Kolumne : Tužna humoreska

Drago Hedl

Kolumna

Tužna humoreska
Piše: Drago Hedl
Objavljeno: 17.1.2021. u 14:00
Prikaza: 9227
|

Piše Drago Hedl

Banija se trese, Šuica se češlja

root : Banija se trese, Šuica se češljaDubravka Šuica (u krugu)(Foto: Hrvatska enciklopedija/Jutarnji list)

I ako još netko sumnja je li ispravo to područje nazivati Banovina ili Banija, neka se samo sjeti riječi boranija i odakle ona dolazi. Pročitajte glasno: prvo Banija, zatim boranija. Kako zvuči, na što vuče, na što podsjeća? Mislim, ta boranija. Sitna boranija, poput gospođe Šuice.

KAD se dogodi kakva katastrofa, potres, poplava, požar… najvažnije je utvrditi prioritete: što učiniti prvo, što drugo, što treće; kako povlačiti poteze tako da se prvo rješava najvažnije, potom nešto manje važno i tako redom, sve dok se posljedice posve ne otklone.

Treba poštovati prioritete pa utvrditi kako se to područje stvarno zove. Jer, brzopleti građani ili oni koji mrze HDZ, pa ga i na taj način pokušavaju srušiti, jure i srljaju pružiti pomoć stanovnicima Banije. A zapravo bi trebalo pomagati stanovnicima Banovine. 

Evo recimo jednog primjera iz ne tako davne prošlosti. Kad bi se na Kosovu, dok nekadašnja autonomna pokrajina nije postala samostalna država, dogodio požar u nekoj srpskoj kući, prvo što bi stanari napravili bilo je pozvati novinare Radio-televizije Beograd. Kako bi se zabilježilo da kosovski Albanci pale srpske kuće. Onda bi se, kad televizijska ekipa obavi svoj posao, ako kuća još nije izgorjela do temelja, zvalo vatrogasce. Jer, takav je bio prioritet.

Kad se recimo dogodi kakva prometna nesreća a krivac, kao što je lijep narodni običaj, pobjegne s mjesta nesreće ni ne pokušavši stradalima pružiti pomoć ili pozvati Hitnu, onaj tko naiđe na udes, prvo će se naravno, latiti svog mobilnog telefona. Ne da bi zvao hitnu, već da bi snimio nekoliko fotografija i kratki video na kojem se vidi kako stradali zapomažu i jauču, pokušavajući se izvući iz razlupanog automobila. Ako je prizor osobito dramatičan, dobro je snimiti i nekoliko 'selfija' kako bi se kasnije društvu uz šank moglo dokazati da smo eto, baš mi, bili očevici udesa.

Ako ste ikad doveli na Hitnu službu neku osobu kojoj je već duša na jeziku, naravno, prije nego što ga liječnici pogledaju, morate znati sve njegove generalije, OIB, JMBG, ime oca i majke, adresu s poštanskim brojem mjesta i naravno, morate predočiti iskaznicu dopunskog osiguranja. Ako u međuvremenu, dok vi prevrćete po glavi OIB, unesrećeni umre, krivnja je na vama: niste na vrijeme dali tražene podatke bolničkoj administraciji.

Ili, primjerice, kad završite fakultet pa s diplomom krenete tražiti posao, nećete ga naći jer ste pobrkali prioritete. Prvo je trebalo učlaniti se u stranku, ne bilo koju već vladajuću, pa onda presliku članske iskaznice, ovjerenu kod javnog bilježnike, staviti u omotnicu, ispred diplome i molbe za posao. Važni su prioriteti: džabe si se školovao ako se prije diplome nisi učlanio u stranku.

Sad kad se dogodio katastrofalni potres u Petrinji, Sisku, Glini i okolici, ljudi iz svih krajeva Hrvatske navalili bez reda pomagati unesrećenima. Dovoze hranu, uplaćuju novac, guraju se s pokrivačima, jastucima i toplom odjećom u naručjima, zatrpavaju unesrećene vodom u bocama, pećima i grijalicama, vuku kao sumanuti kamp prikolice i šatore, vreće za spavanje, dovoze građevinski materijal, daske, cigle, crijepove. Neki se i guraju ne bi li kuhali obroke onima ostalim bez kuća. Užas i strava.

Čekajte malo, ljudi! Što vam je?! Kamo ste navalili? Čemu žurba. Treba utvrditi prioritete. Lako ćemo onda za pomoć. Valjda ste čuli za onu englesku: First goes first.

Sva sreća pa se naša europarlamentarka, potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju u Europskoj komisiji, Dubravka Šuica, založila za uvođenje reda u cijelu tu zbrku na potresom pogođenim područjima. Jer, pazite, neki to područje zovu Banija, a ne Banovina. A Banovina govore oni, osobito mediji koji to područje tako zovu, s jednom jedinom namjerom: pokušajem rušenja HDZ-a. 

Treba poštovati prioritete pa utvrditi kako se to područje stvarno zove. Jer, brzopleti građani ili oni koji mrze HDZ, pa ga i na taj način pokušavaju srušiti, jure i srljaju pružiti pomoć stanovnicima Banije. A zapravo bi trebalo pomagati stanovnicima Banovine. Dobro, neki su to možda činili iz neznanja, misle Banija je isto što i Banovina, ali dobar dio činio je to svjesno. Pomoć je usmjeravao na Baniju, ne na Banovinu. Sve dok bivša gradonačelnica Dubrovnika, dugogodišnja saborska zastupnica, potom europarlamentarka a sada i dužnosnica Europske komisije, uvažena gospođa Dubravka Šuica, nije upozorila kako svi koji hrle na Baniju idu onamo da bi rušili HDZ. A rušenje HDZ-a ujedno je i demontaža hrvatske države o čemu je nedavno govorio premijer Andrej Plenković.

I ako još netko sumnja je li ispravno to područje nazivati Banovina ili Banija, neka se samo sjeti riječi boranija i odakle ona dolazi. Pročitajte glasno: prvo Banija, zatim boranija. Kako zvuči, na što vuče, na što podsjeća? Mislim, ta boranija. Sitna boranija, poput gospođe Šuice.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Manolić nasamario Beroša

Piše Drago Hedl

Kako je Manolić nasamario Beroša

9.5.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cijepi Se, Jebi Se

Piše Drago Hedl

Cijepi Se, Jebi Se

2.5.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad je istina luđa od satire

Piše Drago Hedl

Kad je istina luđa od satire

25.4.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokojni suci pred svetim Petrom

Piše Drago Hedl

Pokojni suci pred svetim Petrom

4.4.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebem mater vama i Kodeksu sudačke časti'

Piše Drago Hedl

'Jebem mater vama i Kodeksu sudačke časti'

21.3.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bravar bi bio bolji

Piše Drago Hedl

Bravar bi bio bolji

14.3.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tri majmuna, nigdje hlada nema

Piše Drago Hedl

Tri majmuna, nigdje hlada nema

28.2.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska, zemlja smiješka

Piše Drago Hedl

Hrvatska, zemlja smiješka

21.2.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje Korektor, je li to Rektor?

Piše Drago Hedl

Ovdje Korektor, je li to Rektor?

14.2.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ratni put? Put pod noge: München, Frankfurt…

Piše Drago Hedl

Ratni put? Put pod noge: München, Frankfurt…

7.2.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Drpim kuću, maznem stan!

Tužna humoreska Drage Hedla

Drpim kuću, maznem stan!

24.1.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će teško s obnovom - glavni su Medved i Trut

Piše Drago Hedl

Bit će teško s obnovom - glavni su Medved i Trut

10.1.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : J.b..a vas sretna nova 2021.!

Piše Drago Hedl

J.b..a vas sretna nova 2021.!

3.1.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz cjepivo, gratis pivo!

Piše Drago Hedl

Uz cjepivo, gratis pivo!

27.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U ime vjere, ukinite mjere!

Piše Drago Hedl

U ime vjere, ukinite mjere!

20.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovana nova stranka - Hrvatska maska

Piše Drago Hedl

Osnovana nova stranka - Hrvatska maska

13.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Banski dvori Band Aid

Piše Drago Hedl

Banski dvori Band Aid

6.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su ateisti postali vjernici

Piše Drago Hedl

Kako su ateisti postali vjernici

29.11.2020. | 14:00