Kolumne : sine ira et studio

Petar Bašić

Kolumne

sine ira et studio
Piše: Petar Bašić
Objavljeno: 4.9.2014. u 0:05
Prikaza: 6886
|

Umjesto političkog nekrologa

Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

SBplus / arhiva - Borislav Stipić
Foto: SBplus / arhiva - Borislav StipićDoc.dr.sc. Marijan Šabić
 • SBplus / arhiva - Borislav Stipić

Doc.dr.sc. Marijan Šabić, objavio je kako, iz osobnih razloga, unutar HSLS-a prestaje baviti se aktivnom politikom te da će mandat gradskog vijećnika vratiti stranci, ako ona to od njega zatraži

Oprostit ćete mi, ali ovaj ću tekst/apel početi i prožeti osobnim sjećanjima. Istovremeno kad sam 1999. došao na svoj prvi pravi posao, još nediplomiranog učitelja povijesti u Osnovnoj školi Hugo Badalić, na posao je u istoj ustanovi primljen i Marijan Šabić, tada još nestručni knjižničar. Obnovio sam zapravo tada davno, meni priznajem jedva prisjetljivo prijateljstvo iz ministrantskih dana kod velečasnog Marka u Malom Parizu, sa Šabićem, koji me je podrugljivo, par godina starijeg, nazivao "kapitenom ministrantske reprezentacije Jugoslavije".

Čudom sam se čudio otkud tom, naigled smotanom, previsokom liku, još s naočalama, nekakav crni pojas u karateu? 

Čudom sam se čudio otkud tom, naigled smotanom, previsokom liku, još s naočalama, nekakav crni pojas u karateu? I zašto zaboga "knjiški moljac" trči, čak i polumaratone?

Čudio sam se zašto je uopće, radeći gotovo na bauštelama i bez izvjesnosti kvalitetnijeg zaposlenja, upisao, tada o svom trošku, magisterij znanosti? I zašto, radeći u školskoj knjižnici, upisuje i drugi fakultet, knjižničarstva? Pa ne misli valjda cijeli život raditi u knjižnici?

Već nekoliko mjeseci kasnije, desetljetna državno-stvarateljna ali i privatizacijsko-kriminalna vlast HDZ-a propala je na trećesiječanjskim izborima i otvorila se realna mogućnost da će Hrvatska postati normalna, razvijena i demokratska država. Jer, demokraciju ne čini samo postojanje slobodnih izbora, već rutinsko smjenjivanje vlasti bez potresa, bez otpuštanja "nepoćudnih" ma kako bili sposobni ili zapošljavanja "jataka" ma kako nesposobni bili.

U tim danima, razgovarali smo svakodnevno. Govorio je puno (i sa žarom!) o tome što se u hrvatskom društvu treba i što se može mijenjati, bio je veći idealist i, naizgled paradoksalno, veći pragmatik od mene.

Znao je da za ostvarenje promjena trebaju jake političke snage u velikim strankama. Ipak, odabrao je jednu sasvim malenu. Liberalna stranka tada je postojala samo kao platforma na kojoj je mogao govoriti Vlado Gotovac, ali je to Šabiću bilo optimalno za njegov idealizam, a taman dovoljno za njegov pragmatizam (LS je sudjelovao u Vladi "šestorke"). Tada sam se i politički razišao s kolegom, jer sam otišao u desniji centar (Demokratski centar) u kojem sam vlastiti idealizam zatomio, a pragmatizam precijenio (DC je tada u anketama stajao daleko bolje od LS-a).

Diplomirao je komparativnu književnost i bohemistiku (1998), magistrirao kroatistiku (2001), diplomirao bibliotekarstvo (2003) i doktorirao slavistiku (2007). Objavio je četiri knjige i preko 20 znanstvenih članaka.

Sa zadovoljstvom mogu reći da su naši razgovori (premda u suprotnim opcijama) ostali isti: vjera da se sve u društvu može promijeniti nabolje, i da će se to vrlo brzo i dogoditi.

Za one površne poznavatelje, znanstvenik Šabić je inače završio srednju Tehničku školu, a ipak otišao na humanistički studij komparativne književnosti i bohemistike. Nije mu predstavljao problem, već izazov, naučiti novi jezik, i postati cijenjeni stručnjak za češki (kasnije i slovački), jer je tako upisao Filozofski fakultet koji je dovršio u roku 1998.

Radio je nakon toga, ne bojeći se ni fizičkog rada, svašta i privremeno, sve do onoga primanja na posao u osnovnoškolskoj knjižnici. Nakon specijaliziranja u komparatistici, magistrirao je 2001. kroatistiku. Nakon toga, uz rad je (u osnovnoj školi!) počeo istraživati građu i pisati i doktorat znanosti. I to iz slavistike! Prešao je 2003. u Hrvatski institut za povijest, Podružnicu za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, gdje smo opet zajedno radili sedam godina. Došao je dosta nakon mene, a doktorirao eto znatno prije, ubrzanim procesom 2007. I tu je pokazao da je spreman podrediti se kolektivnim potrebama, pa je svoje istraživanje, umjesto dotadašnjeg jezikoslovnog, usmjerio prema češko-hrvatskim i slovačko-hrvatskim povijesnim i književnim vezama.

Objavio je 4 knjige. Napisao preko 20 znanstvenih članaka. I nastavio istraživati i pisati, i to na plaći višeg asistenta, premda je odavno na stepenicama nakon doktorata, izabran i za znanstvenog suradnika 2008., docenta na Odsjeku za zapadnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a samo četiri godine kasnije 2012. u 38. godini života, i u rang i zvanje višeg znanstvenog suradnika, što je samo stepenicu niže od najvišeg znanstvenog zvanja, onog znanstvenoga savjetnika!

I za sve to vrijeme, bavio se javnim, političkim radom u svojem LS-u, pa po ujedinjenju stranaka, novom HSLS-u. Rijetko je držao press konferencije, a često pisao samozatajne stranačke programe za izbore na lokalnoj pa i državnoj razini. Nosio je vodu i dok je na vrhu bio Vladimir Čole Jerković, i pri vrhu na primjer Olivera Maglić, Ivan Zirdum, Mirna Grubanović, a ponajviše i u posljednje vrijeme Ružica Vidaković...

Dok su drugi pitali "što će stranka dobiti u raspodjeli mjesta i pozicija" ili "zašto ja nisam dobio bolje radno mjesto u gradskom poduzeću", Šabić nije tražio čak ni istaknuto mjesto na listama.

Dok su drugi pitali "što će stranka dobiti u raspodjeli mjesta i pozicija" ili "a zašto ja nisam dobio bolje radno mjesto u tom i tom komunalnom poduzeću", Šabić nije tražio čak ni istaknuto mjesto na listama. Dobio ga je tek nedavno, u prošlom mandatu županijske skupštine, kad se liberalna opcija dobrano potrošila i kad je ostao gotovo jedini javno poznati član te partije.

Ne zamjeram mu, a trebao bih, što je vjernost stranci često stavio ispred bilo kakvog osobnog interesa, pa čak i dubljih osobnih uvjerenja. Smatram, za razliku od većine, izgleda, da je vjernost jednoj opciji važna za političarevu vjerodostojnost.

Ono što mu zamjeram, a ne bih trebao, je određena pragmatičnost, jer je iz postojeće situacije političke ovisnosti HSLS-a o HDZ-u izvlačio maksimum, mijenjajući ipak političku stvarnost, pomalo i iznutra koliko je to kao usamljeni idealist u tom tijelu uopće mogao.

Zamjerio sam mu, na primjer, što je bio osoba koja je jedno vrijeme čak držala skupštinsku većinu Zdravku Sočkoviću, a nije ga s treskom srušio. Staloženo bi mi, puno tvrdoglavijem, objašnjavao da izazivanjem izbora samo radi izbora, ili izazivanjem preslagivanja Skupštine ništa se na dobro, a svakako ništa brzo, promijeniti neće.

Stoga je na ključnim glasanjima pokoravao se stranačkoj stezi, a na, naoko manjim a ipak bitnim pitanjima (stipendiranje studenata ili dužnosnika? ... propadanje brodske bolnice? ... osnutak azila za napuštene životinje?... pravljenje baze kadrova za osnivanje brodskog sveučilišta?), poticao rasprave, uvaljivao amandmane, pa, rekao bih i podbadao one koji su daleko pozvaniji mijenjati društvo na bolje, a ne žele, ili ne znaju to učiniti.

"Ne volim sjediti i duditi bez svrhe" (s dugim naglaskom na u). Tamo gdje ne može mijenjati stvari neće lupati glavom u zid.

"Ne volim sjediti i duditi bez svrhe" (s dugim naglaskom na u). Tamo gdje ne može mijenjati stvari neće lupati glavom u zid, a gdje može, iskoristit će svoj glas. Dao je ostavku na mjesto člana nadzornog odbora Posavske Hrvatske i obavijestio sve, od "svojih" hadezeovaca do "protivničkog" Duspare, da "ne može pridonijeti kvalitetnom radu, pa ne želi zauzeti mjesto formalno". Usuđujem se reći da bi bilo tko drugi od 24 gradska i 51 županijskog vijećnika glatko prihvatio funkciju radi funkcije, čak i kad ne bi u tijelu mogli ništa napraviti, pa čak i ako ne bi bila plaćena ("nek se nađe")!

Tako se ponaša i u Gradskom vijeću u ovom mandatu i bit će zanimljivo hoće li stranka tražiti da im vrati njegov mandat, koji joj je otvoreno (kao gotovo nitko u njegovoj situaciji, jer je mandat samo njegov) ponudio na raspolaganje.

Negativna selekcija u politici brodskoj, kao i u županijskoj (pa državnoj, pa i europskoj i svjetskoj) politici nastavlja se i nastavit će se i dalje.

Osobe poput Marijana Šabića, kojemu je jednaka čast bila stati na listu za Sabor ili na listu za mjesni odbor, koje su željele nešto promijeniti u svojem naselju, gradu i državi, a nisu zauzvrat niti tražile išta, dići će, prije ili kasnije, ruke od "ćorava posla".

I premda je u svojoj javnoj objavi na Facebooku napisao da ne odlazi iz politike i da nikome ništa ne zamjera, znam da odlazi zbog zamora materijala, pa i od njega neiskazane nakupljene gorčine.

I nije ta gorčina nastala zbog sočkovića, duspari, marušića ili ranije metera, jerkovića... Nije se skupila zbog sanadera ili merzelica. Pogotovo ne od zovaka, penića pa čak ni bašića...

Pregorjelo je na spoznaji da jedan perspektivan i još mladi znanstvenik i obiteljski čovjek svoje slobodno vrijeme ulaže u nešto što se zove politika, dok mnogi, inače vrijedni i pošteni ljudi kažu s podsmijehom: "Ajoj, pa ti se još baviš time!?", žaleći se usput, dakako, da smo "od političara korumpirana i opljačana zemlja". Projekcijom opisa zanimanja, posljedično je Šabić i o sebi čuo, sasvim nezasluženo: "I ti si lopov!".

A nije lopov. Tek čovjek koji se bavi(o) i politikom.

A nije lopov, već čovjek koji se bavi(o) politikom.

Stari su Grci imali naziv za suprotnost sudjelovanju u javnim poslovima, građanina koji se ne želi baviti politikom i javnim poslovima. Zvali su ga (semantički, ne uopće pogrdno u današnjem smislu riječi): "idiōtēs"!

Javnosti, koja je samozatajnog Šabića slabo percipirala, nije poznato da u svim tim kombinacijama, skupštinama i vijećima u kojima je sudjelovao, i za male ljude nešto urgirao, nije urgirao za sebe.

On, koji je uz tri završena fakulteta, znanje tri strana jezika, magisterijem i doktoratom, te izborom na postdoktorske dužnosti, dobio prestižne višemjesečne stipendije češke i slovačke vlade, u nekoliko navrata, čak i ponude da kao stranac ode predavati jezike u njihove domovine(!), odabrao je za sebe i svoju obitelj Slavonski Brod, koji je usput pokušao zakrpati da bolje plovi.

A u tom radu (kako će reći pragmatičniji čitatelji) "nije sebi sredio ni stalan posao"!

Za godinu dana, njemu istječu ugovori o radu i Brod će dobiti još jedan spomenik tom idiotizmu Brođana: nezaposlenog privatnog građanina Šabića.

Jednog od mnogih tisuća nezaposlenih, istina, ali jedinog među njima koji je "mogao, a nije si htio srediti nešto".

Stoga, u naponu snage, okrugloj 40. godini života, a nepunoj 14. godini političkog staža, zbog dobra grada u kojem mu žive djeca, odbijam vjerovati da je ovo njegov konačan oproštaj od politike.

Marijane, ne budi "idiot"!

  *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

  Broj komentara: 19

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  romario98

  romario98

  Komentirano: 14.9.2014. | 20:22

  1

  u najmanju ruku sumnjivo
  Stockholm

  Stockholm

  Komentirano: 5.9.2014. | 14:59

  2

  zasto ne bi bili obadvojica u pravu, ako nas to cini sretnima, a druge ne vrijedja.. lijepi pozdrav od stokija,
  gavro

  gavro

  Komentirano: 5.9.2014. | 14:47

  3

  slažem se štoki, u pravu si.
  Stockholm

  Stockholm

  Komentirano: 5.9.2014. | 14:18

  4

  garavi@ i da imam terapiju i to je za ljude, ja bih je se pridrzavao. ipak zivimo u civiliziranom svijetu, bar ja.
  gavro

  gavro

  Komentirano: 5.9.2014. | 12:53

  5

  štoki, opet nisi popio terapiju
  Stockholm

  Stockholm

  Komentirano: 5.9.2014. | 11:33

  6

  gavro, kako to da sad ne drzis prodike o osnovnoj kuturi, bez obzira na navodne znake ?
  gavro

  gavro

  Komentirano: 5.9.2014. | 9:59

  7

  Čini mi se da taj Šabić dobro djeluje na ljude i grad.
  gavro

  gavro

  Komentirano: 5.9.2014. | 9:25

  8

  politikom postao ravnatelj? ma niiiiiije, pa on ti "sam oblikuje vlastitu stvarnost", nesto kao sai baba.
  slavonska_podmornica

  slavonska_podmornica

  Komentirano: 5.9.2014. | 2:56

  9

  a što se tiče fude, njemu nikad politika nije ni trebala jer je predobar...žao mi je samo što nije isprašio idrizija...
  slavonska_podmornica

  slavonska_podmornica

  Komentirano: 5.9.2014. | 2:54

  10

  homosapiens1022 'bo te vlado prskalo...on ti je politikom i postao ravnatelj...ovako je čovjek krpa i ulizica, bez kičme i karaktera...a to što se u poljoprivrednoj školi napuhuje nekim projektima i opremom je nebitno...raspitaj se malo o organizaciji škole i nastave pa ćeš vidjet da je prskalo bezveznjak...kao i većina osoblja tamo...

  Broj komentara: 19

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

  Zdvajanja nad mirovinskom reformom

  Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

  20.9.2018. | 21:15
  Mirovinske uplate su poodavno neodržive, s omjerom 1.2 zaposlena na 1 umirovljenika. Država svake godine mora iz poreza (koji bi se inače mogli upotrijebiti za druge prijeko potrebne stvari) ili čak zaduživanja, nadomiriti čak 17 milijardi kuna kako bi uopće isplatila i ovakve mi
  Mirovinske uplate su poodavno neodržive, s omjerom 1.2 zaposlena na 1 umirovljenika. Država svake godine mora iz poreza (koji bi se inače mogli upotrijebiti za druge prijeko potrebne stvari) ili čak zaduživanja, nadomiriti čak 17 milijardi kuna kako bi uopće isplatila i ovakve mi
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

  Podanici duhom i tijelom

  Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

  17.2.2018. | 23:00
  Sukladno namijenjenoj im podaničkoj ulozi u svijetu, po zapovjedi nalogodavaca, svojim zagrebačkim susretom, predadoše se predsjednici Hrvatske i Srbije previšnjem zahtjevu kako bijaše tada, tako i sada i u vjeke vjekova. Amen!
  Sukladno namijenjenoj im podaničkoj ulozi u svijetu, po zapovjedi nalogodavaca, svojim zagrebačkim susretom, predadoše se predsjednici Hrvatske i Srbije previšnjem zahtjevu kako bijaše tada, tako i sada i u vjeke vjekova. Amen!
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatromet taština, petarde licemjerja...

  Predbožićna propovijed

  Vatromet taština, petarde licemjerja...

  23.12.2017. | 22:00
  "Biste li vi, dragi kršćani, za razliku od betlehemskih gostioničara prije 2020-tak godina, večeras pod svoj krov nesebično primili obitelj s Bliskoga istoka - mladoga nezaposlenoga tesara Yossefa i njegovu burkom pokrivenu maloljetnu nevjenčanu ženu Miriam s malenim dječakom Yes
  "Biste li vi, dragi kršćani, za razliku od betlehemskih gostioničara prije 2020-tak godina, večeras pod svoj krov nesebično primili obitelj s Bliskoga istoka - mladoga nezaposlenoga tesara Yossefa i njegovu burkom pokrivenu maloljetnu nevjenčanu ženu Miriam s malenim dječakom Yes
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

  Povodom sedmog rođendana

  Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

  17.12.2017. | 18:30
  U petak, 15. prosinca, u brodskom restoranu Onyx, obilježili smo sedmu godišnjicu početka rada portala SBplus. Svojevrsni rođendan jednog od brojnih brodskih informativnih medija.
  U petak, 15. prosinca, u brodskom restoranu Onyx, obilježili smo sedmu godišnjicu početka rada portala SBplus. Svojevrsni rođendan jednog od brojnih brodskih informativnih medija.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

  Nit' struke nit' pameti

  Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

  6.12.2016. | 20:00
  Stručna javnost ponekad može biti baš 'davež' koji zbog zareza u nekom propisu zaustavlja hvale vrijedne i korisne društvene projekte. Isto tako, ponekad, ta 'struka' postoji samo kao zadnja slamka spasa civilizirane zajednice od činjenja suludih pogreški koje bi vratile dosegnut
  Stručna javnost ponekad može biti baš 'davež' koji zbog zareza u nekom propisu zaustavlja hvale vrijedne i korisne društvene projekte. Isto tako, ponekad, ta 'struka' postoji samo kao zadnja slamka spasa civilizirane zajednice od činjenja suludih pogreški koje bi vratile dosegnut
  SBplus.hr, Slavonski Brod : SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

  Izgleda postoji rješenje?

  SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

  23.11.2016. | 13:13
  U ovom su slučaju hrvatski zakoni na najvišoj svjetskoj razini: zakonski paragraf, a ne bespomoćno prosvjedovanje, ona je nuklearna bomba na raspolaganju građanima ovoga zatrovanog grada koja nas može spasiti od prekosavskog ubojice.
  U ovom su slučaju hrvatski zakoni na najvišoj svjetskoj razini: zakonski paragraf, a ne bespomoćno prosvjedovanje, ona je nuklearna bomba na raspolaganju građanima ovoga zatrovanog grada koja nas može spasiti od prekosavskog ubojice.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

  Pismo uredniku SBplus-a

  'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

  19.10.2016. | 23:50
  "Budući da Tvoj portal ima misiju 'ukazivati na propuste u radu gradske uprave kako bi joj se povećala efikasnost u služenju građanima' manje iskazuj svoju subjektivnu privrženost gradonačelniku, a više objektivno stanje na terenu".
  "Budući da Tvoj portal ima misiju 'ukazivati na propuste u radu gradske uprave kako bi joj se povećala efikasnost u služenju građanima' manje iskazuj svoju subjektivnu privrženost gradonačelniku, a više objektivno stanje na terenu".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

  Neizabrani kandidat za zastupnika

  Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

  19.9.2016. | 10:00
  Na prvoj sjednici Sabora, ako se na njoj, još prije slaganja nove Vlade, već budu usvajali Mostovi famozni uvjeti za sklapanje Plenkovićeve koalicije, neka zastupnici HDZ-a (i to kako ponosno kažu "Brođani"!) Zdravko Marić, Pero Ćosić, Danijel Marušić, te eventualne zamjene
  Na prvoj sjednici Sabora, ako se na njoj, još prije slaganja nove Vlade, već budu usvajali Mostovi famozni uvjeti za sklapanje Plenkovićeve koalicije, neka zastupnici HDZ-a (i to kako ponosno kažu "Brođani"!) Zdravko Marić, Pero Ćosić, Danijel Marušić, te eventualne zamjene Ljubi
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

  Domoljubi koji ne govore hrvatski

  Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

  21.3.2016. | 0:01
  Ne bi li, na primjer, prava desna, nacionalistička, katolička politička snaga (koja je uz to snažna, točnije na vlasti) trebala u katolički većinskoj državi dotući radno vrijeme nedjeljom, kao što se uredilo u većini "ateizirane i dekadentne" zapadne Europe? Stoga, dragi domoljub
  Ne bi li, na primjer, prava desna, nacionalistička, katolička politička snaga (koja je uz to snažna, točnije na vlasti) trebala u katolički većinskoj državi dotući radno vrijeme nedjeljom, kao što se uredilo u većini "ateizirane i dekadentne" zapadne Europe? Stoga, dragi domoljub
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čemu?

  Pet godina kolumniranja

  Čemu?

  11.12.2015. | 10:30
  Za razliku od drugih brodskih, čisto informativnih portala, Sbplus je postao ne samo izvor informacija, već i magazin za naširoko obrađene teme, pa čak i tribina za ozbiljne javne rasprave.
  Za razliku od drugih brodskih, čisto informativnih portala, Sbplus je postao ne samo izvor informacija, već i magazin za naširoko obrađene teme, pa čak i tribina za ozbiljne javne rasprave.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nemojte moliti za Pariz

  Liberalizam ili smrt Europe

  Nemojte moliti za Pariz

  16.11.2015. | 0:04
  Živite Pariz! I pokažite onim nemanima iz ljudske prošlosti da ih se ne bojimo.
  Živite Pariz! I pokažite onim nemanima iz ljudske prošlosti da ih se ne bojimo.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi dan moderne europske države

  Hrvatska 'Oluja'

  Prvi dan moderne europske države

  5.8.2015. | 0:01
  Hrvati su imali sreću što je tada na čelu pobunjenih Srba bila koliko krvava toliko i očito priglupa Martićeva persona.
  Hrvati su imali sreću što je tada na čelu pobunjenih Srba bila koliko krvava toliko i očito priglupa Martićeva persona.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

  Margaritas ante porcos?

  Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

  21.6.2015. | 22:22
  Prekjučer, u četvrtak 18. lipnja, u dvorani Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu, predstavljena je knjiga intervjua banjalučkog biskupa mons. dr. sc. Franje Komarice, pod složenim i intrigantnim naslovom: "Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski".
  Prekjučer, u četvrtak 18. lipnja, u dvorani Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu, predstavljena je knjiga intervjua banjalučkog biskupa mons. dr. sc. Franje Komarice, pod složenim i intrigantnim naslovom: "Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski esdepeovci "ni v' rit ni mimo"

  Kad odlučni vode politiku...

  Brodski esdepeovci "ni v' rit ni mimo"

  16.6.2014. | 0:04
  U vremenima kada se trese državna Vlada, kad se većina opredjeljuje za ili protiv reformi, za ili protiv "velikih vođa", za ili protiv načelnih stavova o društvenim vrijednostima, ... brodski SDP, vođen "odlučnim" profesorom doktorom Lujićem i doktorom za profesora Valentom -šuti
  U vremenima kada se trese državna Vlada, kad se većina opredjeljuje za ili protiv reformi, za ili protiv "velikih vođa", za ili protiv načelnih stavova o društvenim vrijednostima, ... brodski SDP, vođen "odlučnim" profesorom doktorom Lujićem i doktorom za profesora Valentom -šuti
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ženama zabranjeno voziti automobile!

  Vijesti iz zemlje Nigdjezemske

  Ženama zabranjeno voziti automobile!

  29.11.2013. | 0:03
  Referendum o braku je opasan presedan za povratak fašizmu.
  Referendum o braku je opasan presedan za povratak fašizmu
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li politička ucjena služiti dobru?

  S razbojnicima - razbojnički!

  Može li politička ucjena služiti dobru?

  26.10.2013. | 0:04
  Hoće li brodski SDP podržati brisanje ulice Mile Budaka iz Slavonskog Broda?
  Brodski SDP između koristi i ideala
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

  Ima Brođana!

  Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

  2.10.2013. | 19:45
  Prvi brodski SF roman; i to objavljen u inozemstvu! Ivan Lutz: "Zovite ju Zemlja"
  Prvi brodski SF roman i to objavljen u inozemstvu! Ivan Lutz: "Zovite ju Zemlja"
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kasno se ... jelte, kajat'!

  Haračem plaća svoje spomenike

  Kasno se ... jelte, kajat'!

  16.7.2013. | 15:30
  Povećanje prireza za 50% i komunalne naknade za 40% u Slavonskom Brodu
  Povećanje prireza za 50% i komunalne naknade za 40% u Slavonskom Brodu
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Birači imaju "nuklearni kružić" u rukama!

  Na izborima

  Birači imaju "nuklearni kružić" u rukama!

  10.4.2013. | 0:05
  Zašto je važno glasovati na prvim izborima za EU parlament
  Zašto je važno glasovati na prvim izborima za EU parlament
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

  X - files

  Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

  22.2.2013. | 0:04
  Jesu li cenzurirali potencijalno najveći izum u povijesti motora?
  Jesu li cenzurirali potencijalno najveći izum u povijesti motora?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

  Svileni bomboni

  Piše: Ana Krstičević

  Ruke

  Vezani članci

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Šabić predsjednik, Ž.Landeka među zamjenicima

  HSLS Slavonski Brod

  Šabić predsjednik, Ž.Landeka među zamjenicima

  12.2.2011.
  Marijan Šabić, izabran za predsjednika HSLS-ova ogranka Slavonskom Brodu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : M. Šabić: ''Osnovati spomen dom Brlićevih!''

  O Muzeju Brlićevih

  M. Šabić: ''Osnovati spomen dom Brlićevih!''

  14.10.2011.
  O Muzeju Brlićevih - Marijan Šabić
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Marijan Šabić podnio ostavku

  Bez komentara

  Marijan Šabić podnio ostavku

  2.5.2012.
  Bez riječi
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HIP poziva na predstavljanje dviju knjiga

  Novi naslovi

  HIP poziva na predstavljanje dviju knjiga

  21.3.2014.
  Najava predstavljanja dviju novih knjiga u izdanju HIP-a Podružnica Slavonski Brod
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Klupe uz šetnicu nisu sprave za vježbanje!

  Trening

  Klupe uz šetnicu nisu sprave za vježbanje!

  30.7.2014.
  Brođani se snalaze kako znaju i umiju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :