Kolumne : sine ira et studio

Petar Bašić

Kolumne

sine ira et studio
Piše: Petar Bašić
Objavljeno: 26.10.2013. u 0:04
Prikaza: 4112
|

S razbojnicima - razbojnički!

Može li politička ucjena služiti dobru?

Budak će Dusparu i Lujića razdvojiti...

Jedan glas koji mijenja povijest, ili kad većina (o)visi o niti

Već mi je postalo monotono ponavljati kako je svaki glas važan. Kako onaj koji ne izađe na izbore glasa za postojeće stanje i kako se (u demokracijama jedino moguće!) vlast i društveni odnosi mijenjaju na izborima, a ne u birtijskim prigovaranjima.

Što su politički sukobi žešći, to je više moguće da će samo jedan glas ključno prevagnuti i donijeti političkom entitetu revolucionarnu promjenu. U tijesnim političkim bitkama česti su rezultati koji ovise o jednom glasu birača.

Ako je gradska Socijaldemokratska partija - unatoč izbornom fijasku i previšnjoj odluci ministra Jakovine o nametnutom koaliranju s pobjedničkim Dusparom (koji ih "ne šljivi" ni pet posto) - zadržala imalo samopoštovanja, već u ponedjeljak, na Gradskom vijeću, dokazat će kako im je srce opet na lijevoj strani grudi, a ne u novčaniku, uz desni guz stražnjice.

Sjetimo se uostalom najozloglašenijeg slučaja kada su 2000. George Bush, kasnije dvostruki predsjednik SAD-a i Albert Gore vodili floridsku bitku u kojoj je Gore ostao moralnim pobjednikom, a Bush poveo svijet u 9/11, pa rat protiv terora, bilijunske deficite i najveću krizu koja je ikada zahvatila svijet. Na stotinjak milijuna glasača, odlučilo je 527 listića možda floridskih dokonih umirovljenika zbog čije je namjere ili nepažnje cijeli svijet radikalno drugačiji nego li što je mogao biti!?

Politološka teorija kaže da postoji obrnuta korelacija između veličine izbornog tijela i vjerojatnosti da će se dogoditi "sudbinski glas"; jednostavnim rječnikom rečeno, što je manja država, grad ili selo, to je vjerojatnije da će jedan glas o nečemu presuditi.

Ovdje odmah valja primijetiti i zapamtiti kako je očito ponajveća mogućnost odlučujućeg, presudnog glasa u samim vijećima i skupštinama, gdje o velikim stvarima (i povelikom novcu) odlučuje tek koja desetina glasača.

Ali, postavlja se pitanje što uopće političari trebaju učiniti kada su izbori već završeni? Trebaju li se i oni služiti svojim odlučujućim glasom kako bi radikalno mijenjali društvene odnose?

Po gore navednom politološkom aksiomu - da je u skupštinama još lakše doći do presudne uloge jednoga glasa - na velikim svjetskim pozornicama jedan je glas često odlučivao o sudbinskim odlukama.

U već spomenutoj Americi, predsjednika Andrewa Johnsona, u prošlom stoljeću umalo su smijenili. Senat ga je osudio na smjenu, ali rezultatom 35:19, to jest za jedan glas(!) manje od potrebne dvotrećinske većine. Senator James Grimes  je predsjedniku ponudio deal: ako se ovaj prestane protiviti "rekonstrukciji" netom pobijeđenih južnih država, i imenuje njegovog "jarana" za sekretara obrane, on će glasati protiv smjene. Johnson u škripcu, naravno, pristao je ... i opstao!

Takvih je slučajeva mnogo. Francuska je danas republika a ne monarhija zbog jednog glasa "viška", tamo kod nastanka Treće republike u prošlom stoljeću, a Engleska je zamalo i postala republika jer je od 135 članova tadašnjeg Parlamenta njih 68 sudjelovalo u osudi kralja Charlesa I  na smrt. Zbog jednog(!) glasa viška, eto, po pijesku su se zakotrljale i okrunjene glave.

Nagledali smo se presudnih glasova u Slavonskom Brodu

Što u tim veličanstvenim događajima znači politička povijest "naše male brodske kasabe u kojoj čak i budalama krumpir rodi na tavanu"?

Imali smo i mi naših dika i ponosa. Od običnih "koalicija", do "tehničkih potpora" i "zajedničkih platformi", uvijek su se sklapali savezi isključivo "zbog dobrobiti građana", dakako.

Uz poslovično poznatu 13. ruku, koja je 2005. na vlast u gradu, u Sočkovićevoj režiji, sjetimo se, dovela Mirka Dusparu. Sjetimo se i velemajstora gradskih političkih igara Vladimira Jerkovića  koji je više od desetljeća, usprkos nevelikom izbornom rezultatu, po svojoj volji upravljao gradom.

Čole je ipak imao nešto što današnji politički trgovčići nikako ne posjeduju. Bez obzira što je najčešće imao tek jednoga ili dva zastupnika, nikada nije dao da brojniji partneri s njime brišu pod, bio je spreman rušiti proračune zbog šikaniranja neke "njegove čistačice", a na kraju je i otišao iz politike bez riječi, "kao gospodin", ne mogavši trpjeti goropadne ispade izbornom pobjedom (malo previše) opijenog gradonačelnika.

Što će reći, imao je stila... Za razliku od sadašnjeg jezičca na vagi Gradskog vijeća, na ostatke ostataka svedenog brodskog SDP-a.

Treba shvatiti iStriborovsku frakciju. Politika je umijeće mogućeg, pa u situaciji kada je propala trećina glasova (a polovica glasača ionako nije izašla) pobjedniku je pripalo čak 10 mandata umjesto proporcionalnih sedam. Ali i SDP-u se osladilo njegovih pet mandata (umjesto zarađena tri) i čemu riskirati sve još jednim izborima, kad se već može ravnopravno(?) dogovoriti s pobjednikom?

Definitivno sam politički naivan u svojem shvaćanju pravde i politike, ali čak i takav mogu vidjeti kolika je moć jednoga glasa u ključnom trenutku na ključnom mjestu.

Politika je (ona realna, pragmatična, kakva dobiva izbore, a ne ideološka ili idealistična) ionako uvijek ucjena, sama po sebi, s mehanizmima prijevarne trgovine ako već ne čiste pljačke drugoga.

Kad sam pitao jednog saborskog zastupnika bivše vladajuće većine, zašto se ne udruži nekoliko njihovih(!) zastupnika i traže od njihove(!) Vlade neka napravi nešto od onoga što su obećali učiniti u Slavonskom Brodu na izborima, dakako, na hvalu i slavu imena te Vlade, odgovoreno mi je "Pa ti nisi normalan! Ne razumiješ: tko će nas onda ikada više staviti na listu za Sabor!?"

Možda stvarno ne razumijem. Pitali su me, da sam ušao u Gradsko vijeće, koga bih podržao? Kako nemam svojeg kandidata za direktora Vodovoda ili Komunalca, a nemam ni već zaposlene radnike u dvoranama i školama, podržao bih onoga koji bi obećao da će mi pomoći napraviti one tri-četiri ključne stvari iz mojega programa.

Brodski SDP, svojim ostankom u vijećnici, tobože demokratskim činom, pokrio je premalenim smokvinim listom tuđu civilizacijsku zaostalost, a svoju političku impotentnost i sramotu.

Onoga koji će u Brodu napraviti sveučilište, jer je to preduvjet preživljavanja grada, tko će obnoviti Tvrđavu, jer se tu najbrže može dobiti mnogo novca, i tko će urediti gospodarsku zonu, jer s tisućama nezaposlenih Brođana nećemo daleko. Ali, kad već nemam kandidata za očitača vodomjera, tražio bih rokove ostvarenja tih projekata i u svakoj prilici prolaznoga vremena provjeravao ostvarenje dogovorenog, pa makar svake godine ucjenjivao s onim što je vladajućima uvijek najslasnije, usvajanjem gradskog proračuna.

Između srama i rata izabrali su sram...

Brodski socijaldemokrati očito ne razmišljaju na taj način. Inicijativa koja je uzburkala brodsku politiku, ona o promjeni imena Budakove ulice, i prije dvije godine je mogla biti poprištem iskazivanja političke i ljudske dosljednosti; a postala je dokazom osobne političke prostitucije. SDP i HNS su tada sklopile "koaliciju protuprirodnog bluda" s najdesnijom legalnom strankom hrvatskog političkog spektra, HSP-om. Nitko ne može stranku osuđivati za pragmatičnu politiku. Osim ako ta pragmatičnost ne gazi čak i osnovne ljudske, a kamoli političke postulate.

Umjesto da tadašnje partnere pritisnu s jednostavnim argumentom koji svaka sila razumije ("bez uklanjanja sramote, nema dizanja ruku za proračun"), brodski SDP je svojim ostankom u vijećnici, tobože demokratskim činom, pokrio premalenim smokvinim listom tuđu civilizacijsku zaostalost, a svoju političku impotentnost i sramotu.

Kad sam već počeo citirati primjere iz svijeta, spomenut ću navodnu Churchillovu izjavu, o politici pomirbe koju je Engleska vodila tridesetih godina prema Hitleru:

"Ovakvom lošom politikom prema Njemačkoj i zanemarivanjem obrane, približili smo se tmurnom času izbora između sramote i rata. Izabrali smo sramotu... i zato ćemo dobiti rat!"

Što će učiniti "socijaldemokrati"?

Politička pragma puno toga može otrpjeti. Ali svakodnevni "ćar" nikada ne smije biti na uštrb osnovnih civilizacijskih dosega! Svima je, nadam se, jasno da u Brodu ne može biti ulice slikara-akvarelista Adolfa Hitlera? Barem ne u suvremenom dobu i ne u europskoj državi. Tu činjenicu nikakva apologetska opravdanja ne mogu promijeniti.

Ako SDP, objektivno, ne može natjerati gradonačelnika neka u par mjeseci pokrene gospodarstvo, može ga natjerati da brodi ovim gradom smjerovima 21. stoljeća. To je krucijalno pitanje.

Jednim jedinim gestom, vezanja prolaska proračuna s brisanjem gradske sramote, pokazali bi da drže do općeg ljudskog dostojanstva i svoje političke ideologije, a ne do Valentinog šefovanja očitačima vodomjera.

U četiri mjeseca nove koalicijske vlasti, jedino što smo od vladajuće gradske koalicije SDP-Duspara dobili jeste povećanje prireza za 50 posto i komunalne naknade za 40 posto. I more kadrovskih smjenjivanja i imenovanja, ali, ne po rezultatima i sposobnostima, već po stranačkoj pripadnosti. SDP je čak i pri tome ostao kratkih rukava, jer dijele kolektivnu koalicijsku političku odgovornost, a imaju tek mjestimičnu pojedinačnu personalnu korist.

Nakon izbornog fijaska, s bijednih 16 posto glasova u "radničkom Brodu", čak nemaju što ni čuvati. Već gubite utakmicu s 5:0, pa pokušajte barem postići počasni pogodak, i to kakvim lijepim volejem. Uvjeren sam da bi vam se čak neki od rastjeranih vaših birača i vratili.

A svaki glas je, sjetite se, baš kao i svaka ruka, jako značajan!...

  *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

  Broj komentara: 13

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  brodjanin1991

  brodjanin1991

  Komentirano: 29.10.2013. | 8:52

  1

  Na žalost, kod nas društveni odnosi ne mijenjaju ni na izborima, a ni u birtijskim prigovaranjima, nego na „birtijskim“ dogovorima.
  zuvanovic

  zuvanovic

  Komentirano: 28.10.2013. | 17:52

  2

  Autor umjesto debelog uvoda o europskim strankama i javnom europskom nazivlju, opalio po neusporedivoj povijsti. Nije ni cudo da mu stranka vise lici na SRP nego na demokratsku
  Cindro

  Cindro

  Komentirano: 28.10.2013. | 12:47

  3

  Bivša porno zvijezda 'Alexa Cruz' nakon 7 godina okrenula je leđa porno industriji te odlučila o tome javno progovoriti. 'Već na prvom snimanju dobila sam klamidiju, a scene analnog seksa mogla sam podnijete jedino uz tablete protiv bolova', rekla je Vanessa. VANESSA JE BAREM PILA TABLETE, A VI SVI UŽIVATE... I PERO I SVI OSTALI KOJI KOMENTIRAJU.
  Petar Bašić

  Petar Bašić

  Komentirano: 28.10.2013. | 12:44

  4

  Fascinantnije je kako svaka ideologija kad tad spozna svoje zablude i promašaje... osim (naci)fašizma, koji isključuje cijele rase i narode na osnovi mitomanske "povijesti". Sve se kod njih relativizira, lčak i najbesmisleniji i okrutniji zločin, samo kad je "u ime svete nacije".
  Gerilac

  Gerilac

  Komentirano: 28.10.2013. | 9:03

  5

  Fascinantno je kako se aktualno dominantna ideologija voli kititi "civilizacijskim dosezima". A kad ona prođe svoj zenit, šamar realnosti probudi njezine apologete.
  crvenisb

  crvenisb

  Komentirano: 27.10.2013. | 21:09

  6

  Jerković je bio car za sve, mislim da je uvijek imao više od jednog mandata u Gradskom vijeću....Odličan tekst:)
  Petar Bašić

  Petar Bašić

  Komentirano: 27.10.2013. | 15:00

  7

  Predobro si organizirao bandu, pa je 55% glasača ostalo kod kuće ;)
  pegaz

  pegaz

  Komentirano: 27.10.2013. | 12:35

  8

  Kako je gosp. Bašić pametan, šteta što je narod "glup"pa nezna ispravno izabrati ha ha.
  walter

  walter

  Komentirano: 27.10.2013. | 10:56

  9

  Nije 4 godine kratko. Nije 150 ljudi narod. Nisu nikakavi Stribori ni Lujići ni Jakovine šefovi već je šef onaj koji je uvijek prvi na listama za ovu izbornu jedinicu - Dragovan. Čudi me da ni Zovak ni Bašić ne mogu ili ne žele locirati glavnog i odgovornog. Ako su Valenta i Lujić tako bitni gdje su onda na listama za sabor? Uostalom, ni samostalni Bašić nije izlazio iz Vesninih okvira. Ponavljam, uopće ne razumijem svrhu i cilj ovakvih tekstova. Lako to možete promijeniti. I Zovak i Bašić se učlane, krenu graditi svoj rejting u stranci i na sljedećoj konvenciji naprave prevrat te onda vode SDP onako kako god oni misle da to treba. U prošlom postu sam napisao trgovačka stranka, ali sam zaboravio dodati kako je za trgovinu potrebno dvoje. Naravno, glavni trgovac je Duspara. Ubijate s tom nevažnom strančicom.
  plavibicikl01

  plavibicikl01

  Komentirano: 27.10.2013. | 8:52

  10

  tekst je dobar ali previše važnog prostora za nevažne osobe . Milanović je prije nekoliko dana izgubio mjesti "prvog" medju nejednakima . Bernadić je kkrenuo putem grabežljivca i zauzima teriotorij nekada dominantnog Zokija. Sdp je sve manje pod Milanovićevom kontrolom a Jakovona slijedom toga gubi i to malo fiktivnog prikaza lidera lokalnog sdp-a . Sve je manje i i Brodskom sdp-u članova koji podržavaju politiku slinavo-prištavog adolescenta koji misli da će mu četverogodišnje školovanje trajati pune četiti godine ma koliko jedinica i ukora dobio . NAROD JE GLADAN A NAROD SU I TI SDP-ovci .Jakovina kao poslušnik koji se davno "otkinuo" od lokalnog vodstva da bi bez pogovora služio "glavnom stanu" i "velikom dječaku" nagradjen velikim kolačem kojeg ne zna i ne može pojesti , nema potporu članstva koje i onako bezvoljno pripada toj stranci već od prvog dana kada su otktili veliku prevaru nazvanu Plan 21. Kada bi Dragovanovom matematikom Jakovina bio izabran to bi trajalo kratko jer na idućoj Konvenciji Bernadić briše Milanovića a netko Tihu . Tko ? Tko zna, možda onaj koga su Tihini Stribori doveli u sdp da u neka davna vremena unese reda. Možda je danas sazreo za tu misiju ? Čuda se dogadjaju , zašto ne , Tomo u "usponu" , Sdp "niz brdo". Sdp-u trebaju Tomini bageri da sve to zaustave jer odoše u 3pm.

  Broj komentara: 13

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

  Zdvajanja nad mirovinskom reformom

  Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

  20.9.2018. | 21:15
  Mirovinske uplate su poodavno neodržive, s omjerom 1.2 zaposlena na 1 umirovljenika. Država svake godine mora iz poreza (koji bi se inače mogli upotrijebiti za druge prijeko potrebne stvari) ili čak zaduživanja, nadomiriti čak 17 milijardi kuna kako bi uopće isplatila i ovakve mi
  Mirovinske uplate su poodavno neodržive, s omjerom 1.2 zaposlena na 1 umirovljenika. Država svake godine mora iz poreza (koji bi se inače mogli upotrijebiti za druge prijeko potrebne stvari) ili čak zaduživanja, nadomiriti čak 17 milijardi kuna kako bi uopće isplatila i ovakve mi
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

  Podanici duhom i tijelom

  Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

  17.2.2018. | 23:00
  Sukladno namijenjenoj im podaničkoj ulozi u svijetu, po zapovjedi nalogodavaca, svojim zagrebačkim susretom, predadoše se predsjednici Hrvatske i Srbije previšnjem zahtjevu kako bijaše tada, tako i sada i u vjeke vjekova. Amen!
  Sukladno namijenjenoj im podaničkoj ulozi u svijetu, po zapovjedi nalogodavaca, svojim zagrebačkim susretom, predadoše se predsjednici Hrvatske i Srbije previšnjem zahtjevu kako bijaše tada, tako i sada i u vjeke vjekova. Amen!
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatromet taština, petarde licemjerja...

  Predbožićna propovijed

  Vatromet taština, petarde licemjerja...

  23.12.2017. | 22:00
  "Biste li vi, dragi kršćani, za razliku od betlehemskih gostioničara prije 2020-tak godina, večeras pod svoj krov nesebično primili obitelj s Bliskoga istoka - mladoga nezaposlenoga tesara Yossefa i njegovu burkom pokrivenu maloljetnu nevjenčanu ženu Miriam s malenim dječakom Yes
  "Biste li vi, dragi kršćani, za razliku od betlehemskih gostioničara prije 2020-tak godina, večeras pod svoj krov nesebično primili obitelj s Bliskoga istoka - mladoga nezaposlenoga tesara Yossefa i njegovu burkom pokrivenu maloljetnu nevjenčanu ženu Miriam s malenim dječakom Yes
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

  Povodom sedmog rođendana

  Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

  17.12.2017. | 18:30
  U petak, 15. prosinca, u brodskom restoranu Onyx, obilježili smo sedmu godišnjicu početka rada portala SBplus. Svojevrsni rođendan jednog od brojnih brodskih informativnih medija.
  U petak, 15. prosinca, u brodskom restoranu Onyx, obilježili smo sedmu godišnjicu početka rada portala SBplus. Svojevrsni rođendan jednog od brojnih brodskih informativnih medija.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

  Nit' struke nit' pameti

  Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

  6.12.2016. | 20:00
  Stručna javnost ponekad može biti baš 'davež' koji zbog zareza u nekom propisu zaustavlja hvale vrijedne i korisne društvene projekte. Isto tako, ponekad, ta 'struka' postoji samo kao zadnja slamka spasa civilizirane zajednice od činjenja suludih pogreški koje bi vratile dosegnut
  Stručna javnost ponekad može biti baš 'davež' koji zbog zareza u nekom propisu zaustavlja hvale vrijedne i korisne društvene projekte. Isto tako, ponekad, ta 'struka' postoji samo kao zadnja slamka spasa civilizirane zajednice od činjenja suludih pogreški koje bi vratile dosegnut
  SBplus.hr, Slavonski Brod : SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

  Izgleda postoji rješenje?

  SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

  23.11.2016. | 13:13
  U ovom su slučaju hrvatski zakoni na najvišoj svjetskoj razini: zakonski paragraf, a ne bespomoćno prosvjedovanje, ona je nuklearna bomba na raspolaganju građanima ovoga zatrovanog grada koja nas može spasiti od prekosavskog ubojice.
  U ovom su slučaju hrvatski zakoni na najvišoj svjetskoj razini: zakonski paragraf, a ne bespomoćno prosvjedovanje, ona je nuklearna bomba na raspolaganju građanima ovoga zatrovanog grada koja nas može spasiti od prekosavskog ubojice.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

  Pismo uredniku SBplus-a

  'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

  19.10.2016. | 23:50
  "Budući da Tvoj portal ima misiju 'ukazivati na propuste u radu gradske uprave kako bi joj se povećala efikasnost u služenju građanima' manje iskazuj svoju subjektivnu privrženost gradonačelniku, a više objektivno stanje na terenu".
  "Budući da Tvoj portal ima misiju 'ukazivati na propuste u radu gradske uprave kako bi joj se povećala efikasnost u služenju građanima' manje iskazuj svoju subjektivnu privrženost gradonačelniku, a više objektivno stanje na terenu".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

  Neizabrani kandidat za zastupnika

  Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

  19.9.2016. | 10:00
  Na prvoj sjednici Sabora, ako se na njoj, još prije slaganja nove Vlade, već budu usvajali Mostovi famozni uvjeti za sklapanje Plenkovićeve koalicije, neka zastupnici HDZ-a (i to kako ponosno kažu "Brođani"!) Zdravko Marić, Pero Ćosić, Danijel Marušić, te eventualne zamjene
  Na prvoj sjednici Sabora, ako se na njoj, još prije slaganja nove Vlade, već budu usvajali Mostovi famozni uvjeti za sklapanje Plenkovićeve koalicije, neka zastupnici HDZ-a (i to kako ponosno kažu "Brođani"!) Zdravko Marić, Pero Ćosić, Danijel Marušić, te eventualne zamjene Ljubi
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

  Domoljubi koji ne govore hrvatski

  Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

  21.3.2016. | 0:01
  Ne bi li, na primjer, prava desna, nacionalistička, katolička politička snaga (koja je uz to snažna, točnije na vlasti) trebala u katolički većinskoj državi dotući radno vrijeme nedjeljom, kao što se uredilo u većini "ateizirane i dekadentne" zapadne Europe? Stoga, dragi domoljub
  Ne bi li, na primjer, prava desna, nacionalistička, katolička politička snaga (koja je uz to snažna, točnije na vlasti) trebala u katolički većinskoj državi dotući radno vrijeme nedjeljom, kao što se uredilo u većini "ateizirane i dekadentne" zapadne Europe? Stoga, dragi domoljub
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čemu?

  Pet godina kolumniranja

  Čemu?

  11.12.2015. | 10:30
  Za razliku od drugih brodskih, čisto informativnih portala, Sbplus je postao ne samo izvor informacija, već i magazin za naširoko obrađene teme, pa čak i tribina za ozbiljne javne rasprave.
  Za razliku od drugih brodskih, čisto informativnih portala, Sbplus je postao ne samo izvor informacija, već i magazin za naširoko obrađene teme, pa čak i tribina za ozbiljne javne rasprave.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nemojte moliti za Pariz

  Liberalizam ili smrt Europe

  Nemojte moliti za Pariz

  16.11.2015. | 0:04
  Živite Pariz! I pokažite onim nemanima iz ljudske prošlosti da ih se ne bojimo.
  Živite Pariz! I pokažite onim nemanima iz ljudske prošlosti da ih se ne bojimo.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi dan moderne europske države

  Hrvatska 'Oluja'

  Prvi dan moderne europske države

  5.8.2015. | 0:01
  Hrvati su imali sreću što je tada na čelu pobunjenih Srba bila koliko krvava toliko i očito priglupa Martićeva persona.
  Hrvati su imali sreću što je tada na čelu pobunjenih Srba bila koliko krvava toliko i očito priglupa Martićeva persona.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

  Margaritas ante porcos?

  Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

  21.6.2015. | 22:22
  Prekjučer, u četvrtak 18. lipnja, u dvorani Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu, predstavljena je knjiga intervjua banjalučkog biskupa mons. dr. sc. Franje Komarice, pod složenim i intrigantnim naslovom: "Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski".
  Prekjučer, u četvrtak 18. lipnja, u dvorani Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu, predstavljena je knjiga intervjua banjalučkog biskupa mons. dr. sc. Franje Komarice, pod složenim i intrigantnim naslovom: "Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

  Umjesto političkog nekrologa

  Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

  4.9.2014. | 0:05
  Doc.dr.sc. Marijan Šabić, objavio je kako, iz osobnih razloga, unutar HSLS-a prestaje baviti se aktivnom politikom te da će mandat gradskog vijećnika vratiti stranci, ako ona to od njega zatraži
  Osvrt na odlazak dr.sc. Marijana Šabića s mjesta predsjednika gradskog ogranka HSLS-a
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski esdepeovci "ni v' rit ni mimo"

  Kad odlučni vode politiku...

  Brodski esdepeovci "ni v' rit ni mimo"

  16.6.2014. | 0:04
  U vremenima kada se trese državna Vlada, kad se većina opredjeljuje za ili protiv reformi, za ili protiv "velikih vođa", za ili protiv načelnih stavova o društvenim vrijednostima, ... brodski SDP, vođen "odlučnim" profesorom doktorom Lujićem i doktorom za profesora Valentom -šuti
  U vremenima kada se trese državna Vlada, kad se većina opredjeljuje za ili protiv reformi, za ili protiv "velikih vođa", za ili protiv načelnih stavova o društvenim vrijednostima, ... brodski SDP, vođen "odlučnim" profesorom doktorom Lujićem i doktorom za profesora Valentom -šuti
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ženama zabranjeno voziti automobile!

  Vijesti iz zemlje Nigdjezemske

  Ženama zabranjeno voziti automobile!

  29.11.2013. | 0:03
  Referendum o braku je opasan presedan za povratak fašizmu.
  Referendum o braku je opasan presedan za povratak fašizmu
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

  Ima Brođana!

  Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

  2.10.2013. | 19:45
  Prvi brodski SF roman; i to objavljen u inozemstvu! Ivan Lutz: "Zovite ju Zemlja"
  Prvi brodski SF roman i to objavljen u inozemstvu! Ivan Lutz: "Zovite ju Zemlja"
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kasno se ... jelte, kajat'!

  Haračem plaća svoje spomenike

  Kasno se ... jelte, kajat'!

  16.7.2013. | 15:30
  Povećanje prireza za 50% i komunalne naknade za 40% u Slavonskom Brodu
  Povećanje prireza za 50% i komunalne naknade za 40% u Slavonskom Brodu
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Birači imaju "nuklearni kružić" u rukama!

  Na izborima

  Birači imaju "nuklearni kružić" u rukama!

  10.4.2013. | 0:05
  Zašto je važno glasovati na prvim izborima za EU parlament
  Zašto je važno glasovati na prvim izborima za EU parlament
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

  X - files

  Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

  22.2.2013. | 0:04
  Jesu li cenzurirali potencijalno najveći izum u povijesti motora?
  Jesu li cenzurirali potencijalno najveći izum u povijesti motora?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

  Svileni bomboni

  Piše: Ana Krstičević

  Ruke

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Švicarska u Hrvatskoj

  Besjeda petkom

  Piše: Husret Hasanović

  Švicarska u Hrvatskoj