Kolumne : Valse macabre

Objavljeno: 17.5.2013. u 0:04
Prikaza: 3854
|
Autor: Mirta Špoljarić

Kapitalizam na djelu

Svi nude, nitko ne poklanja

root : Svi nude, nitko ne poklanja

Tko pažljivo traži, taj će i naći.

U posljednjih mjesec, ili nešto više, dana princip tržišnog sustava ponude i potražnje iznjedrio je neke osobito zanimljive primjere lokalnog liberalno-kapitalističkog duha zaodjenutog krinkom demokracije. Pod riječju liberalno neki očito podrazumijevaju slobodu da bez imalo grižnje savjesti uznemiruju pojedinca u zajamčenoj mu privatnosti unutar njegova četiri zida (kućna ili umna, svejedno je), a kapitalizam im služi kao izgovor da vam silom, bez trunke elementarne ljudske pristojnosti (civilizacijskog bontona), nude razne proizvode ruku ili uma, naravno uvijek zahtijevajući nešto zauzvrat.

Gdje god krenete s plakata vas gledaju neki likovi s tupavim pogledima i nasilnim osmijesima.

Primjer prvi

Zamislite da vas jednoga poslijepodneva, oko 15 sati, očito ne znajući za pravila kućnog reda, nazove medicinska sestra u ime jedne liječnice, nudeći vam najsuvremeniju dijagnostičku pretragu, jer upravo je njihova ordinacija kupila najnoviji aparat, koji će vam otkriti sve u vezi vaših krvnih žila (ne zamjerite na opisnom pristupu, jer medicinskom se terminologijom ne bavim). Nitko to u Brodu još nema, a baš vi imate priliku sve to isprobati! I nakon čitavog monologa, pri čemu se upitate je li gospođa uopće udahnula dok je sve to recitirala, saznajete poantu. Naravno, taj pregled će vas koštati toliko i toliko... A onda možda još i neke dodatne pretrage, ukoliko se ukaže potreba. Hvala, gospođo. Do viđenja!

Do sada su telefonskim putem prodavali plastično posuđe, fiktivne večere, najugodnije madrace, životna i ina osiguranja, pokušavali vas anketirati za ovo i za ono. No, telefonska prodaja skupe zdravstvene usluge na mojoj je liniji novost.

Primjer drugi

Zamislite da jednoga prijepodneva otključate poštanski sandučić, izvadite neki paketić i već na prvi pogled vidite da je pošiljatelj vodeća lokalna izdavačka kuća. Sjednete za stol i počnete otvarati pošiljku, kad unutra knjiga vodećeg lokalnog publicista. Kakvo iznenađenje! Šalju vam knjigu, znajući da volite čitati i da imate skromnu, ali vrijednu biblioteku. Počinjete listati s osmijehom na licu, a u krilo vam ispadne neki papirić, vješto skriven između stranica. Uzimate ga u ruke i vidite da je riječ o uplatnici. Tražite potom neki drugi papirić objašnjenja, koju rečenicu uljudnog obraćanja, znak elementarne ljudske pristojnosti, kulture i civiliziranosti. Tek jednu rečenicu: Poštovani, šaljemo Vam najnoviju knjigu našeg istaknutog pisca i nadamo se da ćete skromnim iznosom pomoći njezinom objavljivanju. Unaprijed zahvaljujemo, izdavač i suizdavač.

Ne nalazite ništa. A onda, hladan znoj. Da, platit ćete neuljudno poslanu vam knjigu, jer vam to moralna načela nalažu i jer ju želite pročitati, no na vašoj će polici u dnevnom boravku stajati obavijena osjećajem gorčine.

Primjer treći

Zamislite da šetate gradom. Gdje god krenete s plakata vas gledaju neki likovi s tupavim pogledima i nasilnim osmijesima. Upalite li televizijski prijamnik maltretiraju vas negativističkim reklamama na razini komuniciranja predškolskog djeteta. "Odvrnete li" radijsku stanicu jedni tvrde da žive za županiju, drugi ne znaju što reći osim rodi me majko u Slavoniji - čekajte, ili sa mnom nešto nije u redu ili će ove stupidne parole ući u antologijska ostvarenja lokalnog političkog govora.

Ja, Ja i samo Ja (bez Irene)! I golemi križ na Marjanu, koji će ovih dana zasjati pod hrvatskim nebom, kao da želimo sami sebe strpati u jednu veliku grobnicu. Šteta što će biti visok samo 10 metara i vidljiv samo s okolnih otoka. Trebali bismo razmišljati o jednome koji će se vidjeti iz Bruxellesa (eto prijedloga za unaprjeđenje sljemenske turističke ponude!).

Svi, ali svi redom, nude tek izvanjsku ljušturu, uopće ne osjećajući potrebu da zagrebu ispod površine. Velike riječi, veliki osmijesi, veliki križevi ne znače ništa. To što nude, ne znači ništa. A zauzvrat traže da dušu prodamo vragu. Pa tko voli nek' izvoli!

Netko ipak nešto poklanja

Ovih dana svi nešto nude, a nitko ništa ne poklanja. I tu bi misao mogla stati, kada bi to bila cijela i jedina istina. Međutim, nije.

Jer političko-kapitalističkim, zdravstveno-kapitalističkim, kulturnjačko-kapitalističkim (ma, kojima god hoćete) figurama treba jasno reći da se ne vrti sve oko njih i da mimo njih postoji neopisivo velik svijet koji živi punim plućima. Paralelan svijet kojemu sve te njihove figuracije i akrobacije ne znače ništa.

Na stranu cinizam. Gdje je taj svijet? Na svakom koraku. Oni koji žele tražiti nalaze ga ovih dana u Glazbenoj školi Slavonski Brod, koja je Tjednom glazbe otvorila širom svoja vrata, pokazujući javno koje kvalitete u njoj svakodnevno rastu. To je samo jedan primjer o kojemu mogu osobno posvjedočiti. No, primjera je još mnogo - ako ih se pažljivo traži. A tko traži, taj će i naći.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 17.5.2013. | 18:41

1

Ima tu i onih koji govore: "MI SMO" i to je vjerojatno pravilno.
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 17.5.2013. | 13:13

2

evo ova tri dana poklanjaju se besplatne kazalisne predstave :) Bar nesto. A ovih dana daruje nam se i magla koja se inace skupo prodaje. Ja sam zadovoljna.
paur

paur

Komentirano: 17.5.2013. | 9:32

3

Prilično točno i vrlo realno....ms što tko o tome mislio.... Čudim se onima što se čude da je i što je sve u novcu....sve se vrti oko novca i interesa. KApitalizam, sustav u kojem se sve vrti oko onog tko ima kapitala...manje ili više, tu nema mjesta čuđenju i ljutnji, svi bi htejli kapitalizam kad se ubire profit a socijalnu državu kad kapitalni kapitalisti propadnu....pij guzo plati guzo......
robro

robro

Komentirano: 17.5.2013. | 8:54

4

Bravo Mirta :)
borat

borat

Komentirano: 17.5.2013. | 8:23

5

Netko ili nešto je do sada politički neokaljanu Mirtu nagnao da i ona malo zaplovi političkim vodama. Je li to bio nastrljivi gradonačelmnik s svojim pozivom ili neki drugi bandoglavi političar koji si uzeo za pravo remetiti naš kućni red. Izvanredan tekst i prava poanta. Samo bojim se kako je kampanja i način ponašanja u njoj primjeren ovom narodu. Što kaže jedan komentator - trebalo bi oduzeti pravo glasa svima koji ne znaju koliko je jedna trečina i dvije četvrtine ili možemo to modificirati - koliko polovinka i četvrtinka sadrže šesnaestinki? Ja bih ostavio pravo glasa i mogućnost kandidiranja samo ženama. Odavno su pokazale da su viša bića.
webindex

webindex

Komentirano: 17.5.2013. | 5:38

6

Interes i samo interes. Cilj opravdava sredstvo. "Cilj" je novac, a "sredsvo" nije bitno jer je ionako važno doći do cilja. Postoji li u cijelom tome procesu "cilj - sredstvo" morlane osnove, ljudskosti i poštovanja nije ni bitno. Bitno je "uvaliti" nešto i pritom zaraditi. Takvim pristupom je "zaražen" cijeli svijet.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Platforma za mlade glazbene talente

Mozart u vrtu

Platforma za mlade glazbene talente

17.7.2014. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva koncerta za završetak sezone

HPD Davor

Dva koncerta za završetak sezone

3.7.2014. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukroćena prevrtljiva Fortuna

Svečano otvorenje

Ukroćena prevrtljiva Fortuna

18.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretan rođendan, maestro, iz provincije

Danas mu je 90

Sretan rođendan, maestro, iz provincije

30.3.2014. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uzalud vam trud svirači

Moći i smjeti nije isto

Uzalud vam trud svirači

27.2.2014. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stara dama ne posustaje

Sretan rođendan

Stara dama ne posustaje

6.3.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nijanse glazbenog Broda

Rezime 2012. (2. dio)

Nijanse glazbenog Broda

31.1.2013. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stojimo na čvrstim temeljima

Rezime 2012. (1. dio)

Stojimo na čvrstim temeljima

12.1.2013. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo klikni i sve će biti u redu

Katastrofa na pomolu

Samo klikni i sve će biti u redu

16.9.2012. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Život između kontejnera i štange

Obećana zemlja

Život između kontejnera i štange

29.8.2012. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Amator vs. professio

Puls grada

Amator vs. professio

7.7.2012. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

Nešto vezano uz tambure

Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

26.6.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duhu vremena ne možemo izbjeći

Dragocjena sjećanja

Duhu vremena ne možemo izbjeći

11.5.2012. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komu svijetle svjetla pozornice?

Seletkovićeva uspješnica

Komu svijetle svjetla pozornice?

19.4.2012. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

Dugoročno planiranje

Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

27.1.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kultura koja steže oko vrata

Brendiranje grada

Kultura koja steže oko vrata

30.8.2011. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svim ljubiteljima glazbe...

Gdje je nestala urbanost

Svim ljubiteljima glazbe...

13.8.2011. | 8:08
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :