Kolumne : Valse macabre

Objavljeno: 27.2.2014. u 11:40
Prikaza: 3696
|
Autor: Mirta Špoljarić

Moći i smjeti nije isto

Uzalud vam trud svirači

Borislav Stipić
Foto: Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić

Maestri su ovoga puta nedvojbeno bili članovi Vokalnog ansambla Antiphonus. Hvala im za pruženi glazbeni užitak.

Rijetke su prilike kada u Slavonskom Brodu publika može u koncertnoj izvedbi poslušati vokalnu glazbu renesanse i ranoga baroka. Rijetki su koncerti takve glazbe i u Zagrebu, nedvojbenom središtu glazbenog života Hrvatske. Zbog toga su se slavonskobrodski slušatelji mogli osjećati uistinu počašćenima na koncertu koji su nedavno, točnije 16. veljače, priredili članovi Vokalnog ansambla Antiphonus u crkvi Franjevačkog samostana.

Ono što su, prema izvrsnoj zamisli, trebala biti nadahnuta instrumentalna intermezza, postala su štucanja unutar programskog kontinuiteta. 

Svaka misao na svom mjestu

Idealan akustički prostor pružio je pravu osnovu na kojoj su vokalni solisti ansambla kreirali umjetnički doživljaj koji je prava rijetkost u hrvatskom glazbenom kontekstu. U skladu s izvođačkim zadanostima vremena čiju su glazbu izveli, a koji se vode načelom "jedna dionica - jedan glas", vrhunskim interpretacijskim umijećem šestero glazbenika odvelo nas je na putovanje onkraj nota ubilježenih u partiturama Claudija Monteverdija, Carla Gesualda da Venose i Ivana Lukačića. Jer savršena tehnička dotjeranost izvedbe i poznavanje načina interpretacije renesansne i barokne glazbe, značajke koje su mnogim izvođačima jedva dostižne, fantastičnim glasovima Antiphonusa podrazumijevajuća su osnova na kojoj grade majstorsko višeglasje u kojemu su svaki ton, svaki dah i svaka misao na svom mjestu.

U tom gustom polifonom tkivu krije se neponovljiva čistoća i harmonija glazbenog izraza davnih vremena, a majstorskom izvedbom gostujući su glazbenici to itekako znali iznijeti slušateljima. Povrh toga, pokazali su, njih petero, odnosno šestero pjevača, zvukovnu kompaktnost i izričajnu skladnost kakve je na hrvatskoj glazbenoj sceni potrebno tražiti kao iglu u plastu sijena. Zasluga je to njihovog skromnog i, poput negdašnjeg renesansnog ili baroknog glazbenika, svestranog voditelja Tomislava Fačinija, koji potpunu posvećenost unosi u svaki glazbeni put kojim hodi, bilo kao dirigent, voditelj, skladatelj, pjevač, bilo kao izvođač na klaviru, čembalu ili orguljama, bilo kao aranžer, priređivač, organizator.

I mogao bi tijek misli ovdje završiti, kada bi tekst pretendirao biti samo kritikom glazbenog nastupa. 

Uzalud vam trud svirači

Međutim, uz ansambl Antiphonus nastupio je još jedan glazbenik, čiji me nastup potaknuo na usporedbu koja mora biti načinjena i jasno artikulirana. On je Edin Karamazov, lutnjist i gitarist koji je svojevremeno planetarnu slavu postigao suradnjama s popularnim glazbenicima Stingom i Kaliopi. Za njega je glazba sve što ga okružuje i sve u čemu uživa, on nije rob žanrovskih ograničenja, svejedno mu je izvodi li glazbu u prestižnom Carnegie Hallu ili ad hoc na dubrovačkom Stradunu, a Bachovu glazbu jednako osjeća na lutnji, klasičnoj gitari ili električnoj gitari.

Glazbenik takvog kalibra, takvih širokih pogleda na umjetnost i umjetničko, trebao bi oduševljavati svojim nastupom pred publikom. Međutim, stvarnost biva drukčija.

"U toj sveopćoj zaljubljenosti u vlastiti tehnički virtuozitet sve je manje onih koji sa (straho)poštovanjem i pozvanošću poniru u srž izvođenog djela: blistava akustička vanjština tako bi valjda trebala postati nadomjeskom za unutarnju prazninu?! 'Uzalud vam trud svirači!' - tako bi to jednostavno i neuvijeno rekli slavonski tamburaši", zapisao je glazbeni kritičar Zlatko Madžar, osvrćući se upravo na jedan nedavni koncert Antiphonusa u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, uspoređujući "one" (koje definira citat) sa "zagrebačkim pjevačkim anđelima" (misleći na Antiphonus) čija "Glazba mnogo nam toga govori".

Spram tako poštujućeg, pozvanog i posvećenog poniranja "u srž izvođenog djela" članova Vokalnog ansambla Antiphonus, čemu smo kao slušatelji svjedočili na koncertu u Slavonskom Brodu, prebiranje Edina Karamazova po žicama lutnje, tog nježnog instrumenta "anđeoske" zvukovnosti, često je bilo nedorečeno, neizražajno, brzopleto, katkada i nečisto. Ono što su, prema izvrsnoj zamisli, trebala biti nadahnuta instrumentalna intermezza, postala su štucanja unutar programskog kontinuiteta. S druge strane, njegova pratnja Monteverdijevom Lamentu i Lukačićevom Quam pulchra es bila je skladna i uzorna.

K tomu, za većinu Karamazovljevog programa nismo niti znali što jest. Nije sporna promjena programa, koja se uvijek može opravdati, ali jest sporna njegova rečenica o tome kako nije ni važno što svira, neka publika samo uživa u glazbi. Ono što možda mnogi ne znaju jest da istinsko uživanje u umjetnosti proizlazi upravo iz njezinoga poznavanja. Meni je važno čija je skladba na repertoaru, jer onda mogu otvoriti brojne ladice vlastitoga znanja i iskustva - skladatelja smjestiti u određeni kulturno-povijesni i umjetničko-izvedbeni kontekst, koji mi je kao informiranom slušatelju važan.

Improvizacija je posebna kategorija, kojoj u ovakvoj koncertnoj koncepciji nije bilo mjesta.

A informacije radi, pored u programskoj knjižici najavljenoga Ennemonda Gaultiera, Karamazov je svirao djela Alessandra Piccininija i Carla Domeniconija

Moći i smjeti nije isto

Jednom prilikom jedan ugledan hrvatski dirigent i skladatelj oštro me je prozvao jer sam se usudila ukazati na površnost glazbenika iz ansambla kojim je ravnao. Naime, taj je glazbenik pripremio krivu partituru te otpočeo svirati sasvim drugu skladbu, istovremeno s ostatkom ansambla koji je svirao ispravno djelo. Dirigent je zaustavio izvedbu, glazbenik je namjestio, ovoga puta, ispravnu partituru i izvedba je krenula ispočetka. Svakom se može dogoditi, bila je njegova argumentacija. Da, svakome se može dogoditi, ali profesionalcu se to ne smije dogoditi.

Jednako tako pozvani smo postaviti pitanje može li planetarno poznati Edin Karamazov, koji sam bira svoje nastupe i čijom posjetom bismo trebali biti počašćeni, ovako pristupati uzvišenom umjetničkom činu, čiji bi trebao biti glasnik i posrednik? Može. Ali, smije li? Odgovor na to pitanje mogao bi mu dati mlađi kolega, gitarist po pozivu, Petrit Çeku, čiji je svaki nastup na sceni, koliko god ona bila mala ili velika, prava glazbena svečanost, istinsko produhovljenje i iskrena poniznost spram Glazbe.

Maestro i njegov šegrt, možda, ako prizovemo u misli knjiški naslov Nedjeljka Fabrija.

Maestri su ovoga puta nedvojbeno bili članovi Vokalnog ansambla Antiphonus, Ana Lice, Monika Cerovčec, Martina Borse, Ivan Bingula, Siniša Galović i Tomislav Fačini. Hvala im za pruženi glazbeni užitak, a onima drugima Zlatko Madžar je već ispravno poručio: "Uzalud vam trud svirači."

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
sjom

sjom

Komentirano: 28.2.2014. | 11:33

1

Uvijek u opisu puno pridjeva,stilskih figura,ali i pomalo banalnih rečenica koje se ponavljaju bez obzira na sadržaj....Lirski lijepo sročeno,ali pisanje koje je svrha samom sebi!Zapažanja nisu uvijek objektivna! Tko je bio na koncertu,zna o čem se radi!

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Platforma za mlade glazbene talente

Mozart u vrtu

Platforma za mlade glazbene talente

17.7.2014. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva koncerta za završetak sezone

HPD Davor

Dva koncerta za završetak sezone

3.7.2014. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukroćena prevrtljiva Fortuna

Svečano otvorenje

Ukroćena prevrtljiva Fortuna

18.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretan rođendan, maestro, iz provincije

Danas mu je 90

Sretan rođendan, maestro, iz provincije

30.3.2014. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi nude, nitko ne poklanja

Kapitalizam na djelu

Svi nude, nitko ne poklanja

17.5.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stara dama ne posustaje

Sretan rođendan

Stara dama ne posustaje

6.3.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nijanse glazbenog Broda

Rezime 2012. (2. dio)

Nijanse glazbenog Broda

31.1.2013. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stojimo na čvrstim temeljima

Rezime 2012. (1. dio)

Stojimo na čvrstim temeljima

12.1.2013. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo klikni i sve će biti u redu

Katastrofa na pomolu

Samo klikni i sve će biti u redu

16.9.2012. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Život između kontejnera i štange

Obećana zemlja

Život između kontejnera i štange

29.8.2012. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Amator vs. professio

Puls grada

Amator vs. professio

7.7.2012. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

Nešto vezano uz tambure

Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

26.6.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duhu vremena ne možemo izbjeći

Dragocjena sjećanja

Duhu vremena ne možemo izbjeći

11.5.2012. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komu svijetle svjetla pozornice?

Seletkovićeva uspješnica

Komu svijetle svjetla pozornice?

19.4.2012. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

Dugoročno planiranje

Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

27.1.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kultura koja steže oko vrata

Brendiranje grada

Kultura koja steže oko vrata

30.8.2011. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svim ljubiteljima glazbe...

Gdje je nestala urbanost

Svim ljubiteljima glazbe...

13.8.2011. | 8:08
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :