Kolumne : sine ira et studio

Objavljeno: 6.12.2016. u 20:00
Prikaza: 7110
|
Autor: Petar Bašić

Nit' struke nit' pameti

Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

Stručna javnost ponekad može biti baš 'davež' koji zbog zareza u nekom propisu zaustavlja hvale vrijedne i korisne društvene projekte. Isto tako, ponekad, ta 'struka' postoji samo kao zadnja slamka spasa civilizirane zajednice od činjenja suludih pogreški koje bi vratile dosegnutu razinu civiliziranosti i kulture nekoga naroda stoljećima unatrag.

Može li se na Korzu napraviti kuća? Onako, lijepa katnica od tlocrtnih dvjestotinjak kvadrata, tamo negdje sjeverno od fontane? Svaki arhitekt i zidar će reći da može i to lako; treba izbušiti ionako nestabilno kameno popločje, instalacije su vjerojatno već tamo negdje dolje, treba iskopati i izliti temelj i zidati do krova. Međutim, nitko normalan ne želi predložiti tako nešto, niti će ikome normalnom ikada pasti na um takva ideja i to čak kad bi predviđena namjena toga objekta bila sasvim plemenita, na primjer, smještaj za djecu bez roditelja ili javna kuhinja.

Nakon što sam pročitao članak i vidio priloge, osobito nacrt mjesta spomen parka i faksimil odluke gradskih vlasti kako „daju suglasnost" na taj nacrt, pomislio sam da se radi o zakašnjeloj prvotravanjskoj šali.

Ne (g)radi se takva kuća na brodskome Korzu iz dva razloga: prvo, protuzakonito je, a drugo, protivi se zdravom razumu.

Kad mi je skrenuta pozornost da je na portalu EBrod objavljen članak o započinjanju izgradnje spomen parka Domovinskog rata, kliknuo sam u glavi kako je to uglavnom pozitivna vijest jer je Slavonski Brod nesumnjivo dao ponajveći doprinos obrani Hrvatske i „red je" da i mi imamo nekakav javni znamen kojim ćemo to obilježiti. Park umjesto građevine uvijek je bolja ideja, jer je životniji i građane u njihovim svakodnevnim životima uključuje, a ne prezentira im nešto na silu. Građani će dobiti park, a mlade generacije mjesto koje će ih podsjećati na ta velika i slavna vremena.

Međutim, nakon što sam pročitao članak i vidio priloge, osobito nacrt mjesta spomen parka i faksimil odluke gradskih vlasti kako „daju suglasnost" na taj nacrt, pomislio sam da se radi o zakašnjeloj prvotravanjskoj šali.

Unutar zaštićenog povijesnog kompleksa Tvrđave, usred najvećeg katastarsko-gruntovnog blaga koje ovaj grad ima, 80-tak hektara povijesnim okolnostima slučajno neuništenog zemljišta 1/1, koje Brodu daju potencijal kakav nema više od desetak gradova na cijelom kontinentu, netko se dosjetio postaviti dvadesetak betonskih postolja s topovima, tenkovima i avionom.

Spomen park je rekoh dobra i prilično stara ideja. Nije otkrivanje tople vode, na nekim mjestima u Hrvatskoj postoji već takav način obilježavanja važnog dijela naše povijesti i svugdje izaziva zanimanje stanovnika, a osobito slučajnih prolaznika i turista. Najbolji primjer je onaj u Turnju kod Karlovca.

U Slavonskom Brodu, također se o tome dugo govori. Ne znam tko je prvi predložio ideju, ali znam da baš gradonačelnik Mirko Duspara, već sigurno 7-8 godina, govori o tome i nema sumnje da je ta ideja dobra. Sredinom 2012. poklopilo se da je - u sklopu pokretanja projekta sveobuhvatne obnove Tvrđave, na kojem sam radio kao koordinator - gradonačelnik je opet pokrenuo i to pitanje, a na razgovorima o tome su sudjelovale i mnoge udruge iz Domovinskog rata, i Mato Gavran kao već tada nepolitički stručnjak.

Ne znam tko je prvi predložio ideju, ali znam da baš gradonačelnik Mirko Duspara već sigurno 7-8 godina govori i o tome i nema sumnje da je ta ideja dobra.

Ideja je logična i u njenu realizaciju brzo se uključio i ravnatelj Hrvatskog vojnog muzeja, i sam Brođanin Mario Werhas, i ponudio je svoju pomoć. Ideja nije bila razrađena detaljno ali s gradonačelnikom je utvrđen kao primjeren i dostatan prostor bivše takozvane „bosanske pruge" u „Zvijezdinoj" ulici. Umjesto neuređene livade dobili bismo šetalište, s jasnom memorijalnom ulogom, ali i atraktivnu turističku zanimljivost. S pročelnicima sam čak načelno dogovarao oblik, gabarite i vrstu postolja za izloške, gradonačelnik je razgovarao sa stručnjacima iz Đure Đakovića o trošku i organizaciji prijevoza tih oruđa iz Zagreba i šire, a mislim da se već išlo i u detalje antikorozivne zaštite (jer to bi predstavljalo gotovo veći redoviti trošak od prvotnog troška postavljanja!), a zagrebački arhitekt Stjepan Lončarević je napravio i grubu prvu skicu prostornog rasporeda izložaka.

Park bi se pružao u zanimljivom obliku izdužene spirale s najvećom haubicom od 203 mm kalibra na sjevernoj strani (kako bi se dobio impozantan objekt za sve koji ulaze u grad sa zapada na rotor „kod Halajka"), velikim njemačkim flakom iz Drugog svjetskog rata od 88 mm kalibra oko sredine, manjim izlošcima duž šetnice i završnim podestom negdje sjevernije od razine bolnice na Plavom polju na kojem je trebao stajati jedan od rashodovanih MiG-21 aviona (što je na Werhasov nagovor tadašnji ministar obrane Kotromanović već usmeno odobrio), a koji bi bio vidljiv i s graničnog prijelaza pa bi možda naveo neke od desetak milijuna prolaznika da svrate u Slavonski Brod. Čak i tadašnji pomoćnik ministra kulture Uzelac nije imao ništa protiv, jer bi se time, na pragu vojnog historijskog kompleksa Tvrđave, nastavljao sličan, militaristički, ali povijesno važan sadržaj na otvorenom, koji ne bi ulazio u prostor zaštićenog spomenika kulture.

Slavonski Brod je, stjecajem povijesnih okolnosti (zbog stalne vojne prisutnosti u njoj) sačuvao svoju Tvrđavu i cjelovit kvadratni kilometar(!) najočuvanijeg kulturnog spomenika u Hrvatskoj i jednog od rijetkih u svijetu.

Tada razrađivana ideja Muzeja Granice unutar Tvrđave imala je isto plan uključiti taj park u svoj vanjski sadržaj. Prostori Muzeja počinjali bi na sredini istočne strane kavalira, kroz dvorane bi se objašnjavala vojna tehnika najstarijih vremena, polu srušeni kazamati sjeveroistočnog ugla bi bili obnovljeni tek djelomice, uz dio neobnovljenih svodova od cigle, putem staklenih stijenki (kako bi se dočarale posljedice ratnih razaranja i topovi, uniforme i tehnika baš iz, za Tvrđavu, značajnog razdoblja kraja 18. stoljeća), a nakon toga postav bi se nastavljao do sredine sjevernog kavalira s izlošcima iz novijih razdoblja, sve do Domovinskog rata i spomen sobe poginulima i postrojbama. Izlaz iz takvog Muzeja bio bi upravo kroz sjeverna vrata u pravcu Spomen-parka sa spektakularnim izlošcima kao završetak sveobuhvatnog doživljaja „ratnog" muzeja!

Umjesto toga, dobili smo neprirodno (i nezakonito) stavljanje tenkova usred zaštićenog područja, bez ikakvog konteksta, točno ispred veduta tvrđavskih zidina, na mjestu rekonstrukcije zapadnog bastiona (za koji postoji dokumentacija), na mjestu neiskopanog jugozapadnog opkopa, pokraj međunarodnog graničnog prijelaza i dijametralno nasuprot bilo kakvoj dodirnoj točki toga zamišljenog parka s urbanim tkivom grada!?

Naravno, službeni dokument, čiji faksimil donosimo, „suglasnost" za izradu parka dana je preko koljena, bez konzultiranja struke - jer Konzervatorski zavod nije (i neće, jer zakonski ne smije) dao svoje stručno mišljenje u korist ovakvog vandalizma. Nikakve potpore trenutnih ministara obrane ne mogu političkim odlukama promijeniti činjenicu da bi time ovovjekovni vandali uništili baš povijest hrvatskoga naroda u koju se tako kunu.

Inicijativa Koordinacije braniteljskih udruga također nije nova. Ona je i potrebna iz razloga očuvanja povijesnog sjećanja, a i za grad isplativa jer nema puno gradova s takvom atrakcijom. Ali zamijeniti jedno logično rješenje (koje je prestalo biti aktualno naprasnim i gotovo sarkastičnim postavljanjem „tramvaja zvanih brodska čežnja" na za njih preveliku parcelu namijenjenu Spomen parku Domovinskog rata) drugim kojim se uništava jednako vrijedna i znatno starija brodska baština je suludo.

Usput je i nezakonito, jer zaštićeni objekt nulte kategorije nitko ne može svojevoljnom odlukom prenamijeniti u građevinsko zemljište ili lunapark. Tvrđavu ništa manje nego li samo Korzo kako sam naveo u onom primjeru s početka teksta; dapače.

Nikakve potpore trenutnih ministara obrane ne mogu političkim odlukama promijeniti činjenicu da bi time ovovjekovni vandali uništili baš povijest hrvatskoga naroda u koju se tako kunu.

Prigovori kako bismo onda trebali izmjestiti i cijele sportske terene s lokacije Klasije tek su bezuman cinizam. Primjerice cijela Tvrđava u Karlovcu ili Tvrđa u Osijeku su popunjene stambenim i/ili javnim zgradama i sadržajima i nikome ne pada na pamet rušiti ih sada, pa čak ni iseljavati. Kao što je Dioklecijanova palača u sebi rodila grad Split, tako je i urbani razvoj Karlovca i Osijeka napunio njihove tvrđave svakodnevnim životom.

Slavonski Brod je, stjecajem povijesnih okolnosti (zbog stalne vojne prisutnosti u njoj) sačuvao svoju Tvrđavu i cjelovit kvadratni kilometar(!) najočuvanijeg kulturnog spomenika u Hrvatskoj i jednog od rijetkih u svijetu. Uz povoljnu okolnost da smo baš ovih godina ušli u EU, dobili smo i opet jedinstvenu povijesnu priliku obnoviti kompleks od četrdesetak tisuća kvadratnih metara zatvorenih funkcionalnih prostora gotovo potpuno besplatno ili uz zanemarive troškove u odnosu na vrijednost cijeloga ulaganja.

Dioklecijanova palača je devastirana u povijesnom smislu i prilagođena hirovima njihovih trenutnih stanovnika. Ali u 7. stoljeću, a ne u 21. kada su standardi valjda civiliziraniji nego tada. A možda u Hrvatskoj i nisu!?

  Broj komentara: 14

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  pe_iur

  pe_iur

  Komentirano: 27.1.2017. | 12:59

  1

  Dakle - ništa od Spomen parka na ovoj lokaciji?! Poslovično obaviješteni SBPLUS ništa o tome ne piše a nije da mu tema nije zanimljiva jer je o njoj više puta pisao i svaki puta je pobudila interes javnosti.
  regoč

  regoč

  Komentirano: 27.1.2017. | 12:13

  2

  Pero, u pravu si, ne daj im da unište izvornu zamisao. Kad već nisi uspio povući pola milijarde za Tvrđavu.
  zuvanovic

  zuvanovic

  Komentirano: 8.12.2016. | 16:57

  3

  Iceland - nema brige, za 20-30 godiina kada mozda bude kompletirana tvrdjava, nece biti vise straha na privremeno-stalno, a ako bude jos udbasa i jugonostalcicara u tvrdjavi ce biti opet biti vandalski garnizon nekog Regiona, pa opet nema brige. Ali uvijek ce biti trolova kao anonimni milenijum 1990-1995 koji bolesno trolaju komentare i postaju semi sa sobom, pa opet nema brige. ******** Stipicu post kaze laki temelji (betonski) ILI drveni ( prema izboru I potrebi). Nemojmo biti nepovjerljivi prema drvetu-cijela Venecija lezi 200 godina na hrvatskim drvenim temeljima.
  Borislav Stipić

  Borislav Stipić

  Komentirano: 8.12.2016. | 0:02

  4

  zuvanovic@ ti bi 84-vorku postavio na drveni temelj?!
  milenijum

  milenijum

  Komentirano: 7.12.2016. | 17:13

  5

  zuvanoviču uvanoviču 1990 1995 , gdje je nestao čovjek
  iceland

  iceland

  Komentirano: 7.12.2016. | 16:11

  6

  @zuvanovicu, privremena rješenja kod nas na žalost redovito postaju trajna. Zamislimo da se jednog dana netko "usudi" premjestiti spomen park. Optužili bi ga da je "udbaš" i "jugonostaligičar", kako to kod nas obično biva. Još nije kasno da se stvar napravi kako treba.
  glupibosanac

  glupibosanac

  Komentirano: 7.12.2016. | 15:32

  7

  Pa postoje i lokacije koje nisu "udaljene" kao npr. park ispred Kazališno koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“
  zuvanovic

  zuvanovic

  Komentirano: 7.12.2016. | 15:14

  8

  Uz postovanje struci i Basicu na iscrpnom strucno znanstvenom objasnjenju, koji je potpuno u pravu, ali kao obicni malomisleci turist, koji posjecuje tvrdjavu jedamput ili dvaput godisnje, mislim da je predlozena lokacija zbog blizine i kompletnosti idealna, umjesto neke udaljene. Kada se tvrdjava jednog dana zavrsi i upotpuni, vanjska izlozba se moze premjestiti po potrebi (temelji eksponata mogu biti i laki ili drveni).
  Borislav Stipić

  Borislav Stipić

  Komentirano: 7.12.2016. | 11:52

  9

  eto, glupibosanac@ opet moram koristiti znak (Y). U prethodnom slučaju to je, u nedostatku mogućnosti 'lakati' ispod samoga teksta i komentarâ, bio supstitut za 'lajk' Bašiću, a u ovom slučaju supstitut za 'lajk' zekonji@. Dakle veliki (Y) zekonja@
  milenijum

  milenijum

  Komentirano: 7.12.2016. | 10:59

  10

  svi sve potpisujete, tko če vratiti živote za ovakvu pokradenu državu od hrvata mislite da če te spomenicima vratiti izgubljeni moral i savjest tko če platiti mladost koja je uzalud izginula za bosansku posavinu koja je prodana pet šes tmjeseci prije svega tko če platiti za brodsku mladost koja je poginula za vrijeme granatiranja uz pomoć hrvatske nafte i sad se javljaju filozofi gdje i kamo smjestiti vratite živote a ne spomenike

  Broj komentara: 14

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

  Zdvajanja nad mirovinskom reformom

  Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

  20.9.2018. | 21:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

  Podanici duhom i tijelom

  Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

  17.2.2018. | 23:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatromet taština, petarde licemjerja...

  Predbožićna propovijed

  Vatromet taština, petarde licemjerja...

  23.12.2017. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

  Povodom sedmog rođendana

  Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

  17.12.2017. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

  Izgleda postoji rješenje?

  SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

  23.11.2016. | 13:13
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

  Pismo uredniku SBplus-a

  'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

  19.10.2016. | 23:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

  Neizabrani kandidat za zastupnika

  Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

  19.9.2016. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

  Domoljubi koji ne govore hrvatski

  Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

  21.3.2016. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čemu?

  Pet godina kolumniranja

  Čemu?

  11.12.2015. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nemojte moliti za Pariz

  Liberalizam ili smrt Europe

  Nemojte moliti za Pariz

  16.11.2015. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi dan moderne europske države

  Hrvatska 'Oluja'

  Prvi dan moderne europske države

  5.8.2015. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

  Margaritas ante porcos?

  Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

  21.6.2015. | 22:22
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

  Umjesto političkog nekrologa

  Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

  4.9.2014. | 0:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski esdepeovci "ni v' rit ni mimo"

  Kad odlučni vode politiku...

  Brodski esdepeovci "ni v' rit ni mimo"

  16.6.2014. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ženama zabranjeno voziti automobile!

  Vijesti iz zemlje Nigdjezemske

  Ženama zabranjeno voziti automobile!

  29.11.2013. | 0:03
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li politička ucjena služiti dobru?

  S razbojnicima - razbojnički!

  Može li politička ucjena služiti dobru?

  26.10.2013. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

  Ima Brođana!

  Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

  2.10.2013. | 19:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kasno se ... jelte, kajat'!

  Haračem plaća svoje spomenike

  Kasno se ... jelte, kajat'!

  16.7.2013. | 15:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

  X - files

  Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

  22.2.2013. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :