Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 27.10.2017. u 10:25
Prikaza: 1715
|
Autor: Vjekoslav Hudolin

Anđelko Šestić proizvodi povrće

Bivšem branitelju naporan rad najbolja je terapija

VH/agroklub
Foto: VH/agroklubOPG Šestić
  • VH/agroklub
  • VH/agroklub
  • VH/agroklub
  • VH/agroklub
  • VH/agroklub
  • VH/agroklub
  • VH/agroklub
  • VH/agroklub
  • VH/agroklub
  • VH/agroklub
  • VH/agroklub

Kada se prije petnaest godina počeo baviti proizvodnjom povrća, Anđelko Šestić malo je znao o uzgoju paprike, rajčice, luka, češnjaka… Sada je ovaj vojni umirovljenik uspješan povrtlar, prodajom ostvaruje dodatni prihod za obitelj. Naporan rad mu je, kaže, najbolja terapija i pomaže psihičkom zdravlju i stabilnosti.

NOVA GRADIŠKA - Elektrotehničar Anđelko Šestić iz Nove Gradiške radio je prije Domovinskog rata u Tvornici alata i u jednoj vulkanizerskoj radnji, a nakon toga kao hrvatski branitelj 12 godina bio je djelatnik Hrvatske vojske. Nakon razvojačenja posvetio se proizvodnji povrća i u tom se poslu, kaže, pronašao u cijelosti, to ga ispunjava, piše agroklub.

"Na većinu mojih kolega branitelja rat je ostavio posljedice. I na mene je sve to djelovalo, ali ako se čovjek ozbiljno prihvati nekog posla i radi dnevno i do 12 sati, kako ja sada najčešće činim, mislim da to puno utječe na bolje psihičko zdravlje. To je za mene svojevrsna terapija koju bih preporučio i drugima."

Još dok je bio u vojsci na nagovor prijatelja Dragana Sakača iz Ljupine, počeo je uzgajati krastavce kornišone u kooperaciji i mladi krumpir.

"Kada sam razvojačen 2003. godine, uz pomoć organizacije Spektra, koja je pomagala prelazak vojnika na civilni život, dobio sam 15 tisuća kuna bespovratnog novca, u konačnosti je to bilo zapravo devet tisuća, i to uložio u podizanje prvog plastenika. Upustio sam se u proizvodnju o kojoj tada nisam puno znao", priča o početku svoga puta u poljoprivredu ovaj 54-godišnji vojni umirovljenik. U učenju i svladavanju tehnologije proizvodnje i svega što se tiče povrća, najviše je koristio informacije sa interneta i, kako kaže, godinama uporno učio i na vlastitim greškama, što je, ističe teška, ponekad i skupa, ali i najbolja životna škola.

Proizvodi u plastenicima i na otvorenom

Proizvodnju povrća je organizirao u Medarima, u selu uz cestu Nova Gradiška - Okučani. Na imanju supruge Milke zemlja je kvalitetna i bilo mu je žao da stoji neobrađena i zapuštena. Budući da je još kao dječak uz roditelje stekao nekakve radne navike u poljoprivredi, privukao ga je miris zemlje na selo.

"Postupno sam širio proizvodnju, ulagao koliko sam mogao i sada u četiri plastenika imam oko 600 četvornih metara plasteničke proizvodnje, a vanjske proizvodnja na otvorenom oko šest tisuća četvornih metara. Proizvodim sve povrće koje se može prodati: papriku, rajčicu, salatu, luk, češnjak, mahune, špinat, lubenice, dinje, kupus, kelj, cvjetaču, brokulu... Najveće količine povrća prodam na novogradiškoj tržnici gdje imam stalne kupce, a kada imam tržnih viškova prodajem i na veliko otkupljivačima po nešto nižim cijenama", priča Anđelko dok u automobil unosi kartonske kutije sa lijepim plodovima paprike roge, babure i "paradajzare" koje je pripremio za prodaju.

Kaže da je proizvodnju podredio zahtjevima tržišta i da je paprika koju sada bere sadio u kasnim rokovima sjetve u srpnju i kolovozu. Sretan je što je jesen bila topla, pa i ovih dana bere kvalitetne plodove.

Ili prvi u rano proljeće ili posljednji i kasnu jesen

"Jedno od pravila u ovom poslu je: morate biti ili prvi ili zadnji na tržnici sa svojim proizvodima. Kada se u punoj sezoni nudi puno povrća, onda je svima problem prodati. Kroz svoje petnaestogodišnje životno iskustvo naučio sam da najbolju cijenu i prodaju postižem ako prvi na tržnicu dovezem neku vrstu povrća, ili na kraju sezone, kada ga većina nema, a kupci ga još traže. U kompjutoru sam si složio nekakve svoje tablice i kalendare prodaje pojedinih vrsta, a tome sam podredio i vrijeme sadnje, tako da povrća imam u najranije proljeće, ali i u kasnu jesen. Ja svojima u kući kažem da je najbitnije da uvijek imate nešto za prodati, uvijek će kapnuti neka kuna", kaže Anđelko, za kojeg susjedi kažu da je vrlo vrijedan čovjek, da najveći dio provodi radeći u svojim plastenicima i u vrtu.

Toga dana kada sam ga posjetio Anđelko je ispred plastenika pripremio površinu sa crnim folijama za sadnju salate na otvorenom. Kaže, lani su mu uspjele zimske sorte koje je posadio na otvorenom u prosincu jer ih je visoki snijeg sačuvao od izmrzavanja kada su bile najniže temperature. Nada da će tako biti i ove godine.

Povrće zahtijeva puno fizičkog rada

"Od početka kad sam krenuo u ovaj posao svakodnevno vodim evidenciju najnižih i najviših dnevnih temperatura i druge podatke o vremenu (kiša, snijeg...). Iz tih tablica izvlačim podatke koji mi pomažu u proizvodnji u planiranju sezone prodaje, a prema tome i vremenu sadnje", kaže Anđelko. Ove jeseni posadio je 56 kilograma lučica za mladi luk koji će prodavati u rano proljeće, posijao je špinat i salatu, u plasteniku se salata već lijepo razvija i bit će za berbu i prije Božića. Plodovito povrće sadit će u plastenike u ožujku.

Najveći dio posla na gospodarstvu Anđelko obavlja sam: od pripreme zemljišta, sjetve i sadnje, uzgoja, branja do prodaje na tržnici. Nekada mu, kaže, u pomoć priskoči susjeda kojoj on također pomaže. Kćeri su se udale, sin ide u drugi razred srednje škole pa nema vremena, pa će Anđelko ovako raditi dok može.

"U proizvodnji povrća, osobito ako ga želite prodavati cijelu godinu, ili barem veći dio godine, puno se i naporno radi. Svakodnevno, često od jutra do mraka. Zato većina i bježi od poslova koji iziskuje puno fizičkog rada i vremena. Poljoprivrednici se radije bave ratarstvom, jer uglavnom sve poslove obavljaju strojno", podsjeća Anđelko na neke probleme povrtlarske proizvodnje. Osim toga dodaje da za svaku vrstu treba svladati tehnologiju proizvodnje.

Rad je za mene svojevrsna terapija

Ističe da se, za razliku od ratarstva koje zahtijeva velike površine, proizvodnja povrća može organizirati na puno manjim parcelama zemlje i da se po jedinici površine mogu ostvariti puno veći prihodi.

"Ja to volim, ne bojim se posla, puno se fizički umorim, ali sam psihički mirniji i stabilniji. Nismo svi isti, na većinu mojih kolega branitelja rat je ostavio posljedice. I na mene je sve to djelovalo, ali ako se čovjek ozbiljno prihvati nekog posla i radi dnevno i do 12 sati, kako ja sada najčešće činim, mislim da to puno utječe na bolje psihičko zdravlje. Prihvatiš se posla, skoncentriraš se na njega, nemaš jednostavno vremena puno razmišljati o drugim stvarima. To je za mene svojevrsna terapija koju bih preporučio i drugima", savjetuje Anđelko kako se lakše boriti protiv svakodnevnog stresa. Osim toga, čovjek nešto stvara, ostvaruje prihod i popunjava kućni proračun sada kada je teško naći neki drugi posao.

Prije tri godine doživio je havariju i veliku štetu kada mu je snijeg podropio četiri plastenika, ali nije ga to obeshrabrilo. Jedan je uspio obnoviti, a volio bi izgraditi još dva, ako bude mogao vlastitim novcem. Otkrio nam je da ih sam izrađuje, jer su tako puno jeftinijih od onih koje nude specijalizirane tvrtke.

"Bez obzira na sve probleme koje nailazim zadovoljan sam što sam se prije 15 godina posvetio proizvodnji povrća. I kada bih opet morao odlučivati što raditi opet bih se opredijelio za ovaj posao", kaže Anđelko. 

    Broj komentara: 0

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava

    Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

    Ostali članci u rubrici
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorili Slavonski dućan i okupili 55 kooperanata

    Potiču otvaranje novih OPG-ova

    Otvorili Slavonski dućan i okupili 55 kooperanata

    28.4.2019. | 9:30
    Slavonski dućan jedinstven je prodajni punkt na čijim se policama nalazi raskošan asortiman prehrambenih proizvoda lokalnih OPG-ova, ručno rađeni suveniri, tradicionalni etno odjevni predmeti. U prvih godinu dana prodaja je nadmašila očekivanja, a proizvodi su se s polica dućana,
    Slavonski dućan jedinstven je prodajni punkt na čijim se policama nalazi raskošan asortiman prehrambenih proizvoda lokalnih OPG-ova, ručno rađeni suveniri, tradicionalni etno odjevni predmeti. U prvih godinu dana prodaja je nadmašila očekivanja, a proizvodi su se s polica dućana,
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Stabla uz ribnjak padaju zbog - dabrova!

    Štete prave i u kukuruzištima

    Stabla uz ribnjak padaju zbog - dabrova!

    17.3.2019. | 12:25
    Evo, vidite kolika stabla ruši i pravi mi veliku štetu. Čini se da ne bira vrste drveća – ruši hrastove, vrbe, topole, jasene, kaže vlasnica ribnjaka Dragica Figurić. Štete su dabrovi, inače strogo zaštićene životinje, činili i na obližnjim kukuruzištima.
    Evo, vidite kolika stabla ruši i pravi mi veliku štetu. Čini se da ne bira vrste drveća – ruši hrastove, vrbe, topole, jasene, kaže vlasnica ribnjaka Dragica Figurić. Štete su dabrovi, inače strogo zaštićene životinje, činili i na obližnjim kukuruzištima.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Treba samo učiniti prvi korak, a onda sve ide samo od sebe'

    Blaženka Denis:

    'Treba samo učiniti prvi korak, a onda sve ide samo od sebe'

    31.1.2019. | 13:00
    'Bavimo se proizvodnjom lješnjaka, proizvodimo lješnjak u šećeru, prženi lješnjak, sve to upakirano u prigodne poklon-vrećice. Imamo i mladi nasad oraha koji je tek sada počeo rađati. Lješnjak je posađen na 3,5 ha zemlje, a krenuli smo prije 15 godina.'
    'Bavimo se proizvodnjom lješnjaka, proizvodimo lješnjak u šećeru, prženi lješnjak, sve to upakirano u prigodne poklon-vrećice. Imamo i mladi nasad oraha koji je tek sada počeo rađati. Lješnjak je posađen na 3,5 ha zemlje, a krenuli smo prije 15 godina.'
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Za svoje proizvode dobili su priznanja i nagrade

    Ivanka i Mijo kurić u 'slatkom' poslu

    Za svoje proizvode dobili su priznanja i nagrade

    6.1.2019. | 10:30
    - Prijavili smo se i prošle godine kada smo osvojili zlatne medalje za cvjetni i šumski med, a ove godine smo malo pojačali, pa smo dobili zlatne medalje za bagremov i cvjetni med i šampion kestenov med. Ocjenjivači su prepoznati kvalitetu i potvrdili da smo jedni od najboljih na
    - Prijavili smo se i prošle godine kada smo osvojili zlatne medalje za cvjetni i šumski med, a ove godine smo malo pojačali, pa smo dobili zlatne medalje za bagremov i cvjetni med i šampion kestenov med. Ocjenjivači su prepoznati kvalitetu i potvrdili da smo jedni od najboljih na
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Kaznionica među najboljim proizvođačima ječma

    Prinosi ječma od sedam tona po hektaru

    Kaznionica među najboljim proizvođačima ječma

    27.5.2018. | 11:10
    "Pivarski slad izvozimo u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Kosovo, Albaniju, ali i na daleke destinacije: u Tursku, Vijetnam, Libanon i Južnu Ameriku.
    "Pivarski slad izvozimo u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Kosovo, Albaniju, ali i na daleke destinacije: u Tursku, Vijetnam, Libanon i Južnu Ameriku.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako do 15 tisuća eura

    LAG Zapadna Slavonija

    Kako do 15 tisuća eura

    13.3.2018. | 13:15
    Ukupan iznos raspoloživih sredstava iznosi 1.122.720 kuna, a visina potpore po nositelju projekta iznosi 15.000 eura, odnosno 111.678 kuna.
    Ukupan iznos raspoloživih sredstava iznosi 1.122.720 kuna, a visina potpore po nositelju projekta iznosi 15.000 eura, odnosno 111.678 kuna.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Europski novac veliki je vjetar u leđa

    Iskustvo slavonskog ratara:

    Europski novac veliki je vjetar u leđa

    7.3.2018. | 12:15
    Prije tri godine osnovao je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i počeo se baviti ekološkom ratarskom proizvodnjom u kojoj vidi budućnost poljoprivrede.
    Prije tri godine osnovao je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i počeo se baviti ekološkom ratarskom proizvodnjom u kojoj vidi budućnost poljoprivrede.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonsko voće i povrće u restoranima i hotelima

    Nove najave

    Slavonsko voće i povrće u restoranima i hotelima

    24.2.2018. | 19:00
    Cilj je kaže Pavlagić zajedno nastupiti na tržištu i proizvode, zajedno sa proizvođačima povrća, ponuditi restoranima i hotelima.
    Cilj je kaže Pavlagić zajedno nastupiti na tržištu i proizvode, zajedno sa proizvođačima povrća, ponuditi restoranima i hotelima.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima i onih kojima je prošle godine dobro medilo

    Život u Slavoniji nije med i mlijeko

    Ima i onih kojima je prošle godine dobro medilo

    23.1.2018. | 19:40
    Sa 200 proizvodnih pčelinjih zajednica seleći pčelar Robert Crljenković iz Podvrškog proizveo je lani više od deset tona meda, pedesetak kilograma po košnici, čime je jako zadovoljan.
    Sa 200 proizvodnih pčelinjih zajednica seleći pčelar Robert Crljenković iz Podvrškog proizveo je lani više od deset tona meda, pedesetak kilograma po košnici, čime je jako zadovoljan.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobrom promocijom do bogatog Slavonca

    20. Poljoprivredno-poduzetničke ideje

    Dobrom promocijom do bogatog Slavonca

    19.1.2018. | 13:55
    "Najviše me veseli kada vidim sve ove štandove većinom koji većinom proizvode upravo takvu hranu koju svi cijenimo. Na nama je, da nađemo najbolji način da vas promoviramo. To je zadatak nas koji smo izabrani i odgovorni za sve ono što se događa u našemu gradu. Prije svega, da na
    "Najviše me veseli kada vidim sve ove štandove većinom koji većinom proizvode upravo takvu hranu koju svi cijenimo. Na nama je, da nađemo najbolji način da vas promoviramo. To je zadatak nas koji smo izabrani i odgovorni za sve ono što se događa u našemu gradu. Prije svega, da na
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Stolno grožđe prodavali su i u Beču

    Zašto je stala proizvodnja stolnog grožđ

    Stolno grožđe prodavali su i u Beču

    23.10.2017. | 17:55
    Zašto zapadnoslavonski vinogradari, barem na širem novogradiškom području, ne proizvode više stolnog grožđa, a sigurno bi mogli jer imaju dobre klimatsko-zemljište uvjete? Na to podsjeća primjer nekadašnje novogradiške obitelji Karla Dieneša koja je imala vinograde na Slavči i Gr
    Zašto zapadnoslavonski vinogradari, barem na širem novogradiškom području, ne proizvode više stolnog grožđa, a sigurno bi mogli jer imaju dobre klimatsko-zemljište uvjete? Na to podsjeća primjer nekadašnje novogradiške obitelji Karla Dieneša koja je imala vinograde na Slavči i Gr
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Olujno nevrijeme uništilo im plastenike

    Povratnici iz Australije

    Olujno nevrijeme uništilo im plastenike

    28.7.2017. | 9:20
    Na dvije lađe plastenika Poljoprivrednog obrta Špehar potpuno je uništena folija, na ostalima djelomično, ali će se morati mijenjati. Oštećena je većina krovnih ventilacija, a prema prvim procjenama šteta je oko 100 tisuća eura. Ako strada dio nasada bit će i veća.
    Na dvije lađe plastenika Poljoprivrednog obrta Špehar potpuno je uništena folija, na ostalima djelomično, ali će se morati mijenjati. Oštećena je većina krovnih ventilacija, a prema prvim procjenama šteta je oko 100 tisuća eura. Ako strada dio nasada bit će i veća.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Trend posluživanja mesa 'fajferice' u porastu

    Brendiranje crne slavonske svinje

    Trend posluživanja mesa 'fajferice' u porastu

    27.3.2017. | 9:10
    Relativno laki uvjeti uzgoja 'fajferice', kvaliteta njenog mesa, mesnih prerađevina, ali i masti koja ima specifičan miris i okus - preduvjeti su za dobar plasman prerađevina crne slavonske svinje na tržištu na kojem je krajnje vrijeme da se domaćoj kavlitetnoj proizvodnji da pre
    Relativno laki uvjeti uzgoja 'fajferice', kvaliteta njenog mesa, mesnih prerađevina, ali i masti koja ima specifičan miris i okus - preduvjeti su za dobar plasman prerađevina crne slavonske svinje na tržištu na kojem je krajnje vrijeme da se domaćoj kavlitetnoj proizvodnji da pre
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Drugi dan Poduzetničkih ideja posvećen pčelarima

    Velika fotogalerija

    Drugi dan Poduzetničkih ideja posvećen pčelarima

    21.1.2017. | 18:20
    Drugi dan Poljoprivredno poduzetničkih ideja bio je posvećen pčelarima, ali posjetitelji su i danas mogli uživati u prodajnoj izložbi u novogradiškom Društvenom domu.
    Drugi dan Poljoprivredno poduzetničkih ideja bio je posvećen pčelarima, ali posjetielji su i danas mogli uživati u prodajnoj izložbi u novogradiškom Društvenom domu.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako i priliči punoljetnima

    19. Poljoprivredno-poduzetničke ideje

    Kako i priliči punoljetnima

    20.1.2017. | 20:40
    'Očito je kako neposredan kontakt s ljudima i robama ima svoje opravdanje. Izravan odnos među znanstvenicima, poduzetnicima i političarima te, posljedično, sinergija njihovih posebnih vještina, rezultiraju jedinstvenim pozitivnim učinkom - novim idejama i robama'
    'Očito je kako neposredan kontakt s ljudima i robama ima svoje opravdanje. Izravan odnos među znanstvenicima, poduzetnicima i političarima te, posljedično, sinergija njihovih posebnih vještina, rezultiraju jedinstvenim pozitivnim učinkom - novim idejama i robama'
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Više od sto izlagača na ovogodišnjoj manifestaciji

    19. Poljoprivredno-poduzetničke ideje

    Više od sto izlagača na ovogodišnjoj manifestaciji

    20.1.2017. | 9:20
    Danas i sutra traje tradicionalna manifestacije Poljoprivredno-poduzetničke ideje, na čijem će prodajno-izložbenom dijelu svoje proizvode predstaviti više od stotinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proizvođača i ustanova iz cijele Hrvatske.
    Danas i sutra traje tradicionalna manifestacije Poljoprivredno-poduzetničke ideje, na čijem će prodajno-izložbenom dijelu svoje proizvode predstaviti više od stotinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proizvođača i ustanova iz cijele Hrvatske.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogla bi stradati kasno posijana pšenica

    Niske temperature i usjevi

    Mogla bi stradati kasno posijana pšenica

    18.1.2017. | 17:00
    Početak ove zime donekle pokazuje pravo lice u Slavoniji. Temperature su se na pojedinim područjima spuštale i ispod -20 Celzijevih stupnjeva, uz snježni pokrivač. Hoće li to ugroziti neke usjeve, odnosno trajne nasade, što očekuju i čega se eventualno pribojavaju, ra
    Početak ove zime donekle pokazuje pravo lice u Slavoniji. Temperature su se na pojedinim područjima spuštale i ispod -20 Celzijevih stupnjeva, uz nešto tanji snježni pokrivač. Hoće li to ugroziti neke usjeve, odnosno trajne nasade, što očekuju i čega se eventualno pribojavaju, ra
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvozni med, sumnjive kvalitete, ruši cijenu domaćem

    OPG Pčelarstvo Kurić

    Uvozni med, sumnjive kvalitete, ruši cijenu domaćem

    15.1.2017. | 13:30
    Prevelik uvoz meda sumnjive kvakvoće iz Kine, Argentine i drugih država ruši cijenu domaćem medu, što je problem ovdašnjih medara. Na OPG Pčelarstvo Kurić drže kako bi pčelari trebali i dalje dobivati nekakav poticaj, barem 50 kuna po pčelinjoj zajednici kako je to bilo prije otp
    Prevelik uvoz meda sumnjive kvakvoće iz Kine, Argentine i drugih država ruši cijenu domaćem medu, što je problem ovdašnjih medara. Na OPG Pčelarstvo Kurić drže kako bi pčelari trebali i dalje dobivati nekakav poticaj, barem 50 kuna po pčelinjoj zajednici kako je to bilo prije otp
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Slatki kupinjak njihov je - medeni mjesec

    OPG Radić

    Slatki kupinjak njihov je - medeni mjesec

    31.12.2016. | 12:25
    "Neki bračni parovi nakon svadbe odlaze na medeni mjesec, a supruga Anita i ja umjesto toga odlučili smo se na podizanje nasada kupina na površini od pola hektara", kaže Dragan Radić iz Vrbove u Brodsko-posavskoj županiji.
    "Neki bračni parovi nakon svadbe odlaze na medeni mjesec, a supruga Anita i ja umjesto toga odlučili smo se na podizanje nasada kupina na površini od pola hektara", kaže Dragan Radić iz Vrbove u Brodsko-posavskoj županiji.
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Želja mu je uzgajati hranu ispod zemlje

    Plantažna proizvodnja tartufa

    Želja mu je uzgajati hranu ispod zemlje

    23.11.2016. | 12:30
    Pojedinačni nalazi bijelih tartufa u novogradiškoj Posavini i crnih tartufa u šumama na obroncima Psunja govore o mogućem skrivenom slavonskom blagu koje treba istražiti, ali i pokušati s plantažnim uzgojem tih gljiva.
    Pojedinačni nalazi bijelih tartufa u novogradiškoj Posavini i crnih tartufa u šumama na obroncima Psunja govore o mogućem skrivenom slavonskom blagu koje treba istražiti, ali i pokušati s plantažnim uzgojem tih gljiva.