Kolumne : Valse macabre

Objavljeno: 29.8.2012. u 12:05
Prikaza: 2965
|
Autor: Mirta Špoljarić

Obećana zemlja

Život između kontejnera i štange

root : Život između kontejnera i štange

Svaki dan prolazeći kroz Mesićevu ulicu pogled mi okrzne haustor koji vodi u "obećanu zemlju"

Oni koji misle da Građanska inicijativa za mlade ništa ne radi, da je to samo skup besposličara koji jedva čekaju da nekolicinu među sobom uhljebe u nekoliko radnih stolaca budućega Centra za mlade i da, kao paraziti, usisavaju dio gradskog i županijskog financijskog kolača - prevarili su se. Jer bez obzira što njihovo, u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirano, nastojanje da oživotvore novi brodski Centar za mlade još uvijek nije finalizirano na način na koji bi to Inicijativa htjela (jasno, čisto i transparentno, a što bi, ja se iskreno nadam, trebali biti razumni kriteriji svakoj normalnoj osobi), udruge okupljene pod okriljem Građanske inicijative za mlade prošli su tjedan priredile niz događanja na brodskom odmorištu i kupalištu Poloj. Željeli su time pokazati djelić onoga čime se članovi sada već 16 udruga okupljenih u Inicijativi bave i što bi moglo biti sastavni dio njihove djelatnosti u prostorima budućega Centra za mlade.

Volimo puniti usta floskulama o tomu kako "na mladima svijet ostaje", kako nam "mladi odlaze iz ove učmale sredine", uopće ne shvaćajući da smo time oprali ruke od odgovornosti i istovremeno samima sebi pljunuli u lice.

Prvu večer, 20. kolovoza, Tjedna GI-CA otpočele su udruge Kameleon & Mreža i Paluba 7 tribinom Mladi u Brodu nekad i sad - prostori i izrazi. U utorak, 21. kolovoza, Satiričko kazalište mladih izvelo je nagrađivanu predstavu Dekameron, srijeda je bila posvećena kvizu na temu volontiranja, koji su organizirale udruge LIMA, OK-URID i Klub Zvjezdice, a u četvrtak je Astronomsko društvo GEA X priredilo predavanje o Higgsovom Bozonu. Sve ove večeri bile su popraćene nekim glazbenim dodatcima, što je kulminiralo u petak koncertom brodskih bendova u organizaciji udruga SKIP, PUŽ i Brlog predstavlja. Tjedan GI-CA završio je subotnjim sportsko-rekreativnim druženjem na trećoj biciklijadi od Malog Pariza do Klakara. O uspjehu ovih održanih događanja ne mogu donositi nikakav sud, jer osobno nisam mogla prisustvovati, ali nekolicinu pozitivnih komentara na njihovim Facebook stranicama može svatko provjeriti. No, već i samu inicijativu Građanske inicijative svatko razuman morao bi podržati.

Ono što mi trenutno više zaokuplja misli jest taj "famozni" Centar za mlade, koji ne može, a da ne privuče prljava politikantska prepucavanja, koja, sasvim je razvidno, ni jednoj strani ne donose ništa dobroga. Razapet između Starčevićeve i Mesićeve ulice u Slavonskom Brodu, izgubljen u moru riječi koje ne mogu oblikovati smislenu rečenicu, kontaminiran desetcima ruku koja mu malo pomalo otkidaju slojeve njegova značenjskog tkiva, Centar za mlade počinje već poprimati mitska svojstva. Umjesto da onima koji znaju što učiniti s takvim značenjskim okvirom dopustimo da svoja znanja, iskustva, umijeća, sposobnosti i entuzijazam konkretiziraju na sustavan i dugoročan način (što Centar za mlade, kao vrsta ustanove, podrazumijeva).

Volimo puniti usta floskulama, koje zvuče gotovo kao doskočice, o tomu kako "na mladima svijet ostaje", kako nam "mladi odlaze iz ove učmale sredine", uopće ne shvaćajući da smo time oprali ruke od odgovornosti i istovremeno samima sebi pljunuli u lice, a ne onima koje smo namjeravali okriviti za takvu situaciju, pri čemu takvu ulogu obično pripisujemo političarima, tajkunskim moćnicima i inim miševima koji kolo vode.

Nije mi jasno zašto su kontejner u sumornom haustoru i privatizirani stanarski ulaz važniji od prohodnog ulaza u prostor u kojemu će naši mladi naučiti nešto novo i korisno utrošiti svoje vrijeme. Nije mi jasno kakvu to poruku šaljemo mladima kada kažemo da ćemo točenjem alkohola i plesačicama na štangi namaknuti novac kojim ćemo pokriti troškove njihovih programa.

Svaki dan prolazeći kroz Mesićevu ulicu pogled mi okrzne haustor koji vodi u "obećanu zemlju". Debela rešetka, mračni i neugodni kutak, kontejner za smeće, a u pozadini sumorna fasada i nova PVC stolarija. Ako, pak, okrenem put pa prođem Starčevićevom ulicom, na istom mjestu, samo s druge strane, kafić je u koji nikada nisam, niti imam namjeru, kročiti, ali, sudeći po fotografijama i pričama, točenje alkohola i štanga za plesačice glavne su njegove atrakcije.

Tko je vlasnik sumornog haustora, čija je, očito, jedina svrha držanje kontejnera za smeće, uopće me ne zanima. Tko je vlasnik kafića, koji je tamo da bi, navodno, donosio novčanu dobit kojom će se plaćati troškovi Centra, također me ne zanima. Ono što me zanima jest količina zlih jezika koji su se upleli u cijelu tu priču, količina netolerancije i nerazumijevanja kojima ne mogu uvidjeti razlog, a pogotovo ne cilj.

Nije mi jasno zašto su kontejner u sumornom haustoru i privatizirani stanarski ulaz važniji od prohodnog ulaza u prostor u kojemu će naši mladi naučiti nešto novo i korisno utrošiti svoje vrijeme. Nije mi jasno kakvu to poruku šaljemo mladima kada kažemo da ćemo točenjem alkohola i plesačicama na štangi namaknuti novac kojim ćemo pokriti troškove njihovih programa. Jer postoje i drugi načini. Prošetajte po internetu, pa istražite što je to, primjerice, zagrebačka Booksa. Birtija, štanga, ili nešto treće?

I da! Ne zaboravimo da ne govorimo o mladima koji si čvrsto i sigurno utiru put ka zemlji probisvijeta. Govorimo o mladima u kojima gori želja za usvajanjem novih znanja i ispoljavanjem vlastite kreativnosti. Tko će biti taj koji će ih politi kantom vode i od njih napraviti zgarište?

Nije mi jasno. Možda sam naivna. Ako jesam, prihvaćam to s ponosom.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Matan

Matan

Komentirano: 29.8.2012. | 17:38

1

Znate.. meni je već puna kapa i ovog grada, i pokvarenih ljudi, i korumpiranih političara, i praznih izloga, i političkih prepucavanja tko je koga zaebo a tko kog nije, i ove turobne atmosfere u gradu. Ljudi, puna mi je kapa svega! Dosta više toga! Želim da Slavonski Brod bude kao Brčko, međunarodni protektorat! Dosta mi je više svega!
tetatera

tetatera

Komentirano: 29.8.2012. | 14:28

2

Pročitala sam tekst u jednom dahu i oduševljena sam! To je to. Imam samo jednu ispravkicu, vlasnik kafića je maknuo štangu tako da je više nema. Po meni, koliko sam pratila cijelu priču, nije sporan taj konkretan vlasnik niti njegov kafić nego odluke nadležnih kojima se prostor opremljen proračunskim novcem građana ZA MLADE dao privatniku bez detaljnijih dogovora vezanih uz programe koje bi vlasnik mogao nuditi. On po zakonu tamo može puštati glazbu kakvu hoće i nuditi ugostiteljske usluge kakve hoće. I njemu nitko ne može reći drugačije jer, koliko ja znam, on ničim nije uvjetovan. Nadležni se nisu potrudili prilikom davanja prostora u zakup postaviti uvijete koji će biti u interesu mladih jer po svemu sudeći mladi nisu u njihovom interesu. A mladima poručujem, vi ste veeeeeeliko glasačko tijelo koje je prema statistikama najinertnije na izborima. Uskoro dolaze idući, promijenite statistiku!

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Platforma za mlade glazbene talente

Mozart u vrtu

Platforma za mlade glazbene talente

17.7.2014. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva koncerta za završetak sezone

HPD Davor

Dva koncerta za završetak sezone

3.7.2014. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukroćena prevrtljiva Fortuna

Svečano otvorenje

Ukroćena prevrtljiva Fortuna

18.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretan rođendan, maestro, iz provincije

Danas mu je 90

Sretan rođendan, maestro, iz provincije

30.3.2014. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uzalud vam trud svirači

Moći i smjeti nije isto

Uzalud vam trud svirači

27.2.2014. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi nude, nitko ne poklanja

Kapitalizam na djelu

Svi nude, nitko ne poklanja

17.5.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stara dama ne posustaje

Sretan rođendan

Stara dama ne posustaje

6.3.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nijanse glazbenog Broda

Rezime 2012. (2. dio)

Nijanse glazbenog Broda

31.1.2013. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stojimo na čvrstim temeljima

Rezime 2012. (1. dio)

Stojimo na čvrstim temeljima

12.1.2013. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo klikni i sve će biti u redu

Katastrofa na pomolu

Samo klikni i sve će biti u redu

16.9.2012. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Amator vs. professio

Puls grada

Amator vs. professio

7.7.2012. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

Nešto vezano uz tambure

Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

26.6.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duhu vremena ne možemo izbjeći

Dragocjena sjećanja

Duhu vremena ne možemo izbjeći

11.5.2012. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komu svijetle svjetla pozornice?

Seletkovićeva uspješnica

Komu svijetle svjetla pozornice?

19.4.2012. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

Dugoročno planiranje

Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

27.1.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kultura koja steže oko vrata

Brendiranje grada

Kultura koja steže oko vrata

30.8.2011. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svim ljubiteljima glazbe...

Gdje je nestala urbanost

Svim ljubiteljima glazbe...

13.8.2011. | 8:08
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :