Kolumne : Valse macabre

Objavljeno: 6.3.2013. u 0:04
Prikaza: 3417
|
Autor: Mirta Špoljarić

Sretan rođendan

Stara dama ne posustaje

root : Stara dama ne posustajeStotine ždralova za stotine mogućnosti(Foto: www.gimnazija-mmesic-sb.skole.hr)

Osvrt na 95. obljetnicu Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu

Ako nisi u medijima, kao da ne postojiš. Misao je to modernoga načina življenja posljednjih desetljeća 20. i početka 21. stoljeća, vremena koje kratkoročno razmišlja i kratkoročno živi, vremena u kojemu brzina pojavljivanja u komunikacijskom sustavu javnosti jamči samo to - pojavnost. Ali ne jamči i postojanost, pojam u kojemu su integrirani prostor i vrijeme u specifičnom značenjskom okviru.

Laprdam, dakle tu sam, bila bi groteskna parafraza Descartesovog postulata "mislim, dakle jesam", ukoliko bismo dopustili modernim komunikacijskim pomagalima, dakle medijima, da jamče postojanost i opstojnost istinskih društvenih vrijednosti. A najveća među njima jest znanje.

U tom kontekstu manjak obilatijeg pisanja o nedavno proslavljenoj 95. obljetnici Gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu može se shvatiti kao usluga učinjena ovoj "staroj dami", već gotovo stoljetnoj čuvarici i uporišnoj točki znanja u Slavonskom Brodu.

Uzimajući bogatu tradiciju kao polazište, ravnatelj Goran Zavor sa svojim je djelatnicima i svim učenicima odlučio otvoriti Gimnaziju javnosti. Upravo u tomu krije se najveći značaj ove tjedne manifestacije, putem koje se Gimnazija infiltrirala u različite pore kulturno-društveno-obrazovnog života Slavonskog Broda.

Stup obrazovnog sustava

Brodska je Gimnazija oduvijek bila stup obrazovnog sustava Slavonskog Broda, okosnica oko koje su se i prema kojoj su se razvijale niti osnovnog, srednjeg i visokog školstva u gradu te užoj i široj okolici. Gotovo stoljetna tradicija nešto je čime se tek rijetke ustanove mogu pohvaliti, stoga su upravo to djelatnici Gimnazije Matija Mesić željeli istaknuti organiziravši tjednu manifestaciju nazvanu Dani Gimnazije "Matija Mesić", kojom su od 18. do 25. veljače predstavili sve boje gimnazijskog odgojno-obrazovnog spektra.

Uzimajući bogatu tradiciju kao polazište, ravnatelj Goran Zavor sa svojim je djelatnicima i svim učenicima odlučio otvoriti Gimnaziju javnosti. Upravo u tomu krije se najveći značaj ove tjedne manifestacije, putem koje se Gimnazija infiltrirala u različite pore kulturno-društveno-obrazovnog života Slavonskog Broda.

Unatoč uvijek prisutnim kvalitetnim rezultatima, ne može se zanemariti da je u posljednjih desetak, ili više, godina Gimnazija zapala u neku vrstu tišine i neprepoznatljivosti. A u današnje vrijeme ustanova, osobito ona odgojno-obrazovnog tipa, mora komunicirati s javnošću, mora biti vidljiva i čujna u sredini od koje njezin opstanak ovisi, jer u protivnome može se pozdraviti sa željom da njezin rad i rezultati budu uočeni i na pravi način vrednovani. Dapače, može se pozdraviti s novim učeničkim kadrom, pa, ako hoćete, i svježim i kvalitetnim nastavničkim kadrom. Jasno je da su to opasnosti kojih se svaka školska ustanova pribojava.

Zbog toga je Gimnazija odlučila izvršiti pozitivan pritisak u javnosti, osmislivši i priredivši čitav niz događanja i projekata, koji su tijekom tjedan dana predstavljeni na različitim gradskim lokacijama. Dani su otvoreni izložbom Prvi koraci brodske gimnazije u Muzeju brodskog Posavlja. O pjesničkim dostignućima učenika Gimnazije, školskom listu Otrovno pero te novoobjavljenoj zbirci pjesama Stih sa stepenice govorilo se u prostoru Gradske knjižnice, a u Galeriji Ružić priređena je izložba učeničkih likovnih radova te radova Kreativne radionice Brod. Svoju povezanost sa znanošću predstavili su na Strojarskom fakultetu, a ljubav prema sportu iskazali na utakmicama održanima u gimnazijskoj sportskoj dvorani.

Višednevno školsko predstavljanje završilo je svečanom akademijom u povodu 95. obljetnice, u čijem su programu sudjelovali mladi glazbenici, glumci i plesači, Pjevački zbor, Folklorna pjevačka skupina i Tamburaški sastav Gimnazije te dramska skupina s izvedbom glazbeno-scenske igre Početak kRaja.

Posebno je oduševio Dan otvorenih vrata, tijekom kojega su pokazana znanja, sposobnosti, vještine, interesi i kreativnosti koje Gimnazija Matija Mesić nastoji provoditi u svojim redovima, dokazavši da škola mnogo toga može ponuditi mladima koji su voljni i spremni na izazove.

Otvaranje sukladno "duhu vremena"

No, ono što je posebno oduševilo bio je Dan otvorenih vrata, dan tijekom kojega nije pokazana samo sva širina koju pruža gimnazijsko obrazovanje uopće, već su pokazana znanja, sposobnosti, vještine, interesi i kreativnosti koje Gimnazija Matija Mesić nastoji provoditi u svojim redovima, među svojim učenicima, putem svojih profesora. Brojne radionice različitih predmeta i tema, predavanja, prezentacije, izložbe ispunile su svaki kutak gimnazijskih učionica i hodnika te pokazale da škola doista mnogo toga može ponuditi mladima koji su voljni i spremni na izazove.

Pripreme za ovaj opsežan program bile su dugotrajne, od rujna 2012. godine, uključivši velik broj učenika i profesora kroz školske, županijske, državne i međunarodne projekte te izvannastavne aktivnosti, kao što su poetska radionica, dramska skupina, gimnazijski zbor, novinarska radionica, likovna skupina, školski sportski klub, projekt Globe, Mladi astronomi, Fizičari eksperimentatori i drugi.

Namjerno ne želim istaknuti nijedno ime, ni učenika ni profesora/mentora, jer u konačnici svaka pojedinačna sposobnost, vještina i nadarenost jest, i treba biti, usmjerena ka stvaranju novih društvenih vrijednosti putem odgojno-obrazovne, odnosno školske, ustanove iz koje je potekla ili u kojoj je našla točku kristalizacije. Biti dio nečega većeg od nas samih nije poražavajuće ni ponižavajuće, već nas uči izdignuti se iznad vlastitoga Ja i suradnjom s Drugim stvarati zajedničko dobro.

U čvrstu, ali podatnu, jabuku spoznavanja brodska je Gimnazija zagrizla odlučno, zauzevši nov i svjež stav sukladan "duhu vremena".

Sretan rođendan, nova stara damo!

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Platforma za mlade glazbene talente

Mozart u vrtu

Platforma za mlade glazbene talente

17.7.2014. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva koncerta za završetak sezone

HPD Davor

Dva koncerta za završetak sezone

3.7.2014. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukroćena prevrtljiva Fortuna

Svečano otvorenje

Ukroćena prevrtljiva Fortuna

18.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretan rođendan, maestro, iz provincije

Danas mu je 90

Sretan rođendan, maestro, iz provincije

30.3.2014. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uzalud vam trud svirači

Moći i smjeti nije isto

Uzalud vam trud svirači

27.2.2014. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi nude, nitko ne poklanja

Kapitalizam na djelu

Svi nude, nitko ne poklanja

17.5.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nijanse glazbenog Broda

Rezime 2012. (2. dio)

Nijanse glazbenog Broda

31.1.2013. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stojimo na čvrstim temeljima

Rezime 2012. (1. dio)

Stojimo na čvrstim temeljima

12.1.2013. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo klikni i sve će biti u redu

Katastrofa na pomolu

Samo klikni i sve će biti u redu

16.9.2012. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Život između kontejnera i štange

Obećana zemlja

Život između kontejnera i štange

29.8.2012. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Amator vs. professio

Puls grada

Amator vs. professio

7.7.2012. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

Nešto vezano uz tambure

Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

26.6.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duhu vremena ne možemo izbjeći

Dragocjena sjećanja

Duhu vremena ne možemo izbjeći

11.5.2012. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komu svijetle svjetla pozornice?

Seletkovićeva uspješnica

Komu svijetle svjetla pozornice?

19.4.2012. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

Dugoročno planiranje

Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

27.1.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kultura koja steže oko vrata

Brendiranje grada

Kultura koja steže oko vrata

30.8.2011. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svim ljubiteljima glazbe...

Gdje je nestala urbanost

Svim ljubiteljima glazbe...

13.8.2011. | 8:08
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :