Kolumne : sine ira et studio

Petar Bašić

Kolumne

sine ira et studio
Piše: Petar Bašić
Objavljeno: 16.11.2015. u 0:04
Prikaza: 5313
|

Liberalizam ili smrt Europe

Nemojte moliti za Pariz

root : Nemojte moliti za Pariz

Živite Pariz! I pokažite onim nemanima iz ljudske prošlosti da ih se ne bojimo.

Nakon napada u Parizu, u kojima je smaknuto sto pedeset civila, većinom mladih rokera, uzjogunili su se u medijima oni koji "znaju" uzrok ovom krvoproliću.

I gle čuda, umjesto da napadnu na gnjusne, zvjerske počinitelje i kamenodobnu religijsku ideologiju koja ih potiče, napali su na vjerojatno najvredniju tekovinu koju je ovaj kontinent darovao čovječanstvu: liberalizam prema pojedincu i poštovanje drugoga ma kako bio različit.

Napade u Parizu nisu proizveli liberalizam i multikulturalizam, poštovanje ljudskih prava ili ljubav prema sučovjeku, već rasizam, mržnja prema Drugome, nacionalna i vjerska isključivost i ksenofobija!

Nerazumijevanje Drugoga rađa mržnju

I sada ću ponoviti ono što izjavljujem nakon svake ovakve tragedije: napade u Parizu nisu proizveli liberalizam i multikulturalizam, poštovanje ljudskih prava ili ljubav prema sučovjeku, već rasizam, mržnja prema Drugome, nacionalna i vjerska isključivost i ksenofobija!

Ovaj put mržnja zatucanih islamskih terorista koji u svom djelovanju vide sebe kao božje oružje izazivanja sudnjega dana. Kad je Breivik u Norveškoj pokosio stotinjak mladih liberala, socijaldemokrata i djece imigranata, onda je to bila "kršćanska" mržnja prema uljezima.

Uvijek je u pozadini iracionalna mržnja prema alienitetima, a ne racionalne razlike između društvenih grupa.

Samo iz nerazumijevanja za druge proizlazi mržnja pa potom i (zločinačka) akcija. Znam da su mnogi u Slavonskom Brodu proteklih dana bili oštro protiv izbjeglica. Tko je uopće vidio ijednog izbjeglicu u našem gradu? Protiv čega su bili ti izolacionisti? Protiv davanja sendviča i šalice vrućeg čaja bijedniku koji je već dovoljno kažnjen što iz svoje zemlje i podneblja ide na put od više tisuća kilometara?

Svejedno, našlo se "hrabrih" koji bi postavljali žičane ograde i pucali mitraljezima po ljudskoj bijedi. Najglasniji su, paradoksalno, bili oni koji su i sami prije dvadesetak godina bili protjerani i koji su se udomaćili ovdje, ili još češće, udomaćili se na crno u istim onim europskim zemljama u koje idu i Sirijci!?

Europa i jest postala to što je danas, kad je prestala diviti se "krvi, tlu, narodu i vođama", jer su u ratovima za nacije i njihove svete ciljeve izginule stotine milijuna Europljana.

Ako se zatvorimo, propadamo

Ako poslušamo takve među nama koji traže zatvaranje u svoje uskogrudne okvire, postat ćemo mete i napadači. Privući ćemo prvo napade izvana, a neće proći dugo pa ćemo unutar tog nacionalnog kaveza početi napadati one koji su ipak malo drugačiji od nas koji tvorimo većinu.

Odgovor Europe na ovu strašnu prijetnju nikako ne smije biti ponovno potonuće u košmar "očuvanja temeljnih vrijednosti", a zapravo kršenja prava svih onih koji su "drugi i drugačiji".

Ironično, današnja europska civilizacija svakako i jest nastala na temeljima kršćanskih vrijednosti; tek je prestala slijepo vjerovati vjeri nakon što je izmorena stoljećima vjerskih ratova u kojima su deseci milijuna ljudi pomrli oko pitanja može li papa odobriti razvod nekom vladaru ili mogu li se svećenici ženiti!?

Europa i jest postala to što je danas, nadnacionalna utopija, zbog povijesnog iracionalnog poštovanja nacija; prestala je diviti se "krvi, tlu, narodu i vođama", jer su u ratovima za nacije i njihove svete ciljeve izginule stotine milijuna sve do Apokalipse 2. svjetskog rata, a na Balkanu se zbog vjere i nacije ginulo u tisućama praktično do jučer.

Svima koji se na prvu neće složiti sa mnom, izjavljujem sljedeću tvrdnju i postavljam neka pitanja i pozivam vas: odgovorite na njih tek nakon razmišljanja.

Sve ono što liberalizam na koji danas mnogi s podsmijehom i mržnjoma viču vama nudi, jesu sva ona prava što ih uzimate zdravo za gotovo poput zraka koji dišete.

Liberalni manifest

Da, smatram da je liberalizam (ne onaj politički, stranački, već društveni, gotovo filozofski) najveće dostignuće povijesnog razvoja Europe.

Sve ono što taj liberalizam (na koji danas mnogi s podsmijehom i mržnjoma viču) vama nudi, je sve ono što uzimate zdravo za gotovo poput zraka koji dišete, a za koji se uopće ne brinete jer je stalno tu oko vas. Ne vjerujete mi?

Razmislite, smijete li čitati baš svaku knjigu koju poželite? Smijete li se smijati svakom vicu koji čujete i prepričavati ga dalje? Smijete li se uopće napiti? Na duhovnom planu, smijete li odustati od vjere u kojoj ste se rodili? Ili ju promijeniti u neku drugu, ili jednostavno prestati vjerovati u sve izmišljene prijatelje? Smije li žena voziti automobil ili postati sveučilišna profesorica? Smije li i vaša djevojčica ići u školu, i igrati nogomet u školskom timu? Smijete li, onako kako donedavno mijanmarski građanin nije smio, barem jednom u četiri godine glasovati (pa makar i glupo za neki njihov HDZ i SDP kao što smije svaki naš građanin, bio nepismeni seljak ili akademik?

Može li vam netko prići i uhititi vas na brodskom Korzu dok ispijate kavicu s društvom? Može li se dogoditi da vas policija privede i da vaša obitelj više ne sazna za vas? Smije li vam uopće policajac, ako mirno stojite i zovete predsjednika vlade pogrdnim imenima, opaliti običan šamar, da ni ne spominjem odbiti bubrege?

Smijete li dakle opsovati predsjednika vlade? Možete li baciti jaje na kolonu predsjednice države, a da vam iz crnih limuzina ne odgovore vatrom iz strojnica!? Na koncu, ako ste sposobni, smijete li osnovati privatan biznis, recimo informatički start up i postati milijuner koji će iz vašeg rodnog grada prodavati proizvode u Australiji ili Americi?

Države i Crkve u Europi nemaju što tražiti među vašim spolnim organima, niti imaju ikakva nadnaravna prava nad vašim mozgovima.

Ako poželite obitelj, nitko vam neće reći smijete li oženiti plavušu ili isključivo crnku, u zadnje vrijeme čak ženu ili muškarca, jer zaista se nikoga ne tiče koga volite. Ako želite imati djecu imat ćete ih: ne zato što vam crkva nalaže da ih imate desetero, na svaki plodni dan po jednu, već zbog toga što.volite graju i osjećaj dostignuća kad od njih stvorite ljude. Ako pak želite živjeti sami, graditi uspješne karijere, i ne želite imati djecu, ostvarit ćete to na civiliziran način, nezabranjenom kontracepcijom i pravom žene na slobodan izbor u rađanju.

Države i Crkve u Europi nemaju što tražiti među vašim spolnim organima, niti imaju ikakva nadnaravna prava nad vašim mozgovima.

To je liberalizam.

Sad zamislite da svega toga nemate. To što zamišljate je košmarni, inkvizitorski mračni srednji vijek samo u tehnološka vremena post Orwellove 1984. kojega smo srećom u Europi zauvijek prošli, a koji nažalost upravo proživljavaju stanovnici Islamske države koja šalje ubojice k nama. Ne žele oni ubiti stotine civila, već ideju apsolutne slobode kao takvu.

Zapad intervenira – ali premalo!

Intervenira li Amerika selektivno, samo tamo gdje ima ekonomske koristi? Naravno! I to je moja osobna glavna zamjerka današnjim zapadnim velesilama. Ne zanimaju njih toliko ljudska prava i demokracija već sirovine i nadzor nad strateškim područjima. Ja im, stoga, zamjeram premalo, a ne previše intervencija!

Prije dolaska Europljana južno od Sahare nije bio poznat kotač! Zašto se nakon odlaska kolonizatora nisu ti narodi vratili u svoje "sretno prvobitno društvo"?

Kolonijalne sile su iskorištavale svijet, to jest točno. S druge strane, da nafta nije toliko korisna zapadnom svijetu i da ju pola stoljeća nakon dekolonizacije ne trebamo tako puno, sve te pustinjske države bi zbog svoga kamenodobnog mentaliteta ionako bile najnerazvijenije države na planetu. Nije ni čudo da su gotovo sve velike religije današnjice potekle iz te bogom zaboravljene pustoši.

Strašni zločini počinjeni su u Africi od strane kolonizatora. Ali, prije više od pola stoljeća, ti narodi postali su samostalni i uzeli sudbinu u svoje ruke. Rezultat? U polovici država još uvijek vladaju kvazi-socijalistički režimi poput onoga Roberta Mugabea, koji je spreman ostaviti (svoj!) narod gladnim samo da bi ostvario svoju zastarjelu političku agendu.

Prije dolaska Europljana južno od Sahare nije bio poznat kotač! Zašto se nakon odlaska kolonizatora nisu ti narodi vratili u svoje "sretno prvobitno društvo", zašto nisu raselili velegradove poput Nairobija ili Cape Towna?

Zato što je zapadni sustav bolji za pojedinca, zato što nitko ne želi samo preživljavati već želi živjeti život; potrošački, plitko, netko će reći, ali ipak ugodnije od naganjivanja ovaca po polupustinji.

"ISIS, kada je riječ o njegovom fizičkom uništenju, danas treba tretirati kao Hitlerov Reich; bez iluzija o političkom rješenju, i bez zgražanja nad prekomjernom uporabom sile protiv njega."

Irak Iračanima! ... Zar i ako će se međusobno poubijati?!

Propast post-Sadamovog Iraka lako je svaliti na onoga tko ga je srušio, ali ta propast nije greška Amerikanaca. Oni su srušili režim koji je godišnje(!) ubijao desetak tisuća svojih sugrađana. Diktaturu straha kakvih je bilo malo. Amerikanci su ga naravno srušili prvenstveno kako bi za sebe  uspostavili kontrolu nad izvorima nafte i, priznajem samo usput, uveli slobodne izbore.

Što su Iračani napravili? Jesu li iskoristili izbore za nadmetanje ideja, političkih programa, jesu li pregovarali o vladinim koalicijama kako se to i u ovoj nejakoj hrvatskoj demokraciji radi? Ne, iskoristili su odsustvo čizme koja ih je tlačila i organizirali su se u dvadesetak oružanih formacija naslonjenih na jednu ili drugu sektu u islamu i počeli se međusobno brutalno i masovno istrebljivati.

Devedeset pet posto svih žrtava dvanaestogodišnjeg sukoba u Iraku pale su u međusobnim vjerskim sektaškim sukobima i masakrima (i 95 posto svih američkih vojnika pognulo je ne u početnom frontalnom ratu sa Sadamovom vojskom već u pokušajima da zaustave taj građanski rat; na kraju su odustali i povukli se ostavivši propalu državu).

Vjera, čak štoviše, dvije sekte jedne te iste vjere, zavadili su 20 milijuna Iračana do te mjere da su zaboravili ikakvu ideologiju i daljnji plan; jedini smisao svega je sadašnji trenutak i ubijanje što većeg broja "nevjernika".

U košmaru takvog građanskog rata, neki poludjeli od osobnih gubitaka, oslobođeni odsustvom svakog režima i autoriteta, u žudnji za novcem i užicima, na podlozi radikalnog islama, stvorili su monstruma, Islamsku državu.

Jedan je kolumnist danas napisao snažnu dijagnozu i dobru terapiju: "ISIS-ove su mete svi njegovi ideološki ili vojni protivnici, od Europske Unije i Sjedinjenih Država, preko Rusije, do muslimanskih šijitskih režima i oružano-političkih formacija... ISIS, kada je riječ o njegovom fizičkom uništenju, danas treba tretirati kao Hitlerov Reich; bez iluzija o političkom rješenju, i bez zgražanja nad prekomjernom uporabom sile protiv njega".

Nedostatke liberalizma možete danas nabrajati u beskraj, ali nedostatak liberalizma ćete gorko osjetiti tek kada ga više ne bude.

Zapad = ljudska prava + standad života - dogme

Zapad je postao to što danas jest, ne zbog "očuvanja temeljnih vrijednosti", koje su uglavnom bile nazadne, ograničavajuće, a često i ubojite za milijune nesretnih žrtava.

Zapad je postao to što jeste tek kad je humanizmom i renesansom, a kasnije prosvetiteljstvom postavio na pijedestal Čovjeka, Pojedinca, Ljudsko biće, Homo sapiensa..., a ne kukavnog božjeg ili carevog podanika.

Svi osvajački ratovi kasnijih stoljeća, samo su preživjeli ostaci tradicionalnih vrijednosti

Jer, jedine nemani iz ljudske predcivilizacijske podsvijesti čovječanstva koje se odupiru krepavanju su (pišem ih velikim početnim slovom, jer se poistovjećuje sa nadnaravnim, Svetim) nemani Nacije, Suverene Države, Vjere (i to uz obavezan pridjev "naše")...

Alternativa globalnom liberalizmu, koji multikulturalno podnosi sve različitosti i ukapa ih u tkivo naprednog i bogatog društva, slobodnom tržištu i barem nominalnoj izbornoj demokraciji i zaštiti ljudskih prava samo je jedna: strogo kontrolirano, ksenofobno društvo u kojem ćete možda živjeti duševno mirnije, jer u strahu od slobode lako se prepusti odgovornost onima iznad sebe. Nedostatke liberalizma možete danas nabrajati u beskraj, ali nedostatak liberalizma ćete gorko osjetiti tek kada ga više ne bude.

Stoga, pridružujem se pozivu: nemojte moliti za Pariz, jer su molitve (raznih vrsta i upućene raznim bogovima) i dovele do ove tragedije i prekinule živote tih sto pedeset mladih ljudi.

Putenost, žudnja za životom, apsolutna sloboda pojedinca, odsustvo lažnih religijskih morala, ležeran život i rad kojemu nije na prvom mjestu zarada već uživanje u druženju, kulturi, razmjeni ideja, umjetnosti... Pariz jest sve ono što čini bit Zapada, i sve ono što smeta zadrtim vjerskim i rasnim bigotima na svim kontinentima.

Živite Pariz! I pokažite onim nemanima iz ljudske prošlosti da ih se ne bojimo.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
partizan_mika

partizan_mika

Komentirano: 22.11.2015. | 12:22

1

http://net.hr/danas/hrvatska/prije-40-godina-da-je-svijet-slusao-ovaj-titov-savjet-terorizma-ne-bi-bilo/
milenijum

milenijum

Komentirano: 17.11.2015. | 21:33

2

stipe što god da se desilo inicirali su amerikanci i rusi to je neminovno svi ostali su šahovski rečeno pijuni ameri da su htjeli zaustavili bi rat na balkanu za desetak dana rusi da su htjeli nikada se nebi srušio berlinski zid kao i sad isil je napravio grešku sa amerikom se mogu zajebavati ali sa putinom koji je željan krvi i dokazivanja moći nisu trebali ovaj če ih smlaviti jer je luđi nego oni samo se bojim jednog kad sjebe isil da ne vrati rusiji sve što se odvojilo 90 tih
Stipe

Stipe

Komentirano: 17.11.2015. | 20:27

3

Sadržajno, jedan od boljih Petrovih tekstova, doduše puno predugačak. Pretvrd orah za fašiste i boljševike. Par komentatorskih bisera: "liberalizam ubija narode kroz otupljujuću dekulturalizaciju" - kulturalizacija je vjerojatno kod našeg Adolfa bila na vrhuncu ili moižda kod Josifa. "a gdje su to poslije 2svjetskog rata ameri nešto napravili osim što su zasrali" - da se prvi hrvatski predsjednik nije odlučio stati na kraj balkanskim bolesnim koljačima, vi bi se još uvijek klali i ubijali. Neka nam vječno živi naš Billy. Netko može kazati kako je dejton loš ili nepravedan, al bez njega bi još uvijek balkanom tekla krv u potocima.
kibicfenster

kibicfenster

Komentirano: 16.11.2015. | 19:43

4

Neosporno veliki novinarski talent leži u našemu Peri,da se bavi novinarstvom bio bi među ponajboljima u državi..Šteta što je veliki dio svoje produktivnosti potrošio na nešto za što nije talentiran.Svojevremeno,ali na vrijeme,sam baš za sebe ustvrdio,rekavši,nisam talentiran za politiku, te izabrah business.I izabrah dobro.
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 16.11.2015. | 18:12

5

Hvala kolega komentator, nadam se kako ces, sukladno nadimku, potezati cesce ;)
milenijum

milenijum

Komentirano: 16.11.2015. | 16:54

6

crv eni mundir ja sam protiv izbjeglica međutim kod nas je problem taj što ako sdp kaže može hdz če reći ne može ako sdp kaže ne može hdz če reći može to je pitanje svih pitanja mi nismo uspjeli napraviti konsenzus takva je država
crvenimundir

crvenimundir

Komentirano: 16.11.2015. | 15:48

7

Liberalizam će biti kada se s bandićem s križićemm bude moglo šetati po njihovim državama.Ili se prava odnose samo na njih? Ni prije 50 g se to nije moglo i pun mi k...c i demokracije i liberalizma..Nekoliko milijuna tih ekonomskih migranata će promijeniti Europu totalno i zahtjevati će i dobivati sve veća prava a davati neće nikakva.I u čemu je problem ako se netko ne slaže s tim da dolaze i zašto smo ksenofobije i što sve ne???
gerilac

gerilac

Komentirano: 16.11.2015. | 12:43

8

Anakroni Petar. Ideloško-aktivistički tekst pun beskorisne pitoresknosti. Najveće dostignuće povijesnog razvoja Europe ? Parola bez pokrića a to ćemo tek vidjeti po rezultatima dok liberalizam ubija narode kroz otupljujuću dekulturalizaciju koja im oduzima vitalnost. Imao je imao namjeru stvoriti multirasno, multivjersko i promiskuitetno društvo u kojem svi gube svoj identitet i klanjaju se ideologiji (novoj religiji) ljudskih prava, a zauzvrat dobio šamar stvarnosti jer nisu svi prihvatili njegov suicidalni pakt. Umjesto izričaja Europe, on je njezin neprijatelj. Vrijeme u kojem živimo to već potvrđuje.
bravulja

bravulja

Komentirano: 16.11.2015. | 10:00

9

Da se i ja jednom s Bašićem slažem? Nisam vjerovao.
milenijum

milenijum

Komentirano: 16.11.2015. | 6:53

10

bašić a gdje su to poslije 2svjetskog rata ameri nešto napravili osim što su zasrali ti si povjesničar tko im je odobrio vijetnam irak agfanistan libiju siriju itditd ujedinjenji narodi su skup kao i olimpijski odbor ili fifa tko da više što nekog normalnog se tiče što je u libiji gadafi u iraku sadam znaš ti dobro tko je stvorio bin ladena i isil prljave američke igre i sve se vrača sve se plača

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

Zdvajanja nad mirovinskom reformom

Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

20.9.2018. | 21:15
Mirovinske uplate su poodavno neodržive, s omjerom 1.2 zaposlena na 1 umirovljenika. Država svake godine mora iz poreza (koji bi se inače mogli upotrijebiti za druge prijeko potrebne stvari) ili čak zaduživanja, nadomiriti čak 17 milijardi kuna kako bi uopće isplatila i ovakve mi
Mirovinske uplate su poodavno neodržive, s omjerom 1.2 zaposlena na 1 umirovljenika. Država svake godine mora iz poreza (koji bi se inače mogli upotrijebiti za druge prijeko potrebne stvari) ili čak zaduživanja, nadomiriti čak 17 milijardi kuna kako bi uopće isplatila i ovakve mi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

Podanici duhom i tijelom

Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

17.2.2018. | 23:00
Sukladno namijenjenoj im podaničkoj ulozi u svijetu, po zapovjedi nalogodavaca, svojim zagrebačkim susretom, predadoše se predsjednici Hrvatske i Srbije previšnjem zahtjevu kako bijaše tada, tako i sada i u vjeke vjekova. Amen!
Sukladno namijenjenoj im podaničkoj ulozi u svijetu, po zapovjedi nalogodavaca, svojim zagrebačkim susretom, predadoše se predsjednici Hrvatske i Srbije previšnjem zahtjevu kako bijaše tada, tako i sada i u vjeke vjekova. Amen!
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatromet taština, petarde licemjerja...

Predbožićna propovijed

Vatromet taština, petarde licemjerja...

23.12.2017. | 22:00
"Biste li vi, dragi kršćani, za razliku od betlehemskih gostioničara prije 2020-tak godina, večeras pod svoj krov nesebično primili obitelj s Bliskoga istoka - mladoga nezaposlenoga tesara Yossefa i njegovu burkom pokrivenu maloljetnu nevjenčanu ženu Miriam s malenim dječakom Yes
"Biste li vi, dragi kršćani, za razliku od betlehemskih gostioničara prije 2020-tak godina, večeras pod svoj krov nesebično primili obitelj s Bliskoga istoka - mladoga nezaposlenoga tesara Yossefa i njegovu burkom pokrivenu maloljetnu nevjenčanu ženu Miriam s malenim dječakom Yes
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

Povodom sedmog rođendana

Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

17.12.2017. | 18:30
U petak, 15. prosinca, u brodskom restoranu Onyx, obilježili smo sedmu godišnjicu početka rada portala SBplus. Svojevrsni rođendan jednog od brojnih brodskih informativnih medija.
U petak, 15. prosinca, u brodskom restoranu Onyx, obilježili smo sedmu godišnjicu početka rada portala SBplus. Svojevrsni rođendan jednog od brojnih brodskih informativnih medija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

Nit' struke nit' pameti

Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

6.12.2016. | 20:00
Stručna javnost ponekad može biti baš 'davež' koji zbog zareza u nekom propisu zaustavlja hvale vrijedne i korisne društvene projekte. Isto tako, ponekad, ta 'struka' postoji samo kao zadnja slamka spasa civilizirane zajednice od činjenja suludih pogreški koje bi vratile dosegnut
Stručna javnost ponekad može biti baš 'davež' koji zbog zareza u nekom propisu zaustavlja hvale vrijedne i korisne društvene projekte. Isto tako, ponekad, ta 'struka' postoji samo kao zadnja slamka spasa civilizirane zajednice od činjenja suludih pogreški koje bi vratile dosegnut
SBplus.hr, Slavonski Brod : SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

Izgleda postoji rješenje?

SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

23.11.2016. | 13:13
U ovom su slučaju hrvatski zakoni na najvišoj svjetskoj razini: zakonski paragraf, a ne bespomoćno prosvjedovanje, ona je nuklearna bomba na raspolaganju građanima ovoga zatrovanog grada koja nas može spasiti od prekosavskog ubojice.
U ovom su slučaju hrvatski zakoni na najvišoj svjetskoj razini: zakonski paragraf, a ne bespomoćno prosvjedovanje, ona je nuklearna bomba na raspolaganju građanima ovoga zatrovanog grada koja nas može spasiti od prekosavskog ubojice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

Pismo uredniku SBplus-a

'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

19.10.2016. | 23:50
"Budući da Tvoj portal ima misiju 'ukazivati na propuste u radu gradske uprave kako bi joj se povećala efikasnost u služenju građanima' manje iskazuj svoju subjektivnu privrženost gradonačelniku, a više objektivno stanje na terenu".
"Budući da Tvoj portal ima misiju 'ukazivati na propuste u radu gradske uprave kako bi joj se povećala efikasnost u služenju građanima' manje iskazuj svoju subjektivnu privrženost gradonačelniku, a više objektivno stanje na terenu".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

Neizabrani kandidat za zastupnika

Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

19.9.2016. | 10:00
Na prvoj sjednici Sabora, ako se na njoj, još prije slaganja nove Vlade, već budu usvajali Mostovi famozni uvjeti za sklapanje Plenkovićeve koalicije, neka zastupnici HDZ-a (i to kako ponosno kažu "Brođani"!) Zdravko Marić, Pero Ćosić, Danijel Marušić, te eventualne zamjene
Na prvoj sjednici Sabora, ako se na njoj, još prije slaganja nove Vlade, već budu usvajali Mostovi famozni uvjeti za sklapanje Plenkovićeve koalicije, neka zastupnici HDZ-a (i to kako ponosno kažu "Brođani"!) Zdravko Marić, Pero Ćosić, Danijel Marušić, te eventualne zamjene Ljubi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

Domoljubi koji ne govore hrvatski

Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

21.3.2016. | 0:01
Ne bi li, na primjer, prava desna, nacionalistička, katolička politička snaga (koja je uz to snažna, točnije na vlasti) trebala u katolički većinskoj državi dotući radno vrijeme nedjeljom, kao što se uredilo u većini "ateizirane i dekadentne" zapadne Europe? Stoga, dragi domoljub
Ne bi li, na primjer, prava desna, nacionalistička, katolička politička snaga (koja je uz to snažna, točnije na vlasti) trebala u katolički većinskoj državi dotući radno vrijeme nedjeljom, kao što se uredilo u većini "ateizirane i dekadentne" zapadne Europe? Stoga, dragi domoljub
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čemu?

Pet godina kolumniranja

Čemu?

11.12.2015. | 10:30
Za razliku od drugih brodskih, čisto informativnih portala, Sbplus je postao ne samo izvor informacija, već i magazin za naširoko obrađene teme, pa čak i tribina za ozbiljne javne rasprave.
Za razliku od drugih brodskih, čisto informativnih portala, Sbplus je postao ne samo izvor informacija, već i magazin za naširoko obrađene teme, pa čak i tribina za ozbiljne javne rasprave.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi dan moderne europske države

Hrvatska 'Oluja'

Prvi dan moderne europske države

5.8.2015. | 0:01
Hrvati su imali sreću što je tada na čelu pobunjenih Srba bila koliko krvava toliko i očito priglupa Martićeva persona.
Hrvati su imali sreću što je tada na čelu pobunjenih Srba bila koliko krvava toliko i očito priglupa Martićeva persona.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

Margaritas ante porcos?

Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

21.6.2015. | 22:22
Prekjučer, u četvrtak 18. lipnja, u dvorani Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu, predstavljena je knjiga intervjua banjalučkog biskupa mons. dr. sc. Franje Komarice, pod složenim i intrigantnim naslovom: "Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski".
Prekjučer, u četvrtak 18. lipnja, u dvorani Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu, predstavljena je knjiga intervjua banjalučkog biskupa mons. dr. sc. Franje Komarice, pod složenim i intrigantnim naslovom: "Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

Umjesto političkog nekrologa

Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

4.9.2014. | 0:05
Doc.dr.sc. Marijan Šabić, objavio je kako, iz osobnih razloga, unutar HSLS-a prestaje baviti se aktivnom politikom te da će mandat gradskog vijećnika vratiti stranci, ako ona to od njega zatraži
Osvrt na odlazak dr.sc. Marijana Šabića s mjesta predsjednika gradskog ogranka HSLS-a
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski esdepeovci  "ni v' rit ni mimo"

Kad odlučni vode politiku...

Brodski esdepeovci "ni v' rit ni mimo"

16.6.2014. | 0:04
U vremenima kada se trese državna Vlada, kad se većina opredjeljuje za ili protiv reformi, za ili protiv "velikih vođa", za ili protiv načelnih stavova o društvenim vrijednostima, ... brodski SDP, vođen "odlučnim" profesorom doktorom Lujićem i doktorom za profesora Valentom -šuti
U vremenima kada se trese državna Vlada, kad se većina opredjeljuje za ili protiv reformi, za ili protiv "velikih vođa", za ili protiv načelnih stavova o društvenim vrijednostima, ... brodski SDP, vođen "odlučnim" profesorom doktorom Lujićem i doktorom za profesora Valentom -šuti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ženama zabranjeno voziti automobile!

Vijesti iz zemlje Nigdjezemske

Ženama zabranjeno voziti automobile!

29.11.2013. | 0:03
Referendum o braku je opasan presedan za povratak fašizmu.
Referendum o braku je opasan presedan za povratak fašizmu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li politička ucjena služiti dobru?

S razbojnicima - razbojnički!

Može li politička ucjena služiti dobru?

26.10.2013. | 0:04
Hoće li brodski SDP podržati brisanje ulice Mile Budaka iz Slavonskog Broda?
Brodski SDP između koristi i ideala
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

Ima Brođana!

Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

2.10.2013. | 19:45
Prvi brodski SF roman; i to objavljen u inozemstvu! Ivan Lutz: "Zovite ju Zemlja"
Prvi brodski SF roman i to objavljen u inozemstvu! Ivan Lutz: "Zovite ju Zemlja"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kasno se ... jelte, kajat'!

Haračem plaća svoje spomenike

Kasno se ... jelte, kajat'!

16.7.2013. | 15:30
Povećanje prireza za 50% i komunalne naknade za 40% u Slavonskom Brodu
Povećanje prireza za 50% i komunalne naknade za 40% u Slavonskom Brodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Birači imaju "nuklearni kružić" u rukama!

Na izborima

Birači imaju "nuklearni kružić" u rukama!

10.4.2013. | 0:05
Zašto je važno glasovati na prvim izborima za EU parlament
Zašto je važno glasovati na prvim izborima za EU parlament
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

X - files

Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

22.2.2013. | 0:04
Jesu li cenzurirali potencijalno najveći izum u povijesti motora?
Jesu li cenzurirali potencijalno najveći izum u povijesti motora?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod : Švicarska u Hrvatskoj

Besjeda petkom

Piše: Husret Hasanović

Švicarska u Hrvatskoj