Kolumne : sine ira et studio

Objavljeno: 16.7.2013. u 15:30
Prikaza: 6319
|
Autor: Petar Bašić

Haračem plaća svoje spomenike

Kasno se ... jelte, kajat'!

root : Kasno se ... jelte, kajat'!Mirko Duspara ispred brodskih bazena(Foto: soundset.hr )

U kampanji, Duspara je govorio kako će "rastjerati nemar, nerad i rasipanje u tvrtkama koje su se otele njegovoj kontroli".

Ni urednik ovoga, navodno "Dusparinog", portala nije uspio doprijeti do sadržaja famoznog koalicijskog sporazuma između gradonačelnika i SDP-a kojim će biti formirana stabilna većina u Gradskom vijeću Slavonskog Broda. Njegova lamentacija u prethodnoj kolumni, kako se javne osobe, koje obavljaju javnu dužnost, u svojim međusobnim dogovorima ne smiju služit tajnim sporazumom, jer je to opasno za demokraciju te upozorenje na opasnost da su nešto nelegalno dogovarali - neopravdana je.

Winston Churchill: "Najviše se laže prije izbora  i nakon lova ...!"

Nisu se novi (stari) vladari Broda dogovarali ništa nelegalno.

U "lijepoj našoj" je legalno...

Nije im to, naime, bilo niti potrebno. Legalno se, u Hrvatskoj, može dogovorit podjela 160+ milijuna kuna, koje će građani, u ovoj godini, nagrecati iz svojih praznih novčanika u proračun.

Potpuno je legalno reći kako je grad pokrenut, premda statistike kažu da je broj nezaposlenih, u jednom mandatu, narastao s 3700 na 6300 osoba i unatoč tome, uvjerljivo, dobiti izbore.

Potpuno je legalno reći kako je gradonačelnik, sam, napravio gradske bazene. Makar, čak ne iz onoga, mukom skucanog proračuna već iz nepovoljnog kredita.

Potpuno je legalno reći kako grad nije digao kredit za tržnicu, kad ga je dignulo gradsko poduzeće na nalog gradonačelnika i uz žrtvovanje figure (do tada uspješne direktorice Olivere Maglić, koja nije željela pod teretom takvog predizbornog kredita postati neuspješna, pa je radije postala bivša).

Legalno je zaposliti 20 i više ljudi na bazenima, kako bi se vratili dugovi aktivistima u kampanji. Makar zbog tih zapošljavanja bazen bio u milijunskom manjku, jer narod "nema hljeba, gospodaru", a kamoli za plaćanje karata po cijeni koju plaćaju stanovnici Varaždina, primjerice.

Gradonačelnik je za kaznu odrezao povećanje poreza i drakonske naknade onima koji nisu glasali za njega, a isto je odrezao svojim biračima - za nagradu!?

Sve je ovo legalno, ali nije moralno... Samo, tko danas očekuje moral u politici?

"Nije moralno, al' je po zakonu"

Kako bi pokojni Milas rekao - sve je ovo gore po zakonu, pa makar i ne bilo moralno. To što su Rimljani rekli da je "lakše sagraditi tvrđavu u zraku nego li državu bez morala" nije važno, jer oni su propali. Jedan drugi, znatno uspješniji stihotvorac je rekao: "Tu su paragrafi, pa zagrabi nek' isto je i đavolu i đakonu...".

A gradonačelnik je odlučio tako i napraviti. I svojim biračima i onima koji to nisu, a osobito onih 60 posto koji se nisu udostojali niti izaći na izbore. Pa su stoga jedini ovakvu sudbinu i zaslužili!

Paragrafi, koje je nova koalicijska većina predložila za usvajanje na prvoj sjednici Gradskog vijeća, baš su haračlijski.

Pod prozirnim i potpuno lažnim izgovorom da se "smanjenjem naknade na legalizirane građevine gubi znatan dio proračunskih prihoda" (premda je to zapravo jednokratan, ekstra prihod!), povećava se prirez za 50 posto. Statistika koju gradonačelnik, uz prijedlog odluke, pokazuje medijima govori kako će osobe s minimalnom plaćom imati povećanje prireza od tek nekoliko kuna godišnje. Valjda im je u interesu da, sad i zauvijek, Brođani rade za minimalce, pa neće plaćati porez? Prosječni brodski radnik će plaćati 400 kuna godišnje više!

Dvoje zaposlenih, tisuću kuna poreza više!

Dok se na sva usta spominje jeftinija legalizacija, redovita komunalna naknada, bez galame, podignuta je svima i to za skoro 40 posto! Ne samo da o tome nije bilo ni riječi u gradonačelnikovom programu, već je i sad suhoparni dokument samo objavljen na webu Grada, ali bez upozorenja što ta odluka građanima (od)nosi. Za kuću će se sad, primjerice, plaćati 150 kuna godišnje više.

Dvoje zaposlenih Brođana (oh, sretne li obitelji!) plaćat će preko 1000 kuna gradskog poreza godišnje više nego li do sada! Kako to da to nismo vidjeli u predizbornom programu gradonačelnika ili SDP-a?

Dvoje zaposlenih Brođana (oh, sretne li obitelji!) plaćat će preko 1.000 kuna gradskog poreza godišnje više nego li do sada! Kako to da to nismo vidjeli u predizbornom programu gradonačelnika ili SDP-a? Tako ih savjest valjda boli zato što su rekli da će "smanjiti poreze, prireze i sve vrste naknada jer nama trebaju investitori i mi ćemo ih dovući u Brod". Nisam još upoznao mazohističkog investitora koji voli plaćati skuplje poreze.

Oni koji planiraju graditi kuću također su se, čitajući predizborne programe, prerano razveselili; doprinos za legalne kuće nije 1 kunu, kao za nelegalne, već je i povećan na gotovo 40 kuna po kubiku građevine!

Za bazen će svi, i oni koji ga žele koriste i oni koji ne znaju ni plivati, plaćati 375.000 kuna mjesečno ili 4.500.000 kuna godišnje! I naravno, još 5.700.000 godišnje za otplatu kredita. U predizbornom programu je rečeno kako će bazen biti samofinancirajući...

Isto tako, nakon sporazuma, gradonačelnik će prihvatit izvješća Vodovoda i Komunalca, premda je u kampanji govorio kako će "rastjerati nemar, nerad i rasipanje u tim tvrtkama koje su se otele njegovoj kontroli". