Kolumne : Valse macabre

Objavljeno: 27.1.2012. u 0:04
Prikaza: 2903
|
Autor: Mirta Špoljarić

Dugoročno planiranje

Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

root : Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

Je li grad Slavonski Brod voljan upustiti se u takvu avanturu te uhvatiti priliku koja se i njemu nudi? Postoje li u Slavonskom Brodu kadrovi sposobni za takvu vrstu studioznog dugoročnog planiranja? Što smo spremni učiniti i koliko smo truda voljni uložiti - sami?

KULTURA je riječ koja mnoge prosječne građane zna preplašiti ili zbuniti, pa radije okrenu novinski list na kojemu je takav sadržaj, pritisnu gumb na daljinskom upravljaču kako bi gledali neki "lakši" program ili bez premišljanja preskoče portalsku rubriku koja donosi vijesti iz svijeta koji se njima čini predalek, suviše kompliciran i nezanimljiv. Doduše, kulturu je u medijima kojima smo svakodnevno okruženi potrebno tražiti povećalom, čekati ju gotovo poput Beckettova Godota, koji se, u ovom slučaju, ipak tu i tamo pojavi, ali ne da bi ostao, već samo povirio iza ugla i opet nestao.

"Svatko tko stane nogom na ulicu, stao je na komad baštine".

Kulturni su sadržaji u dnevnim novinama, izuzev Vjesnika, svedeni na programirani tračeraj; Hrvatska televizija, kao javni servis, bavi se kulturnim sadržajima i vijestima redovito u kasnim večernjim (ili, pak, noćnim) satima; o privatnim televizijskim programima nije potrebno ni govoriti; 3. program Hrvatskog radija koliko-toliko se drži, makar prije svakih izbora "nepoznati netko" uvijek nanovo plasira priču o ukidanju ove važne kulturne oaze. Jedino je internet otvorio široke mogućnosti govora kulture i govora o kulturi te danas već postoji niz internetskih stranica specijaliziranih za određena područja, među kojima svatko može naći ono što ga najviše zanima.

S druge strane, produkcija kulture dosegla je takve razmjere da već možemo govoriti o hiperprodukciji određenih razina kulturne djelatnosti u Hrvatskoj. Time ne želim reći da je kulture oko nas previše - dapače, premalo je one pomno i detaljno osmišljene, razrađene i pametno provedene.

No, što će nama uopće kultura, reći će neki, kada stopa nezaposlenosti raste, industrija je uništena, (pro)dali smo gotovo sve što se (pro)dati moglo, cijene energenata dižu se u visine, a svi čekaju da dođe ta turistička sezona, pa da se hvalimo kako smo iz godine u godinu sve uspješniji? Krajnje je neozbiljno, reći će, govoriti o "nekakvoj" kulturi, kada nas muče tako stvarni i ozbiljni problemi.

Međutim, u ovim krajevima nitko još doista ozbiljno ne razmišlja o kulturi kao o pokretaču svekolikoga društvenog napretka, o kulturi kao visoko vrijednom resursu, čiji potencijal, ukoliko je strateški dobro potkovan, može u petoj brzini "prešišati" sav turizam (koji se kod nas ionako još uvijek svodi na sunčanje i kupanje). U ovom trenutku, kada smo već jednom nogom u Europskoj uniji, krajnje je vrijeme da spomenuti potencijal pretočimo u aktivnu praksu. Utoliko je kao ugodno iznenađenje izašla u javnost misao, koju je nedavno iznijela ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, konačno istinska intelektualka na ovako važnomu mjestu, koja bi svojim znanjem i iskustvom uistinu mogla učiniti velike promjene (na bolje) u području kulture u Hrvatskoj.

Naime, ministrica je, sudjelujući u televizijskoj emisiji In medias res (zamislite, o kulturi se raspravljalo u udarnom terminu na drugom programu HTV-a!) istaknula da bi gradovi već sada trebali odrediti što su primarni projekti u smislu kulturne infrastrukture, pogotovo u kontekstu mogućeg kandidiranja zemlje, odnosno grada u projektu Europska prijestolnica kulture. Riječ je o projektu, koji je do sada mnoge europske gradove srednje i manje veličine uzdigao na pozornicu, obasjao svjetlima reflektora te im, ne samo tijekom godine dana koliko odabrani grad ima pravo nositi tu titulu, donio razvoja i napretka koliko sami možda ne bi postigli desetljećima. Ove godine titula Europske prijestolnice kulture pripala je slovenskom Mariboru i portugalskom Guimaraesu, a sva mjesta za ovu prestižnu titulu popunjena su do 2019. godine. U spomenutom je televizijskom terminu ministrica Zlatar Violić naglasila da bi bila najsretnija kada bi taj projekt obuhvatio gradove istočne Slavonije, koji imaju prekrasnu baštinu, a potpuno neiskorištenu. "Dvorci i gradići imaju niz neosviještenih točaka za razvoj", rekla je ministrica kulture, ističući da je "kultura opće dobro, zajednički interes svih" te da "svatko tko stane nogom na ulicu, stao je na komad baštine".

Je li grad Slavonski Brod voljan upustiti se u takvu avanturu i uhvatiti priliku koja se i njemu nudi? Postoje li u Slavonskom Brodu kadrovi sposobni za takvu vrstu studioznog dugoročnog planiranja? Uvijek očekujemo da nam netko drugi pomogne, država, Europska unija, i sanjarimo o tomu da Bruxelles jedva čeka da nam pokloni što više svoga novca, da bismo se mi, eto, razvili. Međutim, što smo spremni učiniti sami i koliko smo truda voljni uložiti sami?

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
sszub

sszub

Komentirano: 27.1.2012. | 19:45

1

Uz sve već postojeće kulturne projekte treba pomenuti i potencijal na kome se već godinama radi a o kome javnost do sada nije bila obaviještena.Naime od kada su u susjednoj državi pronađene piramide u Sl.Brodu počela je instalacija pod nazivom"Mumuja".Po završetku projekta,nadam se za najdalje godinu ili dvije,dio turističke ponude biće promatranje naših mumificiranih tijela zahvaćenih krizom.Formiranjem nove vlade ubrzani su radovi na projektu te kompletirana projektna dokumentacija.
livada

livada

Komentirano: 27.1.2012. | 8:44

2

slavonski brod- europska prijestolnica kulture! meni ovo super zvuči!! samo što ekipa koja o tome razmišlja ulaganje u kulturu vidi kao fin. potporu zavičajnim društvima... za dobiti titulu prijestolnice kulture, novci nisu presudni, presudna je volja i dobro planiranje! gdje je plan obnove tvrđave, gdje se on može vidjeti? kojim će se sadržajima ona popunit, osim kafićima, kad su već muzej istjerali?! mućka đubrad, rekao bi mamić... planiranje, planiranje je ključ svega. ali kad mi nemamo ni pravi razvojni gospodarski plan nego "stratešku strategiju strateškog razvoja" za koju bi svaki student ekonomije dobio višegodišnju zabranu izlaska na ispit koliko je loše napisana. teško je onda i očekivati bolju situaciju u kulturi. ali svakako podržavam ovu inicijativu, ako se tako može nazvati. grad bez kulture=selo
borat

borat

Komentirano: 27.1.2012. | 0:15

3

A što Božo Biškupić nije bio intelektualac? Samo što je bio vojnik partije. Nastavi li Zoki šarafiti po ministrima i pomoćnicima kako je opleo po Ferdeljiju neće ni Andrea dobro proći. Možda ste mogli spomenuti da postoji i "industrija kulture" od koje mnogi gradovi dobro žive. Imamo li na čelu grada ljude, a i građanstvo za takvo što, to je već drugo pitanje.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Platforma za mlade glazbene talente

Mozart u vrtu

Platforma za mlade glazbene talente

17.7.2014. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva koncerta za završetak sezone

HPD Davor

Dva koncerta za završetak sezone

3.7.2014. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukroćena prevrtljiva Fortuna

Svečano otvorenje

Ukroćena prevrtljiva Fortuna

18.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretan rođendan, maestro, iz provincije

Danas mu je 90

Sretan rođendan, maestro, iz provincije

30.3.2014. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uzalud vam trud svirači

Moći i smjeti nije isto

Uzalud vam trud svirači

27.2.2014. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi nude, nitko ne poklanja

Kapitalizam na djelu

Svi nude, nitko ne poklanja

17.5.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stara dama ne posustaje

Sretan rođendan

Stara dama ne posustaje

6.3.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nijanse glazbenog Broda

Rezime 2012. (2. dio)

Nijanse glazbenog Broda

31.1.2013. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stojimo na čvrstim temeljima

Rezime 2012. (1. dio)

Stojimo na čvrstim temeljima

12.1.2013. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo klikni i sve će biti u redu

Katastrofa na pomolu

Samo klikni i sve će biti u redu

16.9.2012. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Život između kontejnera i štange

Obećana zemlja

Život između kontejnera i štange

29.8.2012. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Amator vs. professio

Puls grada

Amator vs. professio

7.7.2012. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

Nešto vezano uz tambure

Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

26.6.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duhu vremena ne možemo izbjeći

Dragocjena sjećanja

Duhu vremena ne možemo izbjeći

11.5.2012. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komu svijetle svjetla pozornice?

Seletkovićeva uspješnica

Komu svijetle svjetla pozornice?

19.4.2012. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kultura koja steže oko vrata

Brendiranje grada

Kultura koja steže oko vrata

30.8.2011. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svim ljubiteljima glazbe...

Gdje je nestala urbanost

Svim ljubiteljima glazbe...

13.8.2011. | 8:08
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :