Kolumne : Valse macabre

Objavljeno: 18.6.2014. u 0:04
Prikaza: 2636
|
Autor: Mirta Špoljarić

Svečano otvorenje

Ukroćena prevrtljiva Fortuna

Ivan Pešorda
Foto: Ivan Pešorda.
 • Ivan Pešorda

Fortuninu su igru na pozornici KKD IBM 11. lipnja glazbeno oživjeli članovi Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a te Akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić", vokalni solisti Ivana Lazar, Ladislav Vrgoč i Ljubomir Puškarić, pod vrsnim ravnanjem maestra Tončija Bilića

Tmurno i kišovito vrijeme, putujuće guste oblake kroz koje se stidljivo probija pokoja sunčeva zraka, nelagodan osjećaj jeseni iako joj još nikako nije vrijeme za dolazak, kao da je sve to donijela prevrtljiva Fortuna u toploj i sparnoj večeri kojom je kasno proljeće izgubilo bitku pred nasrtajem preuranjene ljetne atmosfere. Unatrag tjedan dana Fortuna kao da doista ima mnogo toga za reći, a praznovjerni bi zaključili da su ju, zazivajući njezino ime, prizvali upravo "oni", pokazavši još jednom da glazba jest najneposrednija od svih umjetnosti. Ako igra ćudljive Fortune jest njihovih tonova djelo, hvala im, jer ta je igra poslužila kao fantastičan završetak koncertne sezone u Slavonskom Brodu i veličanstveni početak manifestacije koja ove godine slavi svoj veliki jubilej.

Svojih četvrt stoljeća Brodsko glazbeno ljeto nije moglo bolje započeti obilježavati. Unatoč vrlo teškim uvjetima za izvođače, kojih se priličan broj morao "stisnuti" na pozornici Velike dvorane i kojima je zasigurno izuzetno teško bilo muzicirati u okolnostima tako vruće i sparne večeri, izvedba Orffove kantate pred ispunjenim gledalištem u potpunosti je opravdala visoka očekivanja.

Četvrt stoljeća okrunjenih Fortunom

Fortuninu su igru na pozornicu Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić prošle srijede, 11. lipnja, glazbeno oživjeli članovi Simfonijskog orkestra HRT-a, Zbora HRT-a i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, vokalni solisti Ivana Lazar, sopran, Ladislav Vrgoč, tenor, i Ljubomir Puškarić, bariton, pod vrsnim ravnanjem maestra Tončija Bilića, u kantati Carmina Burana Carla Orffa, jednog od najpoznatijih i najpopularnijih vokalno-instrumentalnih djela 20. stoljeća.

Orffovom kantatom svečano je otvoreno 25. Brodsko glazbeno ljeto, manifestacija koja je otpočela život u teškim ratnim i poratnim godinama, no koja je tijekom četvrt stoljeća kontinuiteta izgradila prepoznatljivu sliku kulturnog života Slavonskog Broda u ljetnim mjesecima. Zahvaljujući upornosti organizatora, Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić, Brodsko glazbeno ljeto uspjelo je postići traženu ravnotežu između kvantitete i kvalitete programskog odabira, naglasak stavljajući na glazbene programe, ali ne ustručavajući se povremeno ponuditi publici i plesna i kazališna gostovanja.

Svojih četvrt stoljeća Brodsko glazbeno ljeto nije moglo bolje započeti obilježavati. Unatoč vrlo teškim uvjetima za izvođače, kojih se priličan broj morao "stisnuti" na pozornici Velike dvorane i kojima je zasigurno izuzetno teško bilo muzicirati u okolnostima tako vruće i sparne večeri, izvedba Orffove kantate pred ispunjenim gledalištem u potpunosti je opravdala visoka očekivanja.

Visoka izvedbena razina

Popularno djelo, poput Carmine Burane, često nosi u sebi zamku olakog shvaćanja nečega što se smatra općepoznatim mjestom glazbene interpretacije. U tu zamku treba znati ne upasti, a spomenuti izvođači te su večeri pokazali da s uvijek jednakom razinom ozbiljnosti treba pristupiti svakom notnom tekstu. Osim nekoliko trenutaka "lovljenja" zajedničkog koraka zbora i orkestra, glazbenici su ostvarili uzornu izvedbu, održavši snagu i kreirajući dramatski rast kroz sva tri dijela kantate, tako da kada slušatelj dočeka posljednji zborni zaziv Fortune (stavak koji uokviruje kantatu) istovremeno doživljava vrhunac napetoga glazbenog luka i olakšanje koje, iako na drukčiji način, priziva katarzično oslobođenje nalik antičkoj tragediji.

Zbog zadanosti pozornice kompromisi su morali biti učinjeni, zbog čega je zbor s ukusom bio ozvučen, a partiturom propisani dječji/djevojački zbor (koji je, pak, sudjelovao u zagrebačkoj izvedbi Carmine Burane u Majstorskom ciklusu 15. svibnja u KD Vatroslava Lisinskoga) zamijenio je ženski dio Zbora HRT-a. No, to nimalo nije oduzelo na kvaliteti interpretacije, koju je sigurnom rukom vodio Tonči Bilić.

Iako smo na njezinu vrhunsku interpretaciju već navikli, Ivana Lazar ne prestaje ugodno iznenađivati svaki put kada izađe na pozornicu, pred publiku, uronjena u auru posvećenosti koja krasi samo vrhunske glazbene interprete.

Izvrsni Ljubomir Puškarić i Ivana Lazar

Iako je zbor nositelj glazbene dramatizacije Orffove kantate, vokalni solisti odabrani za ovu izvedbu donijeli su na pozornicu posebnu kvalitetu. Malu, ali dojmljivu ulogu ostvario je tenor Ladislav Vrgoč u stavku Olim lacus colueram, čisto i tečno pjevajući u falsetu te dajući vokalu dozu groteske, kojom Orff potencira grotesknost teksta. Makar je završetke pjevanih strofa mogao ublažiti, zadržati se u umjerenoj groteski, a ne prelaziti u preglumljenost.

Bariton Ljubomir Puškarić pokazao je fantastičnu vokalnu spremnost i zaslužuje svaku pohvalu. Nježno lelujanje u falsetu s lakoćom je pretvarao u gotovo basovsku punoću tona, sigurnost i snaga u širokom baritonskom rasponu nikada nije došla u pitanje, a čist ton, zaokružena fraza, dramski naboj i povrh svega muzikalnost potvrdile su Puškarića kao vrsnog interpreta povjerene mu vokalne uloge.

I tko bi mogao nadvisiti prethodno upućene pohvale, ako ne sopranistica Ivana Lazar? Iako smo na njezinu vrhunsku interpretaciju već navikli, Ivana Lazar ne prestaje ugodno iznenađivati svaki put kada izađe na pozornicu, pred publiku, uronjena u auru posvećenosti koja krasi samo vrhunske glazbene interprete. Božanski zvuk koji izranja iz njezine nutrine, posredovan vrhunskim pjevačkim umijećem, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Taj glas ukrotio je prevrtljivu Fortunu. To je glas iz nutrine umjetnosti same.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Platforma za mlade glazbene talente

  Mozart u vrtu

  Platforma za mlade glazbene talente

  17.7.2014. | 13:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva koncerta za završetak sezone

  HPD Davor

  Dva koncerta za završetak sezone

  3.7.2014. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretan rođendan, maestro, iz provincije

  Danas mu je 90

  Sretan rođendan, maestro, iz provincije

  30.3.2014. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uzalud vam trud svirači

  Moći i smjeti nije isto

  Uzalud vam trud svirači

  27.2.2014. | 11:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi nude, nitko ne poklanja

  Kapitalizam na djelu

  Svi nude, nitko ne poklanja

  17.5.2013. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stara dama ne posustaje

  Sretan rođendan

  Stara dama ne posustaje

  6.3.2013. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nijanse glazbenog Broda

  Rezime 2012. (2. dio)

  Nijanse glazbenog Broda

  31.1.2013. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stojimo na čvrstim temeljima

  Rezime 2012. (1. dio)

  Stojimo na čvrstim temeljima

  12.1.2013. | 0:03
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo klikni i sve će biti u redu

  Katastrofa na pomolu

  Samo klikni i sve će biti u redu

  16.9.2012. | 19:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Život između kontejnera i štange

  Obećana zemlja

  Život između kontejnera i štange

  29.8.2012. | 12:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Amator vs. professio

  Puls grada

  Amator vs. professio

  7.7.2012. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

  Nešto vezano uz tambure

  Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

  26.6.2012. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Duhu vremena ne možemo izbjeći

  Dragocjena sjećanja

  Duhu vremena ne možemo izbjeći

  11.5.2012. | 23:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Komu svijetle svjetla pozornice?

  Seletkovićeva uspješnica

  Komu svijetle svjetla pozornice?

  19.4.2012. | 0:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

  Dugoročno planiranje

  Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

  27.1.2012. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kultura koja steže oko vrata

  Brendiranje grada

  Kultura koja steže oko vrata

  30.8.2011. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svim ljubiteljima glazbe...

  Gdje je nestala urbanost

  Svim ljubiteljima glazbe...

  13.8.2011. | 8:08
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :