Kolumne : Virtual Unreality

Miroslav Mazurek

Kolumne

Virtual Unreality
Piše: Miroslav Mazurek
Objavljeno: 1.6.2013. u 11:55
Prikaza: 3318
|

Traže se novi lideri ljevice

Nitko neće fukaru

root : Nitko neće fukaru

U završnici ovih lokalnih izbora najsiromašniji društveni slojevi ostali su bez svojih „prirodnih“ predstavnika. Kratki pregled gibanja na ljevici možda inspirira nekoga da zauzme to mjesto do sljedećih izbora.

Prvi put tijekom naše uspješne suradnje, nazvao me urednik i zamolio da napišem kolumnu u zadanim gabaritima. Kako smo svi na SBplusu volonteri - pišemo kad želimo i o čemu želimo - u prvi mah, bio sam iznenađen, ali čuvši motiv pozivu shvatio sam njegovu opravdanost i pristupio toj 'nemogućoj' misiji - pisanju teksta u kojem se ne spominju aktualni takmaci za najatraktivniju brodsku fotelju.

Postavlja se pitanje uloge i predstavnika proletarijata i armije nezaposlenih.

Ovo je, dakle, kolumna o onome čemu se možda nadaju mnogi koji će preskočiti drugi krug izbora ili jednostavno izaći i ponovo birati „manje zlo". Naime, u sadašnjem hrvatskom trenutku, koji mnogi doživljavaju kao revival konzervatizma ili desničarsku revoluciju, postavlja se pitanje uloge i predstavnika proletarijata i armije nezaposlenih. Dakle, trebaju li uopće u definiranju smjera društvenog razvoja ovi slojevi imati ikakvog utjecaja te postoje li kandidati za njihove predstavnike?

Promotrimo li u potrazi za odgovorom na to pitanje svijet, postat će više nego očit odmak i nezainteresiranost socijaldemokratskih i srodnih stranaka za (njima očito) preuzak prostor zastupanja radnika, nezaposlenih, seljaka i malih poduzetnika. Oni su otklizali prema centru, liberalizmu ili čak prema desnici. Ili kao što veli Boris Buden: „Današnja socijaldemokracija je također apsolutno identificirana s projektom neoliberalne nacionalne države - članice EU."

Sve slobode su izborene

U svjetlu takvog razvoja situacije logičan je nastanak stranke Hrvatskih laburista, koja je kod nas, kao i u svijetu, nastala prožimanjem sindikata i sindikalista sa stranačkim miljeom i pokušajem zauzimanja upražnjenog prostora na ljevici. No, laburisti su još uvijek mlada i mala stranka, tek trebaju shvatiti koji im je politički prostor trenutno dostupan te koji imaju biti dometi i interesi njihove politike. Za sada se stječe dojam kako bi se rado u sve petljali, umjesto da se koncentriraju na spomenute skupine: radništvo, seljaštvo, nezaposlene i male poduzetnike, bar dok ne steknu na tim područjima sigurne i čvrste pozicije.

U Hrvatskoj općenito, a u Brodu posebno, vrlo su slabe ili gotovo neprimjetne razne „moderne", suštinski ljevičarske, gotovo anarhističke grupe i pokreti poput Anonymousa ili Occupy pokreta

Ekstremna ljevica također je iznimno slaba te se SRP sve rjeđe spominje, ako ih uopće itko spominje i ako ih uopće još ima. U svakom slučaju, medijski su potpuno marginalizirani.

U Hrvatskoj općenito, a u Brodu posebno, vrlo su slabe ili gotovo neprimjetne i razne „moderne", suštinski ljevičarske, gotovo anarhističke grupe i pokreti poput Anonymousa ili Occupy pokreta, koji zagovaraju antiglobalizam, antikonzumerizam, pravedniju i ravnomjerniju raspodjelu svjetskog bogatstva, socijalnu i ekonomsku jednakost, očuvanje okoliša i slično. S obzirom na stupanj našeg društvenog razvoja, njihov izostanak i ne čudi posebno, ali smo zato možda mogli očekivati pojavu latinoameričkog tipa prosvjednika protiv beskrupuloznog kapitalizma. Naime, početkom tisućljeća, u Argentini se dogodio cijeli niz radničkih pobuna i reakcija koje su pokazale jedan od mogućih modela oslobađanja od suvremenog ropstva i kolonijalizma.

U jeku ekonomske krize, tijekom 2001., kada su pojedini vlasnici, zbog nerentabilnosti, odlučili zatvoriti svoje tvornice, radnici su se tome oštro suprotstavili te pod parolom: „Occupy, Resist, Produce" (Zaposjedni, Odupri se, Proizvodi) zaposjeli propale tvornice kako bi sačuvali svoja radna mjesta te ponovo uspostavili prekinutu proizvodnju. U tako zauzete tvornice uveli su radničko samoupravljanje, a najpoznatija od njih, Zanon keramika, sada se popularno zove FaSinPat (skraćeno od „fabrica sin patron" – tvornica bez vlasnika).

Samoupravljanje je in

Među stotinama takvih tvornica kojima upravljaju tzv. cooperative, neke traju i više od deset godina i naravno, najveće probleme imaju s bankama, državom i sudstvom te starim vlasnicima, koji nakon oporavka i ozdravljenja tvrtki iste žele natrag. Podosta problema imaju i s nepovjerljivim partnerima kojima treba dosta vremena kako bi se uvjerili u kvalitetu i redovitost isporuka iz takvih tvornica.

Kako god, nama dobro poznat model radničkog samoupravljanja ponovo se pokazao vitalnim i to pod geslom „Kad kapitalizam više ne funkcionira".

Kako god, nama dobro poznat model radničkog samoupravljanja ponovo se pokazao vitalnim i to pod geslom „Kad kapitalizam više ne funkcionira". Cjelokupna pojava i akteri su dobro ocrtani u dokumentarnom filmu „The Take" (Preuzimanje) redateljice Ami Lewis i poznate aktivistice i spisateljice Naomi Klein. Jedan od radnika iz spomenute tvornice Zanon, Raúl Godoy, sada zastupnik u pokrajinskom parlamentu, pripadnik Lijevog fronta i član sindikata keramičara, nedavno je predložio zakon po kojemu: „Niti jedan parlamentarni zastupnik niti državni službenik ne bi smjeli biti bolje plaćeni od učitelja s 20 godina staža". Na ovaj način radnici vraćaju svoj dug zajednici koja ih je gotovo jednoglasno poduprla u vrijeme preuzimanja tvornica. Po uzoru na svoje argentinske kolege i grčki radnici, u zemlji opustošenoj krizom, nedavno su zauzeli jednu tvornicu i vode ju na sličnim načelima.

Ljevica, dakle, ima svoj prostor i mjesto za lidere, a inspiraciju, kako se može vidjeti iz gore spomenutog, mogu crpiti iz naše povijesti, bližih ili daljih svjetskih trendova. Te trendove treba proučavati i vidjeti u kojoj su mjeri primjenjivi na naše uvjete te odlučno zauzeti upražnjenu ulogu predstavnika radnika, seljaka, nezaposlenih i malog poduzetništva. Hoće li to biti neki reformirani SDP, laburisti, probuđeni mladi intelektualci aktivisti ili netko deseti nije toliko bitno. Bitno je da Brod sljedeće lokalne izbore dočeka s jakom i artikuliranom ljevicom, koja točno zna što želi i na koji način će to provesti.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 2.6.2013. | 13:10

1

Miroslav je odlično definirao problem. Možda se trebao malo "očešati" i o ulogu Crkve u odnosu na njen socijalni nauk, a posebno u odnosu na, za sada povjetarac, kojim unutar a i izvan nje struji Argentinac Papa Franjo. plavibicikl01@ je izvrsno pojasnio tko su danas hrvatski ljevičari.
apokalipso

apokalipso

Komentirano: 1.6.2013. | 16:18

2

ma sve su stranke u centru (između lijeve i desne...noge)
papagaj22

papagaj22

Komentirano: 1.6.2013. | 15:17

3

Današnja ljevica nema veze s ljevicom, ustvari oni nisu ništa!
plavibicikl01

plavibicikl01

Komentirano: 1.6.2013. | 14:25

4

nasi socilaldemokrati , kada bi zauzeli propalu tvornicu , odmah bi je prepisali na sebe i uposlili radnike sa znacajno manjim pravima nego su ih imali pod kapitalistickom cizmicom. Zato uvjerena tvrdim kako nasi ljevicari jesu ljevica toliko koliko ih je ljevorukih u odnosu na desnoruke u stranci, gledano u postotku. Gotovo nista ! Vecina ih svoju poziciju ljevicara opravdava jer su cesto ateisti , uglavnom anacionalno odgojeni, o domovinskom ratu ne zbore sa ponosom, i to je to. O radnicima koji sa seljastvom gube prava iz dana u dan o siromastvu i gubitku socijalnog minimuma sve veceg broja sugradjana oni ne govore jer ne razumiju sto im je zadaca i sto se od njih ocekuje na bojisnici politickih podijeljenih strana ljevice i desnice. Poznajemo se , pa zar treba ocekivati od tih imena da stanu u obranu nekoga i necega . Ne ! Nisu i prije !
poreznik

poreznik

Komentirano: 1.6.2013. | 14:05

5

.....ustajte prezreni na svijetu!!!!!!!!!

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kralj za jedan dan ili ljetopisac za vječnost?

Zovkov izdavački poduhvat '4 u 1'

Kralj za jedan dan ili ljetopisac za vječnost?

7.3.2018. | 15:45
Za one koji nisu nazočili, Zovak se ispričao svima koje je nehotično ili nepravedno uvrijedio ili doveo u neugodan položaj.
Za one koji nisu nazočili, Zovak se ispričao svima koje je nehotično ili nepravedno uvrijedio ili doveo u neugodan položaj.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj čitatelja i moćnika koji bi rado ugasili (i) SBplus

Što karakterizira medij?

Broj čitatelja i moćnika koji bi rado ugasili (i) SBplus

19.12.2016. | 11:25
Neki kažu da o istini danas govori samo znanost, ako i ona, pa se postavlja pitanje na čega se onda oslanja novinarstvo?
Neki kažu da o istini danas govori samo znanost, ako i ona, pa se postavlja pitanje na čega se onda oslanja novinarstvo?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Carevo novo ruho

Redizajn SBplusa

Carevo novo ruho

10.12.2015. | 23:55
Nepostojanje adekvatnih hrvatskih pojmova u području grafičkog dizajna i dizajna uopće pa ako hoćete i području likovnosti, pokazuje koliko smo kao društvo zaostali i u području vizualnog. Gledano i ekonomski ili poduzetnički, zašli smo u vremena kada više nije primarna kvaliteta
Nepostojanje adekvatnih hrvatskih pojmova u području grafičkog dizajna i dizajna uopće pa ako hoćete i području likovnosti, pokazuje koliko smo kao društvo zaostali i u području vizualnog. Gledano i ekonomski ili poduzetnički, zašli smo u vremena kada više nije primarna kvaliteta
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ogledalo ovdašnje elite

Ljudi našeg doba

Ogledalo ovdašnje elite

12.7.2015. | 0:04
Elita koja skrbi o nekoć zajedničkim vrijednostima.
Elita koja skrbi o nekoć zajedničkim vrijednostima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nestandardno izvješće o radu portala SBplus

Skupština udruge PLUS

Nestandardno izvješće o radu portala SBplus

6.6.2015. | 23:15
Naravno, skupština je završila već tradicionalno fenomenalnom gozbom.
Naravno, skupština je završila već tradicionalno fenomenalnom gozbom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podanici! Krivima se klanjate

Dvorski sukobi

Podanici! Krivima se klanjate

17.12.2014. | 0:04
Blago građanima kojima se toliki trude dobro učiniti i standard podići. Ipak, nekako su im uvijek najljepši oni pokloni što ih sami sebi financiraju - poput brodske poliklinike.
Sukobi oko toga čiji je doprinos veći.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Isključi računalo i put pod noge

Web za majstore

Isključi računalo i put pod noge

8.5.2014. | 8:50
Pregled webova brodskih tvrtki za prodaju alata i materijala.
Pregled webova brodskih tvrtki za prodaju alata i materijala.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukidanje privilegija preduvjet je napretku društva

Nikad nije kasno

Ukidanje privilegija preduvjet je napretku društva

1.3.2014. | 0:04
Smanjenjem privilegija do revitalizacije industrije
Smanjenjem privilegija do revitalizacije industrije
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bliže ljudima ili …?

Gradonačelnik Duspara

Bliže ljudima ili …?

18.1.2014. | 15:20
Biraju li građani gradonačelnika ili upravnika gradskih tvrtki?
Biraju li građani gradonačelnika ili upravnika gradskih tvrtki?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zagrobni Facebook

Mreža i nakon smrti

Zagrobni Facebook

7.12.2013. | 23:10
Znam, reći ćete: „Kad ja odem, baš me briga za sve, a posebno što će biti s mojim digitalijama." Međutim, svojom nepromišljenom smrću mogli bi uzrokovati brojne probleme i dodatne gubitke za svoje najmilije. Zato umirite pametno.
Znam, reći ćete: „Kad ja odem, baš me briga za sve, a posebno što će biti s mojim digitalijama." Međutim, svojom nepromišljenom smrću mogli bi uzrokovati brojne probleme i dodatne gubitke za svoje najmilije. Zato umirite pametno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan od vodećih brodskih trgovaca automobilima

Mangup ili kriminalac?

Jedan od vodećih brodskih trgovaca automobilima

24.10.2013. | 10:20
Jesu li kupci, potrošači u nas zaštićeni?
Jesu li kupci, potrošači u nas zaštićeni?
SBplus.hr, Slavonski Brod : S kime ćemo se uspoređivati?

Zapad je zapadno

S kime ćemo se uspoređivati?

18.9.2013. | 0:04
Zaostajemo li u razvoju samo zbog toga što smo istočno, ili zbog toga što svoj posao ne rade vizionari koji su iz vizure izgubili građane.
Zaostajemo li u razvoju samo zbog toga što smo istočno, ili zbog toga što svoj p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moj je tata jači od tvoga

Rangiranje portala

Moj je tata jači od tvoga

17.8.2013. | 9:12
Tko i što stoji iza brojeva koje nam daju statistički i marketinški alati za analizu weba.
Tko i što stoji iza brojeva koje nam daju alati za analizu weba.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najljepši zalazak Sunca na svijetu

Zadarski

Najljepši zalazak Sunca na svijetu

12.8.2013. | 0:01
Učimo od velikih turističkih središta.
Učimo od velikih turističkih središta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši šefovi - puno batina, nigdje mrkve

Vječna nestašica

Naši šefovi - puno batina, nigdje mrkve

23.7.2013. | 0:04
Insuficijentni hrvatski rukovoditelji.
Insuficijentni hrvatski rukovoditelji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fišijada - Dream Team

Neskromno - mimo službenih rezultata

Fišijada - Dream Team

7.7.2013. | 22:30
Nastup ekipe SBplusa na Brodskoj fišijadi 2013.
Nastup ekipe SBplusa na Brodskoj fišijadi 2013.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Alibi politika ili politika kao alibi

Novi komiteti

Alibi politika ili politika kao alibi

24.6.2013. | 0:03
Koliko politika, i to posebno lokalna, utječe na naše živote?
Koliko politika, i to posebno lokalna, utječe na naše živote?
SBplus.hr, Slavonski Brod : „Šuplja priča“ ljevice

Izborna spika

„Šuplja priča“ ljevice

22.5.2013. | 22:45
Krah ljevice na lokalnim izborima.
Krah ljevice na lokalnim izborima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kol'ko nas ima... Nu mene!

Standardi političke promidžbe

Kol'ko nas ima... Nu mene!

6.5.2013. | 0:04
Iako se i Duspara nakočoperio, gotovo u prirodnoj (ili možda čak u natprirodnoj) veličini na svom plakatu, on se dodatno okružio i hrpom manje-više anonimnih ljudi. Svi ostali poručuju: 'Nu mene!'.
Nema iskoraka u PR istupima naših lokalnih političara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerko probudi se! Zove te Mirko

Zovak u sjeni Kim Jong-una

Jerko probudi se! Zove te Mirko

18.4.2013. | 0:04
Slijedeći Zovkovu logiku - kako je Lujić odgovoran za ponašanje svih socijaldemokrata od Zorana Milanovića, Tihomira Jakovine, Josifa Vukovića i Stribora Valente, čudi kako mu je zaboravio, po toj liniji razmišljanja, natovariti i sve grijehe Fidela Castra, pokojnog Huga Chaveza
Slijedeći Zovkovu logiku - kako je Lujić odgovoran za ponašanje svih socijaldemo
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke