Gospodarstvo : Promet

Objavljeno: 30.12.2017. u 18:40
Prikaza: 1868
|
Autor: SBplus

Prijenos vlasništva i registracija

Hoće li građanima biti lakše i jeftinije?

Nova Gradiška : Hoće li građanima biti lakše i jeftinije?Ilustracija(Foto: Kapitel)

Novost u radu stanica za tehnički pregled je naručivanje i izdavanje registarskih pločica po izboru. Nakon što se vozilo registrira na takvu pločicu, propisano je pravo korištenja pločice u trajanju od pet godina.

NOVA GRADIŠKA – Prvim danom Nove godine na snagu stupa novi Pravilnik o registraciji i označavanju vozila. Nasreću, u korist vlasnika vozila. Sve novine o tome donosi novagra.

Povodom primjene novog Pravilnika u koji su implementirane direktive EU u novogradiškom je Auto klubu 29. prosinca održana tiskovna konferencija na kojoj je najznačajnije promjene predstavila Sanja Markolović, voditeljica članstva Auto kluba NG.

Od 1. siječnja 2018. godine sve poslove vezane za registraciju vozila obavljaju djelatnici u stanicama za tehnički pregled vozila tako da će to svakako dovesti do smanjenja troškova, ali i uštede vremena. Dakle, nema više trčanja od stanica za tehnički pregled vozila do policijskih postaja.

Vozila se registriraju na vlasnika vozila uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice, a ako to čini druga osoba svakako mora uz sebe imati punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika. Ako je vlasnik vozila fizička osoba obrtnik, u prometnu se dozvolu upisuje OIB vlasnika obrta i matični broj obrta.

Ako je vlasnik vozila nositelj OPG-a u prometnu se dozvolu upisuje njegov OIB i matični broj nositelja OPG-a. Vozilo se registrira na vlasnika vozila koji ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište u RH. Registraciju vozila obavljaju stanice za tehnički pregled (STP) vozila ovlaštene zakonom kojim se uređuje sigurnost prometa na cestama, a prema registracijskom području u kojem vlasnik vozila ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište.

Isto tako, sada vlasnik sa zagrebačkom adresom može kupiti automobil u Novoj Gradiški i zatražiti da mu se naruče tablice ZG oznake. Sve registracijske postupke od 1. siječnja 2018. obavljaju STP uključujući i prvu registraciju vozila, zamjenu prometne dozvole, registarskih pločica, odjavu, izdavanje pokusnih i izvoznih pločica i označavanje lakih prikolica.

Registracija vozila može se obaviti u bilo kojoj STP , ali u slučaju izdavanja novih registarskih pločica, vlasnik i STP podnose pisani zahtjev za obavljanje registracije nakon čega će STP u roku od najviše 30 dana pozvati vlasnika da se obavi registracija vozila.

STP će registrirati vozilo ako vlasnik priloži: dokaz o vlasništvu vozila (osobna, putovnica ili punomoć ovjerena od javnog bilježnika), dokaz o plaćenim propisanim obvezama, dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila,dokaz o identitetu, a za vozilo pravnih osoba i ovlaštenje za registraciju vozila. Od 1. siječnja 2018. ukida se i tehnički pregled za potpuno nove automobile. Vlasnik takvog vozila u STP treba donijeti samo potrebnu dokumentaciju na osnovu koje se obavlja registracija, dakle ne mora dovesti i vozilo.

Pilikom prve registracije vozila u RH, kao dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila prihvaća se zapisnik o tehničkom pregledu iz Europske unije uz prijevod sudskog tumača. Taj se Zapisnik ne prihvaća prilikom produženja prometne dozvole, već isključivo prilikom prve registracije u RH.

Nakon 1.siječnja 2018. postupak registracije vozila završava u STP unosom podataka u evidenciju te ovjerom prometne dozvole i uručivanjem registarskih pločica vlasniku vozila. Novim pravilnikom definirano je da se nova prometna dozvola izdaje, uz sve dosadašnje razloge i ako se mijenja korisnik ili najmoprimac vozila, ime ili prezime, odnosno naziv vlasnika, korisnika ili najmoprimca vozila.

U slučaju zamjene prometne dozvole u STP, nakon izdavanja nove prometne dozvole, referent je poništava bušenjem i vraća vlasniku vozila. Navedeno vrijedi u slučaju kada se nova prometna dozvola izdaje zbog popunjenosti, oštećenja i sl. U slučaju kada se mijenja vlasnik vozila "stara” prometna dozvola poništava se i odlaže uz predmet registracije.

Novost u radu STP je naručivanje i izdavanje registarskih pločica po izboru. Nakon što se vozilo registrira na takvu pločicu, propisano je pravo korištenja pločice u trajanju od pet godina. Nakon isteka prava moguće je produžiti pravo korištenja ponovnom uplatom propisane naknade.

Također sve STP neovisno o prebivalištu ili registracijskom području vlasnika vozila izdaju izvozne i pokusne pločice.

STP obavljat će i odjavu vozila. Za odjavu vozila vlasnik prilaže prometnu dozvolu, registarske pločice i osobnu iskaznicu ili putovnicu. Za odjavu vozila u vlasništvu pravne osobe, osoba koja pristupa odjavi prilaže još i punomoć pravne osobe za odjavu. Registarske pločice se prilikom odjave vozila, na zahtjev vlasnika čuvaju 90 dana, a ako ih vlasnik u propisanom roku ne preuzme, STP će ih komisijski poništiti.

Jedna od promjena u svakodnevnom poslovanju STP je izdavanje potvrda iz evidencije MUP-a. Potvrde koje je moguće izdati u STP su uvjerenje koje zamjenjuje prometnu dozvolu ili knjižicu vozila i uvjerenje o vlasništvu vozila. Obrasci "starih” registarskih pločica i dalje vrijede i vlasnik vozila nema obvezu zamijeniti "staru” registarsku pločicu s novom koja ima EU obilježja.

Važna promjena odnosi se na kupce rabljenih automobila. Dosad su za postupak prijenosa vlasništva morali ići kod javnog bilježnika, u policiju i poreznu upravu, a od sljedeće godine sve će moći obavljati na jednom mjestu.

Prijenos vozila moći će se obavljati u svakoj stanici za tehnički pregled vozila uz predočenje prometne dozvole i kupoprodajnog ugovora, koji ne mora biti ovjeren kod javnog bilježnika.

Prema novoj uredbi o tarifama, pristojba će se računati samo na temelju starosti vozila i snage motora, bez obzira na oštećenja. S druge strane, ukida se porez na prijenos vlasništva od pet posto, a uvodi se pristojba.

Više detalja o svemu možete pogledati u Narodnim novinama broj 108/17, članak 252.

Stanica za tehnički pregled radi svakoga dana od 7 do 19 sati, tako da će se sve moći obaviti na vrijeme.

Na kraju konferencije za novinare Sanja Markolović zamolila je sve one koji koriste usluge Stanice za tehnički pregled u Novoj Gradiški za strpljenje i razumijevanje s obzirom da i za djelatnike Stanice od 1. siječnja 2018. nastupa puno promjena. Njihova će odgovornost biti izuzetno velika, a bit će potrebno i nešto više vremena za obavljanje znatno većeg opsega posla.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kroz naselje jurio brzinom od gotovo 150 km/h

Dobio zabranu i novčanu kaznu

Kroz naselje jurio brzinom od gotovo 150 km/h

11.9.2019. | 15:20
Iako je prekoračenje dopuštene brzine najčešći uzrok prometnih nesreća s najtežim posljedicama, to, čini se, ne utječe previše na nesavjesne vozače koji prometne propise i dalje krše, pri tome ugrožavajući, ne samo svoj, nego i živote ostalih sudionika u prometu.
Iako je prekoračenje dopuštene brzine najčešći uzrok prometnih nesreća s najtežim posljedicama, to, čini se, ne utječe previše na nesavjesne vozače koji prometne propise i dalje krše, pri tome ugrožavajući, ne samo svoj, nego i živote ostalih sudionika u prometu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobar odaziv besplatnom tehničkom pregledu

Akcija još traje

Dobar odaziv besplatnom tehničkom pregledu

26.4.2019. | 10:55
Pregled ove kategorije vozila do kraja tjedna će se i dalje obavljati besplatno za sve vlasnike istih, odnosno vozače koji se izvanredno pojave u stanici za tehnički pregled vozila sa zamolbom da im se njihov motocikli ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravn
Pregled ove kategorije vozila do kraja tjedna će se i dalje obavljati besplatno za sve vlasnike istih, odnosno vozače koji se izvanredno pojave u stanici za tehnički pregled vozila sa zamolbom da im se njihov motocikli ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravn
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi još ne znaju kako koristiti 'žmigavac' u kružnom toku

Pokazivač smjera

Mnogi još ne znaju kako koristiti 'žmigavac' u kružnom toku

13.3.2019. | 10:20
Dok su neki koji nemaju zabilježenih prometnih prekršaja prolazili uz usmene ili pismene opomene, ovisno o prekršaju, drugima je lekcija za nepokazivanje smjera vožnje bila novčana kazna u iznosu od 300 kuna.
Dok su neki koji nemaju zabilježenih prometnih prekršaja prolazili uz usmene ili pismene opomene, ovisno o prekršaju, drugima je lekcija za nepokazivanje smjera vožnje bila novčana kazna u iznosu od 300 kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno će postaviti semafor

Rješavaju križanje

Konačno će postaviti semafor

23.11.2018. | 14:40
Do tada valja biti posebno oprezan, a na ovim, kao i svim drugim prometnicama pridržavati se propisa i zakonskih odredbi. Ne radi kazni koje možete platiti, nego radi svoje i sigurnosti ostalih sudionika u prometu.
Do tada valja biti posebno oprezan, a na ovim, kao i svim drugim prometnicama pridržavati se propisa i zakonskih odredbi. Ne radi kazni koje možete platiti, nego radi svoje i sigurnosti ostalih sudionika u prometu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog kvara ne radi sginalizacija

Oprezno preko pružnih prijelaza

Zbog kvara ne radi sginalizacija

15.11.2018. | 18:56
Zbog kvara na mreži Hrvatskih željeznica ne radi signalizacija na željezničkim prijelazima u Starom Petrovom Selu i u Godinjaku. Načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis, putem radiong, pozvao je vozače na oprez te apelirao da se obvezno zaustavljaju i prije prelaska provj
Zbog kvara na mreži Hrvatskih željeznica ne radi signalizacija na željezničkim prijelazima u Starom Petrovom Selu i u Godinjaku. Načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis, putem radiong, pozvao je vozače na oprez te apelirao da se obvezno zaustavljaju i prije prelaska provj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Parkirate li tako i u Njemačkoj?

Građani pitaju

Parkirate li tako i u Njemačkoj?

2.11.2018. | 20:00
"Bi li vozač automobila sa fotografije ovako smio parkirati i u Njemačkoj?! Ili si samo u Hrvatskoj uzimate slobodu i bezobrazno parkirate svoja ino-vozila gdje god to želite?".
"Bi li vozač automobila sa fotografije ovako smio parkirati i u Njemačkoj?! Ili si samo u Hrvatskoj uzimate slobodu i bezobrazno parkirate svoja ino-vozila gdje god to želite?".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smije li se ovdje ovako parkirati?

Dokle tako

Smije li se ovdje ovako parkirati?

9.7.2018. | 19:30
Vozilom "pomoć na cesti", koje parkira na pristupnoj cesti, ometa normalan ulazak ostalim vozačima na parking prostor.
Vozilom "pomoć na cesti", koje parkira na pristupnoj cesti, ometa normalan ulazak ostalim vozačima na parking prostor.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odluka o privremenom zatvaranju prometa za sva vozila

Obavijest o zatvaranju ceste

Odluka o privremenom zatvaranju prometa za sva vozila

22.6.2018. | 10:35
Dionica će od 26. do 28. lipnja biti zatvorena u periodu od sedam sati do ponoći, a 29. lipnja u vremenu od sedam do 20 sati.
Dionica će od 26. do 28. lipnja biti zatvorena u periodu od sedam sati do ponoći, a 29. lipnja u vremenu od sedam do 20 sati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I policija upućuje na pregled vozila

Tehnička ispravnost

I policija upućuje na pregled vozila

25.4.2018. | 9:15
Cilj ove akcije, osim važnosti same tehničke ispravnosti vozila kao preduvjeta za sigurno sudjelovanje u prometu, je i poticanje i podsjećanje vozača motocikala i mopeda na važnost korištenja zaštitne opreme, ali i pridržavanja prometnih propisa.
Cilj ove akcije, osim važnosti same tehničke ispravnosti vozila kao preduvjeta za sigurno sudjelovanje u prometu, je i poticanje i podsjećanje vozača motocikala i mopeda na važnost korištenja zaštitne opreme, ali i pridržavanja prometnih propisa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Propao' kolnik gradske ulice

I to se događa

'Propao' kolnik gradske ulice

7.4.2018. | 18:50
Od samog početka ova ulica je bila problematična. Izgrađena 2013. godine, čekala je uporabnu dozvolu čak godinu dana, da bi samo četiri godine kasnije počela doslovno propadati.
Od samog početka ova ulica je bila problematična. Izgrađena 2013. godine, čekala je uporabnu dozvolu čak godinu dana, da bi samo četiri godine kasnije počela doslovno propadati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vozači prave probleme na gradilištu novog kružnog toka

Izgradnja rotora kasni

Vozači prave probleme na gradilištu novog kružnog toka

7.3.2018. | 20:05
Rok za izgradnju kružnog toka je 90 dana, ali odmah na početku mnogi su izražavali sumnju u mogućnost da rotor bude izgrađen u planiranom roku. Danas ispada kako su bili u pravu. No, strpljenju je čini se došao kraj pa su vozači odlučili uzeti stvar u svoje ruke.
Rok za izgradnju kružnog toka je 90 dana, ali odmah na početku mnogi su izražavali sumnju u mogućnost da rotor bude izgrađen u planiranom roku. Danas ispada kako su bili u pravu. No, strpljenju je čini se došao kraj pa su vozači odlučili uzeti stvar u svoje ruke.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pružni prijelazi u brodskoj županiji na vrhu nesigurnih

ČESTI KVAROVI SIGNALIZACIJE:

Pružni prijelazi u brodskoj županiji na vrhu nesigurnih

20.2.2018. | 18:10
U godinu dana na samo dva cestovna pružna prijelaza u Brodsko-posavskoj županiji zabilježeno je ukupno 235 kvarova, čime se oni nalaze na samom vrhu ljestvice najproblematičnijih pružnih prijelaza u zemlji.
U godinu dana na samo dva cestovna pružna prijelaza u Brodsko-posavskoj županiji zabilježeno je ukupno 235 kvarova, čime se oni nalaze na samom vrhu ljestvice najproblematičnijih pružnih prijelaza u zemlji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog izgradnje kružnog toka, uništavaju se okolni putovi

Jedni će radovi uzrokovati druge

Zbog izgradnje kružnog toka, uništavaju se okolni putovi

24.1.2018. | 9:15
Dok traje izgradnja velikog kružnog toka na sjecištu jednih od glavnih prometnica, građani koriste okolne zaobilazne putove koji ni prije pojačanog prometa nisu bili u dobrom stanju, a sada je ono još više narušeno.
Dok traje izgradnja velikog kružnog toka na sjecištu jednih od glavnih prometnica, građani koriste okolne zaobilazne putove koji ni prije pojačanog prometa nisu bili u dobrom stanju, a sada im je ono još više narušeno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Malo se nije pazilo ili se popilo?

I ovako se parkira

Malo se nije pazilo ili se popilo?

29.12.2017. | 9:05
Je li uzrok ovakvog parkiranja neiskustvo, malo jače stisnuta papučica gasa ili je u pitanju možda i koja kapljica viška zna samo onaj tko je upravljao vozilom.
Je li uzrok ovakvog parkiranja neiskustvo, malo jače stisnuta papučica gasa ili je u pitanju možda i koja kapljica viška zna samo onaj tko je upravljao vozilom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Privremeno zatvaranje prometa

Zbog radova

Privremeno zatvaranje prometa

4.8.2015. | 10:53
Radovi na izgradnji magistralnog cjevovoda
Radovi na izgradnji magistralnog cjevovoda