Kolumne : sine ira et studio

Objavljeno: 19.9.2016. u 10:00
Prikaza: 7608
|
Autor: Petar Bašić

Neizabrani kandidat za zastupnika

Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

root : Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaćeSjedište buduće rektorata Sveučilišta u Slavonskom Brodu?(Foto: Ivica Galović/Pixsell)

Na prvoj sjednici Sabora - ako se na njoj, još prije slaganja nove Vlade, već budu usvajali Mostovi famozni uvjeti za sklapanje Plenkovićeve koalicije - neka zastupnici HDZ-a (i to kako ponosno kažu "Brođani"!) Zdravko Marić, Pero Ćosić, Danijel Marušić, te eventualne zamjene Ljubica Maksimčuk i Marko Šimić, podnesu kratki prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona ...

Članak objavljen u 24 sata: 'To je sramota, godinu dana imamo sveučilište koje ne radi' iz pera brodskog novinara Borisa Gajdukova, mogao je biti jubilarni članak koji obilježava godinu dana od donošenja Zakona o osnivanju sveučilišta u Slavonskom Brodu. Da je lijeva Vlada, usput, odmah i odobrila proračunski novac za financiranje rada Sveučilišta,  1. listopada, tim člankom mogli smo obilježiti i početak prve akademske godine.
Čak su i sami rektori, u ustavnoj tužbi protiv brodskog sveučilišta, smatrali potrebnim izričito naglasili "da se tužba odnosi samo na osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu, a ne i na do sada osnovana sveučilišta"! Tako su se sačuvali od, nedajbože, mogućeg zaključka Ustavnog suda koji je mogao proglasiti sva do sada politički osnovana sveučilišta neustavnima!

Privremeni rektor prof.dr.sc. Roberto Lujić dobio je, nažalost, samo prazni naslov, ali ne i novac. U prošlom, a ni u ovogodišnjem, proračunu nisu osigurana sredstva za funkcioniranje rektorata i službi koje su trebale barem oformiti novo sveučilište i pripremiti upis studenata na nove odsjeke integriranog visokog učilišta umjesto na stare fakultete.

Još veći problem od nedodjele novca napravljen je (namjerno!?) šlampavim pisanjem zakona. Neki "jako stručni" stručni suradnik u Ministarstvu znanosti dobio je nalog da, u nekoliko dana, pred prošle izbore, napiše nacrt zakona. U nacrtu, još ekspresnije i bez ikakve rasprave usvojenom na posljednjim sjednicama Kukuriku sabora, u članku 14. stavak 1., taj je nevješti uhljebljeni nomotehničar napisao: "U roku od 90 dana, od dana stupanja na snagu ovoga Zakona:

– Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku donijet će(!) odluku o spajanju Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i dislociranih studija u Slavonskom Brodu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Sveučilištu

– Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku donijet će(!) odluku o spajanju Studentskog centra u Slavonskom Brodu Sveučilištu

– Veleučilište u Slavonskom Brodu spojit će se(!) sa Sveučilištem".

Rektorski zbor, čuvajući svoja feudalna prava, uhvatio se za taj gore potcrtani, a u zakonima uvijek pomalo imperativni, oblik futura: donijet će, spojit će... i već na prvoj sjednici, svega mjesec dana nakon donošenja zakona, a u političkom vakuumu preizdborne kampanje, kad ih nitko nije mogao "prijateljski nagovoriti" na odustajanje od tog pompoznog veta, pozvao se na članak 68. Ustava Republike Hrvatske - koji "jamči autonomiju sveučilišta" i jamči da "Sveučilište samostalno odlučuje o svom ustrojstvu i djelovanju".

I tako je naše brodsko Sveučilište obješeno o zarez...

Da ne bi bilo zabune, SVA sveučilišta u Hrvatskoj osnovana su političkom voljom, od modernog zagrebačkog (voljom Cara i Apostolskog Kralja Franje Josipa), preko sada nama problematičnog osječkog (voljom Bravara i nekog njegovog Komiteta, koji je po ključu tih 1970-ih godina osnivao sveučilišta u "metropolama" poput Niša, Mostara, Subotice, Tuzle, Banja Luke i eto, Osijeka), sve do najnovijih pulskog i dubrovačkog (voljom lokalnih stranačkih moćnika koji su ucjenjivali središnju vladu) i koprivničkoga (medijskim utjecajem Pavićevog i Hanžekovićevog EPH)...

Čak su i sami rektori, u ustavnoj tužbi protiv brodskog sveučilišta, smatrali potrebnim izričito naglasili "da se tužba odnosi samo na osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu, a ne i na do sada osnovana sveučilišta"! Tako su se sačuvali od, nedajbože, mogućeg zaključka Ustavnog suda koji je mogao proglasiti sva do sada politički osnovana sveučilišta neustavnima!

Sasvim je jasno da se radi o tjeranju maka na konac; osječko sveučilište zapravo je prvo pristalo na osnivanje brodskog sveučilišta, još prije izglasavanja zakona. S jedne strane zbog batine: ako Vlada koja financira rad svih sveučilišta nešto želi, onda, bez obzira na autonomiju, jer autonomiju bez novca si mogu objesiti mačku o rep, to će i postići onim spomenutim "prijateljskim uvjeravanjem".

Isto tako, u zamjenu za "dragovoljni" pristanak na osnivanje brodskog sveučilišta, osječko je sveučilište bogato (pot)kupljeno, pa je dobilo (naravno, "potpuno nevezano za osnivanje brodskog sveučilišta") nove fakultete i to čak tri: stomatologiju, arhitekturu i kineziologiju, kao i novac za nekoliko tisuća kvadratnih metara novih radnih prostora!

Toliko o "dosljednoj sveučilišnoj autonomiji"...

Činjenica je da je SDPova vlada (gotovo sigurno na poticaj Tihomira Jakovine, koji je tim potezom kako sam već pisao, uz kružne tokove i mostiće, te višedesetljetno željeni podvožnjak, htio i uspio postati ponajveći brodski mecena, o čemu smo već pisali) osnovala brodsko sveučilište 2015. iz čistih predizbornih razloga. Nakon što četiri godine svojeg vladanja nije za brodsko visoko školstvo napravila ništa, na početku posljednje kampanje, donijela je hitnu odluku o sveučilištu kojim ga je rodila, a nije mu ostavila ni majčinog (proračunskog) mlijeka, niti pelena u koje će kupiti... ono s čim se sa svih strana nabacuju na novorođenče.

Podsjećam ovdje i sada da je u raspravi novog (ovog prošlog) Sabora koji je vladao nepunih sedam mjeseci, prije posljednjih izvanrednih izbora, čak i Klub zastupnika HDZ-a, podupro osnivanje i opstanak sveučilišta.

Eto im sada, nakon spektakularne pobjede na izborima, prilike dokazati da im je do Slavonskog Broda stalo više od Jakovine i ljevičara. Eto im prilike prekinuti agoniju i pokrenuti sveučilište već od početka akademske godine 2017/2018, 1. listopada, nagodinu.

Argument im je da ova naša, po svemu sudeći najsiromašnija izborna jedinica u Hrvatskoj (tri po svim kriterijima najgore i najnerazvijenije županije) jest jedina(sic!) izborna jedinica koju ne opslužuje nijedno Sveučilište!

Na prvoj sjednici Sabora, ako se na njoj, još prije slaganja nove Vlade, već budu usvajali Mostovi famozni uvjeti za sklapanje Plenkovićeve koalicije, neka zastupnici HDZ-a (i to kako ponosno kažu "Brođani"!) Zdravko Marić, Pero Ćosić, Danijel Marušić, te eventualne zamjene Ljubica Maksimčuki Marko Šimić, podnesu kratki prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Da vuk (sveučilišna autonomija) bude sit, a koza (razvojna prilika za Brod i brodsku djecu) ostane cijela, potrebno je samo promijeniti formulaciju iz članka 14. sada važećeg Zakona. Novi zakon treba imati niti tri retka amandmana: umjesto naređivačkog "usvojit će odluku o izdvajanju Strojarskog fakulteta ... u roku od 90 dana", treba napisati "predlaže se Sveučilištu u Osijeku usvojiti odluku o izdvajanju Strojarskog fakulteta u primjerenom roku od tri mjeseca".

Neka ti HDZovi "Brođani" (koji su dobili gotovo 50% glasova) zatraže i pomoć ostalih svojih kolega iz HDZ-a, a valjda ni SDPovci neće biti protiv svojega Sveučilišta, kao ni "uvijek reformski" Most i Živi zid kojemu je "stalo do dobrobiti običnih građana".

Bez tih 14 zastupnika, ako stanu iza nekog prijedloga jedinstveno, ionako se ne može sastaviti nijedna Vlada.

Brođanke i Brođani su baš željni vidjeti ih zajedno na djelu za ovaj kraj, jednako plebiscitarno kao što ovdje poberu glasove svake četiri godine. Ili će im osobne ministarske ambicije biti važnije od tamo nekog Sveučilišta?

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Paur

Paur

Komentirano: 21.9.2016. | 14:26

1

S obzirom na rektorovo stanje, bolje sačekati sa sve(m)učiliščem u Brodu.
ivanrad

ivanrad

Komentirano: 21.9.2016. | 8:15

2

Očito si jedan od zagovornika unazađivanja našeg Broda.Ako ti u Brodu nije dobro idi u Zagreb
ivanrad

ivanrad

Komentirano: 21.9.2016. | 8:13

3

Stipe previše sereš na pogrešnu rupu
Stipe

Stipe

Komentirano: 20.9.2016. | 23:05

4

Što rade blentavi političari sa svojim petljanjem u ono u što se ne razumiju. 180 doktoranada se nalazi pred otkazom Ako se to dogodi tko će se u Hrvatskoj htjeti baviti znanošću? Postavljaju se uvjeti koje Hrvatska ne može ispuniti, love nema za one koji su pred doktoratom, a kamoli za one koji nisu ni krenuli i koji snivaju nekakva nova sveučilišta. Zašto nema love? Možda zato što ovakva znanost ne daje dovoljan doprinos (točnije gotovo nikakav) gospodarstvu. Hoće li osnivanje kadrovski insuficijentnih sveučilišta popraviti situaciju? Zar ljudi u Đakovi ili Donjim Andrijevcima vrijede manje od ostalih kad nemaju u svom mjestu klinički bolnički centar? Ma dajte da nam Slavonija ne odumire. Sveučilište i KBC u svako selo. Šta mislite koliko bi Donji Andrijevci napredovali da se tamo osnuje Sveučilište? Izračunajtre samo koliko bi babe u selu popravile svoj standard da imaju kome iznajmljivati sobe!
regoč

regoč

Komentirano: 20.9.2016. | 15:49

5

Ma kakvo sveučilište u Brodu, ionako ih imamo previše. Ostaviti po jedno u Zagrebu, Osijeku i Splitu, ostalo ukinuti ili spojiti s jednim od ova tri. Jasno, pojedini fakulteti mogu biti i izvan sveučilišnih sjedišta.
sonja

sonja

Komentirano: 20.9.2016. | 15:04

6

e kada bi se sveučilište moglo osnovati i proraditi u Lipi ili u bircu na "pjaci", tamo su osnivači
Stipe

Stipe

Komentirano: 20.9.2016. | 13:06

7

Sam kažeš da bar 15 godina radiš na tome. Što si do sada napravio? Ti nepismeni koje spominješ nisu napravili ništa u ĐĐ. Napravili su pametni ljudi iz Broda ili koji su došli iz drugih krajeva. Zanemaruješ smjerove migracija u to doba: vlakove bez voznog reda? Sada su smjerovi migracija suprotno okrenuti. Nepismeni nisu radili ništa onda, neće ni danas ili se tio to zalažeš za sveučilište s nepismenima? Koji si studijski program kreirao za ovih 15 godina ili pomogao kreirati ili radio na ikupljanju ljudi koji će ga kreirati? Navedi konkretna imena i rezultate inače su ovo sve demagoško-populističke floskule!
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 20.9.2016. | 11:01

8

Djuro djakovic je bio srusena tvornica bez strucnjaka u koju su '45-'50 doveli tri tisuce nepismenih seljaka iz okolice pa sve do pasivnih krajeva Hercegovine i napravili u 25 godina giganta koji je radio nuklearne centrale... Ljudi s vizijom grade dok oni drugi kazu da se ne moze... Eto, ja hocu raditi gratis na tome... Put your money where your mouth is, to jest hoces li i ti? Ili ces samozadovoljno, kako si samo pametan, pljuvati iz anonimnosti?
Stipe

Stipe

Komentirano: 20.9.2016. | 7:45

9

Standardno nakaradno razmišljanje i demonstracija potpunog nerazumijevanja teme. Ne napraviš prvo holding pa tražiš koje će tvrtke ući u njega, nego je logično da imaš hrpu tvrtki koje imaju nešto zajedničko pa ih onda vežeš u holding. Sveučilište je organizacijska forma. Studenti ne studiraju na sveučilištu, već na fakultetima. Fakulteti se zbog svojih razloga udružuju u sveučilišta. Treba poticati nicanje novih fakulteta, a to u prijevodu znači okupljanje visoko školovanog kadra. Kako ga privuči? Isprazne populističke i demagoške floskule će učiniti samo to da iole pametni ljudi bježe od ovakvih improvizacija. Zamislite si mladog, školovanog, perspektivnog i kvalitetnog stručnjaka. Želi li takav raditi na političkom sveučilištu ili na nekom koje ima bar mrvicu realne šanse za napredak i opstanak? U Bašićeve priče ću povjerovati kada politika dovede bar dva perspektivna stručnjaka u Brod. Za koji smo mi to fakultet pripremili prostor, ljude i program pa ga je osječko sveučilište ili ministarstvo odbilo? 20 godina neki tupe o sveučilištu, a da za to vrijeme nisu stipendirali i zadržali niti jednog stručnjaka, nisu osmislili i napisali studijski program te nemaju pojma u kojim bi se prostorima i koja točno nastava odvijala. Kao i u svemu ostalome, tako i na ovom području možemo učitii od NG. Dok se mi preseravamo, politiziramo i filozofiramo, oni su bar napravili industrijsku zonu, a sad i studij. Za pokretanje studija u prvom redu je potreban niz entuzijasta iz nekog područja koji će uložiti ogroman trud kako bi napisali program, osmislili kocept studija i njegovu posebnost kako bi imao smisla i prođu na edukacijskom "tržištu". Neka nam Bašić kaže koji su ti ljudi, gdje su i kada će početi požrtvovno (bez naknade) raditi na tome.
ivanrad

ivanrad

Komentirano: 19.9.2016. | 18:28

10

Nije mi jasno zašto se pojedinci protive sveučilištu u Brodu.Dok je takvih budala u Brodu,mi ćemo biti kasaba.Nismo ništa bolje ni zaslužili,jer izgleda da svaki napredak nas uplaši

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

Zdvajanja nad mirovinskom reformom

Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

20.9.2018. | 21:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

Podanici duhom i tijelom

Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

17.2.2018. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatromet taština, petarde licemjerja...

Predbožićna propovijed

Vatromet taština, petarde licemjerja...

23.12.2017. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

Povodom sedmog rođendana

Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

17.12.2017. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

Nit' struke nit' pameti

Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

6.12.2016. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

Izgleda postoji rješenje?

SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

23.11.2016. | 13:13
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

Pismo uredniku SBplus-a

'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

19.10.2016. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

Domoljubi koji ne govore hrvatski

Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

21.3.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čemu?

Pet godina kolumniranja

Čemu?

11.12.2015. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nemojte moliti za Pariz

Liberalizam ili smrt Europe

Nemojte moliti za Pariz

16.11.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi dan moderne europske države

Hrvatska 'Oluja'

Prvi dan moderne europske države

5.8.2015. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

Margaritas ante porcos?

Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

21.6.2015. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

Umjesto političkog nekrologa

Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

4.9.2014. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski esdepeovci  "ni v' rit ni mimo"

Kad odlučni vode politiku...

Brodski esdepeovci "ni v' rit ni mimo"

16.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ženama zabranjeno voziti automobile!

Vijesti iz zemlje Nigdjezemske

Ženama zabranjeno voziti automobile!

29.11.2013. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li politička ucjena služiti dobru?

S razbojnicima - razbojnički!

Može li politička ucjena služiti dobru?

26.10.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

Ima Brođana!

Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

2.10.2013. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kasno se ... jelte, kajat'!

Haračem plaća svoje spomenike

Kasno se ... jelte, kajat'!

16.7.2013. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

X - files

Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

22.2.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :