Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 13.12.2016. u 22:45
Prikaza: 3614
|
Autor: Jerko Zovak

'Institucije sustava' ne mare

U šest godina uništili 24,4 milijuna kuna - bez sankcija

Budući da posao medija nije utvrđivanje zbog čega je Željko Bigović ustrajavao u provođenju (i) kriminalne poslovne politike svog prethodnika Josipa Vukovića, za očekivati je kako će taj posao obaviti 'institucija sustava' koja, primarno, formirana je s ciljem nadzora 'nadzornika' - državnih, pravosudnih i samoupravnih dužnosnika.

NOVA GRADIŠKA - Sukladno dobrim običajima i poslovnički propisanoj proceduri, u ponedjeljak, 12. prosinca, pred 17 gradskih vijećnika, novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić (SDP), četiri sata branio je izvršenje gradskog proračuna za 2016. i plan za 2017. godinu.

Nakon ozbiljnih rasprava o proračunima, Grgićeva informacija o radu Drvne industrije Nova Gradiška (DING) - tvrtke u vlasništvu Grada Nova Gradiška, koju je 2010. osnovao najlošiji novogradiški gradonačelnik od kad je Grada, Josip Vuković (SDP) - u Vijećnici je odjeknula kao malo jača protutenkovska mina i uzrokovala dva i pol satnu raspravu. Naime, ono što je tijekom informiranja i rasprave izrečeno, ovaj put niti Jovo Vukomanović (Vukoviću i Mirku Golovrškom očito naklonjen tamošnji državni odvjetnik) neće moći gurnuti u ladicu i proglasiti legalnom rabotom, dakle zakonitim postupanjem. Odnosno, aktualni Jovini šefovi više neće moći zatvarati oči na njegovo (ne)činjenje, mada ima približno isto vrijeme do mirovine koje je imao i bivši mu šef, Stjepan Haramustek, prije nego je nečasno otpušten iz službe. 

 

Nije problem Željko Bigović, nego oni koji ga toleriraju

Prije prelaska na glavne teme sjednice, vijećnici su odradili i Aktualni sat, iz kojeg izdvajamo činjenicu da je (zbog osobnih nesposobnosti, s funkcije gradonačelnika smijenjeni te iz HDZ-a izbačeni) Mostov vijećnik grupe birača, Željko Bigović, svoje frustracije zbog nemoći i propadanja u političko ništavilo, nastavio liječiti napadima na novinarku Radija NG, Đurđu Siladi, koju predsjednik Gradskog vijeća prim. doc. dr. sc. Zoran Jukić, dr. med. (HSS), opet, nije zaštitio oduzimanjem riječi i izricanjem opomene vijećniku zbog klevetanja i vrijeđanja.

Naime, ne shvaćajući kako je, u demokratskim društvenim sustavima, posao novinara (i) nadzor rada političara, a da tek u totalitarnim sustavima posao političara je (i) nadzor rada novinara - dakle, ne shvaćajući da u aktualnoj Hrvatskoj državi, unatoč svemu, novinari valoriziraju rad političara, a ne obrnuto, Bigović se ponio kao najmizernije totalitarno političko smeće, nazvavši novinare Đurđu Siladi i Jerka Zovka "ljudskim otpadinama", jer pišu istinito o njegovim suspektnim političko-poslovnim marifetlucima i primitivnoj javnoj nametljivosti.

Naime, s nedavne proslave 170 obljetnice novogradiške Gradske bolnice, nije SBplus "izvještavao vulgarno i prosto" - kako nam podmeće kukavac Željko Bigović - nego smo izvijestili o vulgarnoj i prostačkoj nametljivosti tog i takvog Željka Bigovića. Dakle, nije način našeg izvještavanje "vulgaran i prostački", nego je vulgarno i prostačko ono o čemu smo izvijestili - Bigovićevo agresivno nametanje javnosti.

Na kojoj pak razini nalaze se tamošnji lokalni mediji, ponajbolje govori činjenica da, opetovano, kolegice i kolege Đurđe Siladi nisu branili ju isključivanjem vlastitih mikrofona i prestankom praćenja rada gradskog vijeća - dok se vijećnik i predsjednik Vijeće ne ispričaju za skandalozno ponašanje nasilnika - nego su cerekali se za vrijeme Bigovićevog izljeva retoričkih fekalija u javnom prostoru. 

 

Tek na WC neće postaviti staklena vrata

Sudeći po 'govoru tijela' i samouvjerenom držanju gradonačelnika Grgića, bit će da je sve o proračunima dogovoreno prije same seanse na Gradskom vijeću, a sjednica je tek poslužila demokratskom folkloru i besplatnoj predizbornoj kampanji - kako vladajućih tako i oporbe im.

"Dosad, realizacija proračuna nikad nije bila veća od 50 milijuna kuna, a mi imamo prihod od 55 milijuna, najveći u povijesti nove Hrvatske" pohvalio se gradonačelnik Grgić (i) svojim radom u 2016. godini, dok je za 2017. predložio plan prihod od 61,5 milijuna te rashod od 60,4 milijuna kuna.

 

Primjereno svojim statusima u Vijeću, oporbeni HDZ (3) i nezavisni Bigovićevci (4), s indignacijom, odbili su podržati predloženi proračun te su uzdržali se od glasanja, jer je vladajuća garnitura proračun oblikovala "predizborno populistički mudro i lukavo", zbog čega "Grad ide u krivom smjeru", kako je to kazao Davorin Slišurić (HDZ).

Ono što će biti upamćeno kao rijetka bizarnost te sjednice Gradskog vijeća jeste jedan od više  fiškalskih amandmana vijećnika naj, naj, naj novije stranke prava, Daria Marenića. Naime, ovaj ugledni novogradiški poduzetnik zahtijevao je osiguranje proračunskih sredstava za zamjenu drvenih vrata na uredima službenika Gradske uprave - staklenima. Očito, u staklenim vratima ureda, Marenić vidi veću transparentnost rada službenika Gradske uprave.

Nakon što je potvrdno odgovorio kako ne inzistira da staklena vrata budu postavljena i na WC, gradonačelnik Grgić prihvatio je Marenićev amandman, a Marenić, Zoran Jukić, Dubravko Gubić (HDSSB u tranziciji), SDP-ov laburist Borislav Vidošić i šest SDP-ovaca prihvatili su Proračun za 2017. godinu.

Tko je počinio veći kriminal: Josip Vuković ili Željko Bigović?

SBplus počeo je s radom 2010. godine, u isto vrijeme kad je tadašnji novogradiški gradonačelnik, Josip Vuković, počeo svoj 'kolosalni' projekt gospodarske obnove Nove Gradiške na način da je društvena sredstva, suspektnim transakcijama, počeo usmjeravati u privatne vode. Naime, za Grad izrazito štetnom poslovnom politikom, ovaj politički parazit, tijekom svog mandata, gradska 22 milijuna kuna uložio je u otvaranje i rad tvrtke DING kako bi, između ostalog, mogao voditi poslove sa srpskim švercerom hrvatskim drvetom - što Holz Savic, u Novoj Gradiški, bez sumnje, jeste bio.

Kritizirajući tu i takvu poslovnu politiku, SBplus (kao ni radiong), nije štedio sebe ni tadašnje SDP-ove lidere: Vukovića i Golovrškog. U stopu smo pratili njihove postupke, sve do razotkrivanja nevjerojatno drskog krivotvorenja Odluke gradskog vijeća o zaduženju Grada za 10 milijuna kuna, koju su počinili Vuković i Golovrški, kako bi mogli nastaviti ulagati u svoje 'projekte'.

Mada su gradski vijećnici suprotstavili se daljnjem otklizavanju Grada u 'dužničko ropstvo' bankama i 'belosvetskim' poduzetnicima te Vukoviću i Golovrškom dali 'vritnjak'; Mada je čak i novogradiški Sud sankcionirao njihov marifetluk s protuzakonitim zaduživanjem Grad; Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je opravdanost njihova sankcioniranja, a Općinski sudovi novinare, Siladi i Zovak, kaznili su zatvorom i s 50-ak tisuća kuna - zbog uvredljivog pisanja o svinjarijama Vukovića i Golovrškog.

Željko Bigović plagirao Josipa Vukovića

Nastavljajući voditi idiotsku poslovnu politiku i održavati suspektan odnos DING-a s privatnim poduzetnicima, Vukovićev nasljednik, Željko Bigović, radio je isto ono što i Vuković - nakon i protuzakonitog zaduživanja Grada u banci, putem gradske tvrtke 'Industrijski park', insolventnom i nelikvidnom gradskom jadu i čemeru, DING-u, posudio je 2,4 milijuna kuna, a nakon što je novi 'strateški partner' Fima preuzeo DING, 497 tisuća kuna prebacio je toj privatnoj firmi. Očekivano, novac nikad nije vraćen Gradu Nova Gradiška.

Dakle, učenik je nadmašio učitelja. U odnosu na Vukovića - koji je gradskim novcem i drugim pravima godinama častio DING, nazivajući to 'kapitalnim ulaganjima' - Bigović je gradski novac posuđivao privatnoj tvrtki za vrijeme dok je ona, bezobrazno eksploatirala gradsku tvrtku i neprijateljski ju preuzimala.

Budući da posao medija nije utvrđivanje zbog čega je Željko Bigović ustrajavao u provođenju (i) kriminalne poslovne politike svog prethodnika, Josipa Vukovića, nego tek poticanje na djelovanje institucije koja, primarno, formirana je s ciljem nadzora 'nadzornika' - državnih, pravosudnih i samoupravnih dužnosnika. Naime, na području Grada Nove gradiške, pravnu državu ne predstavljaju tek zamjenik općinskog državnog odvjetnika Jovo Vukomanović i sudac Josip Petričević.

Za pretpostaviti je kako će Egon Ljubičić i njegova ekipa u Općinskom odvjetništvu, s nadređenima, utvrditi kako je međusobno fakturiranje sedam milijuna kuna Fime d.o.o. prema DING-u i pola od toga u obrnutom pravcu, ustvari, skandalozno neprijateljsko preuzimanje društvenog vlasništva, uz blagoslov Željka Bigovića. A, kum bi im bio Vinko Grgić, kad svu dokumentaciju - od siječnja 2011. do prosinca 2016. - ne bi dostavio USKOK-u. Mada predsjednik Gradskog vijeća, dr. Jukić, misli kako će njihov posao odraditi mediji. Kako je to kazao možete poslušati u audio prilogu u nastavku... 

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
kolo_srece

kolo_srece

Komentirano: 14.12.2016. | 12:35

1

Dali su se ovi skolovali na prometnom fakultetu? Dosli i kupili

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad osigurava nabavku dodatne opreme za osnovnoškolce

Uz besplatne udžbenike

Grad osigurava nabavku dodatne opreme za osnovnoškolce

15.6.2019. | 9:15
Udžbenike i mape, odnosno kutije za tehničku kulturu, učenici će dobiti u školi prvoga dana nastave u sljedećoj školskoj godini.
Udžbenike i mape, odnosno kutije za tehničku kulturu, učenici će dobiti u školi prvoga dana nastave u sljedećoj školskoj godini.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Gradit će kružni tok u središtu grada'

Gradsko vijeće:

'Gradit će kružni tok u središtu grada'

11.6.2019. | 18:00
Slijedećeg tjedna trebali bi započeti i radovi na kružnom toku u središtu grada kod zgrade Gradske uprave, a do kraja godine plan je ishoditi građevinsku dozvolu za još jedan kružni tok, u Gajevoj ulici. Njegova gradnja planirana je iduće godine.
Slijedećeg tjedna trebali bi započeti i radovi na kružnom toku u središtu grada kod zgrade Gradske uprave, a do kraja godine plan je ishoditi građevinsku dozvolu za još jedan kružni tok, u Gajevoj ulici. Njegova gradnja planirana je iduće godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milijunska ulaganja u preuređenje bolnice

U financiranje se uključile i općine

Milijunska ulaganja u preuređenje bolnice

25.5.2019. | 12:00
"Mi sad krećemo s obnovom jedinice Intenzivnog liječenja, slijedi projekt objedinjenog Hitnog bolničkog prijema, krenula je i energetska obnova bolnice."
"Mi sad krećemo s obnovom jedinice Intenzivnog liječenja, slijedi projekt objedinjenog Hitnog bolničkog prijema, krenula je i energetska obnova bolnice."
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Paleći gume' napravio štetu od deset tisuća kuna

Kako stati na kraj divljanju?

'Paleći gume' napravio štetu od deset tisuća kuna

21.5.2019. | 10:00
Osim što bi mu trebalo naplatiti kompletan iznos nastale štete trebalo bi i njega i sve one koji ovako nešto učine natjerati da sami očiste. Možda bi u tom slučaju drugi puta malo više razmišljali o svojim postupcima.
Osim što bi mu trebalo naplatiti kompletan iznos nastale štete trebalo bi i njega i sve one koji ovako nešto učine natjerati da sami očiste. Možda bi u tom slučaju drugi puta malo više razmišljali o svojim postupcima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Imamo izvrsne proizvode, ali nemamo ih gdje plasirati'

Sajmovi pomažu u promociji i plasmanu

'Imamo izvrsne proizvode, ali nemamo ih gdje plasirati'

17.5.2019. | 18:05
"Svake godine ova manifestacija je sve bolja i bolja. Imamo izvrsne proizvode, ali nemamo ih gdje plasirati, odnosno, ljudi se nemaju gdje informirati, zbog toga ovakve i slične manifestacije doprinose promociji svega onoga što imamo za ponuditi."
"Svake godine ova manifestacija je sve bolja i bolja. Imamo izvrsne proizvode, ali nemamo ih gdje plasirati, odnosno, ljudi se nemaju gdje informirati, zbog toga ovakve i slične manifestacije doprinose promociji svega onoga što imamo za ponuditi."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreću s projektom energetske obnove sportske zgrade

669 tisuća kuna vrijedan projekt

Kreću s projektom energetske obnove sportske zgrade

16.5.2019. | 15:15
Zgrada bi u potpunosti energetski trebala biti obnovljena u roku sljedećih deset mjeseci, a lokalnoj samoupravi time je omogućeno sredstva ušteđena kroz smanjenu potrošnju energije uložiti u osmišljanje i realizaciju kvalitetnijeg programa u sklopu zgrade te provedbu daljnjih mje
Zgrada bi u potpunosti energetski trebala biti obnovljena u roku sljedećih deset mjeseci, a lokalnoj samoupravi time je omogućeno sredstva ušteđena kroz smanjenu potrošnju energije uložiti u osmišljanje i realizaciju kvalitetnijeg programa u sklopu zgrade te provedbu daljnjih mje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dom zdravlja uvodi dežurstva

Uskoro

Dom zdravlja uvodi dežurstva

3.5.2019. | 19:00
Uvođenje dežurstava trebalo bi rasteretiti hitnu medicinsku službu u slučajevima kada nije izravno ugrožen život osobe koja treba liječničku pomoć.
Uvođenje dežurstava trebalo bi rasteretiti hitnu medicinsku službu u slučajevima kada nije izravno ugrožen život osobe koja treba liječničku pomoć.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt zapošljavanja vrijedan više od milijun kuna

Smanjenje nezaposlenosti

Projekt zapošljavanja vrijedan više od milijun kuna

25.4.2019. | 12:00
Cilj projekta je povećati zapošljivost marginaliziranih skupina u društvu kroz uključivanje nezaposlenih žena starijih od 50 godina na tržište rada.
Cilj projekta je povećati zapošljivost marginaliziranih skupina u društvu kroz uključivanje nezaposlenih žena starijih od 50 godina na tržište rada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Politika prema Slavoniji daje rezultate'

Premijer Andrej Plenković:

'Politika prema Slavoniji daje rezultate'

16.4.2019. | 18:30
"Za ukupnu sliku i razumijevanje onoga što radimo važno je spomenuti da smo u 2,5 godine mandata stvorili okvir za prioritetnu politiku prema Slavoniji koji daje rezultate. Sada su drugačije okolnosti u usporedbi s vremenom prije toga, brojni projekti koji dolaze odozdo prema gor
"Za ukupnu sliku i razumijevanje onoga što radimo važno je spomenuti da smo u 2,5 godine mandata stvorili okvir za prioritetnu politiku prema Slavoniji koji daje rezultate. Sada su drugačije okolnosti u usporedbi s vremenom prije toga, brojni projekti koji dolaze odozdo prema gor
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra dio grada bez vode

Obavijest

Sutra dio grada bez vode

10.4.2019. | 11:55
Evo u kojim ulicama i zbog čega sutra neće biti isporuke pitke vode.
Evo u kojim ulicama i zbog čega sutra neće biti isporuke pitke vode.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ upozorio na povećanje plaća zaposlenih u Gradskoj upravi

Usvojen rebalans proračun

HDZ upozorio na povećanje plaća zaposlenih u Gradskoj upravi

2.4.2019. | 19:00
"Rebalansom ste povećali prihode sa stavki kazni i upravnih mjera s planiranih tri tisuće kuna godišnje za dodatnih 240 tisuća kuna pa se pitamo kakve to mjere Grad kani poduzimati. Vidimo i planirano povećanje bruto plaća zaposlenih u gradskoj upravi za 650 tisuća kuna, upada u
"Rebalansom ste povećali prihode sa stavki kazni i upravnih mjera s planiranih tri tisuće kuna godišnje za dodatnih 240 tisuća kuna pa se pitamo kakve to mjere Grad kani poduzimati. Vidimo i planirano povećanje bruto plaća zaposlenih u gradskoj upravi za 650 tisuća kuna, upada u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Započeli radovi na energetskoj obnovi Doma kulture

Gradski projekt

Započeli radovi na energetskoj obnovi Doma kulture

2.4.2019. | 15:30
Građani će u novouređenom prostoru moći uživati i rado dolaziti i na brojne kazališne predstave, izložbe i ostale organizirane manifestacije.
Građani će u novouređenom prostoru moći uživati i rado dolaziti i na brojne kazališne predstave, izložbe i ostale organizirane manifestacije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mrtav je onaj grad u kojem su slavine i fontane presušile

Bile futurističke ili tradicionalne

Mrtav je onaj grad u kojem su slavine i fontane presušile

1.4.2019. | 11:15
Bilo da teče iz stare vodene pumpe ili 'javne česme' futurističkog dizajna, upravo voda ima moć svakom 'betonskom carstvu' vratiti tračak izgubljene prirode.
Bilo da teče iz stare vodene pumpe ili 'javne česme' futurističkog dizajna, upravo voda ima moć svakom 'betonskom carstvu' vratiti tračak izgubljene prirode.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Županija poništiti natječaj za energetsku obnovu?

Jedina ponuda 39 % skuplja od procjene

Hoće li Županija poništiti natječaj za energetsku obnovu?

28.3.2019. | 14:55
Procijenjena vrijednost nabave bila je 3.543.950,32 kuna (bez PDV-a), a jedina ponuda iznosi 4.926.795,10 kn (bez PDV-a).
Procijenjena vrijednost nabave bila je 3.543.950,32 kuna (bez PDV-a), a jedina ponuda iznosi 4.926.795,10 kn (bez PDV-a).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Širokopojasni internet u gradu

Razvoj infrastrukture

Širokopojasni internet u gradu

28.3.2019. | 9:15
Na području županije postoje 28.163 širokopojasna priključka u nepokretnoj komunikacijskoj mreži, a to ovu županiju svrstava na 13. mjesto u Hrvatskoj. Njihova gustoća iznosi 17,76 posto, a po tom je pokazatelju županija na 18. mjestu u Hrvatskoj, znatno ispod državnog prosjeka g
Na području županije postoje 28.163 širokopojasna priključka u nepokretnoj komunikacijskoj mreži, a to ovu županiju svrstava na 13. mjesto u Hrvatskoj. Njihova gustoća iznosi 17,76 posto, a po tom je pokazatelju županija na 18. mjestu u Hrvatskoj, znatno ispod državnog prosjeka g
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ulice 'zaglavile' u vremenu

Građani očajni

Ulice 'zaglavile' u vremenu

27.3.2019. | 11:00
Mještani problematične ulice, nebrojeno puta su pokušavali pronaći rješenje na nekoliko strana, u prvom redu od Gradske uprave. Nakon njihovih apela rupe se doduše popune, no problemi se vrlo brzo vrate o čemu svjedoče i fotografije. Ovakvo krpanje nije, očito je, ni blizu trajno
Mještani problematične ulice, nebrojeno puta su pokušavali pronaći rješenje na nekoliko strana, u prvom redu od Gradske uprave. Nakon njihovih apela rupe se doduše popune, no problemi se vrlo brzo vrate o čemu svjedoče i fotografije. Ovakvo krpanje nije, očito je, ni blizu trajno
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova cijena komunalne naplate

Gospodarenje otpadom

Nova cijena komunalne naplate

26.3.2019. | 13:30
U formiranju konačnog iznosa cijene koju će određeno kućanstvo izdvajati, velika je uloga samih korisnika kojima je u interesu savjesno razvrstavati otpad i tako smanjiti mjesečne račune.
U formiranju konačnog iznosa cijene koju će određeno kućanstvo izdvajati, velika je uloga samih korisnika kojima je u interesu savjesno razvrstavati otpad i tako smanjiti mjesečne račune.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pripreme za uređenje zelene tržnice

Dobra vijest

Pripreme za uređenje zelene tržnice

26.3.2019. | 13:05
Dužni smo osigurati bolje uvjete OPG-ovcima i poljoprivrednicima koji prodaju voće i povrće, a posebno onima koji prodaju mliječne proizvode. - kazao je gradonačelnik.
Dužni smo osigurati bolje uvjete OPG-ovcima i poljoprivrednicima koji prodaju voće i povrće, a posebno onima koji prodaju mliječne proizvode. - kazao je gradonačelnik.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Planiraju graditi dvije zgrade poticane stanogradnje

Grad najavio:

Planiraju graditi dvije zgrade poticane stanogradnje

22.3.2019. | 16:45
"Postigli smo odličnu cijenu i na tom zemljištu osigurati ćemo prostor za dvije zgrade poticane stanogradnje. Grad će dati sve benefite koje je zakonski moguće dati da cijena stanova u konačnici bude što manja."
"Postigli smo odličnu cijenu i na tom zemljištu osigurati ćemo prostor za dvije zgrade poticane stanogradnje. Grad će dati sve benefite koje je zakonski moguće dati da cijena stanova u konačnici bude što manja."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krenuli s postavljanjem LED rasvjete

Nakon brojnih najava

Krenuli s postavljanjem LED rasvjete

22.3.2019. | 15:50
Radovi na postavljanju nove rasvjete, koji su krenuli ovih dana, trebali bi biti dovršeni do kraja travnja.
Radovi na postavljanju nove rasvjete, koji su krenuli ovih dana, trebali bi biti dovršeni do kraja travnja.