Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 18.12.2020. u 13:00
Prikaza: 2083
|
Autor: A. P./SBplus

'Vruća' pitanja na gradskom 'Aktualcu'

'Bacanje novca građana na staklenu fasadu i privatni kafić'

Nova Gradiška : 'Bacanje novca građana na staklenu fasadu i privatni kafić'Ilustracija(Foto: AP/SBplus)

'Tijekom 2018. i 2019. godine ste iz Proračuna potrošili 750 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije i građevinske dozvole za Sveučilišni kampus. Pitam vas gdje je, zapravo, Sveučilišni kampus trebao biti i kako ćete opravdati uložena sredstva?'

NOVA GRADIŠKA - Pitanje nove gradske vijećnice u središtu Grada obilježilo je početak Aktualnog sata jučer održane sjednice Gradskog vijeća Nove Gradiške, piše radiong.

– Potrošit ćemo u tu svrhu sedam i pol milijuna kuna u ovom demografski uništenom gradu. S dva i pol milijuna kuna za fasadu robne kuće to je ukupno deset milijuna. - kazao je vijećnik Željko Bešlić (HDZ), dodajući kako je to, po njemu, očiti primjer suludog bacanja novca poreznih obveznika i građana Nove Gradiške na 'staklenu fasadu i privatni kafić'.

- Ljupina, Prvča i Kovačevac su bez pješačkih staza i riješene kanalizacije, a istovremeno se diže kredit za gradske bazene. Treba još jednom naglasiti da je to investicija financirana isključivo iz gradskog Proračuna, bez subvencija. Koliko je to u ovom trenutku pametno – upitao je Bešlić te postavio i pitanje vezano uz postojanje projektne dokumentacija na temelju koje je predviđeno potrošiti 2,5 milijuna kuna za fasadu na zgradi bivše robne kuće.

Odgovorio mu je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, istaknuvši kako postoje i građevinska dozvola, troškovnik kao i sporazum između vlasnika te zgrade u kom omjeru sudjeluje u financiranju ovog projekta. - Grad Nova Gradiška je kupio prvi kat i podrum robne kuće u kojem mislimo smjestiti kompletan gradski i županijski arhiv, na prvom katu će biti Kulturni centar za mlade i Gradska knjižnica Nova Gradiška te dio koji će koristiti Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković i zbog toga ti radovi „idu” preko Učilišta. - pojasnio je Vidošić.

'Hadezeova' Ljiljana Ptačnik pokrenula je pitanje novogradiške vojarne koju je država darovala Novoj Gradiški. - Grad je početkom prosinca 2018. godine s Ministarstvom državne imovine potpisao ugovor kojim RH daruje Novoj Gradiški vojarnu u vrijednosti preko 11 milijuna kuna. Svrha toga je bila rekonstrukcija zgrade s ciljem izgradnje Sveučilišnog kampusa, studentskog restorana, zgrade Državnog arhiva i Muzeja šegrta Hlapića. Što je s tim projektima i samom zgradom koja je devastirana i predstavlja opasnost za prolaznike – upitala je Ptačnik.

– Prednja zgrada je trebala biti ustupljena na korištenje novogradiškoj bolnici, međutim pregovori su stali. Na tom prostoru neće biti Muzej šegrta Hlapića, ali je tu sada smješten Muzej prometa i tehnike. Jedan dio zgrade je dan na korištenje HGSS-u. Nadam se da će od ovih ostalih projekata nešto u sljedećem razdoblju biti odrađeno – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Pitanje fasade stare robne kuće i transparentnosti financiranja i izvođenja ovoga projekta postavio je vijećnik Antun Škvorčević (HDZ), tražeći odgovor na to s kolikim iznosom ostali suvlasnici participiraju u tom projektu. - Zanima me i u kojoj je fazi realizacija CEKOM-a – pitao je Škvorčević.

- Postoje tri suvlasnika ove zgrade koji participiraju i u ostalim građevinskim radovima na ovom objektu. Svaki od ulagača će odraditi jedan dio i sudjelovati u sufinanciranju izrade fasade. Što se tiče CEKOM-a, trenutno je u tijeku postupak javne nabave, nikakva sredstva još nisu povučena od resornog ministarstva, iako se trebala dobiti akontacija u vrijednosti oko 31 milijun kuna. Grad bi trebao potpisati zadužnicu, no oprezni smo po tom pitanju i vidjet ćemo što učiniti, jer bi u tom slučaju trebali osigurati dodatna sredstva za ovaj projekt. Grad tih novaca nema i postavlja se pitanje koliko smo mi u ovom trenutku spremni za to. Intenzivno se na ovom problemu radi i vjerujem da ćemo do kraja godine naći rješenje – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Vidošić.

Za riječ se javila i potpredsjednica Gradskog vijeća i predsjednica Kluba HDZ-a Ljiljana Lukačević. - Što je s projektom studentskog kampusa? U gradu Novoj Gradiški postoji samo jedan studij Sestrinstva koji pohađaju studenti kojima smještajni kapaciteti uglavnom ne trebaju. Vi ste potrebu izgradnje kampusa pojašnjavali otvaranjem Studija robotike. Već pet, šest godina ga najavljujete, a nikako ne otvarate. Pitanje je i gdje bi taj studentski kampus trebao biti? Godine 2017. ste iz gradskog Proračuna ateljeu „Arhitekt” platili izradu idejnog projekta za Sveučilišni kampus u vojarni i te iste godine ishodili lokacijsku dozvolu. Međutim, njega u vojarni nema. Tijekom 2018. i 2019. godine ste iz Proračuna potrošili 750 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije i građevinske dozvole za Sveučilišni kampus na Trgu 121. brigade Hrvatske vojske. Pitam vas gdje je, zapravo, Sveučilišni kampus trebao biti i kako ćete opravdati uložena sredstva?

Drugo se pitanje odnosi na projekt „Zlatni grad” koji je trebao povećati kvalitetu života naših starijih sugrađana. Pitam vas što je s tim projektom? Također, mnoga obećanja umirovljenicima ste dali, ali ih niste izvršili. Samo u ovoj godini planirali ste 200 tisuća kuna za jednokratne pomoći umirovljenicima, a isplatili ste im pola toga što ste obećali – konstatirala je Lukačević.

– Nije baš da nismo ništa radili ove četiri godine. Mnoge smo projekte i realizirali. Naravno da smo rebalansom Proračuna smanjivali one projekte koji nam nisu prošli ili nisu bili sufinancirani od ministarstava. Poznato je da u planiranju Proračuna trebaju biti osigurana vlastita sredstva i da se rebalansom prave korekcije. Što se tiče kampusa, u pravu ste. Lokacija na Trgu 121. brigade Hrvatske vojske bi trebala biti lokacija kampusa. Dobivena ja građevinska dozvola, no vrlo dobro znate zbog čega ti projekti nisu realizirani. Očekujemo sredstva od Projekta malih gradova. Imamo pripremljena 22 projekta s građevinskim dozvolama i ako dobijemo sredstva, mnogi od ovih projekata zasigurno će doći na red. Ako i aktualna vlast ne bude u sljedećem razdoblju na vlasti, sve buduće izvršne vlasti zasigurno će nam biti zahvalne na tome. Što se tiče Studija robotike i informatike pregovori su u tijeku, jako je teško, no ustrajat ćemo.

Što se tiče projekta „Zlatnog grada” taj bi se projekt također trebao financirati iz Projekta malih gradova, a svi umirovljenici koji su podnijeli zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć uredno su dobili svoja sredstva – odgovorio je Vidošić.

Za riječ se javila i SDP-ova Marijana Škara Ivković, koja je apostrofirala projekte koji su u gradu realizirani u ovoj teškoj godini.  Navela je pri tome projekt komunalne infrastrukture u Industrijskom parku, reciklažno dvorište, projekt „Naš grad razvrstava otpad”, Tehnološki inkubator, Slavonski dućan. Kako pitanje nije postavila zbog svog izlaganja tijekom Aktualnog sata 'zaradila' je opomenu predsjednice Gradskog vijeća Ljepše Rakas Vujčić, koja je na kraju 'aktualca' jučerašnje sjednice Gradskog vijeća, svim sugrađanima čestitala nadolazeće blagdane te izrazila nadu u povoljnije epidemiološke uvjete. 

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
drmes54

drmes54

Komentirano: 19.12.2020. | 20:46

1

Arhivsko gradivo ne smije biti smješteno u podrum zbog opasnosti od poplave jer bi u tom slučaju bilo uništeno. Zato se i zove arhivsko gradivo i nužno ga je trajno čuvati. Da se pitala struka dobili bi informaciju. Na žalost to i sama logika kazuje, nije strašno, treba samo malo uključiti moždane vijuge.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad 'obučemo tuđe cipele' osjetimo kamenčiće koji ih žuljaju

Mladi primjerom pokazali kako se to radi

Kad 'obučemo tuđe cipele' osjetimo kamenčiće koji ih žuljaju

13.2.2021. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : I oni imaju svoju 'kuću sretnih ciglica'

Milijunski projekt

I oni imaju svoju 'kuću sretnih ciglica'

9.2.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreću s uklanjanjem nedostataka na glavnom Trgu

Radovi idu na trošak izvođača

Kreću s uklanjanjem nedostataka na glavnom Trgu

9.2.2021. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz veliki rekreacijski, dobit će mali i kružni dječji bazen

Investicija od 14,6 milijuna kuna

Uz veliki rekreacijski, dobit će mali i kružni dječji bazen

2.2.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo pola milijuna kuna za studente i srednjoškolce

Nastavljaju sa stipendiranjima

Gotovo pola milijuna kuna za studente i srednjoškolce

27.1.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završena obnova Odjela ginekologije, pedijatrije, kirurgije

Bolnica je i dalje veliko gradilište

Završena obnova Odjela ginekologije, pedijatrije, kirurgije

15.1.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradsko vijeće uspješno je obavilo svoju zadaću

Unatoč teškoj epidemiološkoj situaciji

Gradsko vijeće uspješno je obavilo svoju zadaću

28.12.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U središtu grada postavljeno Solarno stablo

Nova usluga za građane

U središtu grada postavljeno Solarno stablo

23.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić: 'Osjećam se sjajno'

Nakon 90 dana pušten iz pritvora

Vinko Grgić: 'Osjećam se sjajno'

16.12.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dan grada obilježavaju u vrijeme epidemije

Čestitka nije izostala

Dan grada obilježavaju u vrijeme epidemije

8.12.2020. | 12:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto se odustalo od projekta u koji su polagane velike nade

Evo što kažu u Gradskoj upravi

Zašto se odustalo od projekta u koji su polagane velike nade

2.12.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne želi biti u funkciji gradonačelnika i gradskih vijećnika

Zamjenica gradonačelnika

Ne želi biti u funkciji gradonačelnika i gradskih vijećnika

28.11.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do daljnjeg zatvaraju dio Tržnice

Zbog epidemiološke situacije

Do daljnjeg zatvaraju dio Tržnice

27.11.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kao zamjenica gradonačelnika godinama sam izložena nasilju'

Na sjednici Gradskog vijeća poručila:

'Kao zamjenica gradonačelnika godinama sam izložena nasilju'

26.11.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako se oni bore protiv ovogodišnjeg 'Grincha'

Epidemija i blagdani

Ovako se oni bore protiv ovogodišnjeg 'Grincha'

23.11.2020. | 16:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj puta neće biti potrebe za zračenjem Gradske vijećnice

Sazvana nova sjednica Vijeća

Ovaj puta neće biti potrebe za zračenjem Gradske vijećnice

22.11.2020. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korištenjem odlagališnog plina kane proizvoditi el. energiju

Uz izgradnju solarne elektrane

Korištenjem odlagališnog plina kane proizvoditi el. energiju

16.11.2020. | 8:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad prodaje zemljišta, stanove i poslovne prostore

U tijeku je prikupljanje pisanih ponuda

Grad prodaje zemljišta, stanove i poslovne prostore

7.11.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :