Kolumne : Sini munjo

Željko Jelavić

Kolumne

Sini munjo
Piše: Željko Jelavić
Objavljeno: 22.2.2012. u 18:30
Prikaza: 3358
|

Porok, užitak ili oboje?

Volite pušiti?

root : Volite pušiti?

Zagovornici nepušenja u Hrvatskoj, od 2003. godine obilježavaju na prvi dan korizme tj. Pepelnicu – Hrvatski dan nepušenja.

Kako počinje korizma neki kršćani se pripremaju za veće ili manje žrtve i odricanja. Neki se tako odriču mesa, neki kolača, neki pića, neki seksa, a neki pak pušenja. Vjerojatno vođeni tim primjerom veliki zagovornici nepušenja u Hrvatskoj, kao katoličkoj zemlji, od 2003. godine obilježavaju na prvi dan korizme tj. Pepelnicu – Hrvatski dan nepušenja, koji ove godine pada 22.veljače.

Ideja je nagovoriti pušače da na taj dan ne zapale niti jednu cigaretu

Ideja je nagovoriti pušače da na taj dan ne zapale niti jednu cigaretu. Uvjeriti ih da to nije nemoguće i animirati ih da tako nastave još koji dan...

Australski znanstvenici su, nakon završenog proučavanja i istraživanja, mišljenja da samo čvrsta volja pobjeđuje pušenje.

Hm, jedan moj poznanik redovito svake godine, tijekom korizme, ne puši. Dakle, ima čvrstu volju. S prvim danom Uskrsa pali jednu za drugom kao i prije. Eto čovjek ima volju, ali se vraća pušenju. Slijedi pitanje - Je li on ovisnik?

Upućeniji tvrde da nisi ovisnik ako zapališ kad hoćeš pa tako popušiš i kutiju dnevno, ali ako sutra nemaš potrebu zapaliti, ili ne želiš, ti i ne zapališ. Naime, po tome, ovisnik je onaj koji ima potrebu samo jednu cigaretu dnevno popušiti i mora to i učiniti. Zanimljivo!

One, jeftine, hrvatske cigarete zvane Kolumbo ustvari imaju smisleno ime. Cristoforo Colombo (Kristofor Kolumbo) je od Indijanaca "prepisao" zadaću i donio "nekakvo lišće" tj. duhan u Španjolsku. Dakle, prvi Europljani pušači su Španjolci ili još točnije Kolumbovi mornari.

Povijest je zabilježila da je neko vrijeme duhan slovio i kao lijek

Povijest je zabilježila da je neko vrijeme duhan slovio i kao lijek (herba santa), no ne zadugo. Sveti oci Urban VIII i Inocent X pušače bi eskomunicirali (izopćili iz Crkve).

Kineski car je u 17. stoljeću proganjao rasturače duhana kao i pušače, te je ukazom odredio smrt za svakog takvog. U carskoj Rusiji bi za narod priređivali "predstavu" javnog bičevanja ili prosijecanja nosnica pušačima. Nerijetki bi bili prognani i u Sibir.

Turski sultan Ahmed IV je kažnjavao pušače tako da su im probijane nosnice njihovim vlastitim ćibukom, a Murat IV je sve to zaokružio smrtnom kaznom.

Znanstvenici tvrde da je pušenje direktan ili indirektan uzrok za više od 50 bolesti od kojih je 20 smrtonosnih. Tako se pušenje povezuje s bolestima srca, krvnih žila, dišnih putova, moždanim udarom, karcinomom itd. Neki pušenje zovu "izbježivi" čimbenik za određene bolesti koje kao krajnji rezultat, mogu izazvati smrt.

Hm, s ovim se vrlo vjerojatno na bi složio Thomas Mann koji je jednom zgodom rekao: "Ne razumijem kako netko može da ne puši - on se takoreći lišava onog što je najbolje u životu. Dan bez duhana bio bi vrhunac bljutavosti, potpuno prazan i otužan dan. Kad bih si izjutra morao reći - danas nema pušenja, ne bih imao hrabrosti ustati. Ostao bih u krevetu".

Kad smo već kod citata, o pušenju su se očitovali ili pisali mnogi poznati....

"To vam je, gospođo, jedina stvar na svetu koja se isplati. Pušenje."

Bela Hamvas: "Jelo je tjelesni čin, pijenje duševni, a pušenje duhovni čin. Uvijek treba započeti s jelom, završiti dimom".

Danilo Kiš: "To vam je, gospođo, jedina stvar na svetu koja se isplati. Pušenje."

Ivo Andrić: "Tada je uvidio kakvo je blago ta stalna vatrica pred vidom i taj modrikast dim koji golica oči i grlo, i omogućuje čovjeku da pusti suzu bez plača, da udahne duboko i izdahne zrak, a da se to ne zove uzdah. Otad mu je godinama svijetlila ta vatra pred očima ili sagorijevala među prstima. Taj dim, uvijek isti ali i uvijek drukčiji, odvraćao mu je misao od onog čega se bojao, i u izuzetno sretnim satima odvodio ga u potpunu izgubljenost i zaborav; hranio ga je kao kruh i tješio kao drug. Noću je sanjao da puši kao što drugi sanjaju susret sa onima koje vole."

Emil Cioran: "A ako je bilo vrijeme kad sam bio ljubomoran na one egipatske monahe koji su kopali svoje grobnice da bi u njih lili suze, ja ću sad iskopati svoju i puštati da u nju padaju jedino opušci."

Među strasne pušače se ubrajaju Sartre, Krleža, Poe, Freud, Flaubert .... Pušenje se godinama ukorijenilo u sve pore društva i ponašanja, pa poznavatelji tvrde kako su najpoznatije slike Camusa i Malrauxa one sa cigaretama među usnama.

Istomišljenici tvrde kako su tri najljepše stvari na svijetu: piće prije seksa i cigareta poslije.

Tri najljepše stvari na svijetu su: piće prije seksa i cigareta poslije.

Tri najljepše stvari na svijetu su: piće prije seksa i cigareta poslije.

Ipak, najnoviji podaci govore kako se u Americi više umire od cigareta, nego od alkohola, AIDS-a, automobilskih nesreća ili droga. Svjetska zdravstvena organizacija, statistike Europske unije (Zeleni dokument), Hrvatski liječnički zbor – svi mašu zastrašujućim crnim podacima o preranim smrtima i bolestima pušača, ali i osoba izloženih tzv. pasivnom pušenju. Izbrisao sam cijelu karticu teksta o tome, jer sve su to brojke dok netko od nas i među nama ne "zakači" nešto. Tada se "ono - nekim drugima", počinje događati i nama, a tada,  na žalost, i mi postajemo dio tih crnih brojki i statistika. Volim reći kako svatko ima glavu za sebe i svatko odlučuje o sebi ali, neki pušači, svjesno ili nesvjesno, ugrožavaju i zdravlje drugih. Stoga jesam za odvojene prostorije u restoranima, kafićima... jesam za posebne objekte gdje se smije i gdje se ne smije pušiti, ali nisam za hajku i diskriminaciju.

Zabranom pušenja na javnim mjestima neke su zemlje istakle smanjenje akutnog infarkta miokarda za 11% (Italija) odnosno 15 % ( Francuska). Nakon, godinu dana donošenja zabrane, Irska i Švedska bilježe poboljšanje zdravlja radnika u ugostiteljstvu.

Sve je ovo u redu i da se regulirati, ali što učiniti kad roditelji puše u prostorijama gdje obitavaju mala djeca? Njihova djeca! Više sam se puta u to uvjerio i nepopularno negodovao.

Smijem li pitati je li to manjak ljubavi, nekultura, bezobrazluk, neobzirnost ili nešto još gore? Nemar ?!

Ma s kojim pravom ti ljudi (namjerno ne kažem roditelji) truju svoju djecu? Smijem li pitati je li to manjak ljubavi, nekultura, bezobrazluk, neobzirnost ili nešto još gore? Nemar ?!

Kako od takvih očekivati da obrate pozornost na druge?

Dok sam pušio nikada nisam zapalio cigaretu u kući gdje se ne puši, a danas (kada nisam pušač) svaki gost kod mene može slobodno zapaliti. Jest da poslije tri dana zračim kuću, ali eto...

Ne želim ovim tekstom kao bivši (tvrdokorni - i do tri kutije dnevno) pušač dijeliti lekcije i posipati se pepelom. Dapače, često znam reći kako mi je, dok sam pušio, ujutro najdraže bilo popiti kavu i ispušiti par cigareta. Kava i cigareta se savršeno slažu i danas mi kava nema više onaj miris i ne predstavlja mi užitak koji je to bila prije. Danas imam druge (zdravije) užitke ili nadomjeske - kako hoćete.

Stoga, ovo je mali pokušaj i veliki apel za jedan dan nepušenja, ma koliko god dvojili ima li to smisla u rafinerijskom okruženju Broda, zatrovanoj hrani i načinu na koji živimo.

Za sve koji izdrže dan, dva i duže, a žele nastaviti evo i online potpore - http://www.bivsi.hr/.

Za one koji žele pročitati kako je pisac, novinar... Ante Tomić prestao pušiti, neka otvore njegov blog http://www.ronhillklub.net/blog/blog-ante-tomica--kako-sam-prestao-pusiti/

I na kraju za one kojima treba još koji "pokretač" neka pogledaju ovaj klipić i 8 sexy razloga za prestanak pušenja. 

Preporučam !

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
zjelavic

zjelavic

Komentirano: 23.2.2012. | 20:02

1

walter- moraš priznati da su prilično objektivno pokriveni i "za" i "protiv" ;-) kao i o svemu ostalom svatko odlučuje za sebe i da ne pročita ovu moju "ćitabu" :-)))
walter

walter

Komentirano: 22.2.2012. | 23:37

2

I sad nakon svega navedenog i prikazanog nemoj pušiti .... ima da si ugradim dimnjak na pakšu.
zjelavic

zjelavic

Komentirano: 22.2.2012. | 22:44

3

puno hvala za stimulirajući komentar :-)
lastavica

lastavica

Komentirano: 22.2.2012. | 13:03

4

‎..e, ovo se isplatilo pročitati, odličan tekst, zaista :) čak sam i nešto naučila....suncemužarko, ja mislila da su pušači našeg doba šikanirani, a sada vidim da trebam biti sretna što nisam živjela u Kini u 17. stoljeću ;) ....btw. evo, gasim zadnju (za danas :)))

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najtopliji rujanski dan u povijesti

Ljeto 2015.

Najtopliji rujanski dan u povijesti

17.9.2015. | 20:30
Izgleda da se predviđanja nekih stručnjaka ostvaruju u tvrdnji da će 2014.,2015. i 2016. godina biti najtoplije otkad postoje mjerenja. Na tom tragu je i priopćenje Američke agencije za ocean i atmosferu o prvih sedam mjeseci ove godine kao najtoplijima u Zemljinoj povijesti.
Izgleda da se predviđanja nekih stručnjaka ostvaruju u tvrdnji da će 2014.,2015. i 2016. godina biti najtoplije otkad postoje mjerenja. Na tom tragu je i priopćenje Američke agencije za ocean i atmosferu o prvih sedam mjeseci ove godine kao najtoplijima u Zemljinoj povijesti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Snijeg u prosincu i na Silvestrovo

Ima ga, nema ga

Snijeg u prosincu i na Silvestrovo

30.12.2013. | 18:00
Prognostičari oprezno najavljuju promjenu sinoptičke situacije tek sredinom idućeg mjeseca. Dotada se nastavlja dominacija toplih zapadnih i jugozapadnih vjetrova s Atlantika.
Prognostičari oprezno najavljuju promjenu sinoptičke situacije tek sredinom idućeg mjeseca. Dotada se nastavlja dominacija toplih zapadnih i jugozapadnih vjetrova s Atlantika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko li im ga dade ?

Imenovanje ciklona

Tko li im ga dade ?

20.9.2013. | 0:04
Tko li im ga dade ?
Tko li im ga dade ?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas je petak 13.

Plašite li se ?

Danas je petak 13.

13.9.2013. | 0:01
Petak 13.
Petak 13.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ekstremno, ali ne i katastrofično

Ljeto 2013.

Ekstremno, ali ne i katastrofično

8.9.2013. | 0:04
Ljeto ekstremno, ali ne i katastrofično
Ljeto ekstremno, ali ne i katastrofično
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko nam je ukrao srpanj?

Nagradno pitanje

Tko nam je ukrao srpanj?

13.7.2013. | 14:45
Zbog velikih temperaturnih razlika jako ugrijanog kopnenog te svježijeg oceanskog zraka, prodori "europskog monsuna" znaju često biti razarajući, s olujnim vjetrovima i tučom.
Zbog velikih temperaturnih razlika jako ugrijanog kopnenog te svježijeg oceansko
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moja mama je najljepša na svijetu

Danas ne zaboravite

Moja mama je najljepša na svijetu

13.5.2012. | 12:21
Moja je mama najljepša na svijetu
Moja je mama najljepša na svijetu
SBplus.hr, Slavonski Brod : SBplus od Grada Broda dobio 75 tisuća kuna

Konačno priznati

SBplus od Grada Broda dobio 75 tisuća kuna

1.4.2012. | 0:02
U nizozemskom Eindhovenu, na taj dan, dnevne tiskovine natječu se koja će više nasamariti svoje čitatelje, objavljujući razne senzacionalističke vijesti i obavijesti.
U nizozemskom Eindhovenu, na taj dan, dnevne tiskovine natječu se koja će više n
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dan žena - dan ravnopravnosti ?

Dan žena - dan ravnopravnosti ?

8.3.2012. | 13:40
Jesu li žene danas ravnopravne ili ipak malo "ravnopravnije" ?
Jesu li žene danas ravnopravne ili ipak malo "ravnopravnije" ?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Valentinovo

Svake godine ili svaki dan

Valentinovo

14.2.2012. | 0:01
Lijepo je imati osobni Dan žena, Valentinovo, Dan muškaraca ili jednostavno Dan.
Lijepo je imati osobni Dan žena, Valentinovo, Dan muškaraca ili jednostavno Dan.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Snježna povijest Broda

Meteorološki kutak

Snježna povijest Broda

6.2.2012. | 10:50
Apsolutni rekord brodskog snježnog pokrivača je 78 cm, izmjerenih 16.veljače ratne 1942. godine.
Apsolutni rekord brodskog snježnog pokrivača je 78 cm, izmjerenih 16.veljače rat
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrlo sušna i vrlo topla 2011.

Meteorološki kutak

Vrlo sušna i vrlo topla 2011.

12.1.2012. | 9:55
Osim što je ocjenjena kao jedna od šest najtoplijih, od kada postoje instrumentalna i sustavna mjerenja temperature zraka, prošla je godina bila i vrlo sušna.
Osim što je ocjenjena kao jedna od šest najtoplijih, od kada postoje instrumenta
SBplus.hr, Slavonski Brod : Studeni, pa južina

Studeni natprosječno topao

Studeni, pa južina

4.12.2011. | 16:53
I studeni topliji od prosjeka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Listopad nekad i sad

Meteorološki kutak

Listopad nekad i sad

4.11.2011. | 11:54
Brodska meteo-povijest kaže da listopadske temperature zraka znaju često prijeći 25 Celzijevih stupnjeva, ali i da su one preko 30 stupnjeva prava rijetkost.
Brodska meteo-povijest kaže da listopadske temperature zraka znaju često prijeći
SBplus.hr, Slavonski Brod : Magla

Meteorološki kutak

Magla

31.10.2011. | 14:00
U Brodu su magle zastupljene u svim godišnjim dobima, najčešće su u proljeće i još češće u jesen.Po klimatskom prosjeku za očekivati je oko 130 maglovitih dana godišnje i 49 takvih dana u jesen. Najmaglovitiji brodski mjesec je listopad. U listopadu 1987. godine zabilježeno je ča
U Brodu su magle zastupljene u svim godišnjim dobima, najčešće su u proljeće
SBplus.hr, Slavonski Brod : Početak hladnog dijela godine

Metrorološki kutak

Početak hladnog dijela godine

21.10.2011. | 16:45
Danas (21.listopada) je inače sv. Uršula, engleska kraljevska kći koja je, najvjerojatnije u četvrtom stoljeću, mučena i ubijena od Huna.
Početak hladnog dijela godine
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi mraz

Meteorološki kutak

Prvi mraz

14.10.2011. | 20:00
Pojava prvog ovogodišnjeg mraza u Slavonskom Brodu.
Pojava prvog ovogodišnjeg mraza u Slavonskom Brodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljetno-jesenske vremenske (ne)prilike

Curino i Bablje ljeto

Ljetno-jesenske vremenske (ne)prilike

9.10.2011. | 21:00
Pregled vremenskih prilika u ljeto 2011.
Pregled vremenskih prilika u ljeto 2011.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod : Švicarska u Hrvatskoj

Besjeda petkom

Piše: Husret Hasanović

Švicarska u Hrvatskoj