Kultura : Ostalo

Objavljeno: 27.9.2015. u 12:50
Prikaza: 2183
|
Autor: Radiong

Zdravko Ronko:

'Nisam se ispričao za zločine nad Židovima'

Nova Gradiška : 'Nisam se ispričao za zločine nad Židovima'S promocije dokumentarnog filma "Jedna hrvatska priča"(Foto: Radiong)

U organizciji Instituta za migracije i narodnosti prikazan dokumentarni "Jedna hrvatska priča" – film o Ivici Haasu, redatelja Jakova Sedlara. Priča je to o Ivici Haasu Židovu iz Požege, kojemu su roditelji stradali u ratu, a kojega je spasila obitelj Taborski.

NOVA GRADIŠKA/POŽEGA - Anadolija po nekim svojim specifičnostima kao regija u Turskoj ima sličnu ulogu kao Slavonija u Hrvatskoj. Ona proizvodi jednu trećinu žita, jako je bogata šumama, ima neke elemente, geografske i statističke regije koji su slični Slavoniji. To ćemo pokušati pokazati u istraživanju koje ćemo provesti u iduće dvije godine – rekao je politolog, Šenol Selimović, na predavanju upriličenom u Županijskoj gospodarskoj komori, a koje je organizirao Institut za migracije i narodnosti.

Ronko: 'Odbio sam se ispričati, jer Požežani to nisu ni činili ni učinili. Naravno da sam iskazao duboku žalost za ono što se dogodilo našim sugrađanima židovske narodnosti.'

Istraživanjem će se ispitati utjecaj demografskog aspekta Slavonije na njezin ekonomski potencijalni rast, njezine kulturne strategije, brendiranje Slavonije i dr., rekao je Selimović i dodao kako su se takva istraživanja pokazala vrlo zanimljivima, jer su primjerice neke vrlo ukorijenjene tradicionalne vrijednosti koje su utemeljene čak na islamskoj vjeri zapravo u direktnoj mjeri s elementima ekonomskoga rasta., piše radiong.

– Na osnovu toga i mi možemo metodološki provjeriti koje su naše tradicionalne i kulturne vrijednosti koje nismo do sada iskoristili, a koje itekako mogu u današnjem globaliziranom svijetu biti uzrokom gospodarskog i ekonomskog rasta.

Institut za migracije i narodnosti čest je gost u Požegi, a prema riječima dr. sc Dragutina Babića, nesebičnu podršku u organizaciji svih aktivnosti Instituta u Požegi, pruža saborski zastupnik Zdravko Ronko kojem zahvaljujemo  što je stalno prisutan u našem radu, na našim predavanjima i simpozijima te izdavanju zbornika i što, kao naša logistika posebno u financijskom smislu daje stalnu i izdašnu nesebičnu podršku u organiziaciji svih tih naših aktivnosti.

Nakon predavanje prikazan je dokumentarni film "Jedna hrvatska priča" – film o Ivici Haasu, redatelja Jakova Sedlara. Priča je to, kako kaže i sam naslov filma, o Ivici Haasu Židovu iz Požege, kojemu su roditelji stradali u ratu, a kojega je spasila obitelj Taborski. Između ostalog Jakov Sedlar je dodao:

- Koliko netko voli svoj grad to se najbolje vidi u Požegi. Taj osjećaj za njegovu povijest i tradiciju posebno je izražen kod jednog Vašeg sugrađanina. Ako bi se ta ljubav prema svog gradu mogla mjeriti i usporediti sa zarazom onda bi se od Vašeg g. Ronka svi odmah i zarazili. Institut za migracije i narodnosti, naime, čest je gost u Požegi, a prema riječima dr. sc. Dragutina Babića, nesebičnu podršku u organizaciji svih aktivnosti Instituta u Požegi, pruža saborski zastupnik Zdravko Ronko kojem zahvaljujemo što je stalno prisutan u našem radu, na našim predavanjima i simpozijima te izdavanju zbornika i što, kao naša logistika posebno u financijskom smislu daje stalnu i izdašnu nesebičnu podršku u organiziaciji svih tih naših aktivnosti.

Skupu se obratio i saborski zastupnik Zdravko Ronko rekavši sljedeće:

- Neću govoriti striktno o Židovima u našem kraju, to su na najbolji način iznijeli prethodni govornici. Govorit ću o empatiji, suosjećanju, simpatiji, hrabrosti, nadi i ljubavi. Upravo me potakla rečenica g. Babića kako su Židovi bili izbjeglice – paralela bi to bila i sa današnjim izbjeglicama koje preplavljuju Hrvatsku. Evo upravo danas, u nizu svjetskih medija, objavljena je ispovjest jedne francuskinje koja je kao volonterka došla u Opatovac i koja je na svom blogu napisala – noćas sam vidjela pakao, padala je snažna kiša, a izbjeglice su samo nadirale, žene i djeca po onoj hladnoći mokra do gole kože, vidjela sam policajce kako plaču i presvlače tu djecu u toplu odjeću, vidjela sam ministra Ostojića kako plače . . .

Da i Židovi su izbjeglice, u ovom dokumentarcu čut ćete priču Ivice Haasa. U njoj nema mržnje, on govori jezikom razumijevanja, ljubavi i zahvalnosti jer nije mu oduzet život. Imao je godinu i pol kad u Požegu 12. travnja 1941. pristiže odnekud šef policije Milivoj Ašner, kad počinju i prva hapšenja. Dana 20.travnja popisuju se miješani brakovi, a već 30. travnja Židovima se oduzima državljanstvo, dok je 1.svibnja zapaljena sinagoga, sporadična hapšenja i deportiranja traju cijelo ljeto i jesen a 22.prosinca na židovski blagdan Dan stradanja dobivaju informacije da im više nema spasa.

Mandica i Emanuel Taborski nude obitelji Haas da prihvate malog Ivicu, a roditelji Zdenko i Ružica, kad već ne mogu spasiti sebe, prihvaćaju spas za Ivicu. U hladno zimsko Badnje večer '41. hapse i odvode iz Požege najveći broj židovskih žena i djece, prvo u logor Stara Gradiška, potom Đakovo i napokon Jasenovac gdje tragično i završavaju. Među njima je i Ružica.

Oca Zdenka i najveću skupinu Židova muškaraca odvode noću 29.,30. i 31. prosinca. I on svoj život skončava u Jasenovcu od bolesti i gladi. Zadnja hapšenja, kojima se usprotivilo oko 68 uglavnom Požežana, bila su 31.kolovoza '42.

Zašto Vam ovo govorim? Upravo zato što sam kao gradonačelnik 2003./2004. dao nalog da se uz stručnu pomoć Konzervatorskog odjela, kao zaštićeni objekt kulture, obnovi židovsko groblje i obilježi mjesto gdje je nekad bila sinagoga, upravo zato da iskažemo zahvalnost tim generacijama za sve što su dali i doprinijeli ovom Gradu, da snažno iskažemo civilizacijsku razinu kulture naših sugrađana i da skinemo stigmu zla koja nas je pratila kad je u pitanji jedno od najmračnijih doba naše povijesti.

Govorim Vam to zato što se 2005. opet pojavio na ovim našim prostorima Milivoj Ašner, a odmah po tom i Efraim Zuroff, lovac na te ostarjele nacističke zločine provodeći svoj program Posljednja šansa.
On je tada obišao brojne požeške instutucije pa tako i Grad Požegu gdje je od mene tražio da se ispričam u ime Požežana za zločine koji su učinjeni nad Židovima.

Upravo zato Vam to govorim, jer sam imajući u vidu Mandicu i Emanuela, pravednike među narodima kao i 68 onih Požežana koji su hapšeni '42. zbog suprostavljanja progonu Židova, odbio se ispričati, Požežani to nisu ni činili ni učinili. Nije mu bilo pravo, bio je jako ljut ali ispriku za ono što nije istina nije mogao dobio. Naravno da sam iskazao duboku žalost za ono što se dogodilo našim sugrađanima židovske narodnosti te da je u znak zahvalnosti i civilizacijske razine Požežana u tijeku obnova židovskog groblja i obilježavanje spomen pločom mjesta gdje je nekad stajala sinagogi - kazao je Ronko.

Film o Ivici Haasu možete pogledati na ovom linku :https://www.youtube.com/watch?v=pAs-sT_xAHg.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fotograf s okom za ljepotu prirode i konja, kulturnog blaga

Otvorena izložba fotografija I. Hercega

Fotograf s okom za ljepotu prirode i konja, kulturnog blaga

9.6.2019. | 10:45
Igor Herceg bio je fotograf koji je svoj osjećaj za prirodu, životinje, narodne običaje, njihovu tradiciju i kulturno bogatstvo s posebnim osjećajem gledao kroz objektiv fotoaparata i fotografijom ih trajno bilježio.
Igor Herceg bio je fotograf koji je svoj osjećaj za prirodu, životinje, narodne običaje, njihovu tradiciju i kulturno bogatstvo s posebnim osjećajem gledao kroz objektiv fotoaparata i fotografijom ih trajno bilježio.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljubav prema konjima prenosi na mlade

Ovo je najstariji konjanik

Ljubav prema konjima prenosi na mlade

27.2.2019. | 16:15
Obraćajući se okupljenim mještanima i njihovim gostima te ostalim konjanicima, ustvrdio je kako će ga, unatoč tomu što ima 70 godina, i dalje viđati na pokladnim jahanjima i folklornim manifestacijama.
Obraćajući se okupljenim mještanima i njihovim gostima te ostalim konjanicima, ustvrdio je kako će ga, unatoč tomu što ima 70 godina, i dalje viđati na pokladnim jahanjima i folklornim manifestacijama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorili vrata svog etno kutka

Nešto drugačija 'Noć muzeja'

Otvorili vrata svog etno kutka

3.2.2019. | 10:05
Starinske škrinje, ormari, jastuci, nošnje, sve ono što se godinama skupljalo u ovom selu, izložili su u jedinstvenom prostoru.
Starinske škrinje, ormari, jastuci, nošnje, sve ono što se godinama skupljalo u ovom selu, izložili su u jedinstvenom prostoru.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradskoj knjižnici potreban veći prostor za rad

Sve veći broj posjetitelja i događanja

Gradskoj knjižnici potreban veći prostor za rad

12.1.2019. | 11:35
"Svakako da u bliskoj budućnosti trebamo nove prostore, posebice u dijelu čitaonice za starije te za osobe s invaliditetom i one sa posebnim potrebama. Trebali bi četiri do pet puta veći prostor.", poručuju iz Gradske knjižnice.
"Svakako da u bliskoj budućnosti trebamo nove prostore, posebice u dijelu čitaonice za starije te za osobe s invaliditetom i one sa posebnim potrebama. Trebali bi četiri do pet puta veći prostor.", poručuju iz Gradske knjižnice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo tko je prvi hrvatski veleposlanik kravate

“Kravat(na) diplomacija"

Evo tko je prvi hrvatski veleposlanik kravate

10.9.2018. | 14:05
“Kravat(na) diplomacija" je stručni skup koji je održan u prostorijama Kuće Europe, na Europskom trgu u Zagrebu, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, Ministarstva vanjskih poslova i Grada Zagreba, a u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zaj
“Kravat(na) diplomacija" je stručni skup koji je održan u prostorijama Kuće Europe, na Europskom trgu u Zagrebu, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, Ministarstva vanjskih poslova i Grada Zagreba, a u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zaj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nove emisije o brodsko-posavskim običajima na državnoj TV

Doprinos razvoju kulture

Nove emisije o brodsko-posavskim običajima na državnoj TV

5.2.2018. | 20:00
Svi se mještani vesele tome običaju i svatko od njih u njemu na neki način sudjeluje, pogotovo djeca, koja didove moraju zadirkivati i onda od njih bježati.
Svi se mještani vesele tome običaju i svatko od njih u njemu na neki način sudjeluje, pogotovo djeca, koja didove moraju zadirkivati i onda od njih bježati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte veliku fotogaleriju s Noći muzeja

Veliki broj programa i posjetitelja

Pogledajte veliku fotogaleriju s Noći muzeja

27.1.2018. | 9:20
Ove je godine u popularnoj kulturno-turističkoj manifestaciji ”Noć muzeja” sudjelovalo više od 200 institucija na više od 100 lokacija.
Ove je godine u popularnoj kulturno-turističkoj manifestaciji ”Noć muzeja” sudjelovalo više od 200 institucija na više od 100 lokacija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobit ćemo Eldin muzej duhana

PRVI TAKAV MUZEJ U SVIJETU

Dobit ćemo Eldin muzej duhana

10.11.2017. | 8:50
- Svi su radovi kvalitetno izvedeni. To su modeli od gipsa po kojima će se raditi brončani odljevi koji će biti dio stalnog postava budućeg Muzeja duhana, prvog takvog muzeja u svijetu. Smatram da će on biti velika stvar za Novu Gradišku i mjesto u koji će se dolaziti kao u druge
- Svi su radovi kvalitetno izvedeni. To su modeli od gipsa po kojima će se raditi brončani odljevi koji će biti dio stalnog postava budućeg Muzeja duhana, prvog takvog muzeja u svijetu. Smatram da će on biti velika stvar za Novu Gradišku i mjesto u koji će se dolaziti kao u druge
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagradili najbolje učenike

Matica Hrvatska

Nagradili najbolje učenike

2.7.2017. | 9:15
Matičari žele dodatno motivirati mlade i osvijestiti im činjenicu kako je znanje moć, da im ga nitko ne može uzeti i da na takvim čvrstim temeljima mogu graditi vlastitu i budućnost svoje zemlje.
Matičari žele dodatno motivirati mlade i osvijestiti im činjenicu kako je znanje moć, da im ga nitko ne može uzeti i da na takvim čvrstim temeljima mogu graditi vlastitu i budućnost svoje zemlje.
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Izložba 50 godina slikarstva Tomislava Petranovića Rvata

Gradski muzej ponovo otvorio vrata

Izložba 50 godina slikarstva Tomislava Petranovića Rvata

21.12.2016. | 13:09
U rekonsturiranoj zgradi muzeja, samo za ovu prigodu sinoć je svečano otvorena izložba 50 godina slikarstva istaknutog hrvatskog slikara, Novogradiščanina Tomislava Petranovića Rvata.
U rekonsturiranoj zgradi muzeja, samo za ovu prigodu sinoć je svečano otvorena izložba 50 godina slikarstva istaknutog hrvatskog slikara, Novogradiščanina Tomislava Petranovića Rvata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrada u ruke kolege Bernarda Kumića i radia NG

Dani elektroničkih medija 2016.

Nagrada u ruke kolege Bernarda Kumića i radia NG

23.11.2016. | 21:00
Kolega Bernard Kumić Berny i Radio Nova Gradiška dobili HURIN-ovu nagradu za najbolju radijsku akciju.
Kolega Bernard Kumić Berny i Radio Nova Gradiška dobili HURIN-ovu nagradu za najbolju radijsku akciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Akt

Tomislav Hajek

Akt

5.9.2016. | 9:35
Ljubitelji fotografije 9. rujna doći će na svoje. Za taj datum najavljena je zanimljiva izložba Tomislava Hajeka.
Ljubitelji fotografije 9. rujna doći će na svoje. Za taj datum najavljena je zanimljiva izložba Tomislava Hajeka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neobična i rijetka izložba

Pored zabave i politike

Neobična i rijetka izložba

21.8.2016. | 11:11
Na ovoj izložbi posjetitelji imaju priliku vidjeti uprizorenje teme vezane za život čovjeka, ali, kako je naglasila i Marija Karlovčan Subić, ravnateljica novogradiškog Učilišta, sve je protkano i duhovnom dimenzijom.
Na ovoj izložbi posjetitelji imaju priliku vidjeti uprizorenje teme vezane za život čovjeka, ali, kako je naglasila i Marija Karlovčan Subić, ravnateljica novogradiškog Učilišta, sve je protkano i duhovnom dimenzijom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladen Božičković Gradu na dar

Nova Gradiška

Mladen Božičković Gradu na dar

17.8.2016. | 12:30
Dio fotografija Mladena Božičkovića s manifestacije Neodoljiva Hrvatska - Dani vizualne kulture na kninskoj tvrđavi održane početkom svibnja, biti će od petka izložen u bivšoj Bauerovoj knjižari.
Dio fotografija Mladena Božičkovića s manifestacije Neodoljiva Hrvatska - Dani vizualne kulture na kninskoj tvrđavi održane početkom svibnja, biti će od petka izložen u bivšoj Bauerovoj knjižari.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Knjižnica dobila svoje čuvare

Zahvaljujući trudu najmlađih

Knjižnica dobila svoje čuvare

15.7.2016. | 9:41
Na dječjem odjelu okupilo se pedesetak djece različitog uzrasta i sudjelovalo u bajkovitoj likovno-kreativnoj radionici pod nazivom „Čuvari knjižnice".
Na dječjem odjelu okupilo se pedesetak djece različitog uzrasta i sudjelovalo u bajkovitoj likovno-kreativnoj radionici pod nazivom „Čuvari knjižnice".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nužna izdašnija potpora Županije

Godišnja Skupština Matice

Nužna izdašnija potpora Županije

3.3.2016. | 9:21
Članovi novogradiškog ogranka Matice Hrvatske istaknuli su važnost učlanjivanja mlađih članova te se dotakli nužnosti veće potpore brodsko-posavske županije radu Ogranka.
Članovi novogradiškog ogranka Matice Hrvatske istaknuli su važnost učlanjivanja mlađih članova te se dotakli nužnosti veće potpore brodsko-posavske županije radu Ogranka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Demokracija, život u oblacima'

Miroslav Pišonić

'Demokracija, život u oblacima'

31.1.2016. | 16:28
Prostor stare Baureove knjižare bio je mjesto događanja još jednog happeninga u povodu “Noći muzeja”.
Prostor stare Baureove knjižare bio je mjesto događanja još jednog happeninga u povodu “Noći muzeja”.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Let s Gavranom

Međunarodni stručni skup

Let s Gavranom

9.10.2015. | 21:06
U Novoj Gradiški, 23. i 24. listopada u organizaciji Gradske knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta "M.A. Relković“, novogradiškog ogranka Matice Hrvatske i Turističke zajednice, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Nova Gradiška i Brodsko-posavske županije, bit će
U Novoj Gradiški, 23. i 24. listopada u organizaciji Gradske knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta "M.A. Relković“, novogradiškog ogranka Matice Hrvatske i Turističke zajednice, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Nova Gradiška i Brodsko-posavske županije, bit će
SBplus.hr, Slavonski Brod : Europa različitosti

Izložba fotografija

Europa različitosti

18.9.2015. | 10:00
Otvorenje izložbe, koju organizira Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška, bit će 23. rujna u prostorima Turističke zajednice Nova Gradiška, s početkom u 12 sati.
Otvorenje izložbe, koju organizira Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška, bit će 23. rujna u prostorima Turističke zajednice Nova Gradiška, s početkom u 12 sati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pjesma i riječ na otvorenom

Češka beseda

Pjesma i riječ na otvorenom

13.9.2015. | 20:30
U sklopu Dana češke kulture članovi češke besede priredili zanimljiv program.
U sklopu Dana češke kulture članovi češke besede priredili zanimljiv program.