Kolumne : Valse macabre

Mirta Špoljarić

Kolumne

Valse macabre
Piše: Mirta Špoljarić
Objavljeno: 13.8.2011. u 8:08
Prikaza: 3923
|

Gdje je nestala urbanost

Svim ljubiteljima glazbe...

root : Svim ljubiteljima glazbe...Kemal Slabić među svojom "glazbenom djecom"(Foto: Mirta Špoljarić)

...i onima koji će to tek postati! (parafraziramo li Dražena Siriščevića)

PREDVEČERJE. Običan je radni dan, srijeda. Ljeto je, ali ovo mjesto nema ljetno radno vrijeme. Na usluzi je korisnicima tijekom čitavog dana. Ovdje dolazite kao ljubitelj glazbe. Ne kao mehanizirani potrošač, ili bolje rečeno gutač, bilo koje vrste glazbe u nepreglednim količinama, već kao ljubitelj glazbe s jasnom idejom o vlastitim glazbeno-kulturnim preferencijama.

Kada prijeđete prag ovoga mjesta, očekuje Vas ljubazan osmijeh, strpljivo slušanje Vaših želja, pitanja ili dvojbi, i nastojanje da se nađe rješenje Vašim problemima i udovolji Vašim potrebama koliko god zahtjevne bile. Jer, ipak sve Vi klijent.

Ne, niste došli kod Vaše dugogodišnje frizerke, u privatnu polikliniku ili kod klesara nadgrobnih spomenika. Došli ste u dućan gospodina Kemala Slabića u Gajevoj ulici broj 26 u Slavonskome Brodu, dućan jednostavno nazvan Music-shop. I u našemu gradu jedinstven.

Gdje su nestali zaljubljenici u glazbu?

Nekoć se Kemal Slabić i sam bavio glazbom, danas još samo za vlastitu dušu, a glazbeni dućan, odnosno prodavaonicu nosača zvuka, otvorio je na spomenutoj adresi 1994. godine, kao veliki entuzijast i zaljubljenik u glazbu. Sjeća se gospodin Slabić kako je u svojim mlađim danima putovao vlakom u Ljubljanu, kako bi uspio na vrijeme stići po vlastiti primjerak neke novoizdane ploče. A prije desetak godina, kada je u svojoj prodavaonici imao petsto posto manje robe nego danas, nosači zvuka raznih vrsta mnogo su se više prodavali nego danas.

Slavonski Brod već je ostao bez dvaju reprezentativno "gradskih", "urbanih", mjesta - dvaju kino dvorana

Gdje su nestali ti zaljubljenici u glazbu, koji uživaju držati album u rukama, bilo da je riječ o vinilnoj ploči, koja kod istinskih audiofila posljednjih godina sve više dobiva na prestižnosti, kaseti, koju je potpuno istisnula pojava CD-a (ali koje još uvijek postoje na policama brodskog Music-shopa), ili kompaktnom disku, koji je danas, unatoč raznoraznim tehnološki usavršenim medijima koji mogu bilježiti desetke sati glazbe, još uvijek osnova brojanja milijunskih i inih prodaja i zarada glazbenih zvijezda?

Zaljubljenika u glazbu još uvijek ima

Gdje su nestali oni slušatelji, koji žele od albuma nešto više, koji cijene njegovu zaokruženu ideju i trajnost zapisa? Koji nisu samo pasivni gutači novih i opet novih "hitova", koji to prestaju biti čim izađu na tržište? I važno je istaknuti da cijene diskografskih izdanja (koje su danas doista šarolike) takvim ljubiteljima glazbe i pravim slušateljima nisu izgovor.

Kemal Slabić tvrdi da takvih zaljubljenika u glazbu još uvijek ima te da je upravo zbog njih opstao svih proteklih godina. K njemu dolaze po savjet, ali će gospodin Slabić rado poslušati i njihov savjet, kako bi održao aktualnost i kvalitetu ponude. Surađuje sa svim domaćim diskografskim distributerima i izdavačima, a pojedina privatna poznanstva zaslužna su za to da katkada u Slabićev dućan pristignu neka diskografska izdanja prije nego u većinu sličnih prodavaonica u Hrvatskoj. A ukoliko u svojoj prodavaonici gospodin Kemal nema ono što Vi tražite - nije to nikakav problem. Već isti dan uzet će u ruku telefonsku slušalicu, birati broj određenog distributera ili izdavača te naručiti album koji ste poželjeli imati u svojoj fonoteci.

Međutim, unatoč velikom entuzijazmu, koji je nastojao održati tijekom svih ovih godina, čini se da će Kemal Slabić ujesen ove godine biti prisiljen zatvoriti svoju glazbenu prodavaonicu. Kaže da sve teže uspijeva izdržati plaćanje brojnih izdataka tzv. "hladnog pogona" prodavaonice, koji ne prati dovoljna prodaja kompaktnih diskova, a još uvijek nije uspio naći onoga pravog, istinskog zaljubljenika u glazbu, koji bi ga eventualno mogao naslijediti.

Kamo to onda potiskujemo urbanost?

I tako se bliži trenutak kada bismo mogli izgubiti jedini glazbeni dućan, prodavaonicu CD-a, u Slavonskome Brodu. Mjesto gdje se slobodno razgovara o glazbi, gdje možete slučajno sresti nekog istomišljenika, doznati nešto novo, uživati u nečijem glazbenom uratku ili ga kritizirati, razmijeniti iskustva na neformalan način.

Slavonski Brod već je ostao bez dvaju reprezentativno "gradskih", "urbanih", mjesta - dvaju kino dvorana. Pa iako je u Strategiji gospodarskog razvoja Slavonskog Broda od 2011. do 2020. izražena namjera uređenja ovih dvaju prostora, oni će biti prenamijenjeni - kino Apollo u Centar mladih, a Hrvatski dom u dvoranu za kulturno-zabavne sadržaje. Samo po sebi to je hvalevrijedno, no ne briše gorak okus činjenice da Slavonski Brod više nema (a neće ni imati) kino. I nikakvi "multipleksi" to ne mogu nadomjestiti.

Hoće li se isto dogoditi Music-shopu? Pridjev "urban" označava onoga "koji sadrži svojstva kulturnog, socijaliziranog i organiziranog života grada". Kamo to onda potiskujemo urbanost grada u kojemu živimo?

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
chiuvava

chiuvava

Komentirano: 14.8.2011. | 16:40

1

eo ti malo "urbano" http://www.youtube.com/watch?v=qnPZy3vHmsA
webindex

webindex

Komentirano: 13.8.2011. | 16:09

2

Što se tiče Music-shopa, stvarno bi bilo šteta da tako nešto izgubimo u gradu. Međutim gospodu koji žive na državnim jaslama nije briga za to, njima je važno da naplate feudalne namete i osiguraju sebi plaće, a kako ljudi koji stvarno rade posao iz ljubavi mogu izaći na kraj s tim nametima, to njih ne zanima. Država bi trebala takvim radnjama ili zanatskim trgovinama omogućiti da plaćaju poreze i druge namete po zaradi a ne po pretpostavci.
webindex

webindex

Komentirano: 13.8.2011. | 16:05

3

Sjećam se i ja toga, robne kuće Vesna. Svaki dan navratio bi pregledati "vinilke". Još uvijekm ima gramofonsku ploču od grupe Film i to zelene boje. Mislim da su izdali samo nekoliko zelene boje. Ha ha ha jedna je moja!
gefufna

gefufna

Komentirano: 13.8.2011. | 14:42

4

Sjećam se da sam kao dijete odlazila u "Vesnu", lijevo u kutu bile su police sa gramofonskim pločama i bilo je to mjesto gdje smo vrlo često i rado dolazili ili prije ili poslije knjižnice. Nemam ja pojma kakva smo mi to generacija bili, ali čitanje knjiga i slušanje kvalitetne muzike je bila stvar opće kulture i puno nas je na tome odraslo. Nadam se da se neće zatvoriti "Music-shop". Radi mladih prvenstveno, a onda i svih nas. Jer ukoliko se to dogodi, bit će to još jedan sumrak koji jede Brod. Slučaj Brod.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Platforma za mlade glazbene talente

Mozart u vrtu

Platforma za mlade glazbene talente

17.7.2014. | 13:15
Komentar projekta "Mozart u vrtu" Zagrebačkog orkestra mladih - 25. brodsko glazbeno ljeto, 11. srpnja 2014.
Komentar projekta "Mozart u vrtu" Zagrebačkog orkestra mladih - 25. brodsko glazbeno ljeto, 11. srpnja 2014.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva koncerta za završetak sezone

HPD Davor

Dva koncerta za završetak sezone

3.7.2014. | 13:00
Osvrt na 2. Susret pjevačkih zborova i godišnji koncert HPD-a “Davor” na 25. brodskom glazbenom ljetu
Osvrt na 2. Susret pjevačkih zborova i godišnji koncert HPD-a “Davor” na 25. brodskom glazbenom ljetu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukroćena prevrtljiva Fortuna

Svečano otvorenje

Ukroćena prevrtljiva Fortuna

18.6.2014. | 0:04
Izvedba Carmine Burane na otvorenju 25. Brodskog glazbenog ljeta 11. lipnja 2014. godine
Izvedba Carmine Burane na otvorenju 25. Brodskog glazbenog ljeta
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretan rođendan, maestro, iz provincije

Danas mu je 90

Sretan rođendan, maestro, iz provincije

30.3.2014. | 22:00
Doajen hrvatske moderne glazbe, skladatelj Milko Kelemen, danas, 30. ožujka, slavi devedeseti rođendan.
Doajen hrvatske moderne glazbe, skladatelj Milko Kelemen, danas, 30. ožujka, slavi devedeseti rođendan.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uzalud vam trud svirači

Moći i smjeti nije isto

Uzalud vam trud svirači

27.2.2014. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi nude, nitko ne poklanja

Kapitalizam na djelu

Svi nude, nitko ne poklanja

17.5.2013. | 0:04
Tko pažljivo traži, taj će i naći.
Tko pažljivo traži, taj će i naći.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stara dama ne posustaje

Sretan rođendan

Stara dama ne posustaje

6.3.2013. | 0:04
Osvrt na 95. obljetnicu Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu
Osvrt na 95. obljetnicu Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nijanse glazbenog Broda

Rezime 2012. (2. dio)

Nijanse glazbenog Broda

31.1.2013. | 14:00
Rezime glazbenih događanja u 2012. godini
Rezime glazbenih događanja u 2012. godini
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stojimo na čvrstim temeljima

Rezime 2012. (1. dio)

Stojimo na čvrstim temeljima

12.1.2013. | 0:03
Osvrt na glazbeno-umjetničku produkciju u 2012. godini u Slavonskom Brodu
Osvrt na glazbeno-umjetničku produkciju u 2012. godini u Slavonskom Brodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo klikni i sve će biti u redu

Katastrofa na pomolu

Samo klikni i sve će biti u redu

16.9.2012. | 19:20
Imamo rješenje za sve predskazatelje kulturne i civilizacijske apokalipse (što na mikro, što na makrorazini)
Imamo rješenje za sve predskazatelje kulturne i civilizacijske apokalipse (što n
SBplus.hr, Slavonski Brod : Život između kontejnera i štange

Obećana zemlja

Život između kontejnera i štange

29.8.2012. | 12:05
Svaki dan prolazeći kroz Mesićevu ulicu pogled mi okrzne haustor koji vodi u "obećanu zemlju"
Svaki dan prolazeći kroz Mesićevu ulicu pogled mi okrzne haustor koji vodi u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Amator vs. professio

Puls grada

Amator vs. professio

7.7.2012. | 9:30
Sigurno je da su Slavonskome Brodu potrebna sva postojeća društva
Sigurno je da su Slavonskome Brodu potrebna sva postojeća društva
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

Nešto vezano uz tambure

Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

26.6.2012. | 0:04
Vrlo zanimljivima ukazuju se tri činjenice, koje su se ovih mjeseci kristalizirale upravo oko tambure kao ishodišta
Vrlo zanimljivima ukazuju se tri činjenice, koje su se ovih mjeseci kristalizira
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duhu vremena ne možemo izbjeći

Dragocjena sjećanja

Duhu vremena ne možemo izbjeći

11.5.2012. | 23:55
Sjećate li se kako je to dodirivati riječi vlastitim prstima? Mislite li da je uopće moguće dodirivati riječi?
Sjećate li se kako je to dodirivati riječi vlastitim prstima? Mislite li da je u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komu svijetle svjetla pozornice?

Seletkovićeva uspješnica

Komu svijetle svjetla pozornice?

19.4.2012. | 0:05
Kao društvo jako se brinemo oko hrvatskog filma i oko hrvatske knjige, no još uvijek se premalo brinemo oko hrvatske glazbe. Posebno je to uočljivo kada je riječ o većim glazbeno-scenskim djelima, operama i baletima hrvatskih skladatelja.
Kao društvo jako se brinemo oko hrvatskog filma i oko hrvatske knjige, no još uv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

Dugoročno planiranje

Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

27.1.2012. | 0:04
Je li grad Slavonski Brod voljan upustiti se u takvu avanturu te uhvatiti priliku koja se i njemu nudi? Postoje li u Slavonskom Brodu kadrovi sposobni za takvu vrstu studioznog dugoročnog planiranja? Što smo spremni učiniti i koliko smo truda voljni uložiti - sami?
Je li grad Slavonski Brod voljan upustiti se u takvu avanturu te uhvatiti prilik
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kultura koja steže oko vrata

Brendiranje grada

Kultura koja steže oko vrata

30.8.2011. | 10:00
Tematika: brendiranje grada - projekt KravatArt u Zagrebu, projekt likova iz bajki Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu
Tematika: brendiranje grada
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod : Švicarska u Hrvatskoj

Besjeda petkom

Piše: Husret Hasanović

Švicarska u Hrvatskoj