Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 31.12.2016. u 12:25
Prikaza: 1660
|
Autor: Vjekoslav Hudolin

OPG Radić

Slatki kupinjak njihov je - medeni mjesec

Vjekoslav Hudolin
Foto: Vjekoslav HudolinOPG Radić
 • Vjekoslav Hudolin

"Neki bračni parovi nakon svadbe odlaze na medeni mjesec, a supruga Anita i ja umjesto toga odlučili smo se na podizanje nasada kupina na površini od pola hektara", kaže Dragan Radić iz Vrbove u Brodsko-posavskoj županiji.

VRBOVA - "Uložili smo novac u kupinjak, a onda nam se više od 80% vratilo kroz kapitalno ulaganje. To nas je povuklo da dalje ulažemo u kupnju traktora i druge mehanizacije, da si olakšamo rad i omogućimo primjenu suvremene tehnologije", za Agroklub počinje zanimljivu priču Dragan Radić, vlasnik OPG-a u Vrbovi. Sada se uspješno bave uzgojem tog jagodičastog voća.

 Plodove aronije planiraju prodavati u svježem stanju te ih sušiti za čajeve i prerađivati u sokove, čime će upotpuniti paletu svojih proizvoda.

Dok nas vodi u nasad, sa puno žara govori kako su krenuli u tu proizvodnju koja, za razliku od ratarske, zahtijeva puno ručnog rada, osobito u vrijeme berbe, kada moraju angažirati i radnike koji im pomažu.

"Kupine uzgajamo ovdje na lokaciji zvanoj Bardan, nedaleko od obiteljske kuće u Vrbovi. To je prekrasna površina, blago nagnuta prema jugu, idealna za uzgoj kupina i drugog voća jer je nasad cijeli dan obasjan suncem, prozračan je i uz gnojidbu prirodnim stajnjakom i primjenom integrirane zaštite dobivamo izvrsne plodove sa prirodnim skladom okusa i mirisa", priča Dragan. Sada je kupinjak u punom rodu.

Nažalost, ove godine jaka tuča umanjila je prinos sočnih plodova za oko 30 posto, oštetila je dosta i sam nasad, ali ipak bila je solidna berba.

Kupinovo vino, sirupi, likeri, džemovi

Radići plodove kupine prodaju u svježem stanju, najviše na kućnom pragu. Pogodno im je to što se nalaze uz frekventnu županijsku cestu Nova Gradiška - Slavonski Brod pa se mnogi kupci, koji su prepoznali kvalitetu njihovih plodova, zaustavljaju i kupuju. Dio svježe kupine prodaju i na novogradiškoj tržnici. Druge proizvode izlažu i prodaju i na sajmovima.

"Shvatili smo da se ne može živjeti samo od prodaje plodova pa smo se specijalizirali u proizvodnji kupinova vina koje spada u grupu teških, tzv. medicinskih vina. Zbog svog sastava: kiselina, šećera, minerala, antioksidansa, visoke koncentracije željeza i drugih korisnih sastojaka, pogodno je za slabokrvne, rekonvalescente te starije osobe.

Nedavno smo na 11. međunarodnom sajmu voćarstva u Donjem Kraljevcu u ocjenjivanju voćnih vina dobili srebrnu plaketu, što je dokaz da smo svladali tehnologiju proizvodnje, pa nas kupci prepoznaju i po kvalitetnim vinima", kaže Dragan.

Dodaje da su proširili paletu proizvoda pa kupine prerađuju i u džemove, sirupe, sokove, voćne rakije i odličan liker, planiraju i čajeve. Dosta pozornosti posvećuju ambalaži, pakiraju isključivo u staklene boce, ove godine izradili su i specijalne drvene kutije za transport, a nastoje i vizualnim rješenjima etiketa privući kupce.

Bespovratno dobili 15 tisuća eura

Radići su među prvim malim obiteljskim gospodarstvima na novogradiškom području koji su na prvom natječaju za podmjeru 6.3. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava", Programa ruralnog razvoja, dobili bespovratnih 15 tisuća eura za svoj poslovni plan. Riječ je o financijskoj pomoći Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

"Mi smo pola tog iznosa, koji smo dobili avansno, već uložili u proširenje i modernizaciju svog malog gospodarstva. Kupili smo malčer zahvata dva metra i 1.300 trogodišnjih sadnica poljske aronije koje smo posadili na površini od pola hektara uz kupinjak.

Posadili smo ih na razmak četiri metra red od reda i 1,5 metara u redu", objašnjava nam Dragan i pokazuje taj novi nasad od kojeg za nekoliko godina očekuje solidne urode i prihode. Plodove aronije planiraju prodavati u svježem stanju te ih sušiti za čajeve i prerađivati u sokove, čime će upotpuniti paletu svojih proizvoda.

Mikoriza povećava prinose i kvalitetu plodova

Ovog poljoprivrednika zanimaju i nove tehnologije čijom primjenom bi mogao ostvariti veće prinose po jedinici površine i kvalitetnije plodove. Zato je prije tri godine sa Poljakom Robertom Slezakom, vlasnikom tvrtke Bio-budućnost, napravio manji pokus sa mikorizom korijena kupina. Taj Poljak, koji od 2002. godine živi u Zagrebu, o mikorizi, među ostalim kaže:

"Mikoriza spada među najbolja rješenja prirode za poboljšanje vegetacije i zdravlja biljaka. Riječ mikoriza u doslovnom prijevodu znači gljivino korijenje. Mikoriza je simbioza korijena i micelija mikoriznih gljiva koja pojačava prehranu bilja. Tako gljive imaju idealne uvjete za rast sa stalnom zalihom ugljikohidrata od biljaka, dok zauzvrat gljive opskrbljuju biljku fosforima i drugim mineralima koje selektivno upijaju iz tla te povećavaju površinu za uzimanje vode.

Gljive, isto tako, luče hormone rasta koji potiču korijenje na rast i grananje, enzime koji omogućavaju uzimanje minerala iz organskih oblika i proizvode antibiotike koji mogu pomoći u zaštiti biljke od patogenih gljiva i bakterija u tlu. Mikoriza štiti biljke od teških metala i soli. U mikoriznoj simbiozi sa specifičnim gljivama koegzistira većina biljaka koje nastanjuju kopneni ekosustav."

Žele izgraditi kušaonicu vina i drugih proizvoda

Radići će dio druge rate novca, koji su dobili kroz podmjeru 6.3., utrošiti upravo u mikorizu korijena, jer su se na svojim pokusima uvjerili koliko ta mjera doprinosi razvoju korjenova sustava i biljaka u cjelosti, a što se i te kako odražava na bolje prinose i kvalitetnije plodove. Dio novca će potrošiti za sustav za navodnjavanje koji će postaviti na cijelom nasadu kupina i aronije. Imaju i nešto jagoda mjesečarki, koje također dobro prodaju u vrijeme sezone. Dragan kaže da taj drugi dio moraju sami isfinancirati, a kada završe projekt dobit će novac.

Dok prolazimo kroz dvorište, domaćin nam objašnjava kako najveći dio posla, dakle sve ono što mogu, obavljaju sami. Primjerice, sam je izradio oko 600 komada betonskih stupova koji sada nose žičanu armaturu u kupinjaku, što je i te kako velika investicija. Ulaganja u podizanje nasada aronije bit će, barem što se toga tiče, puno manja, jer to voće ne zahtijeva armaturu i takva dodatna ulaganja.

Anita i Dragan bi proširili površine pod intenzivnim nasadima, kupili bi još zemlje koje ima u blizini, pomalo je i zapuštena, ali vlasnici se ne odlučuju na prodaju. Ova mlada i ambiciozna obitelj sa dvoje djece Luka (9) i Ana (4), a s radošću očekuju i treću prinovu, puna je planova. Velika Draganova želja je da sagraditi novu kuću, a ovu u kojoj sada žive prenamjeniti u kušaonicu vina, voćnih vina i svih drugih proizvoda. Nadaju se da će seoski turizam zaživjeti i na tim prostorima Slavonije.

Planova i želja je puno, ali kako to ostvariti u ovim vremenima nepovoljnih i skupih kredita. OPG Radić član je LAG-a zapadna Slavonija, ali i Zadruge za etično financiranje koja osniva Etičnu banku. Nadaju se, kako je to i predviđeno, da će one uvelike pridonijeti i razvoju poljoprivrede kreditiranjem pod puno povoljnijim uvjetima od sadašnjih poslovnih banaka.

Etična banka financirat će održivu poljoprivredu, proizvodne i prerađivačke djelatnosti, energetiku, ekološke projekte, informatičke usluge, inovacije i nove tehnologije, socijalno poduzetništvo, civilni sektor, poduzetnike početnike. 

Uzdaju se i u Etičnu banku i ZEF

U pripremi je odobrenje Hrvatske narodne banke za izdavanje licence Etičnoj banci, čiji je stopostotni vlasnik Zadruga za etično financiranje (ZEF). Ova nova bankarska ustanova počet će s radom u drugom kvartalu sljedeće godine, doznajemo od Đure Ružičića, direktora regije Zadruge za etično financiranje kojeg smo zatekli na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Radić.

"Kada smo kod ulaganja Etična banka financirat će održivu poljoprivredu, proizvodne i prerađivačke djelatnosti, energetiku, ekološke projekte, informatičke usluge, inovacije i nove tehnologije, socijalno poduzetništvo, civilni sektor, poduzetnike početnike. Imamo 13 sekcija i nastojat ćemo iskoristiti što više novca iz fondova EU.

Jedna od prednosti Etične banke su niske kamatne stope - do četiri posto", a za poljoprivredu će to biti ispod dva posto, sa tendencijom smanjivanja kako banka bude jačala", istaknuo je, među ostalim, direktor Ružičić. Dodao je da će Zadruga i Etična banka raditi na projektu ostvarenju projekta Zelena i plava Hrvatska, na umrežavanju svojih članova koji bi dio roba i usluga kupovali jedni od drugih i tako rješavali dio prodaje.

Dragan vjeruje da bi upravo ZEF i Etična banka mogli biti snažna potpora poljoprivrednicima u ostvarenju njihovih planova proširenja i modernizacije proizvodnje, ali i u plasmanu na tržište. Nadaju se i ostvarenju drugih mjera Programa ruralnog razvoja za koje se žele natjecati kada u potpunosti završe ulaganja iz podmjere 6.3.1.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorili Slavonski dućan i okupili 55 kooperanata

  Potiču otvaranje novih OPG-ova

  Otvorili Slavonski dućan i okupili 55 kooperanata

  28.4.2019. | 9:30
  Slavonski dućan jedinstven je prodajni punkt na čijim se policama nalazi raskošan asortiman prehrambenih proizvoda lokalnih OPG-ova, ručno rađeni suveniri, tradicionalni etno odjevni predmeti. U prvih godinu dana prodaja je nadmašila očekivanja, a proizvodi su se s polica dućana,
  Slavonski dućan jedinstven je prodajni punkt na čijim se policama nalazi raskošan asortiman prehrambenih proizvoda lokalnih OPG-ova, ručno rađeni suveniri, tradicionalni etno odjevni predmeti. U prvih godinu dana prodaja je nadmašila očekivanja, a proizvodi su se s polica dućana,
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stabla uz ribnjak padaju zbog - dabrova!

  Štete prave i u kukuruzištima

  Stabla uz ribnjak padaju zbog - dabrova!

  17.3.2019. | 12:25
  Evo, vidite kolika stabla ruši i pravi mi veliku štetu. Čini se da ne bira vrste drveća – ruši hrastove, vrbe, topole, jasene, kaže vlasnica ribnjaka Dragica Figurić. Štete su dabrovi, inače strogo zaštićene životinje, činili i na obližnjim kukuruzištima.
  Evo, vidite kolika stabla ruši i pravi mi veliku štetu. Čini se da ne bira vrste drveća – ruši hrastove, vrbe, topole, jasene, kaže vlasnica ribnjaka Dragica Figurić. Štete su dabrovi, inače strogo zaštićene životinje, činili i na obližnjim kukuruzištima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Treba samo učiniti prvi korak, a onda sve ide samo od sebe'

  Blaženka Denis:

  'Treba samo učiniti prvi korak, a onda sve ide samo od sebe'

  31.1.2019. | 13:00
  'Bavimo se proizvodnjom lješnjaka, proizvodimo lješnjak u šećeru, prženi lješnjak, sve to upakirano u prigodne poklon-vrećice. Imamo i mladi nasad oraha koji je tek sada počeo rađati. Lješnjak je posađen na 3,5 ha zemlje, a krenuli smo prije 15 godina.'
  'Bavimo se proizvodnjom lješnjaka, proizvodimo lješnjak u šećeru, prženi lješnjak, sve to upakirano u prigodne poklon-vrećice. Imamo i mladi nasad oraha koji je tek sada počeo rađati. Lješnjak je posađen na 3,5 ha zemlje, a krenuli smo prije 15 godina.'
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za svoje proizvode dobili su priznanja i nagrade

  Ivanka i Mijo kurić u 'slatkom' poslu

  Za svoje proizvode dobili su priznanja i nagrade

  6.1.2019. | 10:30
  - Prijavili smo se i prošle godine kada smo osvojili zlatne medalje za cvjetni i šumski med, a ove godine smo malo pojačali, pa smo dobili zlatne medalje za bagremov i cvjetni med i šampion kestenov med. Ocjenjivači su prepoznati kvalitetu i potvrdili da smo jedni od najboljih na
  - Prijavili smo se i prošle godine kada smo osvojili zlatne medalje za cvjetni i šumski med, a ove godine smo malo pojačali, pa smo dobili zlatne medalje za bagremov i cvjetni med i šampion kestenov med. Ocjenjivači su prepoznati kvalitetu i potvrdili da smo jedni od najboljih na
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kaznionica među najboljim proizvođačima ječma

  Prinosi ječma od sedam tona po hektaru

  Kaznionica među najboljim proizvođačima ječma

  27.5.2018. | 11:10
  "Pivarski slad izvozimo u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Kosovo, Albaniju, ali i na daleke destinacije: u Tursku, Vijetnam, Libanon i Južnu Ameriku.
  "Pivarski slad izvozimo u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Kosovo, Albaniju, ali i na daleke destinacije: u Tursku, Vijetnam, Libanon i Južnu Ameriku.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako do 15 tisuća eura

  LAG Zapadna Slavonija

  Kako do 15 tisuća eura

  13.3.2018. | 13:15
  Ukupan iznos raspoloživih sredstava iznosi 1.122.720 kuna, a visina potpore po nositelju projekta iznosi 15.000 eura, odnosno 111.678 kuna.
  Ukupan iznos raspoloživih sredstava iznosi 1.122.720 kuna, a visina potpore po nositelju projekta iznosi 15.000 eura, odnosno 111.678 kuna.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Europski novac veliki je vjetar u leđa

  Iskustvo slavonskog ratara:

  Europski novac veliki je vjetar u leđa

  7.3.2018. | 12:15
  Prije tri godine osnovao je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i počeo se baviti ekološkom ratarskom proizvodnjom u kojoj vidi budućnost poljoprivrede.
  Prije tri godine osnovao je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i počeo se baviti ekološkom ratarskom proizvodnjom u kojoj vidi budućnost poljoprivrede.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonsko voće i povrće u restoranima i hotelima

  Nove najave

  Slavonsko voće i povrće u restoranima i hotelima

  24.2.2018. | 19:00
  Cilj je kaže Pavlagić zajedno nastupiti na tržištu i proizvode, zajedno sa proizvođačima povrća, ponuditi restoranima i hotelima.
  Cilj je kaže Pavlagić zajedno nastupiti na tržištu i proizvode, zajedno sa proizvođačima povrća, ponuditi restoranima i hotelima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima i onih kojima je prošle godine dobro medilo

  Život u Slavoniji nije med i mlijeko

  Ima i onih kojima je prošle godine dobro medilo

  23.1.2018. | 19:40
  Sa 200 proizvodnih pčelinjih zajednica seleći pčelar Robert Crljenković iz Podvrškog proizveo je lani više od deset tona meda, pedesetak kilograma po košnici, čime je jako zadovoljan.
  Sa 200 proizvodnih pčelinjih zajednica seleći pčelar Robert Crljenković iz Podvrškog proizveo je lani više od deset tona meda, pedesetak kilograma po košnici, čime je jako zadovoljan.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobrom promocijom do bogatog Slavonca

  20. Poljoprivredno-poduzetničke ideje

  Dobrom promocijom do bogatog Slavonca

  19.1.2018. | 13:55
  "Najviše me veseli kada vidim sve ove štandove većinom koji većinom proizvode upravo takvu hranu koju svi cijenimo. Na nama je, da nađemo najbolji način da vas promoviramo. To je zadatak nas koji smo izabrani i odgovorni za sve ono što se događa u našemu gradu. Prije svega, da na
  "Najviše me veseli kada vidim sve ove štandove većinom koji većinom proizvode upravo takvu hranu koju svi cijenimo. Na nama je, da nađemo najbolji način da vas promoviramo. To je zadatak nas koji smo izabrani i odgovorni za sve ono što se događa u našemu gradu. Prije svega, da na
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bivšem branitelju naporan rad najbolja je terapija

  Anđelko Šestić proizvodi povrće

  Bivšem branitelju naporan rad najbolja je terapija

  27.10.2017. | 10:25
  Kada se prije petnaest godina počeo baviti proizvodnjom povrća, Anđelko Šestić malo je znao o uzgoju paprike, rajčice, luka, češnjaka… Sada je ovaj vojni umirovljenik uspješan povrtlar, prodajom ostvaruje dodatni prihod za obitelj. Naporan rad mu je, kaže, najbolja terapija i pom
  Kada se prije petnaest godina počeo baviti proizvodnjom povrća, Anđelko Šestić malo je znao o uzgoju paprike, rajčice, luka, češnjaka… Sada je ovaj vojni umirovljenik uspješan povrtlar, prodajom ostvaruje dodatni prihod za obitelj. Naporan rad mu je, kaže, najbolja terapija i pom
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stolno grožđe prodavali su i u Beču

  Zašto je stala proizvodnja stolnog grožđ

  Stolno grožđe prodavali su i u Beču

  23.10.2017. | 17:55
  Zašto zapadnoslavonski vinogradari, barem na širem novogradiškom području, ne proizvode više stolnog grožđa, a sigurno bi mogli jer imaju dobre klimatsko-zemljište uvjete? Na to podsjeća primjer nekadašnje novogradiške obitelji Karla Dieneša koja je imala vinograde na Slavči i Gr
  Zašto zapadnoslavonski vinogradari, barem na širem novogradiškom području, ne proizvode više stolnog grožđa, a sigurno bi mogli jer imaju dobre klimatsko-zemljište uvjete? Na to podsjeća primjer nekadašnje novogradiške obitelji Karla Dieneša koja je imala vinograde na Slavči i Gr
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Olujno nevrijeme uništilo im plastenike

  Povratnici iz Australije

  Olujno nevrijeme uništilo im plastenike

  28.7.2017. | 9:20
  Na dvije lađe plastenika Poljoprivrednog obrta Špehar potpuno je uništena folija, na ostalima djelomično, ali će se morati mijenjati. Oštećena je većina krovnih ventilacija, a prema prvim procjenama šteta je oko 100 tisuća eura. Ako strada dio nasada bit će i veća.
  Na dvije lađe plastenika Poljoprivrednog obrta Špehar potpuno je uništena folija, na ostalima djelomično, ali će se morati mijenjati. Oštećena je većina krovnih ventilacija, a prema prvim procjenama šteta je oko 100 tisuća eura. Ako strada dio nasada bit će i veća.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Trend posluživanja mesa 'fajferice' u porastu

  Brendiranje crne slavonske svinje

  Trend posluživanja mesa 'fajferice' u porastu

  27.3.2017. | 9:10
  Relativno laki uvjeti uzgoja 'fajferice', kvaliteta njenog mesa, mesnih prerađevina, ali i masti koja ima specifičan miris i okus - preduvjeti su za dobar plasman prerađevina crne slavonske svinje na tržištu na kojem je krajnje vrijeme da se domaćoj kavlitetnoj proizvodnji da pre
  Relativno laki uvjeti uzgoja 'fajferice', kvaliteta njenog mesa, mesnih prerađevina, ali i masti koja ima specifičan miris i okus - preduvjeti su za dobar plasman prerađevina crne slavonske svinje na tržištu na kojem je krajnje vrijeme da se domaćoj kavlitetnoj proizvodnji da pre
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Drugi dan Poduzetničkih ideja posvećen pčelarima

  Velika fotogalerija

  Drugi dan Poduzetničkih ideja posvećen pčelarima

  21.1.2017. | 18:20
  Drugi dan Poljoprivredno poduzetničkih ideja bio je posvećen pčelarima, ali posjetitelji su i danas mogli uživati u prodajnoj izložbi u novogradiškom Društvenom domu.
  Drugi dan Poljoprivredno poduzetničkih ideja bio je posvećen pčelarima, ali posjetielji su i danas mogli uživati u prodajnoj izložbi u novogradiškom Društvenom domu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako i priliči punoljetnima

  19. Poljoprivredno-poduzetničke ideje

  Kako i priliči punoljetnima

  20.1.2017. | 20:40
  'Očito je kako neposredan kontakt s ljudima i robama ima svoje opravdanje. Izravan odnos među znanstvenicima, poduzetnicima i političarima te, posljedično, sinergija njihovih posebnih vještina, rezultiraju jedinstvenim pozitivnim učinkom - novim idejama i robama'
  'Očito je kako neposredan kontakt s ljudima i robama ima svoje opravdanje. Izravan odnos među znanstvenicima, poduzetnicima i političarima te, posljedično, sinergija njihovih posebnih vještina, rezultiraju jedinstvenim pozitivnim učinkom - novim idejama i robama'
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Više od sto izlagača na ovogodišnjoj manifestaciji

  19. Poljoprivredno-poduzetničke ideje

  Više od sto izlagača na ovogodišnjoj manifestaciji

  20.1.2017. | 9:20
  Danas i sutra traje tradicionalna manifestacije Poljoprivredno-poduzetničke ideje, na čijem će prodajno-izložbenom dijelu svoje proizvode predstaviti više od stotinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proizvođača i ustanova iz cijele Hrvatske.
  Danas i sutra traje tradicionalna manifestacije Poljoprivredno-poduzetničke ideje, na čijem će prodajno-izložbenom dijelu svoje proizvode predstaviti više od stotinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proizvođača i ustanova iz cijele Hrvatske.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogla bi stradati kasno posijana pšenica

  Niske temperature i usjevi

  Mogla bi stradati kasno posijana pšenica

  18.1.2017. | 17:00
  Početak ove zime donekle pokazuje pravo lice u Slavoniji. Temperature su se na pojedinim područjima spuštale i ispod -20 Celzijevih stupnjeva, uz snježni pokrivač. Hoće li to ugroziti neke usjeve, odnosno trajne nasade, što očekuju i čega se eventualno pribojavaju, ra
  Početak ove zime donekle pokazuje pravo lice u Slavoniji. Temperature su se na pojedinim područjima spuštale i ispod -20 Celzijevih stupnjeva, uz nešto tanji snježni pokrivač. Hoće li to ugroziti neke usjeve, odnosno trajne nasade, što očekuju i čega se eventualno pribojavaju, ra
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvozni med, sumnjive kvalitete, ruši cijenu domaćem

  OPG Pčelarstvo Kurić

  Uvozni med, sumnjive kvalitete, ruši cijenu domaćem

  15.1.2017. | 13:30
  Prevelik uvoz meda sumnjive kvakvoće iz Kine, Argentine i drugih država ruši cijenu domaćem medu, što je problem ovdašnjih medara. Na OPG Pčelarstvo Kurić drže kako bi pčelari trebali i dalje dobivati nekakav poticaj, barem 50 kuna po pčelinjoj zajednici kako je to bilo prije otp
  Prevelik uvoz meda sumnjive kvakvoće iz Kine, Argentine i drugih država ruši cijenu domaćem medu, što je problem ovdašnjih medara. Na OPG Pčelarstvo Kurić drže kako bi pčelari trebali i dalje dobivati nekakav poticaj, barem 50 kuna po pčelinjoj zajednici kako je to bilo prije otp
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Želja mu je uzgajati hranu ispod zemlje

  Plantažna proizvodnja tartufa

  Želja mu je uzgajati hranu ispod zemlje

  23.11.2016. | 12:30
  Pojedinačni nalazi bijelih tartufa u novogradiškoj Posavini i crnih tartufa u šumama na obroncima Psunja govore o mogućem skrivenom slavonskom blagu koje treba istražiti, ali i pokušati s plantažnim uzgojem tih gljiva.
  Pojedinačni nalazi bijelih tartufa u novogradiškoj Posavini i crnih tartufa u šumama na obroncima Psunja govore o mogućem skrivenom slavonskom blagu koje treba istražiti, ali i pokušati s plantažnim uzgojem tih gljiva.