Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 2.4.2019. u 19:00
Prikaza: 2083
|
Autor: A.P./SBplus

Usvojen rebalans proračun

HDZ upozorio na povećanje plaća zaposlenih u Gradskoj upravi

radiong
Foto: radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong

"Rebalansom ste povećali prihode sa stavki kazni i upravnih mjera s planiranih tri tisuće kuna godišnje za dodatnih 240 tisuća kuna pa se pitamo kakve to mjere Grad kani poduzimati. Vidimo i planirano povećanje bruto plaća zaposlenih u gradskoj upravi za 650 tisuća kuna, upada u oči i povećanje rashoda za materijalne rashode od milijun i 200 tisuća novih kuna."

NOVA GRADIŠKA - Sa deset glasova ZA, jednim suzdržanim i pet glasova protiv vijećnici novogradiškog Gradskog vijeća usvojili su Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Nova Gradiška za 2019. godinu, a kojim je predviđeno povećanje prihoda za 14.436,716,05 kuna u odnosu na plan za 2019. godinu. Kako piše radiong, ukupni prihodi i primici s prenesenim sredstvima iz prethodne godine povećavaju se za 14.439.689,45 kn, a u istom iznosu povećavaju se i rashodi i izdaci Proračuna. Navedenim rebalansom, najvažniji proračunski dokument Grada povećao bi se s prvotnih 101,5 na gotovo 116 milijuna kuna.

V. Grgić: "Nedavno smo dobili odgovore na projekte koje smo kandidirali prošle godine i za koje se nismo nadali da će se realizirati u skorom vremenu, stoga ih, ili nismo stavili u Proračun ili smo ih stavili u manjem udjelu nego što jesu. Riječ je o četiri projekta."

– Nedavno smo dobili odgovore na projekte koje smo kandidirali prošle godine i za koje se nismo nadali da će se realizirati u skorom vremenu, stoga ih, ili nismo stavili u Proračun ili smo ih stavili u manjem udjelu nego što jesu. Riječ je o četiri projekta.

Jedan od njih je uređenje Mažuranićeve ulice koji bi trebao biti zajednički projekt Grada i Općine Rešetari. Imamo mogućnost dobiti četiri milijuna kuna za izgradnju oborinske i fekalne kanalizacije sa sjeverne i južne strane. Hrvatske vode su prihvatile ovaj projekt i financirat će ga sa 70 posto. Mi bi trebali sudjelovati s milijun i 200 tisuća. To je razlog zbog kojeg je ovaj projekt postao prioritetan. Ono što ćemo dobiti je uređena Mažuranićeva ulica ne samo vizualno, već s uređenom fekalnom i oborinskom kanalizacijom te riješenom javnom rasvjetom.

Drugi se projekt odnosi na Tehnološki inkubator gdje smo morali povećati sredstva s dva na tri milijuna kuna.

Treći se projekt odnosi na izgradnju poduzetničke infrastrukture u Industrijskom parku. Ukupna je vrijednost projekta oko 7 milijuna kuna gdje Grad dobiva 5,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, ostatak dajemo mi.

Četvrti je projekt fotonaponske elektrane BIOSOL koji smo kandidirali u sklopu projekta prekogranične suradnje s Gradom Šapcem. Prošli smo na ovom natječaju i u vrijednosti projekta oko pet milijuna kuna, mi bi trebali dobiti oko 50 posto nepovratnih sredstava. Fotonaponska elektrana će napajati poduzetničku zonu i tehnološki park i praktično će zarađivati. Ostvarivat ćemo prihode i smanjivati troškove.

Ova razlika u projektima sa 101 na 116 milijuna kuna su naše dotacije koje ćemo dobiti. S obzirom da u ovom trenutku nismo imali poznate dodatne izvore prihoda, nešto smo morali maknuti. Samo iz razloga što ulažemo otprilike jednu kunu, a dobivamo pet – obrazložio je razloge rebalansa gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

Klub HDZ-a nije podržao rebalans, naglasivši kako ga tumače kao rezultat i posljedicu lošeg planiranja i proračunske bahatosti. 

– Rebalansom ste povećali prihode sa stavki kazni i upravnih mjera s planiranih tri tisuće kuna godišnje za dodatnih 240 tisuća kuna pa se pitamo kakve to mjere Grad kani poduzimati. Vidimo i planirano povećanje bruto plaća zaposlenih u gradskoj upravi za 650 tisuća kuna, upada u oči i povećanje rashoda za materijalne rashode od milijun i 200 tisuća novih kuna.

Pretpostavljamo da je ovo povećanje rashoda predviđeno za nova zapošljavanja i sistematizacije. Vidimo da ste planirali i novih sto tisuća sredstava za informatizaciju gradske uprave, tu je i povećanje sredstava za milijun i pol kuna za uređenje gradske vijećnice. Što je s projektom Tehnološki inkubator, CEKOM, zašto dodatna sredstva za adaptaciju Društvenog doma u Ljupini, Centar aktivnog življenja u Prvči, uređenje prostorija NK „Sloga” i Sportskog centra Slavča?!

Što je s projektom uređenja zgrade bivšeg Caritasa? Rebalansom se Proračun povećava za gotovo 15 milijuna kuna, ni kune se nije povećao za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, poticanje zapošljavanja, unapređenje obrtništva i poljoprivrede. Zbog svega ovoga takav rebalans Proračuna HDZ neće prihvatiti – ustvrdila je  Ljiljana Lukačević (HDZ).

Na 'Aktualcu' vijećnici pitali o poznatim problemima

Bez obzira na nepodržavanje od strane vijećnika HDZ rebalans proračuna je prošao. Raspravi o ovoj točki Dnevnog reda prethodio je, uobičajeno, Aktualni sat, na kojem su i ovoga puta vijećnici tražili odgovore na pitanja vezana uz manje-više stare teme i gradske „preokupacije”. Tako je vijećnik Željko Bešlić postavio pitanje vezano uz rekonstrukciju Domčeve ulice, u kojoj je, kako je kazao vijećnik, stanje nepodnošljivo. - Pitamo zašto se rebalansom Proračuna ova ulica izbacuje iz projekata – upitao je Bešlić te ustvrdio da ova ulica neće biti riješena još dvije godine.

SDP-ovog Franju Kikića zanimali su aktualni ugovori i projekti potpisani u korist grada Nova Gradiška.

– Vlada Republike Hrvatske na nedavnoj je sjednici donijela odluku o darovanju 45 ha zemljišta za proširenje novogradiške Industrijske zone, očekuje se potpisivanje ugovora vrijednog sedam milijuna kuna vezanog uz izgradnju kompletne poduzetničke infrastrukture u ovoj zoni. Nažalost, resorno Ministarstvo nam nije moglo dati svih sedam milijuna kuna, s iznosom od 1,5 milijuna kuna morat će sudjelovati Grad Nova Gradiška. Tu je „stradala” Domčeva ulica, napominjem da je „stradala” do kraja ove godine. Ako budemo realizirali još neke projekte, realizirat ćemo je prioritetno, čim budemo mogli – odgovorio mu je gradonačelnik Grgić.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik ponovno je apostrofirala pitanje višegodišnjeg nefunkcioniranja javne rasvjete u Frankopanskoj ulici u Novoj Gradiški. U tijeku je postavljanje led rasvjete u gradu, za nepoštivanje rokova izvođača radova predviđena je penalizacija, odgovorio je gradonačelnik.

Gradski vijećnik Željko Bigović postavio je pitanje nemogućnosti priključenja pojedinih obitelji u Kovačevcu na kanalizacijsku mrežu te upozorio na drastično povećanje računa za vodu građanima. HDZ-ovog Tomislava Bećirevića zanimalo je što Grad konkretno čini po pitanju privlačenja mladih ljudi u Novu Gradišku, postoji li mogućnost sufinanciranja kupnje građevnog zemljišta mladim obiteljima ili smanjenja troškova prireza.

Kako mu je odgovorio gradonačelnik Vinko Grgić, smanjene su cijene usluga vrtića sa 600 na 500 kuna, tu su i stimulativne stipendije studentima, sufinanciranje troškova putovanja studentima, izdašna sredstva obiteljima novorođene djece, nagrađivanje darovitih učenika, a tu je namjera izgradnje zgrada poticane stanogradnje u Naselju Urije.

HDZ-ova Ljiljana Lukačević upitala je tko će realizirati projekt „Grad za mladi, mladi za Grad” u koji je utrošeno 60 tisuća kuna poračunskih sredstava kada je činjenica da Savjet mladih u našem gradu ne funkcionira. Upitala je i što je s projektom vojarne za koji je plaćena i dobivena lokacijska dozvola, a na kojemu je trebao biti izgrađen studentski restoran, Državni arhiv te Muzej šegrta Hlapića.

