Kolumne : Tužna humoreska

Drago Hedl

Kolumna

Tužna humoreska
Piše: Drago Hedl
Objavljeno: 10.11.2019. u 14:00
Prikaza: 4075
|

Piše Drago Hedl

Banke su pljačkaške organizacije pod zaštitom države

root : Banke su pljačkaške organizacije pod zaštitom države

Kada banke pljačkaju građane, kada to čine svakodnevno, na sve bezobzirnije, bezobraznije i brutalnije načine, a sve, s nevinim osmijehom na licu (podsjećamo: pogledajte njihove reklamne oglase i spotove), nema policije, specijalaca, dugih cijevi… da uhvate pljačkaše koji građanima otimaju njihov novac.

OVIH dana svi su mediji objavili kao su se dvije banke u Hrvatskoj, (nećemo reći hrvatske banke jer su jednoj većinski vlasnici Talijani, a drugoj Mađari) dosjetile povećati profit: kada dođete na njihove šaltere da biste podigli vaš novac, naplatit će vam naknadu. Ovo valja polagano pročitati: da biste podigli vaš novac, banka će vam naplatite naknadu.

Što je sljedeće: naknada za ulazak u prostorije banke (ili prolaz ulicom u kojoj se nalazi vaša banka), naknada za pozdrav službenika banke (''dobar dan'' 2 kune, ''izvolite'', 2 kune, ''do viđenja'', još 2 kune), naknada za zrak koji ste udisali u prostorijama banke.

Građani su malo gunđali po društvenim mrežama, nazivali banke ovako i onako, a država je mudro šutjela što su strane banke smislile još jedan način kako da pljačkaju njene građane. A država, koja je mudro odšutjela, ima jednostavan, lagan i vrlo učinkovit način da građane zaštiti od terora i zuluma banaka. Treba samo omogućiti da svoju plaću, kao što je bilo nekad, građani dobiju u papirnatim vrećicama, na blagajni poslodavca, u kešu. I umirovljenicima, da im poštar, bez naknade, donese mirovinu u gotovini. I stvar je riješena.

Oni koji duže pamte, sjetit će se kako je sve krenulo: bezazleno i idilično, kao na početku filma koji se postupno pretvara u horor. Banke su građanima ponudile da novac koji su do tada dobivali u gotovini, na blagajnama poslodavca, primaju putem tekućeg računa. Ono što se danas zove naknada za vođenje računa, tada nije postojalo. Banke su na položen novac građanima plaćale pristojnu kamatu (danas ta kamata u mojoj banci iznosi 0,01 posto) i besplatno dali čekove kojima su onda mogli plaćati kupljenu robu i usluge. Tako je počelo: bezazleno i idilično, kao na početku filma koji se postupno pretvara u horor.

Devedesetih, uvjeravali su nas kako će sve biti bolje kada u Hrvatsku dođu strane banke, pa su, ogromnim novcem građana, domaće sanirane i prodane budzašto strancima. Tada onaj film, koji počinje idiličnim scenama, postupno prelazi u film strave.

Banke su počele uvoditi naknadu za sve: naknadu za obradu kredita, naknadu za vođenje računa, naknadu za prijevremenu otplatu kredita, naknadu za potvrde o transakcijama, naknadu za svaku deviznu doznaku, naknadu za plaćanje putem Internet bankarstva, naknadu ako na bankomatu druge banke (onoj u kojoj nemate račun) podižete gotovinu… O onom vrhunskom hororu, kakvog ne bi znao napraviti ni blagopočivajući Hitchcock, zvanom ''krediti u švicarcima'', da i ne govorimo. A sada, eto, uvele su i naknadu kada na šalteru banke u kojoj imate račun i držite svoj novac podižete svoj novac. 

Što je sljedeće: naknada za ulazak u prostorije banke (ili prolaz ulicom u kojoj se nalazi vaša banka), naknada za pozdrav službenika banke (''dobar dan'' 2 kune, ''izvolite'', 2 kune, ''do viđenja'', još 2 kune), naknada za zrak koji ste udisali u prostorijama banke. Možda zvuči smiješno, ali zvučalo bi jednako smiješno da vam je netko prije tridesetak godina rekao kako ćete banci u kojoj držite vaš novac plaćati naknadu za vođenje računa, a pravi urnebes izazvala bi priča de će jednom, u Hrvatskoj, banke naplaćivati naknadu kada u njima podižete svoj novac.

Banke danas u Hrvatskoj rade što im je volja. Jer, to mogu. Jer ih nitko ne ograničava u pohlepi, gramzljivosti, raznim haračima koje zovu naknadama, pljački građana prepuštenih na milost i nemilost onih sa ''zlatnim padobranima'' (engleski: golden parachute, njemački: grofszügige Abfindung an Top-Manager), menadžerima na kraju bankarskog prehrambenog lanca na čijem su početku, sitni poput planktona, građani i umirovljenici koji se početkom svakog mjeseca tiskaju pred ulazima banaka da bi podigli svoju crkavicu, a banke im za to uzimaju još i naknadu.

Država, rekli smo, mudro šuti i baš je briga što su se banke pretvorile u pljačkaške organizacije koje fino, u rukavicama, sa smješkam na licu (pogledajte samo reklame kojima nude svoje usluge), doslovce, građanima gule kožu. Kada netko pokuša opljačkati banku na noge će se dići cjelokupna policija nekog grada, pojavit će se duge cijevi na ulicama, blokirati čitave gradske četvrti da bi se pronašlo kriminalce i banci vratio vaš novac.

Međutim, kada banke pljačkaju građane, kada to čine svakodnevno, na sve bezobzirnije, bezobraznije i brutalnije načine, a sve, s nevinim osmijehom na licu (podsjećamo: pogledajte njihove reklamne oglase i spotove), nema policije, specijalaca, dugih cijevi… da uhvate pljačkaše koji građanima otimaju njihov novac.

I bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi reagirala policija kada uhvati pljačkaša banke, a on kaže: ''Došao sam samo po svoj novac, jer ne želim plaćati naknadu da bih ga podigao''.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 10.11.2019. | 20:56

1

Da, točno tako i zato sam i napisao da spadaju u isti kriminalni milje. Kad si to već spomenuo valja naglasiti ( znam da to već znaš ali eto ) pošto smo mi Hrvatska s brdovitog Balkana, država nije u službi građana nego obratno i to je ona krucijalna razlika u odnosu na zapad kada se država definira kao institucija.
walter

walter

Komentirano: 10.11.2019. | 18:52

2

"Država pretpostavljam ima mehanizme kojima bi zakonski mogli spriječiti ovo lešinarsko iživljavanje banaka nad svojim klijentima" - država ih na to i potiče. Dovoljno je da država, koja bi trebala biti u služnbi naroda, omogući ljudima da ne moraju imati račun u banci. Poslodavci ionako moraju prijaviti sve isplate zaposlenicima, a ono što građanima daje država, mora biti moguće podići u gotovini.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 10.11.2019. | 16:43

3

U prethodnom postu na ovu temu sam napisao je ovo čisto mafijaško lihvarenje svojih klijenata od strane lešinarske bankarske gamadi i da bi to trebalo zakonom zabraniti. Kad samo pomislim da ima kretena koji se zateknu pri pljačke banke i kad im proradi "građanska svijest" pa se upuste u sukob s kriminalcima ili ih ganjaju kao da je to njihov posao a ne policije. Ono....popiješ metak da bi obranio bankine pare, to je već malo žešća debilana. Država pretpostavljam ima mehanizme kojima bi zakonski mogli spriječiti ovo lešinarsko iživljavanje banaka nad svojim klijentima ali sve je to jedan te isti kriminalni milje pa neće.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 10.11.2019. | 15:59

4

Još jedan način pljačke, mi smo ih sa našim novcem dokapitalizirali ,onda su ih rvatine prodali , normalnu uz svoju korist ,strancima
Fukido

Fukido

Komentirano: 10.11.2019. | 15:18

5

Odavno poznato

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krstičevićev poučak: 1 + 1 = 1

Piše Drago Hedl

Krstičevićev poučak: 1 + 1 = 1

24.5.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dan kad su ateisti postali vjernici

Piše Drago Hedl

Dan kad su ateisti postali vjernici

17.5.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Letu štuke, rušu avijone

Piše Drago Hedl

Letu štuke, rušu avijone

10.5.2020. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi za izbore ostanite doma

Piše Drago Hedl

Svi za izbore ostanite doma

3.5.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pretvaraju li vjernike u pokusne kuniće?

Piše Drago Hedl

Pretvaraju li vjernike u pokusne kuniće?

26.4.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad pobijedimo Covid, imat ćemo nove branitelje

Piše Drago Hedl

Kad pobijedimo Covid, imat ćemo nove branitelje

19.4.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Najveće žrtve korone: ustaše i partizani

Tužna humoreska

Najveće žrtve korone: ustaše i partizani

12.4.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatski sabor: šibicari, grobari, kokošari

Piše Drago Hedl

Hrvatski sabor: šibicari, grobari, kokošari

5.4.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto maski, navucimo maskirne uniforme

Piše Drago Hedl

Umjesto maski, navucimo maskirne uniforme

29.3.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ-u ni COVID 19 ništa ne može

Piše Drago Hedl u Tužnoj humoreski

HDZ-u ni COVID 19 ništa ne može

15.3.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvozom naroda Hrvatska je mogla lijepo zaraditi

Piše Drago Hedl

Izvozom naroda Hrvatska je mogla lijepo zaraditi

1.3.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Da nije komunista ne bi ni smeća bilo

Piše Drago Hedl

Da nije komunista ne bi ni smeća bilo

16.2.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se Đuro upecao na Vladinu ribu

Piše Drago Hedl

Kako se Đuro upecao na Vladinu ribu

19.1.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto kruha, predsjednica nudi kolače

Piše Drago Hedl

Umjesto kruha, predsjednica nudi kolače

29.12.2019. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada šumom, Volkswagen turskim drumom

Piše Drago Hedl

Vlada šumom, Volkswagen turskim drumom

22.12.2019. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :