Kolumne : Valse macabre

Objavljeno: 11.5.2012. u 23:55
Prikaza: 2542
|
Autor: Mirta Špoljarić

Dragocjena sjećanja

Duhu vremena ne možemo izbjeći

root : Duhu vremena ne možemo izbjeći

Na isteku ovoga dana, sretan vam 11. svibnja, Svjetski dan pisanja pisama.

Sjećate li se kako je to dodirivati riječi vlastitim prstima? Mislite li da je uopće moguće dodirivati riječi?

Mislimo ih (no, da li razmišljamo o njima?); izgovaramo ih, stoga doživljavamo auditivno; čitamo ih, stoga doživljavamo vizualno. No, svaki put kada u ruku uzmemo olovku i započnemo pretakati svoje misli na papir, uistinu ih dodirujemo. I kao što od nezgrapne glinene mase pažljivim oblikovanjem mogu nastati najčudesniji uporabni ili ukrasni oblici, tako, nesvjesni samog procesa, pišući misli pretvaramo u izražaj srži našega bića. Ah, ta davno zaboravljena manufaktura!

Prije ekspanzije svakojakih tehnoloških dostignuća i njihovih beskrajnih mogućnosti, koje su nam istovremeno olakšale i zakomplicirale svakodnevni život, svoje smo najintimnije misli izražavali pišući pisma.

Prije ekspanzije svakojakih tehnoloških dostignuća i njihovih beskrajnih mogućnosti, koje su nam istovremeno olakšale i zakomplicirale svakodnevni život, svoje smo najintimnije misli izražavali pišući pisma.

Današnji prosječni petnaestogodišnjaci ne znaju što to znači pisati pismo, ne znaju kako se to čini, ne znaju što tim činom postići, a najdalji doseg u pisanju pisama njima znači poslati razglednicu s ljetovanja (nekima čak ni to). Pri tomu je zanimljivo da je nekadašnji kvalitativni odnos razglednice spram pisma gotovo ekvivalentan današnjem odnosu SMS-a spram e-maila (o kvaliteti "poručivanja" putem, primjerice, Facebooka ili Twittera da i ne govorimo).

Nestalo je nekadašnje pisanje pisama, ali nestalo je i "modernije" slanje elektroničkih poruka (u smislu "modernoga" pisma). Što kraće, to bolje - čini se da je nit vodilja suvremenog načina komuniciranja. Dakako, vremena se mijenjaju, što ne znači da je ono "prijašnje" bilo bolje nego ovo "današnje" ili obrnuto. Svako vrijeme nosi svoja obilježja, svoje vrline i mane, duh vremena, ako ćemo Herderovim ili Hegelovim rječnikom. A duhu vremena ne možemo izbjeći.

Ipak, nije li tužno zaboraviti neke navike, pa i vrijednosti, koje čine čovjeka mislećim bićem?

Putem pisama smo se zaljubljivali, ljutili, raspravljali, objašnjavali, iskazivali sve ono što izgovorenom riječju nismo mogli. Njegovali smo prijateljstva, bilo s osobama koje su nam bliže, a kojima smo željeli nešto osobito poručiti, bilo s osobama koje nikada nismo osobno upoznali, a s kojima smo željeli uspostaviti neke nove i zanimljive veze. Tko još nije imao "prijatelja po pismu", engleskim terminom penfriend?

Putem pisama smo se zaljubljivali, ljutili, raspravljali, objašnjavali, iskazivali sve ono što izgovorenom riječju nismo mogli.

Kada ste pisali pismo, birali ste misli čiji ste trag potom zauvijek ostavljali na papiru, birali ste papir koji će dostojno prenijeti vaše misli, birali ste rukopis koji će vas odraziti kao osobu. Za rođendanski poklon dragom prijatelju niste tražili u trgovini dar čija će se vrijednost mjeriti u domaćoj ili stranoj valuti, tražili ste simboličnu stvarčicu uz koju ste obavezno darivali rukom pisanu, sadržajno bogatu, a vrijednošću neprocjenjivo dragocjenu, oblika pisma poruku.

Danas kada na kiosku zatražite poštanske marke, u najboljem vas slučaju pomalo začuđeno pogledaju, ili ih traže po ladicama jer ne znaju gdje su (nitko nikada ne traži poštanske marke), ili, pak, uopće ih ne možete dobiti jer ih na tom kiosku ne prodaju. Uskoro bi poštanske marke mogle početi pobuđivati iste sinestezijske doživljaje poput Proustovih madeleine kolačića. S druge strane, spomenuti petnaestogodišnjaci i mlađi naraštaji neće uopće imati potrebu doživjeti onaj slatko-gorki okus polizane poštanske marke, koji će, poput Proustovih kolačića, poslužiti kao vrata vremeplova.

Na isteku ovoga dana, sretan vam 11. svibnja, Svjetski dan pisanja pisama.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 13.5.2012. | 10:28

1

Iz mojeg "Pelikana 300" na papir je prenesen (ukupno) tisuće kilometara dug trag zelene bezželjezne tinte. Nadam se da će mi bar neka od tih silnih pisama jednom biti vraćena (ako nisu uništena ili izgubljena). Pozdrav onoj koja ih je najviše dobila :-)
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 12.5.2012. | 12:33

2

Lijepo sročeno ono što smo mnogi primijetili. Osobno primjećujem da sam i davno prije pisao pisma kao na tekućoj traci, možda i zbog osobnosti (lakše se izražavam u pisanoj formi, jer u govornoj komunikaciji me ponese rasprava, pa kažem i ono što u taktičnijoj formi napisanog teksta ne bih izjavio). Pisma se nisu pisala samo iz osjećajnih razloga; ljubavi, simpatijama, roditeljima i obiteljskim članovima (naknadno mi je drago koliko sam pisao sestri, koja nažalost više nije tu), sjećam se kako sam onim nesretnijima iz moje gimnazijske generacije (njih 4-5) koji su mislili "obaviti" vojni rok prije studija, pa su 1991. još bili u JNA. pisao pisma krateći meni sjedenje u vlaku za Zagreb, a njima neizvjesne dane u već pomalo "okupatorskoj" vojsci. I 20 godina kasnije, mnogi mi kažu da su te "dramske tekstove" kako su ta podulja pisma nazivali, sačuvali i sjete se kako sam pisao dulja i sadržajnija pisma od onih njima životno bližih.Jedini razlog zbog kojega sam ikada izbjegavao pisati pisma bio je moj više nego neskladan rukopis. Srećom, moderno sredstvo kompjuterske tipkovnice riješilo je taj problem, ali me nije izliječilo od starog dobrog običaja pisanja pisama. Danas je, dakako, lakše komunicirati s nekim jer putem mobitela u bilo kojem kutku svijeta možemo nadugo i naširoko raspraviti sve što smo željeli reći. O Skype-u i drugim načinima razgovora "uživo" čak i sa slikom, da i ne govorim. Problem je što i dalje često kažem ono što u pisanju pisma ne bih rekao! A i problem je što za stotinjak godina, moji kolege povjesničari neće imati alat za rad, kad se radi o osobnim razmišljanjima barem svjetskih vođa. Sve se obavlja telefonom i videokonferencijama. Gdje bi bilo naše poznavanje povijesti da nije ostalo sačuvano gotovo 10 000 pisama(!) douše, neka vrlo kratka od rečenicu ili dvije, koja su izmijenili primjerice Wilhelm i Bismarck, Lenjin i Staljin, Churchill i Roosevelt...?

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Platforma za mlade glazbene talente

Mozart u vrtu

Platforma za mlade glazbene talente

17.7.2014. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva koncerta za završetak sezone

HPD Davor

Dva koncerta za završetak sezone

3.7.2014. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukroćena prevrtljiva Fortuna

Svečano otvorenje

Ukroćena prevrtljiva Fortuna

18.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretan rođendan, maestro, iz provincije

Danas mu je 90

Sretan rođendan, maestro, iz provincije

30.3.2014. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uzalud vam trud svirači

Moći i smjeti nije isto

Uzalud vam trud svirači

27.2.2014. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi nude, nitko ne poklanja

Kapitalizam na djelu

Svi nude, nitko ne poklanja

17.5.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stara dama ne posustaje

Sretan rođendan

Stara dama ne posustaje

6.3.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nijanse glazbenog Broda

Rezime 2012. (2. dio)

Nijanse glazbenog Broda

31.1.2013. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stojimo na čvrstim temeljima

Rezime 2012. (1. dio)

Stojimo na čvrstim temeljima

12.1.2013. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo klikni i sve će biti u redu

Katastrofa na pomolu

Samo klikni i sve će biti u redu

16.9.2012. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Život između kontejnera i štange

Obećana zemlja

Život između kontejnera i štange

29.8.2012. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Amator vs. professio

Puls grada

Amator vs. professio

7.7.2012. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

Nešto vezano uz tambure

Iz podatne gline... oblikujemo stvarnost

26.6.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komu svijetle svjetla pozornice?

Seletkovićeva uspješnica

Komu svijetle svjetla pozornice?

19.4.2012. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

Dugoročno planiranje

Jesmo li spremni uhvatiti priliku?

27.1.2012. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kultura koja steže oko vrata

Brendiranje grada

Kultura koja steže oko vrata

30.8.2011. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svim ljubiteljima glazbe...

Gdje je nestala urbanost

Svim ljubiteljima glazbe...

13.8.2011. | 8:08
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :