Kolumne : Tužna humoreska

Drago Hedl

Kolumna

Tužna humoreska
Piše: Drago Hedl
Objavljeno: 18.10.2020. u 14:00
Prikaza: 2574
|

Piše Drago Hedl

Kad te pop načne, a Hitna dokrajči

root : Kad te pop načne, a Hitna dokrajčiIlustracija (fotografija nema izravne veze s događajem opisanim u članku)(Foto: SBplus/arhiva)

Najteži posao u Hrvatskoj pisanje je humoreski, naročito tužnih.

POSLUŠAJTE ovu: Na cesti između Vinkovaca i Tovarnika 65-godišnji vozač automobilom je naletio na nešto mlađeg, 57-godišnjeg pješaka. Odbacio ga je u kanal, ali se ne zaustavlja, već produžava svojim putem. Nešto kasnije čovjeka u besvjesnom stanju, u kanalu uz cestu, pronalazi prolaznik i zove pomoć. Do dolaska u bolnicu čovjeka u besvjesnom stanju su opljačkali, iz novčanika mu maznuli nekoliko tisuća kuna.

Pravna država pokazala se u svom najboljem izdanju. Dvoje nedužnih ljudi, svećenik i djelatnik Hitne, što je nedvojbeno utvrdio sud, oslobođeno je krivnje i eto ih kako i dalje rade svoj teški i nezahvalni posao: prvi šalje ljude u raj, a drugi, one koji još nisu na tom putu, vozi u bolnicu i misleći kao nemaju dopunsko osiguranje, naplaćuju uslugu po propisanoj tarifi.

Nakon ovog, tužnog dijela, počinje najbolji dio humoreske: Onaj 65-godišnjak koji je vozilom naletio na 57-godišnjaka, odbacio ga u jarak i onesviještenog ostavio ležati, pa produžio dalje, svećenik je iz obližnjeg mjesta. A pljačkaš koji je čovjeku u besvjesnom stanju zamračio lovu, nekoliko tisuća kuna, djelatnik je Hitne pomoći.

Ovo što ste pročitali, nije humoreska nastala u mašti pisca, to je stvarni događaj koji se zbio prije mjesec dana, a u medijima se našao ovog tjedna. Da je takvu priču izmislio pisac humoreski, svako normalan odmahnuo bi glavom i rekao: ''Ovo je stvarno pretjerivanje i nije nimalo smiješno. Gdje će pop pobjeći s mjesta nesreće, a djelatnik Hitne, na putu do bolnice, opljačkati unesrećenog. Ma dajte, molim vas.''

Ali, kao što rekosmo, u pitanju nije humoreska, već stvarni događaj.

Sada ćemo pustiti na volju mašti pisca humoreski da nastavi ovu urnebesnu priču. Ona ide ovako:

Na općinskom sudu u jednom hrvatskom gradu sudi se svećeniku zbog izazivanja prometne nesreće.

- Gledajte - počinje svećenik svoju obranu pred sutkinjom zadubljenom u spis – upravo sam se vraćao iz obližnjeg sela gdje sam dao sakrament posljednje pomasti jednom mom župljaninu. Još pod dojmom tog događaja, zamišljen i pun empatije prema njegovoj rodbini, koja će uskoro ostati bez svog supruga, oca i djeda, vozio sam pomalo odsutan i tek sam u posljednji čas primijetio pješaka na cesti. Zahvatio sam ga vozilom i vidio kako leti u jarak. Mislio sam da je gotov i da je već na putu u raj. I kako se riješio ovozemaljskih muka: svih tih užasnih protupandemijskih mjera koje propisuje Stožer, nošenja maski, socijalne distance, zabrane okupljanja, a da ne govorim o kopanju po kontejnerima i skupljanju plastičnih boca i da, zahvaljujući meni, taj čovjek koji je otišao iz Doline suza, već uživa u vječnom carstvu nebeskom.

- Ali ipak - nastavlja svećenik dok sutkinja, i sama praktična vjernica, i dalje bulji u spis – došavši kući i mada umoran od napornog dana, izmolio sam Očenaš za pokoj duši onog čovjeka u jarku. Točnije, izmolio sam tri Očenaša i Zdravo Mariju, mislim. I vidite moju je molbu Svevišnji uslišio: čovjek je ostao živ.

Već pogađate: nakon ovako uvjerljivog iskaza svećenika, sud ga je oslobodio.

Dva dana kasnije, ista sutkinja sluša obranu djelatnika Hitne pomoći kome se sudi zbog mažnjavanja love onom onesviještenom čovjeku, nađenom u jarku nakon što ga je vozilom odbacio svećenik.

- Uvažena gospođo sutkinjo, poštovani sude. Kad smo čovjeka pronašli u jarku, nismo bili sigurni je li uopće živ. No, mada posao Hitne nije prevoziti mrtvace, inzistirao sam na humanosti, pa ga nismo ostavili u jarku, već povezli do bolnice – govori djelatnik Hitne.

- Ako dopustite da nastavim – uključuje se odvjetnik optuženog – moj klijent ne niječe da je iz novčanika tom čovjeku uzeo nekoliko tisuća kuna. Bio je duboko uvjeren da je mrtav. A vama, poštovana gospođo sutkinjo, više je nego jasno kako zakon kaže da mrtva osoba ne može posjedovati ikakvu imovinu. Dakle novac u novčaniku tog čovjeka, od trenutka smrti, više nije njegov. Stavljati na teret mom klijentu da bi počinio kazneno djelo pljačke, zato je posve neosnovano. Ponavljam, zakon je jasan. Mrtva osoba nema imovine. I dalje, moj je klijent bio uvjeren da čovjek nema dopunsko osiguranje, pa je onim novcem iz njegova novčanika kanio naplatiti uslugu.

I već pogađate, nakon ovako uvjerljive obrane djelatnika Hitne i njegovog odvjetnika, sutkinja donosi oslobađajuću presudu.

Pravna država pokazala se u svom najboljem izdanju. Dvoje nedužnih ljudi, svećenik i djelatnik Hitne, što je nedvojbeno utvrdio sud, oslobođeno je krivnje i eto ih kako i dalje rade svoj teški i nezahvalni posao: prvi šalje ljude u raj, a drugi, one koji još nisu na tom putu, vozi u bolnicu i misleći kao nemaju dopunsko osiguranje, naplaćuju uslugu po propisanoj tarifi.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokojni suci pred svetim Petrom

Piše Drago Hedl

Pokojni suci pred svetim Petrom

4.4.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebem mater vama i Kodeksu sudačke časti'

Piše Drago Hedl

'Jebem mater vama i Kodeksu sudačke časti'

21.3.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bravar bi bio bolji

Piše Drago Hedl

Bravar bi bio bolji

14.3.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tri majmuna, nigdje hlada nema

Piše Drago Hedl

Tri majmuna, nigdje hlada nema

28.2.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska, zemlja smiješka

Piše Drago Hedl

Hrvatska, zemlja smiješka

21.2.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje Korektor, je li to Rektor?

Piše Drago Hedl

Ovdje Korektor, je li to Rektor?

14.2.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ratni put? Put pod noge: München, Frankfurt…

Piše Drago Hedl

Ratni put? Put pod noge: München, Frankfurt…

7.2.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Drpim kuću, maznem stan!

Tužna humoreska Drage Hedla

Drpim kuću, maznem stan!

24.1.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Banija se trese, Šuica se češlja

Piše Drago Hedl

Banija se trese, Šuica se češlja

17.1.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će teško s obnovom - glavni su Medved i Trut

Piše Drago Hedl

Bit će teško s obnovom - glavni su Medved i Trut

10.1.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : J.b..a vas sretna nova 2021.!

Piše Drago Hedl

J.b..a vas sretna nova 2021.!

3.1.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz cjepivo, gratis pivo!

Piše Drago Hedl

Uz cjepivo, gratis pivo!

27.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U ime vjere, ukinite mjere!

Piše Drago Hedl

U ime vjere, ukinite mjere!

20.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovana nova stranka - Hrvatska maska

Piše Drago Hedl

Osnovana nova stranka - Hrvatska maska

13.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Banski dvori Band Aid

Piše Drago Hedl

Banski dvori Band Aid

6.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su ateisti postali vjernici

Piše Drago Hedl

Kako su ateisti postali vjernici

29.11.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imamo mjeru koja zaustavlja virus!

Piše Drago Hedl

Imamo mjeru koja zaustavlja virus!

15.11.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatski sabor puca od zdravlja

Piše Drago Hedl

Hrvatski sabor puca od zdravlja

8.11.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :