Kolumne : Virtual Unreality

Miroslav Mazurek

Kolumne

Virtual Unreality
Piše: Miroslav Mazurek
Objavljeno: 22.5.2013. u 22:45
Prikaza: 4424
|

Izborna spika

„Šuplja priča“ ljevice

root : „Šuplja priča“ ljevice

Iako su poslije lokalnih izbora uvijek svi iznimno zadovoljni svojim rezultatima i rijetko kada priznaju da su podbacili (laburisti su pošteno priznali), pokušat ću objasniti ono što političari ne vide, ali mnogi građani vide – težak poraz „ljevice“ na ovim izborima: SDP-a, HNS-a i Hrvatskih laburista.

Mladi u modernom digitalnom društvu uče tako da u razmaknutim vremenskim intervalima, iz raznih izvora i ne nužno određenim redoslijedom, prikupljaju djeliće povezanih informacija i na osnovu njih grade svoje spoznaje i akumuliraju znanje o nekoj temi. Stoga se roditelji nerijetko iznenade svojim podmlatkom, koji bez ikakvih posebnih tečajeva ili školske nastave vrlo uspješno ovladaju npr. radom na računalu ili radom u nekom računalnom programu. I dok se starije generacije nešto teže snalaze, obasuti mnoštvom informacija iz raznih izvora, mladima to očito nije problem. Dakle, nije im nužno prezentirati neko gradivo, temu kroz klasično strogo strukturirane lekcije sa uvodom, pripremom, razradom, dokazivanjem i zaključkom. Ove zanimljive znanstvene spoznaje iznio je rektor Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Pero Lučin ne tako davno na jednom nadahnutom predavanju.

Vjerojatno će za mnoge klasične pedagoge zvučati bogohulno kako djeca uče iz tweetova, facebook upisa, SMS-ova, MMS-ova, youtube spotova te kako u ovom neuroznom svijetu nisu u stanju dugo zadržati koncentraciju na samo jednoj poruci i na samo jednom mediju, ali svakodnevno smo svjedoci kako ne samo djeca, nego i pripadnici mlade i srednje generacije paralelno komuniciraju i prate, upijaju sadržaje s TV-a, računala i mobitela. Upravo je takav razvoj situacije i takvo postmoderno društvo predvidio, u ovoj kolumni već spominjani, Jean-François Lyotard. Najavio je on i kraj naracije i velikih priča, no, kako bi iz tog konglomerata informacijskih djelića (fragmentacije) doista netko nešto i naučio, ipak je nužno da svi ti komadići informacija tvore jednu koherentnu priču.

Znanstveno znanje može znati i priopćiti da je pravo znanje samo ako pribjegne drugome znanju, priči,
koja je za njega neznanje.
Jean-François Lyotard 1979.

Čemu ovakav dugačak uvod u jednoj postizbornoj političkoj kolumni? Nužan je zbog mog pokušaja objašnjenja totalnog izbornog kraha stranaka na ljevici: SDP-a, HNS-a i Hrvatskih laburista. Nužan je zbog njihovih političkih lidera koji kao da su povjerovali u spomenuti kraj velikih priča. Vjerojatno su zaključili kako nema više potrebe za teorijskim redefiniranjem socjaldemokracije, njenim odnosom prema seljacima i radnicima u vrlom novom svijetu, kako je prošlo vrijeme višesatnih govorancija istaknutih političkih lidera i kako narodu više ne trebaju mitovi. Nasuprot tomu, njihovi politički protivnici s desnice zadržali su i čvrsto stoje pored svojih dobro poznatih mitova, koje je najbolje sažeo bivši socijaldemokrat, a u stvari kripto-desničar i glavna zagrebačka HDZ-ova uzdanica, Milan Bandić, svojim sloganom: „Bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje". Njegov uspjeh i uspjeh desnice zorno nam pokazuju kako je naše društvo jako daleko od postmodernističkog totalnog napuštanja mitova.

Ipak, predizborna kampanja u cijeloj zemlji lišena je dugačkih skupova i dosadnih govorancija, jer su političari, ili točnije prvenstveno njihovi PR-ovi, shvatili kako narod nema neograničeno strpljenje i koncentraciju za praćenje govorničkih tirada, a uz to većina naših političkih prvaka je ionako govornički insuficijentna. Stoga su skupovi i poruke bili kratki, neformalni, neobavezni i bez čvrste strukture. No kroz sve poruke koje su odašiljale, stranke desnice su bile u skladu sa spomenutim mitovima, dok su stranke ljevice nerijetko potpuno zbunjivale svoje članstvo šaljući im često kontradiktorne poruke. Nekad je taj nesklad manje, a nekad izrazito očit. Na primjer, ako danas organizirate akcionizam (kakva glupa riječ?) mjerenja tlaka, podijele zdravih domaćih jabuka i promoviranja zdravog života, a sutra otvarate neki supermarket u kojemu će se gotovo isključivo prodavati industrijski procesirana hrana puna kojekakvih aditiva, koja izuzetno šteti zdravlju, a samo zato što će neki lanac zaposliti 20 radnica, vi svojem biračkom tijelu šaljete zbunjujuće poruke. Jeste li za zdrav život ili niste? Jeste li za hitno zbrinjavanje radnika ili za elitističku priču o sveučilištu (u kojoj se narodu serviraju svakakve bajke)? Podržavate li uopće seljake i radnike ili isključivo krupni kapital i banke? Jesu li vam bitnije i zašto strane investicije, o kojima pričate kao papagaji, ili dolaze u obzir i domaće? Hoće li i domaći investitori imati kakve povlastice ili su oni zbog nečega stigmatizirani?

Dakle, dok je priča desnice jasna i dosljedna konzervativna priča, koja nedvojbeno ide u prilog krupnom kapitalu, a po definiciji se ne brine previše o nižim slojevima stanovništva (a k'o za vraga tamo pronalazi većinu svog biračkog tijela), priče ljevice nema, ona ne postoji. To je zbunjujući skup poruka koje, naravno, birači ne prepoznaju. Uočimo raspon od skrbi za radnike do čistog neoliberalizma, od preferiranja znanja do kresanja sredstava za školstvo, od brige za, ne zdravstvo, nego zdravlje naroda (kako to gordo i pompozno zvuči) do štednje na osnovnim potrepštinama po bolnicama, od hinjenja ateizma do ne ukidanja ogromnih dotacija za crkvu, od priča o pravednosti do slanja trupa u dvojbene sukobe. Poruke koje odašilje ljevica i na državnom i na lokalnim nivoima takve su da jednostavno ne mogu ići u istu priču, prije kao da su iz zbirke „Bajke iz 1001 noći".

Desnica si može dopustiti (jer im to prolazi i jer je u skladu s njihovom licemjernom pričom) da razvedeni govore o braku, svećenici o seksu, a neplatiše poreza o domoljublju, ali ljevica pod hitno mora ponovo pronaći svoju priču i striktno je se držati, točnije svakodnevno ju dosljedno živjeti. Desnica je preuzela ili prisvojila priče braće Radić i Starčevića te to nadopunila Tuđmanovim i crkvenim naukom, dok se ljevica odrekla Marksa, Lenjina, Kardelja i Bakarića, ali nije pronašla nove priče i mitove kojih je ovaj narod očito još uvijek željan. Bez toga će i dalje djelovati zbunjeno i konfuzno jer nikad neće znati gdje su granice njihovog djelovanja i stavova, odnosno koja je domena njihove politike. Najgore što bi s ovako slabim rezultatima mogli napraviti je upustiti se još i u političku trgovinu te do kraja kompromitirati budućnost svojih stranaka. Preporučio bih im stav don Ivana Grubišića: „Nećemo ni s kim koalirati, nego ćemo od točke do točke glasati po svojoj savjesti."

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 26

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 24.5.2013. | 11:41

1

@malipariz - sumnjivi ste vi meni borci protiv pedera. Kako moj brak ništa ne ugrožava, a vaš je vazda ugrožen. Ko je zastranio ti il žena? Jesu vam vaša djeca sumnjiva? Pazite dobro, možda je zarazno pa i na vas prijeđe! A zato su Jaca i HDZ toliko navaljivali u tu EU, a ni Karamarko se baš ne protivi. Možda su vam taki i vaši kandidati?
malipariz

malipariz

Komentirano: 24.5.2013. | 9:33

2

@Stipe, Dovoljno je čitati i pratiti što se događa u Europi, za kojom plazimo. Inače, nisi mislio ništa, jer kad bi mislio, zaboljela bi te glava.
novacura

novacura

Komentirano: 24.5.2013. | 7:39

3

@Sheki, jesi me morao natjerati da pogledam?
Stipe

Stipe

Komentirano: 24.5.2013. | 6:39

4

@malipariz - mislio sam da si mudar čovjek i da si kao takav dobro upoznao neprijatelja :) Ja nikada u životu nisam vidio ni jednog, nisam ga uoznao, ne znam kako izgledaju i što rade tako da mi je to isto kao da se borim protiv vampira, ali vi koji ih poznajete dobro valjda znate bolje.
robro

robro

Komentirano: 23.5.2013. | 18:44

5

Četvrta na listi sdp-a za gradsko vijeće pa pogledaj. szub@ kurikulum ili nastavni uputnik, ali eto neka ga uzme kako kome drago :)
sheki

sheki

Komentirano: 23.5.2013. | 18:22

6

Tko je ova ljepotica kraj Lujića? Jel mu to sestra?
sszub

sszub

Komentirano: 23.5.2013. | 18:18

7

Robo,autorska prava poklanjam jednom našem ministru na vrhuncu karijere kao skromni doprinos suspendiranom kur i kulumu.
robro

robro

Komentirano: 23.5.2013. | 17:46

8

szub@ nadam se da nisam povrijedio tvoja autorska prava, ali ne mogu da ne dopunim .. Desnica je instrument za pridržavanje Urinarnog organa dok ljevicom češeš tu čelos :)
malipariz

malipariz

Komentirano: 23.5.2013. | 17:40

9

@Stipe Ne, zašto pitaš? Ni s tobom se ne bih družio.
Stipe

Stipe

Komentirano: 23.5.2013. | 14:50

10

Stvarno. Kad se sjetim samo onih slika Pusička i Thompson zagrljeni pjevaju Gradišku staru, a Čačić odpozadi kobasira :)

Broj komentara: 26

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kralj za jedan dan ili ljetopisac za vječnost?

Zovkov izdavački poduhvat '4 u 1'

Kralj za jedan dan ili ljetopisac za vječnost?

7.3.2018. | 15:45
Za one koji nisu nazočili, Zovak se ispričao svima koje je nehotično ili nepravedno uvrijedio ili doveo u neugodan položaj.
Za one koji nisu nazočili, Zovak se ispričao svima koje je nehotično ili nepravedno uvrijedio ili doveo u neugodan položaj.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj čitatelja i moćnika koji bi rado ugasili (i) SBplus

Što karakterizira medij?

Broj čitatelja i moćnika koji bi rado ugasili (i) SBplus

19.12.2016. | 11:25
Neki kažu da o istini danas govori samo znanost, ako i ona, pa se postavlja pitanje na čega se onda oslanja novinarstvo?
Neki kažu da o istini danas govori samo znanost, ako i ona, pa se postavlja pitanje na čega se onda oslanja novinarstvo?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Carevo novo ruho

Redizajn SBplusa

Carevo novo ruho

10.12.2015. | 23:55
Nepostojanje adekvatnih hrvatskih pojmova u području grafičkog dizajna i dizajna uopće pa ako hoćete i području likovnosti, pokazuje koliko smo kao društvo zaostali i u području vizualnog. Gledano i ekonomski ili poduzetnički, zašli smo u vremena kada više nije primarna kvaliteta
Nepostojanje adekvatnih hrvatskih pojmova u području grafičkog dizajna i dizajna uopće pa ako hoćete i području likovnosti, pokazuje koliko smo kao društvo zaostali i u području vizualnog. Gledano i ekonomski ili poduzetnički, zašli smo u vremena kada više nije primarna kvaliteta
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ogledalo ovdašnje elite

Ljudi našeg doba

Ogledalo ovdašnje elite

12.7.2015. | 0:04
Elita koja skrbi o nekoć zajedničkim vrijednostima.
Elita koja skrbi o nekoć zajedničkim vrijednostima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nestandardno izvješće o radu portala SBplus

Skupština udruge PLUS

Nestandardno izvješće o radu portala SBplus

6.6.2015. | 23:15
Naravno, skupština je završila već tradicionalno fenomenalnom gozbom.
Naravno, skupština je završila već tradicionalno fenomenalnom gozbom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podanici! Krivima se klanjate

Dvorski sukobi

Podanici! Krivima se klanjate

17.12.2014. | 0:04
Blago građanima kojima se toliki trude dobro učiniti i standard podići. Ipak, nekako su im uvijek najljepši oni pokloni što ih sami sebi financiraju - poput brodske poliklinike.
Sukobi oko toga čiji je doprinos veći.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Isključi računalo i put pod noge

Web za majstore

Isključi računalo i put pod noge

8.5.2014. | 8:50
Pregled webova brodskih tvrtki za prodaju alata i materijala.
Pregled webova brodskih tvrtki za prodaju alata i materijala.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukidanje privilegija preduvjet je napretku društva

Nikad nije kasno

Ukidanje privilegija preduvjet je napretku društva

1.3.2014. | 0:04
Smanjenjem privilegija do revitalizacije industrije
Smanjenjem privilegija do revitalizacije industrije
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bliže ljudima ili …?

Gradonačelnik Duspara

Bliže ljudima ili …?

18.1.2014. | 15:20
Biraju li građani gradonačelnika ili upravnika gradskih tvrtki?
Biraju li građani gradonačelnika ili upravnika gradskih tvrtki?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zagrobni Facebook

Mreža i nakon smrti

Zagrobni Facebook

7.12.2013. | 23:10
Znam, reći ćete: „Kad ja odem, baš me briga za sve, a posebno što će biti s mojim digitalijama." Međutim, svojom nepromišljenom smrću mogli bi uzrokovati brojne probleme i dodatne gubitke za svoje najmilije. Zato umirite pametno.
Znam, reći ćete: „Kad ja odem, baš me briga za sve, a posebno što će biti s mojim digitalijama." Međutim, svojom nepromišljenom smrću mogli bi uzrokovati brojne probleme i dodatne gubitke za svoje najmilije. Zato umirite pametno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan od vodećih brodskih trgovaca automobilima

Mangup ili kriminalac?

Jedan od vodećih brodskih trgovaca automobilima

24.10.2013. | 10:20
Jesu li kupci, potrošači u nas zaštićeni?
Jesu li kupci, potrošači u nas zaštićeni?
SBplus.hr, Slavonski Brod : S kime ćemo se uspoređivati?

Zapad je zapadno

S kime ćemo se uspoređivati?

18.9.2013. | 0:04
Zaostajemo li u razvoju samo zbog toga što smo istočno, ili zbog toga što svoj posao ne rade vizionari koji su iz vizure izgubili građane.
Zaostajemo li u razvoju samo zbog toga što smo istočno, ili zbog toga što svoj p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moj je tata jači od tvoga

Rangiranje portala

Moj je tata jači od tvoga

17.8.2013. | 9:12
Tko i što stoji iza brojeva koje nam daju statistički i marketinški alati za analizu weba.
Tko i što stoji iza brojeva koje nam daju alati za analizu weba.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najljepši zalazak Sunca na svijetu

Zadarski

Najljepši zalazak Sunca na svijetu

12.8.2013. | 0:01
Učimo od velikih turističkih središta.
Učimo od velikih turističkih središta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši šefovi - puno batina, nigdje mrkve

Vječna nestašica

Naši šefovi - puno batina, nigdje mrkve

23.7.2013. | 0:04
Insuficijentni hrvatski rukovoditelji.
Insuficijentni hrvatski rukovoditelji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fišijada - Dream Team

Neskromno - mimo službenih rezultata

Fišijada - Dream Team

7.7.2013. | 22:30
Nastup ekipe SBplusa na Brodskoj fišijadi 2013.
Nastup ekipe SBplusa na Brodskoj fišijadi 2013.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Alibi politika ili politika kao alibi

Novi komiteti

Alibi politika ili politika kao alibi

24.6.2013. | 0:03
Koliko politika, i to posebno lokalna, utječe na naše živote?
Koliko politika, i to posebno lokalna, utječe na naše živote?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nitko neće fukaru

Traže se novi lideri ljevice

Nitko neće fukaru

1.6.2013. | 11:55
Kratki pregled gibanja na ljevici.
Kratki pregled gibanja na ljevici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kol'ko nas ima... Nu mene!

Standardi političke promidžbe

Kol'ko nas ima... Nu mene!

6.5.2013. | 0:04
Iako se i Duspara nakočoperio, gotovo u prirodnoj (ili možda čak u natprirodnoj) veličini na svom plakatu, on se dodatno okružio i hrpom manje-više anonimnih ljudi. Svi ostali poručuju: 'Nu mene!'.
Nema iskoraka u PR istupima naših lokalnih političara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerko probudi se! Zove te Mirko

Zovak u sjeni Kim Jong-una

Jerko probudi se! Zove te Mirko

18.4.2013. | 0:04
Slijedeći Zovkovu logiku - kako je Lujić odgovoran za ponašanje svih socijaldemokrata od Zorana Milanovića, Tihomira Jakovine, Josifa Vukovića i Stribora Valente, čudi kako mu je zaboravio, po toj liniji razmišljanja, natovariti i sve grijehe Fidela Castra, pokojnog Huga Chaveza
Slijedeći Zovkovu logiku - kako je Lujić odgovoran za ponašanje svih socijaldemo
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod : Švicarska u Hrvatskoj

Besjeda petkom

Piše: Husret Hasanović

Švicarska u Hrvatskoj