i zašto se planira rekonstrukcija samo Ulice Zrinskih, no odgovoreno mu je kako će se o toj temi raspravljati u nastavku sjednice.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Čuje li Županija naš vapaj?'

  Obratili se županu Danijelu Marušiću

  'Čuje li Županija naš vapaj?'

  13.5.2022. | 9:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas smo jasno pokazali koliko je Grad - zapravo - zadužen

  Novogradiški gradonačelnik Vino Grgić:

  Danas smo jasno pokazali koliko je Grad - zapravo - zadužen

  10.5.2022. | 14:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt Tržnice mogao bi biti gotov do kraja godine

  Rekonstrukcija na vidiku

  Projekt Tržnice mogao bi biti gotov do kraja godine

  21.4.2022. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad kupio zemljište za izgradnju novog vrtića

  Upisuju sve veći broj mališana

  Grad kupio zemljište za izgradnju novog vrtića

  17.4.2022. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog prostora za Knjižnicu morat će u rebalans?

  Gradonačelnik je pojasnio

  Zbog prostora za Knjižnicu morat će u rebalans?

  11.4.2022. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je razlog zbog kojeg je vrtić poskupio za sto kuna

  Gradonačelnik pojasnio

  Ovo je razlog zbog kojeg je vrtić poskupio za sto kuna

  5.4.2022. | 12:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred njima su nova ulaganja u industrijsku zonu?

  Raspisali novi natječaj

  Pred njima su nova ulaganja u industrijsku zonu?

  4.4.2022. | 9:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrađivani poduzetnik svoju nekretninu prvo ponudio Gradu

  Za što će Grad koristiti taj prostor?

  Nagrađivani poduzetnik svoju nekretninu prvo ponudio Gradu

  2.4.2022. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobili potvrdu da se drže pravila, propisa i zakona

  Suzbijanje korupcije i podmićivanja

  Dobili potvrdu da se drže pravila, propisa i zakona

  31.3.2022. | 13:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nemojte dolaziti virtualno, nego nam asfaltirajte ulicu'

  Facebook : Stvarnost - 0 : 1

  'Nemojte dolaziti virtualno, nego nam asfaltirajte ulicu'

  29.3.2022. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik ispunio svoje obećanje

  Nije uvijek - 'ludom radovanje'

  Gradonačelnik ispunio svoje obećanje

  25.3.2022. | 10:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Njima nepostojanje 'vertikale vlasti' nije kočnica

  'Mali grad koji želi biti velik'

  Njima nepostojanje 'vertikale vlasti' nije kočnica

  21.3.2022. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad 'preuzeo' bazene

  Ove sezone počinje kupanje

  Grad 'preuzeo' bazene

  19.3.2022. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S oko pola milijarde ulaganja iskorijenit će nezaposlenost

  Skup poduzetnika u Novoj Gradiški

  S oko pola milijarde ulaganja iskorijenit će nezaposlenost

  17.3.2022. | 14:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavljeno skidanje imuniteta ministru Aladroviću

  Na sjednici Vlade

  Najavljeno skidanje imuniteta ministru Aladroviću

  8.3.2022. | 11:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako oni štite svoje prostore

  Nakon niza provala

  Evo kako oni štite svoje prostore

  5.3.2022. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni bi uskoro trebali biti bez nezaposlenih

  Ako je vjerovati čelnicima

  Oni bi uskoro trebali biti bez nezaposlenih

  5.3.2022. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I oni su spremni za prihvat izbjeglica

  Grad i Crveni križ surađuju

  I oni su spremni za prihvat izbjeglica

  2.3.2022. | 13:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :