Kolumne : Tužna humoreska za ugodno poslijepodne

Drago Hedl

Kolumna

Tužna humoreska za ugodno poslijepodne
Piše: Drago Hedl
Objavljeno: 6.2.2022. u 14:00
Prikaza: 1523
|

Piše Drago Hedl

Baba Vanga spasila je šefa premijerovog ureda

root : Baba Vanga spasila je šefa premijerovog uredaMario Banožić, Zvonimir Frka Petešić (Ilustracija)(Foto: FAH, Shutterstock)

Ovi zlobnici iz medija, ti stari lupeži, pokvarenjaci i spletkari, ciljaju na nešto drugo. Žele reći kako je Tito te proklete mandarine s Vange, slao u socijalne ustanove, škole, domove za napuštenu djecu. Žele ga prikazati kao sveca, punog empatije, a nas, mene i ministra obrane kao žderonje mandarina. A radilo se tek o nekoliko kašeta, onako za probu. Sve ostale mandarine podijeljene su dječjim domovima, školama, vrtićima…

- Vidite li koliko li vas je? Jedva ste se nagurali u moj ured. Ima vas za dvije nogometne momčadi i još nekoliko rezervnih igrača za svaki tim. Sramota. I pored vas toliko ja se moram braniti sam. Jedino mi premijer pomaže. Pratite li vi uopće novine, gledate li televiziju, čitate li portale, dovraga? Znadete li što se uopće zbiva? Zanima li vas to?

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade i ministar obrane bili su kušači hrane, heroji koji su izložili živote da bi hrvatska djeca mogla sigurno jesti mandarine. Tako ćemo reći medijima.

Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, pogledom prelazi od jednog do drugog zaposlenika. Nekoliko dugih sekundi skenira ih, svakog ponaosob, od glave do pete, oštrim prodornim pogledom, usporedivim s rendgenskim zrakama. Imaju osjećaj da ispod hlača i suknji vidi i njihovo donje rublje, pa čak i ono ispod toga.

- Neki dan su me ismijavali jer sam sa slušalicama na ušima, hitajući prema Banskim dvorima, projurio pored novinara i na njihova pitanja samo rekao: ''Sve je već odgovoreno''. A što sam drugo mogao uraditi? Što sam mogao reći? Je li mi itko od vas dao kakvu ideju?

Bože, toliko savjetnika, PR-ovaca, stručnjaka za odnose s javnošću, kojekakvih glasnogovornika... Čega li sve ne? Sve to plaća napaćeni hrvatski narod, plaća vas da zaštitite njegove predstavnike, a od vas nikakve vajde.

Predstojnik premijerova ureda ne podiže glas, govori staloženo i mirno, ali u njegovu se glasu osjeća duboka razočaranost. Potišten je i shrvan i ogorčen na ljude oko sebe koji su tu da ga obrane od medijskih napada, do pronalaze odgovore i razuvjere javnost kako novinari kleveću i lažu. To s tim državnim stanom, to s kvadratnim metrima, prebivalištem na Dugom otoku, plaćanjem prireza, stanom u kojem je živio ranije, koliko ga je plaćao i kako je moguće da je baš vlasnik tog stana sada veleposlanik u Alžiru. I uza sva ta sranja, sada još i mandarine. Proklete mandarine s Brijuna i to još s otočića Vanga.

- Vidjeli ste jutros, opet me čereče. Na najgori mogući način. To s Vangom…

- Proročicom?! – usklikne Vanda, mlađa savjetnica koja je u uredu radila tek nekoliko dana. – Pa kakve vi veze imate s proročicom, babom Vangom. Što, i uz nju vas vežu?

- Ma ne, kolegice, reče umornim glasom predstojnik Ureda predsjednika Vlade. – Govorim o otočiću Vangi, onom iz Brijunskog arhipelaga. Vi ste mlada osoba pa ne znate, na tom je otoku bila rezidencija Josipa Broza. Tamo je imao plantažu mandarina…

- Da, vidio sam jutros – reče stariji savjetnik koji bi, tu i tamo, ujutro znao pogledom preletjeti naslovnice portala. – Vidio sam kao prozivaju vas i ministra obrane, još iz vremena dok je bio ministar državne imovine. Da su vam, kao, besplatno dostavili kašete mandarina…

- Pa dobro – javi se ponovno Vanda, mlađa savjetnica koja je radila tek nekoliko dana i izgledala kao da je u ured došla pravo s modne piste. – Pa što? Kašeta mandarina! Nekoliko stotina kuna, smiješno! Potpuna glupost.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade nekoliko je trenutaka gledao u pod a onda se obrati mladoj savjetnici.

- U pravu ste. Vi ste mlada osoba pa stvari gledate iz drugog ugla. Iz druge perspektive. U pravu ste kada kažete kako kašeta mandarina stoji možda tek nekoliko stotina kuna. Ako i toliko. Ali ovi zlobnici iz medija, ti stari lupeži, pokvarenjaci i spletkari, ciljaju na nešto drugo. Žele reći kako je Tito te proklete mandarine s Vange, slao u socijalne ustanove, škole, domove za napuštenu djecu. Žele ga prikazati kao sveca, punog empatije, a nas, mene i ministra obrane kao žderonje mandarina. A radilo se tek o nekoliko kašeta, onako za probu. Sve ostale mandarine podijeljene su dječjim domovima, školama, vrtićima…

- S obzirom na ono malo što znam o Titu, jer hvala bogu nisam živjela u vrijeme tog tiranina - nastavi mlada savjetnica Vanda – dovoljno je za zaključak kako je taj komunistički diktator bio spreman na sve. I kako ste se vi i ministar obrane, uzimajući te kašete mandarina s Vange, zapravo izlagali životnoj opasnosti. Vi ste bili ono što se zove ''kušači hrane''. Oni koji su prije careva, kraljeva i svjetskih državnika, kušali jela kako bi se vidjelo da nisu otrovana. To ste vi činili s mandarinama, kako biste spasili hrvatsku djecu, jer tko zna što je sve onaj tiranin s Vange bio spreman učiniti. Čak i nakon smrti.

- Sjajno – rekoše svi ostali u uredu šefa kabineta predsjednika Vlade, jedva prikrivajući zavist što se oni toga nisu sjetili. – Tako ćemo to objasniti medijima. Predstojnik Ureda predsjednika Vlade i ministar obrane bili su kušači hrane, heroji koji su izložili živote da bi hrvatska djeca mogla sigurno jesti mandarine. Tako ćemo reći medijima.

* * *

- Pozvao sam vas zbog Vande – reče predstojnik Ureda predsjednika Vlade svojoj tajnici čim je završio sastanak sa savjetnicima, PR-ovcima, stručnjacima za mediji i glasnogovornicima.

- Uh, ta Vanga. Već su nebrojeno puta zvali iz medija jutros. Vanga, mandarine, Vanga, mandarine…
- Niste me dobro čuli – reče predstojnik Ureda predsjednika Vlade svojoj tajnici. Zvao sam ne zbog Vange vas zbog Vande, one mlade, netom primljene savjetnice. Odmah joj napišite rješenje za šeficu PR-a. Naravno, s koeficijentima predviđenim za to radno mjesto. 
Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Po broju fontana Zagreb prestigao Rim

Piše Drago Hedl

Po broju fontana Zagreb prestigao Rim

3.7.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Narod je glupav, ali nije blesav

Piše Drago Hedl

Narod je glupav, ali nije blesav

26.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zakon koji će izvozati vozače

Piše Drago Hedl

Zakon koji će izvozati vozače

12.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tuča u Saboru iz vedra neba

Piše Drago Hedl

Tuča u Saboru iz vedra neba

5.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razred koji je uvijek spreman

Piše Drago Hedl

Razred koji je uvijek spreman

29.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Noćna mora ministra zdravstva

Piše Drago Hedl

Noćna mora ministra zdravstva

15.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je kuna podvila rep

Piše Drago Hedl

Zašto je kuna podvila rep

8.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kokain u Saboru

Piše Drago Hedl

Kokain u Saboru

1.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolje golub u ruci nego šunka na grani

Piše: Drago Hedl

Bolje golub u ruci nego šunka na grani

17.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakvo ludilo: vraćamo se na staro normalno!

Piše Drago Hedl

Kakvo ludilo: vraćamo se na staro normalno!

10.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rekonstrukcija Vlade: sve je trulo, sve se klima

Piše Drago Hedl

Rekonstrukcija Vlade: sve je trulo, sve se klima

3.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dron je bio naoružan vitaminskom bombom

Piše Drago Hedl

Dron je bio naoružan vitaminskom bombom

27.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zabrana leta iznad kukavičjeg gnijezda

Piše Drago Hedl

Zabrana leta iznad kukavičjeg gnijezda

20.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nešto je palo, ali nije Vlada

Piše Drago Hedl

Nešto je palo, ali nije Vlada

13.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutro kad se ministru ostvario san

Piše Drago Hedl

Jutro kad se ministru ostvario san

27.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od nove godine, umjesto eura, Hrvatska uvodi kuro

Piše Drago Hedl

Od nove godine, umjesto eura, Hrvatska uvodi kuro

20.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kuna kuni grize rep

Piše Drago Hedl

Kuna kuni grize rep

13.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jajan i pavijan na kavi kod premijera

Piše Drago Hedl

Jajan i pavijan na kavi kod premijera

30.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :