Kolumne : Tužna humoreska

Drago Hedl

Kolumna

Tužna humoreska
Piše: Drago Hedl
Objavljeno: 7.3.2021. u 14:00
Prikaza: 2156
|

Piše Drago Hedl

Senzacija iz podzemlja: HDZ postoji već 1000 godina

root : Senzacija iz podzemlja: HDZ postoji već 1000 godinaIlustracija(Foto: JZ/SBplus)

''A sada ono najvažnije, ono zbog čega smo vas danas pozvali'', kaže ozareno premijer, a u dvorani zavlada tajac. ''To najvažnije je sadržaj novčanika''.

MEĐU novinarima vlada neviđeno uzbuđenje, u zraku se osjeća nešto veliko. Oni stariji i iskusniji sjećaju se sličnog trenutka kada je 1. srpnja 2009. zrak u banskim dvorima slično mirisao. Premijer koji se danas nalazi oko sedam kilometara južnije od Banskih dvora, u Remetincu, tada je izašao pred novinare i rekao onu glasovitu rečenicu koju neki od prisutnih novinara još dobro pamte: ''Ja sam svoju dionicu odradio i sad je vrijeme da me drugi naslijede''.

Bolje obaviješteni urednici saznali su od svojih visokih izvora, koji im uvijek dojavljuju ekskluzive, kako će premijer iznijeti nešto spektakularno, nešto što će osvanuti na vrhu naslovnica, što će kao breaking news vrištati s portala i televizijskih ekrana. Ali ni najbolje obaviješteni, čak ni oni s državne televizije kojima sve prvo dojave, ne znaju pravi sadržaj premijerovog obraćanja. Znaju tek da će biti ''nešto veliko'', ''senzacionalno'' i ''spektakularno'', kako su im došapnuli dojavljivači koji ni sami nisu znali više. Premijer je bio tajnovit i zagonetan; teško je bilo protumačiti njegov smiješak, nalik smiješku Mona Lise.

Po običaju, press konferencija kasni desetak minuta, ali sve je u okviru akademske četvrti. Napetost raste, kamere su upaljene, ide izravni tv-prijenos. ''Neće valjda opet?!'', misli novinarski doajen, izvjestitelj pred penzijom, koji se kao danas sjeća onog: ''Ja sam svoju dionicu odradio i sad je vrijeme da me drugi naslijede''. ''Neće, valjda?''.

Kazaljka na satu već se pomakla 13 minuta od pune ure, kada izlazi glasnogovornik, a za njim neobična svita: ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda, voditelj arheološkog istraživanja, ugledni povjesničar, ravnatelji Muzeja grada Zagreba i Arheološkog muzeja, ministrica kulture i na kraju premijer. Neobična ekipa i neobični redoslijed pojavljivanja. Zbunjenost novinara tek sad je potpuna. O čemu se zaboga radi? Da su tu ministar vanjskih poslova i ministar znanosti, bili bi sigurni da je NASA pronašla život na Marsu, a Joe Biden, u maniri poslovičnog američkog altruizma, odlučio vijest o tome nesebično podijeliti s predsjednicima i premijerima svih država, da ih svojim nacijama obznane istodobno u cijelom svijetu.

''U sklopu pripremnih radova nužnih za cjelovitu obnovu nakon šteta pretrpljenih u prošlogodišnjem potresu, arheološka istraživanja u dvorištu Banskih dvora otkrila su 3000 godina staru, do sada skrivenu povijest Zagreba koja pokazuje da je na ovome području postojalo veliko i važno središte s kontinuitetom života od prapovijesti do danas'', počinje jedan od govornika.

Novinari se zgledaju u čudu. Zar su ih zbog toga zvali u Banske dvore?! Da im pored toliko gorućih problema, poput pandemije, nesuglasica oko izbora šefa Vrhovnog suda, stanja na Baniji/Banovini, obezglavljene metropole bez gradonačelnika, skorih lokalnih izbora… govore o arheološkim istraživanjima u dvorištu Banskih dvora. ''Ali možda je to samo uvertira pred ono što tek slijedi'', misle najoptimističniji predstavnici sedme sile.

''Među do sad pronađenim najvažniji je predmet koji izgledom podsjeća na čizmicu čija će se stvarna funkcija utvrditi naknadno, a koja datira iz ranog brončanog doba, oko 1200. godine prije naše ere. Tu su i artefakti iz starijeg željeznog doba, oko 700-600 godina prije naše ere, a pronađena je i fibula, odnosno kopča, datirana u mlađe željezno doba'' priča jedan od arheologa, dok novinari zijevaju od dosade.

''Jebote, tko je tu lud?'', šapće poznati televizijski novinar u mobitel svom uredniku koji ga je nazvao i pitao o čemu se radi.

Redaju se govornici, spominje se novčić, tzv. "banovac", drveni tragovi smočnice iz 14. stoljeća s posudama punim sjemenki, a nađena je i plomba kojom se pečatirala engleska tkanina iz 15. i 16. stoljeća, tu su i šivaće igle iz toga vremena, te novac Ferdinanda II. Habsburškog iz 1583.

Pola novinara već je zaspalo, kad glasnogovornik poziva premijera. Sa zagonetnim smiješkom na licu, popravljajući kravatu i naočale, premijer pravi dugu psihološku pauzu. Navlači plastične rukavice, a glasnogovornik mu, s istim takvim rukavicama na rukama, dodaje srebrni pladanja na koje se nalazi nekakav kožni predmet.

''Vidite'', kaže premijer, ''ovo je predmet za kojeg se dugo znalo da postoji, ali tek je sada otkriven. Ovo što vidite, ovo što držim u ruci, novčanik je kralja Tomislava. Datira iz godine 925., iz vremena kad je okrunjen na Duvanjskom polju''.

''Mora da je netko kralju Tomislavu maznuo novčanik pa ga donio ovamo u Zagreb'', kaže u zafrkanciji novinar portala kolegi s televizije.

''Tko mu je kriv kad nije držao ruku na novčaniku, kao ovi danas, kad se svira himna'', odgovara televizijski novinar.

''A sada ono najvažnije, ono zbog čega smo vas danas pozvali'', kaže ozareno premijer, a u dvorani zavlada tajac. ''To najvažnije je sadržaj novčanika''.

Ponovno duža psihološka pauza, a premijer polagano otvara novčanik.

''Možda očekujete zlatnike ili gomilu novčanica. Ali ovdje je nešto puno, puno važnije. Nešto što iz temelja mijenja našu povijest, a osobito povijest državotvorne, stožerne hrvatske stranke. Do sada se mislilo kako naša stranačka povijest počinje 17. lipnja 1989. Ali ne gospodo, ona je puno, puno starija''.

''Pogledajte'', u zanosu nastavlja premijer. ''Ovo u novčaniku, ovo što vas možda podsjeća na kreditnu karticu, iskaznicu dopunskog osiguranja ili vozačku dozvolu, nije ni jedno ni drugo ni treće, nije ni kartica Konzuma kakvu je izmislio onaj nesretni Ivica Todorić. Ovo je, gospodo, članska iskaznica HDZ-a. Članska iskaznica kralja Tomislava, s brojem 000 001. Od tada datira povijest HDZ-a, tisućljetna povijest stožerne hrvatske stranke''.

Novinar portala koji se trudi uvijek biti prvi javlja redakciji, a za minutu već se pojavljuje naslov: ''Senzacija iz zagrebačkog podzemlja - HDZ postoji već tisuću godina''.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kilo banana za jadnog župana

Piše Drago Hedl

Kilo banana za jadnog župana

12.9.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kuna, kuna, šta će nama kruna!

Piše Drago Hedl

Kuna, kuna, šta će nama kruna!

5.9.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad ministar slomi lakat

Piše Drago Hedl

Kad ministar slomi lakat

29.8.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čokolada je gorak posao

Piše Drago Hedl

Čokolada je gorak posao

22.8.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tvornica u stečaju, ministarstva u košuljama

Piše Drago Hedl

Tvornica u stečaju, ministarstva u košuljama

15.8.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : DomoVINSKI POKRET u vodi dubokoj

Piše Drago Hedl

DomoVINSKI POKRET u vodi dubokoj

8.8.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Domovinski zaokret

Piše Drago Hedl

Domovinski zaokret

1.8.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franja, Sloba, Nikola i deset posto

Piše Drago Hedl

Franja, Sloba, Nikola i deset posto

25.7.2021. | 23:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo je smrt siguran posao

Piše Drago Hedl

Samo je smrt siguran posao

18.7.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dragovoljci domovinskog cijepljenja

Piše Drago Hedl

Dragovoljci domovinskog cijepljenja

11.7.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Riješena tajna: na Vatrene je bačen urok!

Piše Drago Hedl

Riješena tajna: na Vatrene je bačen urok!

4.7.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zeleni čaj i kosturi iz ormara

Piše: Drago Hedl

Zeleni čaj i kosturi iz ormara

20.6.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tri suca kao tri tenora

Piše Drago Hedl

Tri suca kao tri tenora

13.6.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolje pasti s Marsa nego s transportera

Piše Drago Hedl

Bolje pasti s Marsa nego s transportera

6.6.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rado Hrvat ide u vojnike

Tužna humoreska Drage Hedla

Rado Hrvat ide u vojnike

30.5.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Škoro: Za Zagreb spremni? Mi smo i za dom spremni!

Piše Drago Hedl

Škoro: Za Zagreb spremni? Mi smo i za dom spremni!

23.5.2021. | 14:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izborna šutnja, jezik za zube

Piše Drago Hedl

Izborna šutnja, jezik za zube

16.5.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Manolić nasamario Beroša

Piše Drago Hedl

Kako je Manolić nasamario Beroša

9.5.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cijepi Se, Jebi Se

Piše Drago Hedl

Cijepi Se, Jebi Se

2.5.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad je istina luđa od satire

Piše Drago Hedl

Kad je istina luđa od satire

25.4.2021. | 14:00