– Sredstva koja smo potrošili za idejno rješenje su iznimno mala, konzultirali smo se s resornim Ministarstvom jesu li to stvari koje su njima prihvatljive, ali u sljedećem periodu možemo tražiti promjenu određenih sadržaja. Ukoliko nađemo bolju stvar, odnosno sadržaj, jedna je od njih vezana uz Opću bolnicu Nova Gradiška, iznajmit ćemo taj prostor za jednu kunu. Riječ je o velikoj investiciji koju Grad ne može financirati, ali zašto ne ako može netko drugi. Ukoliko to ne uspije, probat ćemo nešto drugo – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  bond900

  bond900

  Komentirano: 2.4.2019. | 19:37

  1

  Cuj KRADEZE upozorio!! Mozes misliti a oni u drzavnom resoru zposlili preko 50% svojih uhljeba-glasaca.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zapošljavaju osam osoba

  Objavili javni poziv

  Zapošljavaju osam osoba

  3.8.2020. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok su drugi bili u izolaciji mi smo radili odlične projekte

  Grad dobio 5,3 milijuna kuna za projekt:

  Dok su drugi bili u izolaciji mi smo radili odlične projekte

  6.7.2020. | 19:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Možda su lošiji trgovci, ali njihovi su proizvodi vrhunski'

  Ujedinili se u 'Slavonskom dućanu'

  'Možda su lošiji trgovci, ali njihovi su proizvodi vrhunski'

  3.7.2020. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Investicijom od 4,5 mil kn riješen problem koji ih je mučio

  Učenici će konačno biti sigurni

  Investicijom od 4,5 mil kn riješen problem koji ih je mučio

  29.6.2020. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatan pristup Internetu na novim lokacijama

  Iskorak prema epitetu 'Pametnog grada'

  Besplatan pristup Internetu na novim lokacijama

  23.6.2020. | 15:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Rješenja nemamo, ali imamo volju i želju da to sredimo'

  Gradonačelnik poručio:

  'Rješenja nemamo, ali imamo volju i želju da to sredimo'

  11.6.2020. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Grad smo kojeg bankarski svijet očito cijeni'

  Na kredit od 15 mil kn kamata 1,1%

  'Grad smo kojeg bankarski svijet očito cijeni'

  8.6.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon što je udaljen s govornice, predsjedavao sjednicom

  Osobni sukob Radić vs. Rakas Vujčić?

  Nakon što je udaljen s govornice, predsjedavao sjednicom

  4.6.2020. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt vrijedan 6,1 mil kn trebao bi biti gotov do kolovoza

  Podnijeli zahtjev za uporabnu dozvolu

  Projekt vrijedan 6,1 mil kn trebao bi biti gotov do kolovoza

  3.6.2020. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Planiraju sufinancirati čipiranje i sterilizaciju pasa

  Krenuli s popisom pasa po kućanstvima

  Planiraju sufinancirati čipiranje i sterilizaciju pasa

  2.6.2020. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako do gradskih mjera pomoći

  Utvrđeni su i rokovi

  Evo kako do gradskih mjera pomoći

  6.5.2020. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Usvojene mjere za pomoć gradskim gospodarstvenicima

  Vijećnici jednoglasno odlučili

  Usvojene mjere za pomoć gradskim gospodarstvenicima

  28.4.2020. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koga bi Grad oslobodio plaćanja poreza do kraja godine

  Konačna je odluka na gradskim vijećnicim

  Evo koga bi Grad oslobodio plaćanja poreza do kraja godine

  27.4.2020. | 17:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovom mjerom planiraju pomagati ugostiteljima do kraja godine

  Prođe li prijedlog Grada

  Ovom mjerom planiraju pomagati ugostiteljima do kraja godine

  24.4.2020. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeftinije usluge vrtića?

  Zbog posljedica koronavirusa

  Jeftinije usluge vrtića?

  24.4.2020. | 13:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt vrijedan više od 7,5 milijuna kuna

  Obnovom do uštede i čišćeg zraka

  Projekt vrijedan više od 7,5 milijuna kuna

  18.4.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovali novu v.d. ravnateljicu Gradske knjižnice

  Na sjednici Gradskog vijeća

  Imenovali novu v.d. ravnateljicu Gradske knjižnice

  18.3.2020. | 18:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poštujući razmak ipak održali sjednicu Gradskog vijeća

  Iako vlada epidemija koronavirusa

  Poštujući razmak ipak održali sjednicu Gradskog vijeća

  17.3.2020. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Djeci oboljeloj od raka manje sredstava nego li "Njuškama'

  Više od 500.000 kuna za rad Udruga

  Djeci oboljeloj od raka manje sredstava nego li "Njuškama'

  28.2.2020. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :