Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 26.11.2020. u 16:30
Prikaza: 3571
|
Autor: A. Primorac

Na sjednici Gradskog vijeća poručila:

'Kao zamjenica gradonačelnika godinama sam izložena nasilju'

Nova Gradiška : 'Kao zamjenica gradonačelnika godinama sam izložena nasilju'Ivana Trupina(Foto: Privatna arhiva)

- Jučer smo obilježili Dan borbe protiv nasilja nad ženama i smatram da je sve ovo što se događa jedna vrsta nasilja nad ženama. Sve ono što se događalo u zadnje tri godine je jedna vrsta nasilja nad ženama.

NOVA GRADIŠKA - Zbog čega na pitanja gradskih vijećnika odgovara samo zamjenik novogradiškog gradonačelnika Borislav Vidošić, a ne i zamjenica Ivana Trupina, pitanje je, koje je na današnjoj 25. sjednici Gradskog vijeća Nove Gradiške koja je zbog epidemioloških mjera održana elektronskim pute, postavila predsjednica vijeća Ljepša Rakas Vujčić.

Ivana Trupina: 'Doživljavala sam diskriminaciju na svim razinama na kojima to jedna mlada žena u politici može doživljavati.'

Prema pisanju radiong, predsjednica Rakas Vujčić je kazala kako Ivana Trupina nije volonter, nego profesionalac na mjestu zamjenika gradonačelnika za gospodarstvo, za što prima plaću.

Kako je na sjednici, koja se održavala elektronski, u vijećnici bilo nazočno samo četvero ljudi (predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić i zamjenici gradonačelnika Borislav Vidošić i Ivana Trupina te tajnik Grada Zlatko Zebić, dok su ostali gradski vijećnici u radu sjednice sudjelovali putem online platforme), na postavjeno pitanje vijećnice odgovor je dao dogradonačelnik Vidošić.

– Svi su mogli primijetiti da me zadnjih tri, četiri mjeseca nema puno prigodom davanja izjava i na javnim nastupima. Ja i dalje obnašam dužnost zamjenice gradonačelnika i obavljat ću je do kraja mandata. Ja sam tu zbog građana, a ne zbog vijećnika ili članova tima izvršne vlasti. Građanima sam i dalje na raspolaganju 24 sata odgovarajući na mailove, pozive ili poruke. Sudjelujem u izradi niza projekata s našim udrugama i kreiram s gospodarstvenicima raznorazne mjere kako bi mogli pomoći našim sugrađanima u ovim teškim vremenima. Kazao je kako on niti u jednom trenutku nije Trupini ništa zabranio niti se to može. No prema onome što je istaknua Ivana Trupina situacija u kojoj se našla nije nimalo zavidna.

Naime, 13. srpnja cijela Gradska uprava dobila je dopis u kojem je, sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Grada Nova Gradiška rečeno da nitko od zaposlenika Gradske uprave, zamjenika gradonačelnika i pročelnika ne može davati izjave i istupati u ime Gradonačelnika. Nisam to na početku shvatila osobno i postupila sam sukladno Odluci. No, jako sam osobno to shvatila kada je vijećnik SDP-a rekao vijećniku HDZ-a da mu je žao zašto se to događa, zašto sam izgubila pravo davanja izjava te sudjelovanja na sastancima.

U sadašnjoj situaciji s dosadašnjim gradonačelnikom Grgićem, dužnost vršitelja dužnosti gradonačelnika preuzeo je gospodin Vidošić jer se nalazio prvi na listi iza dosadašnjeg gradonačelnika.

Ne znam zašto me se i dalje ne poziva na sastanke, ako je dogovoreno da ćemo imati fer i korektan odnos do kraja mandata?! Ja nikada s ove govornice nisam otišla da nisam dala nekakav odgovor.", istaknula je Trupina, dodavši da se ova cjelokupna situacija može svrstati pod nasilje.

- Jučer smo obilježili Dan borbe protiv nasilja nad ženama i smatram da je sve ovo što se događa jedna vrsta nasilja nad ženama. Sve ono što se događalo u zadnje tri godine je jedna vrsta nasilja nad ženama. Doživljavala sam diskriminaciju na svim razinama na kojima to jedna mlada žena u politici može doživljavati. Hvala vam što ste mi sada dali priliku da dam svoje pojašnjenje. I dalje stojim svim gradskim vijećnicima i našim građanima na raspolaganju, a s mjesta zamjenice gradonačelnika neću otići – odgovorila je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Pitanje pozicije dogradonačelnice Trupine bilo je jedno od posljednjih pitanja Aktualnog sata današnje sjednice koji je otvoren zahvalom HDZ-ove Ljiljane Ptačnik. Ona je, u ime svih vijećnika Kluba HDZ-a, uputila pozdrave svim Novogradišćanima, posebice oboljelima te zahvalila svim liječnicima i zdravstvenom osoblju Opće bolnice Nova Gradiška na svemu što u ovim teškim vremenima čine kako bi se pacijentima pružila adekvatna zdravstvena skrb.

Željko Bešlić (HDZ) pitao je: - Iz Ugovora o pravu građenja Gradskih bazena nije vidljivo daje li ugovor između Grada Nova Gradiška i tvrtke „Odlagalište” za pravo tvrtki „Odlagalište” ili Gradu dići hipoteku na postojeće objekte. Druga stvar je da imamo činjenicu da je tvrtka „Odlagalište” registrirana za gospodarenje otpadom, a ne za gospodarenje bazenom. Za poslove gospodarenja takvim objektima bi u principu trebala biti tvrtka „Ekokong”. Moje je pitanje, je li to sve uvod u postupak dizanja kredita od deset milijuna kuna za koji smo čuli da će biti dignut na tvrtku „Odlagalište”. U ovim vremenima, zaista, ne vidim da je to prijeko potrebno. S tim u svezi, vidimo i zgradu nove Gradske vijećnice koja se gradi, a s druge strane imamo činjenicu da nam je izgradnja komunalne infrastrukture u gradu „na tankim nogama”. Apelirao bih ovim putem da se ne ide na dizanje kredita jer nam to u ovom trenutku nije potrebno.

Odgovorio mu je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Goran Tomljanović: - Sve će biti razjašnjeno u točki broj sedam današnje sjednice Gradskog vijeća. Iz priložene građevinske dozvole proizlazi da je tvrtka „Odlagalište” investitor gradnje gradskih bazena. Budući se radi o gradskoj čestici, osniva se pravo građenja kako bi tvrtka „Odlagalište” dobila osnovu za gradnju. To je bio jedan od dva načina kako se to može riješiti, dakle pravo građenja te darovanje ili prodaja nekretnina tvrtki „Odlagalište”. U svakom slučaju tvrtka „Odlagalište” bi trebala biti vlasnik ili nositelj prava građenja na čestici na kojoj se gradi Gradski bazen.

Što se tiče ugovora o pravu građenja, bez naknade je, daje se na razdoblje od trideset godina u kojem će tvrtka „Odlagalište” upravljati gradskim bazenima, za što se ona kasnije samo dužna doregistrirati. Je li sljedeća faza dizanje kredita? Mogu vam reći da je odgovor da. „Odlagalište” će kao investitor biti korisnik kredita.

Na pitanje potpredsjednice Gradskog vijeća i predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Ljiljane Lukačević o tome što se od gradske imovine u mandatu ove izvršne vlasti dosada prodalo, koliko je „uprihodovano” u gradski Proračun i za što je utrošen novac od prodaje, uslijedii će pismeni odgovor.

Tomislava Bećirevića zanimalo je hoće li u Novoj Gradiški doći do otvaranja Staklane?

– Što se tiče priče oko Staklane, natječaj smo otvorili, uplaćeno je pola milijuna kuna jamčevine, ali investitor nije uplatio ostatak. Njegovo je opravdanje bilo je da nije dobio određene kredite. Novci su u gradskom Proračunu, a natječaj će se ponoviti. - odgovorio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Za riječ se javila i predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić postavivši pitanje uređenja grada Nova Gradiška za vrijeme Adventa.

Odgovorio je, opet, zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić. - Što se tiče uređenja grada za vrijeme Adventa, krenuli smo s kićenjem kao i svih proteklih godina. Klizališta neće biti, velika je to investicija, ali i odgovornost svih nas u ovim nepovoljnim epidemiološkim prilikama. - istaknuo je Vidošić.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završena obnova Odjela ginekologije, pedijatrije, kirurgije

Bolnica je i dalje veliko gradilište

Završena obnova Odjela ginekologije, pedijatrije, kirurgije

15.1.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradsko vijeće uspješno je obavilo svoju zadaću

Unatoč teškoj epidemiološkoj situaciji

Gradsko vijeće uspješno je obavilo svoju zadaću

28.12.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U središtu grada postavljeno Solarno stablo

Nova usluga za građane

U središtu grada postavljeno Solarno stablo

23.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bacanje novca građana na staklenu fasadu i privatni kafić'

'Vruća' pitanja na gradskom 'Aktualcu'

'Bacanje novca građana na staklenu fasadu i privatni kafić'

18.12.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić: 'Osjećam se sjajno'

Nakon 90 dana pušten iz pritvora

Vinko Grgić: 'Osjećam se sjajno'

16.12.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dan grada obilježavaju u vrijeme epidemije

Čestitka nije izostala

Dan grada obilježavaju u vrijeme epidemije

8.12.2020. | 12:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto se odustalo od projekta u koji su polagane velike nade

Evo što kažu u Gradskoj upravi

Zašto se odustalo od projekta u koji su polagane velike nade

2.12.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne želi biti u funkciji gradonačelnika i gradskih vijećnika

Zamjenica gradonačelnika

Ne želi biti u funkciji gradonačelnika i gradskih vijećnika

28.11.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do daljnjeg zatvaraju dio Tržnice

Zbog epidemiološke situacije

Do daljnjeg zatvaraju dio Tržnice

27.11.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako se oni bore protiv ovogodišnjeg 'Grincha'

Epidemija i blagdani

Ovako se oni bore protiv ovogodišnjeg 'Grincha'

23.11.2020. | 16:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj puta neće biti potrebe za zračenjem Gradske vijećnice

Sazvana nova sjednica Vijeća

Ovaj puta neće biti potrebe za zračenjem Gradske vijećnice

22.11.2020. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korištenjem odlagališnog plina kane proizvoditi el. energiju

Uz izgradnju solarne elektrane

Korištenjem odlagališnog plina kane proizvoditi el. energiju

16.11.2020. | 8:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad prodaje zemljišta, stanove i poslovne prostore

U tijeku je prikupljanje pisanih ponuda

Grad prodaje zemljišta, stanove i poslovne prostore

7.11.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svojim primjedbama i prijedlozima utječite na proračun

Imate priliku predložiti

Svojim primjedbama i prijedlozima utječite na proračun

6.11.2020. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradske učeničke stipendije 800, a studentske tisuću kuna

Raspisan Javni natječaj

Gradske učeničke stipendije 800, a studentske tisuću kuna

5.11.2020. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nadziru i mjere potrošnju energije u ovih 10 objekata

Zaposlenici Grada prate podatke

Nadziru i mjere potrošnju energije u ovih 10 objekata

30.10.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dajte aktualne podatke, a ne copy/paste objave sa SBplus-a'

Zasjedaju gradski vijećnici

'Dajte aktualne podatke, a ne copy/paste objave sa SBplus-a'

29.10.2020. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova Gradiška poništila natječaj za solarnu elektranu

Uskok sumnja da je bio namješten Peteku

Nova Gradiška poništila natječaj za solarnu elektranu

28.10.2020. | 19:25
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :