Kolumne : Virtual Unreality

Miroslav Mazurek

Kolumne

Virtual Unreality
Piše: Miroslav Mazurek
Objavljeno: 17.12.2014. u 0:04
Prikaza: 4679
|

Dvorski sukobi

Podanici! Krivima se klanjate

root : Podanici! Krivima se klanjate

Rulja, mi obični građani, sitna raja, podanici ne znamo kome se dublje nakloniti i više zahvalili za dobročinstva koja nam čine. Blago nama građanima kojima se toliki političari trude dobro učiniti, standard podići i svrsishodno naše novce potrošiti.

Ako bismo umjesto mistificiranja odlučili pojednostaviti recentna događanja oko brodske poliklinike, onda bi nam bio dostatan samo jedan tekst nedavno objavljen na SBplusu. Govoreći, nadam se, u ime brojnih običnih građanina koje lokalna politika, a posebno jeftino politikanstvo, previše ne zanima, možemo malo raščlaniti neke dijelove tog teksta:

„Glupa rajo, mi, a ne oni, najljepše trošimo vaš novac. Podanici! Krivima se klanjate. Pogledajte, još su nam ruke žuljevite od teška rada. Iskažite malo poštivanja za one koji su se za vas žrtvovali!"

„Iako je, prema navodima dr. Ivana Balena, ideja za izgradnju poliklinike začeta 2001., četiri godine kasnije, tadašnji ravnatelj bolnice dr. Davorin Đanić, predložio je njezinu izgradnju iznad sadašnje Patologije i prostora oko nje, a hrvatska Vlada, zasjedajući u Slavonskom Brodu 22. rujna 2005. godine, prijedlog je usvojila."

Dakle, ideja očito nije potekla od potencijalnog financijera (građana RH) nego od nekog stručnjaka iz naše bolnice. Koji god od uglednih stručnjaka krenuo s tom idejom, vjerojatno mu je primarni cilj bio poboljšanje uvjeta rada medicinskih djelatnika, a možda i poboljšanje uvjeta za krajnje korisnike – građane, odnosno pacijente ili su to dvije neodvojive stvari: bolji uvjeti rada medicinskog osoblja su automatski i bolji uvjeti za pacijente. Kako god bilo, hvale vrijedna ideja bila je tu, valjalo je riješiti samo jednu sitnicu – financiranje.

Naknadno utvrđeno, neprovedivu, nedovoljno stručno analiziranu Ideju o novoj poliklinici od 900 m2 prihvaća vlada, ovih dana u nekim brodskim medijima slavljenog Ive Sanadera, na zasjedanju u Slavonskom Brodu.

Kada je dr. Milan Bitunjac potaknuo ozbiljnu analizu spomenute ideje, utvrđeno je kako je ona neprovediva te je osmišljena ideja o istoj, ali nekoj drugoj poliklinici sa znatno većom površinom od 5700 m2. Stara ideja, ali nova znatno veća pa samim time vjerojatno i znatno skuplja poliklinika ponovo treba naći financijera. Malo je vjerojatno da bi čak i Sanaderova vlada stavila potpis za polikliniku varijabilne veličine, kojoj površina naraste za šest puta. Građanima, financijerima nitko ne govori jesu li u međuvremenu doista šest puta porasle i potrebe za prostorom ili se ide po onoj: „kad je bal nek' je maskenbal". Kakogod,u ime financijera projekta, građana RH, tadašnji ministar Darko Milinović sa županom Marušićem potpisao je Ugovor o financiranju izgradnje poliklinike.

U ovom trenutku, zanimanje šire javnosti, spomenutih malih ljudi, za polikliniku, do njena dovršenja, u stvari prestaje. Slijede dosadne birokratske procedure: izbor najpovoljnijeg izvođača, sami radovi, nadzor tih radova te završetak radova i konačna isplata izvođaču radova. Silne tehnikalije koje obične ljude, građane, uopće ne zanimaju, pogotovu ako su izvedene u skladu sa zakonom. Je li sve ili nije u skladu sa zakonom, opet, dužne su pratiti i utvrditi razne stručne i nadzorne službe koje isti ti građani uredno i izdašno financiraju.

Dakle, nakon što je struka (navodno) utvrdila potrebu za određenom investicijom, koja će građanima (navodno) unaprijediti životni standard, a legalni predstavnici građana odobrili tu investiciju, političari i državni djelatnici, kao službenici građana, dužni su savjesno provesti i nadzirati sve aktivnosti do uspješnog okončanja investicije. Za to su uostalom plaćeni i za to su preuzeli odgovornost dopuštajući svojim partijama da ih postave na dobro plaćena radna mjesta i visoke funkcije.

No, tada dolazi do obrata. Iako građani još uvijek nemaju službene podatke o tome je li poliklinika izgrađena dovoljno kvalitetno i dovoljno jeftino te u potpunosti sukladno svim zakonima, političke skupine započinju svoje igrokaze.

Podcjenjuje se inteligencija građana pa se prema njima ponašaju gore nego srednjovjekovna aristokracija prema kmetovima i priprostoj raji.

Crvena dvorska struja koja, ustvari, polikliniku nikad nije ni htjela, svečano otvara faktički nedovršen i nefunkcionalan objekt, naravno, nabijajući nam dodatne troškove. Jedino iznimna samozatajnost sprečava prvog dvorjanina, Ivu Josipovića, da nam još jednom ispriča kako je goloruk svladao zle kukurikavne ministre te izborio novac za brodsku ljepoticu od zdravlja. S obzirom da je novi zli ministar skijaš rekao kako više ne da ni talira za brodsku diku, kažu kako je Uprava ipak našla rješenje kako staviti ju u funkciju - primijeniti će princip "stara krama u novu polikliniku". Naravno da se onda samozadovoljno pitaju: "Ne trošimo li maestralno vaš novac?"

No ubrzo stiže i reakcija plave dvorske struje koji vele: „Glupa rajo, mi, a ne oni, najljepše trošimo vaš novac. Podanici, krivima se klanjate! Pogledajte, još su nam ruke žuljevite od teška rada. Iskažite malo poštivanja za one koji su se za vas žrtvovali!" Doduše, navodno se nisu još usuglasili. Neki kažu da je njihov, tada vrlo uvaženi učitelj i vođa, Ivo Sanader, odobrio tek 900 m2, a da je ministar Darko Milinović bio iscrpljen od bildanja i pod djelovanjem bunika kada je potpisao za polikliniku od 5700 m2. Drugi pak govore kako je Dado Rambo to potpisao potpuno priseban i da su oni radili po posebnoj projektnoj metodi - "što leži ne bježi", odnosno "daj da napravimo zgradu pa ćemo ju već nekad nekako napuniti". Bilo kako bilo, njihov ekspertni tim traži hitnu ostavku trenutne uprave i tvrde kako oni znaju bolje, pronašli su dijametralno suprotno rješenje za staviti polikliniku u funkciju i to po principu "u novu polikliniku staru kramu".

Na brodskim dvorskim igrama je zaiskrilo – ne zna se tko gladnom puku slađi kolač nudi? Srećom naša raja nije ni okrutna ni domišljata poput francuske – tamo bi vjerojatno već radila giljotina. Prema kome? Jasno, prema aristokratima bilo koje boje. Mi ćemo pak, kao znatno civiliziraniji od tih divljih Francuza, hitno započeti javnu raspravu o imenima velikaša koja imaju naći se na spomen ploči poliklinike, koja će kroz povijest svjedočiti o našim dobrotvorima. Barem do prve sljedeće izmjene vlasti ili prvog novog čekićanja po natpisnim pločama.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
borat

borat

Komentirano: 18.12.2014. | 17:52

1

Ma ni ne treba nikakva oprema za polikliniku. Samo nek stave strunjače i idemo akupresura, hagioterapija, reiki, kikiriki, smoki, vudu. Nek nam poliklinika bude "na rubu znanosti" kad je već "na rubu pameti" i "na rubu zakona" :)
e_pa

e_pa

Komentirano: 17.12.2014. | 19:53

2

Telemedicina je tu, teleportacija viri iza "ćoška", pa šta će nam zgradurine! Jel tako ?
Kometa

Kometa

Komentirano: 17.12.2014. | 13:39

3

Superiorno napisan tekst.
antiaktivist

antiaktivist

Komentirano: 17.12.2014. | 9:49

4

Nekada sam poštivao dosta svojih poznanika doktora iz bolnice. Mislio sam da su to pametni ljudi. Sada vidim da i nisu toliko pametni. Neki od njih su katastrofa. Kako je novac danas mjera svega, ovaj Biščević je bar sudeći po plaći od nekih od njih pametniji 2,3 pa i 4 puta.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kralj za jedan dan ili ljetopisac za vječnost?

Zovkov izdavački poduhvat '4 u 1'

Kralj za jedan dan ili ljetopisac za vječnost?

7.3.2018. | 15:45
Za one koji nisu nazočili, Zovak se ispričao svima koje je nehotično ili nepravedno uvrijedio ili doveo u neugodan položaj.
Za one koji nisu nazočili, Zovak se ispričao svima koje je nehotično ili nepravedno uvrijedio ili doveo u neugodan položaj.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj čitatelja i moćnika koji bi rado ugasili (i) SBplus

Što karakterizira medij?

Broj čitatelja i moćnika koji bi rado ugasili (i) SBplus

19.12.2016. | 11:25
Neki kažu da o istini danas govori samo znanost, ako i ona, pa se postavlja pitanje na čega se onda oslanja novinarstvo?
Neki kažu da o istini danas govori samo znanost, ako i ona, pa se postavlja pitanje na čega se onda oslanja novinarstvo?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Carevo novo ruho

Redizajn SBplusa

Carevo novo ruho

10.12.2015. | 23:55
Nepostojanje adekvatnih hrvatskih pojmova u području grafičkog dizajna i dizajna uopće pa ako hoćete i području likovnosti, pokazuje koliko smo kao društvo zaostali i u području vizualnog. Gledano i ekonomski ili poduzetnički, zašli smo u vremena kada više nije primarna kvaliteta
Nepostojanje adekvatnih hrvatskih pojmova u području grafičkog dizajna i dizajna uopće pa ako hoćete i području likovnosti, pokazuje koliko smo kao društvo zaostali i u području vizualnog. Gledano i ekonomski ili poduzetnički, zašli smo u vremena kada više nije primarna kvaliteta
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ogledalo ovdašnje elite

Ljudi našeg doba

Ogledalo ovdašnje elite

12.7.2015. | 0:04
Elita koja skrbi o nekoć zajedničkim vrijednostima.
Elita koja skrbi o nekoć zajedničkim vrijednostima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nestandardno izvješće o radu portala SBplus

Skupština udruge PLUS

Nestandardno izvješće o radu portala SBplus

6.6.2015. | 23:15
Naravno, skupština je završila već tradicionalno fenomenalnom gozbom.
Naravno, skupština je završila već tradicionalno fenomenalnom gozbom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Isključi računalo i put pod noge

Web za majstore

Isključi računalo i put pod noge

8.5.2014. | 8:50
Pregled webova brodskih tvrtki za prodaju alata i materijala.
Pregled webova brodskih tvrtki za prodaju alata i materijala.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukidanje privilegija preduvjet je napretku društva

Nikad nije kasno

Ukidanje privilegija preduvjet je napretku društva

1.3.2014. | 0:04
Smanjenjem privilegija do revitalizacije industrije
Smanjenjem privilegija do revitalizacije industrije
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bliže ljudima ili …?

Gradonačelnik Duspara

Bliže ljudima ili …?

18.1.2014. | 15:20
Biraju li građani gradonačelnika ili upravnika gradskih tvrtki?
Biraju li građani gradonačelnika ili upravnika gradskih tvrtki?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zagrobni Facebook

Mreža i nakon smrti

Zagrobni Facebook

7.12.2013. | 23:10
Znam, reći ćete: „Kad ja odem, baš me briga za sve, a posebno što će biti s mojim digitalijama." Međutim, svojom nepromišljenom smrću mogli bi uzrokovati brojne probleme i dodatne gubitke za svoje najmilije. Zato umirite pametno.
Znam, reći ćete: „Kad ja odem, baš me briga za sve, a posebno što će biti s mojim digitalijama." Međutim, svojom nepromišljenom smrću mogli bi uzrokovati brojne probleme i dodatne gubitke za svoje najmilije. Zato umirite pametno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan od vodećih brodskih trgovaca automobilima

Mangup ili kriminalac?

Jedan od vodećih brodskih trgovaca automobilima

24.10.2013. | 10:20
Jesu li kupci, potrošači u nas zaštićeni?
Jesu li kupci, potrošači u nas zaštićeni?
SBplus.hr, Slavonski Brod : S kime ćemo se uspoređivati?

Zapad je zapadno

S kime ćemo se uspoređivati?

18.9.2013. | 0:04
Zaostajemo li u razvoju samo zbog toga što smo istočno, ili zbog toga što svoj posao ne rade vizionari koji su iz vizure izgubili građane.
Zaostajemo li u razvoju samo zbog toga što smo istočno, ili zbog toga što svoj p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moj je tata jači od tvoga

Rangiranje portala

Moj je tata jači od tvoga

17.8.2013. | 9:12
Tko i što stoji iza brojeva koje nam daju statistički i marketinški alati za analizu weba.
Tko i što stoji iza brojeva koje nam daju alati za analizu weba.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najljepši zalazak Sunca na svijetu

Zadarski

Najljepši zalazak Sunca na svijetu

12.8.2013. | 0:01
Učimo od velikih turističkih središta.
Učimo od velikih turističkih središta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši šefovi - puno batina, nigdje mrkve

Vječna nestašica

Naši šefovi - puno batina, nigdje mrkve

23.7.2013. | 0:04
Insuficijentni hrvatski rukovoditelji.
Insuficijentni hrvatski rukovoditelji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fišijada - Dream Team

Neskromno - mimo službenih rezultata

Fišijada - Dream Team

7.7.2013. | 22:30
Nastup ekipe SBplusa na Brodskoj fišijadi 2013.
Nastup ekipe SBplusa na Brodskoj fišijadi 2013.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Alibi politika ili politika kao alibi

Novi komiteti

Alibi politika ili politika kao alibi

24.6.2013. | 0:03
Koliko politika, i to posebno lokalna, utječe na naše živote?
Koliko politika, i to posebno lokalna, utječe na naše živote?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nitko neće fukaru

Traže se novi lideri ljevice

Nitko neće fukaru

1.6.2013. | 11:55
Kratki pregled gibanja na ljevici.
Kratki pregled gibanja na ljevici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : „Šuplja priča“ ljevice

Izborna spika

„Šuplja priča“ ljevice

22.5.2013. | 22:45
Krah ljevice na lokalnim izborima.
Krah ljevice na lokalnim izborima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kol'ko nas ima... Nu mene!

Standardi političke promidžbe

Kol'ko nas ima... Nu mene!

6.5.2013. | 0:04
Iako se i Duspara nakočoperio, gotovo u prirodnoj (ili možda čak u natprirodnoj) veličini na svom plakatu, on se dodatno okružio i hrpom manje-više anonimnih ljudi. Svi ostali poručuju: 'Nu mene!'.
Nema iskoraka u PR istupima naših lokalnih političara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerko probudi se! Zove te Mirko

Zovak u sjeni Kim Jong-una

Jerko probudi se! Zove te Mirko

18.4.2013. | 0:04
Slijedeći Zovkovu logiku - kako je Lujić odgovoran za ponašanje svih socijaldemokrata od Zorana Milanovića, Tihomira Jakovine, Josifa Vukovića i Stribora Valente, čudi kako mu je zaboravio, po toj liniji razmišljanja, natovariti i sve grijehe Fidela Castra, pokojnog Huga Chaveza
Slijedeći Zovkovu logiku - kako je Lujić odgovoran za ponašanje svih socijaldemo
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke