Kolumne : sine ira et studio

Objavljeno: 29.11.2013. u 0:03
Prikaza: 5123
|
Autor: Petar Bašić

Vijesti iz zemlje Nigdjezemske

Ženama zabranjeno voziti automobile!

root : Ženama zabranjeno voziti automobile!
Tko iz povijesti ne uči, osuđen je ponoviti ju
HINA/Zagreb - 2. prosinca 2018. - Na večeras održanoj konferenciji za medije, koordinator građanske inicijative "Za prirodni poredak na cestama" Eustahije Brzić izrazio je zadovoljstvo rezultatima današnjeg referenduma na kojem je solidna većina birača podržala prijedlog da se u Republici Hrvatskoj zabrani ženama upravljati motornim vozilima.

"Pokazalo se da smo u pravu, žene su jednostavno lošiji vozači, njihova preoprezna vožnja samo izaziva bijes ostalih sudionika u prometu. Narod je tome jasno i dvotrećinskom većinom danas rekao: Dosta!"

Odaziv je bio jako slab i na referendum je izašlo samo nekoliko posto birača, jer su ga sve ozbiljne političke opcije proglasile zaprepaščujuće glupim i sramotnim u EU okvirima, ali građanska inicijativa imala je danas jednostavno obrazloženje. G. Eustahije je rekao da je slab odaziv očit dokaz bojkota ovoga praznika demokracije od strane polovice stanovništva, jer gotovo nijedna žena nije izašla na birališta.

Na upit novinara - nije li takav bojkot shvatljiv jer se u 21. stoljeću oduzima polovici populacije mogućnost služenjem tehnologijom kakvu imaju i u najzaostalijim zemljama, građanska inicijativa obrazložila je kako se ne radi o ukidanju nikakvog ljudskog prava. "Nikako se ne radi o diskriminaciji žena. Ta nije nikakvo prirodno pravo upravljati automobilom, to je tek novotarija prošlog stoljeća. Neke su osobe jednostavno prirodno nadarene za tehniku, a žene neka se drže onoga za što su prirodno nadarene, poput kuhanja i rađanja djece.

"Podsjetio je tako g. Eustahije i na zgodnu podudarnost kako je, eto, prošlo tek pet godina od prvog referenduma kojim se u Hrvatskoj stvari vraćaju na Božje mjesto, a da je istoga dana, prije točno stotinu godina, Hrvatska ugurana u Jugoslaviju, te da je ovo pobjeda koja nas konačno vraća tradicijskim korijenima u kojima ženama pripada sasvim određeno mjesto.

Podsjetio je i na neke svjetske primjere: "Prema svim pokazateljima Saudijska Arabija je jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, a poznato je da se već godinama odupiru kojekakvim anarhističkim inicijativama da se ženama dopusti upravljati vozilima, makar uz pratnju odraslog muškarca. Sjetimo se i da je Švicarska bila znatno razvijenija dok prije 30 godina nije ženama dala pravo glasa. Srećom, ovakav rezultat današnjeg referenduma daje i nama nadu da se krećemo u pravom smjeru ubrzanog razvoja naše Domovine".

Na upit znači li to kraj djelovanja građanske inicijative, Eustahije je sa zagonetnim smiješkom samo natuknuo: "Sljedeća inicijativa već se kuha. Recite, nije li sramotno da ljevoruki, kojih ima samo pet posto u stanovništvu, zauzimaju čak pet posto mjesta na hrvatskim sveučilištima!?".


Prava manjina se ne uređuju referendumom 

Ljubav, nikako ne može biti predmetom političkog većinskog odlučivanja. 

Moja sestra Ivana  je vozačica autobusa. Prije nekoliko godina vozila je i kamione, pa i one s prikolicom. Premda se smatram vrlo iskusnim vozačem koji je prešao i milijun kilometara, uvijek ću priznati činjenicu da je ona daleko pažljiviji i savjesniji, ukratko, puno bolji vozač od mene.

Referendumom odlučivati o bilo kojem pravu pojedinca (koje uopće ne zadire u prava onoga koji se s prakticiranjem nečega ne slaže), jest pogrešno. Pravo na život, pravo na rad, pravo na uživanje, i na kraju (ili na početku) pravo na samu ljubav, nikako ne može biti predmetom političkog većinskog odlučivanja.Vijest koja je gore u šali napisana, iz perspektive ovakvog brata ovakve sestre, do prije samo mjesec dana mogla se smatrati lošim vicem... Danas je ona u Hrvatskoj, nažalost, potpuno moguća!

Brak možda i nije osnovno ljudsko pravo. Sumnjam da je i istospolnoj populaciji uopće stalo do sklapanja braka, a osobito to ne planiraju napraviti po katoličkom ili islamskom vjerskom obredu. Isto tako, u odbijanju prihvaćanja ovakvog ustavnog rješenja nije čak ni bitno što se u kampanji ZA ustavnu zaštitu braka ponajviše zalažu oni koji su pogazili jednu osobinu tradicionalnog braka (neraskidivost) kako bi drugim sugrađanima oduzeli i samu mogućnost konzumiranja takve zajednice.

Najveći problem je što se pred zakonom, pred kojim svi moramo biti jednaki, jedan dio stanovništva, na temelju prirodnog svojstva, proglašava nejednakim.

Nitko od nas, zapravo, ne zna tko će biti sljedeći na redu za odstrel...

Tko nije pripadnik većine, stradat će 

Hrvatska politička scena dospjela je tako na opasno mjesto. Englezi ovakav politički potez zovu slippery slope – klizavom padinom.

Jedan nepravedan potez učinit će nam sljedeći potez shvatljivijim. Pri čemu će svi koji nisu pripadnici većine stradati: crnci (namjerno ne kažem Srbi, ili Židovi), ateisti, ljevoruki, crvenokosi... Ispočetka bez braka, pa bez prava na školovanje, pa bez prava na vožnju automobila... Pa bez prava na život?

Na ovome mjestu htio sam citirati antinacističkog pastora Niemöllera o šutnji običnih ljudi dok su njihovim sugrađanima oduzimali pravo na rad, na školovanje, na imovinu i na kraju na život, ali je urednik jučer već prenio komentatorski tekst o tome.

Stoga ću zaključiti zlogukim "proročanstvom": ako sada budemo šutjeli dok se našim sugrađanima oduzima pravo na obiteljsku sreću, nemojmo se začuditi ako se za koju godinu sami nađemo na suprotnoj strani od većine u nečemu za što nismo krivi.

Stoga, u nedjelju, glasat ću PROTIV i pozivam sve koji ovo pročitaju neka izađu na referendum i glasaju PROTIV.

Jer, nitko od nas zapravo ne zna tko će sljedeći biti na redu za odstrel...

Broj komentara: 27

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 29.11.2013. | 23:21

1

Više nije ni zanimljivo kako taj licemjer Grubišić pa i u citiranoj izjavi samo udara po Crkvi i potpuno ignorira činjenicu da su, među ostalima, a u ovom kontekstu je bitno, sve velike i veće vjerske zajednice u RH dale potporu ustavnom definiranju braka.
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 29.11.2013. | 23:08

2

@blackhole obiteljski zakon se može lako promjeniti natpolovičnom većinom u Saboru, dok referendumom u Ustav unesena odredba samo novim referendumom. To je razlog "soljenja mora". Glede Grubišića, predstavlja se "žrtvom" Crkvenih struktura a kao"nepodoban svećenik" već je više desetljeća uživao kao župnik elitne gradske župe, župe sv. Roka u Splitu, i istovremeno nihilistički pljuje po onima koji su mu takav status i komfor omogućili. Dok je radio u Institutu Ivo Pilar, uz masu drugih prihoda, godinama nije dolazio na posao, nije objavio ni jedan znanstveni rad, ali je uredno primao plaću. To je borac za pravednu i etičku Hrvatsku. Lažni moralist i ništa više.
blackhole

blackhole

Komentirano: 29.11.2013. | 22:34

3

Ateist sam i ne treba mi "sveta knjiga" da bih donosio moralne prosudbe(trudim se u životu biti dobrim čovjekom iako nije uvijek lako) ali prema mom skromnom shvaćanju oni koji se deklariraju kršćanima i smatraju"normalnima" trebali bi se ugledati na ove riječi don Ivana Grubišića:"Hrvatska je u svoj Ustav stavila da je civilna država odvojena od Crkve, no sad se bije borba da se dokaže tko ima vlast de facto, a tko je de iure obnaša. Mislim da ovog referenduma uopće nije trebalo biti jer je u zakonu o ženidbi brak definiran kao zajednica muškarca i žene. Prema tome, more ne treba soliti, ono je slano. To je zakonom određeno. Ne treba sve zakone stavljati u Ustav. Ovdje je samo u pitanju prestiž, čija će biti zadnja, a koliko ja znam, iza svega stoji Opus Dei, stoji hijerarhija Crkve, uglavnom, možda ima koja iznimka. Ovdje se stvorio jedan duh talibanstva, što znači isključivosti prema drugima i drukčijima. To nije kršćanski stav. Isus je u zajednicu prihvaćao i žene i prostitutke i razbojnika na križu. Rekao mu je: 'Danas ćeš biti sa mnom u raju.' Prema tome, ovdje se radi o ideologiji institucija – Katoličke crkve i drugih institucija koje imaju kršćanski predznak ili katolički, ali nemaju kršćanski sadržaj. To je problem." Završen citat
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 29.11.2013. | 21:16

4

O, Petre, toliko si se borio da budeš sljedeći. Ovo je, znači, konačno odustajanje!?
bili1911

bili1911

Komentirano: 29.11.2013. | 19:23

5

svi normalni ce glasati za ZA...a ostala gospodo sto mislite drugcije kao i svi ostali portali zajedno sa komunistickom vladom satic vam otkucava tika-taka
borat

borat

Komentirano: 29.11.2013. | 18:49

6

Govori li dvostruki broj čitatelja Petrovog teksta u odnosu na čitatelja Borinog teksta i o rezultatima referenduma ili samo o tome kako su raspoloženi čitatellji ovog portala?
paur

paur

Komentirano: 29.11.2013. | 16:42

7

Ok brate stipiću...imaš pravo...nisam htio ići u širinu...saaaaamo napomenuh da je stari zavjet itekako vezan za novi i da su u biti jedno....jerbo Otac Sin Duh sveti postoje od uvjek.....zato i stoji zapisano....hajde da načinimo čovjeka....no to je duuuugačka i duuuuboka tema za komentare..... Krist je došao da pokaže pravi duh zakona...da ga on umjesto nas izvrši kako bi mi preko njega, Krista mogli biti spašeni... I u novom zavjetu nema govora o istospolnih zaejdnica niti odobravanja istospolnih zajednica...
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 29.11.2013. | 15:04

8

@Stipe (i ostali nickovi) različitost kulturno-civilizacijskih krugova i različitost pojedinaca (koji uopće nisu nebitni i funkcioniraju unutar tih istih kulturno-civilizacijskih krugova) su dvije kategorije. Netko s prirodnom logikom bi to trebao primjetiti.
Stipe

Stipe

Komentirano: 29.11.2013. | 14:40

9

@bravulja - izvanredno zapažanje. Stvarno ne razumijem ljude koji ne drže ni do kakvih (malograđanskih) konvencija, a sad bi inzistirali na nečemu za što ih inače boli dupe?
bravulja

bravulja

Komentirano: 29.11.2013. | 14:36

10

Švicarci imaju svakih par mjeseci jedan Referendum... A žene još uvijek voze...PEEEETRE Žene još uvijek voze.Brak ne spada u ljudsko pravo gospodine Petre , pa slijedom nitko ni ne ukida ljudsko pravo.Sutra će netko tražiti stan, kuću kao njegovo pravo. Može tražiti posao kao ljudsko pravo???Molio bi pisca ove Kolumne da mi odgovori. Zašto ovi napredni liberalni ljevičari žele nešto kao što je konzervativni čin brak.

Broj komentara: 27

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

Zdvajanja nad mirovinskom reformom

Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

20.9.2018. | 21:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

Podanici duhom i tijelom

Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

17.2.2018. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatromet taština, petarde licemjerja...

Predbožićna propovijed

Vatromet taština, petarde licemjerja...

23.12.2017. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

Povodom sedmog rođendana

Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

17.12.2017. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

Nit' struke nit' pameti

Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

6.12.2016. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

Izgleda postoji rješenje?

SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

23.11.2016. | 13:13
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

Pismo uredniku SBplus-a

'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

19.10.2016. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

Neizabrani kandidat za zastupnika

Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

19.9.2016. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

Domoljubi koji ne govore hrvatski

Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

21.3.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čemu?

Pet godina kolumniranja

Čemu?

11.12.2015. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nemojte moliti za Pariz

Liberalizam ili smrt Europe

Nemojte moliti za Pariz

16.11.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi dan moderne europske države

Hrvatska 'Oluja'

Prvi dan moderne europske države

5.8.2015. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

Margaritas ante porcos?

Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

21.6.2015. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

Umjesto političkog nekrologa

Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

4.9.2014. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski esdepeovci  "ni v' rit ni mimo"

Kad odlučni vode politiku...

Brodski esdepeovci "ni v' rit ni mimo"

16.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li politička ucjena služiti dobru?

S razbojnicima - razbojnički!

Može li politička ucjena služiti dobru?

26.10.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

Ima Brođana!

Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

2.10.2013. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kasno se ... jelte, kajat'!

Haračem plaća svoje spomenike

Kasno se ... jelte, kajat'!

16.7.2013. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

X - files

Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

22.2.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :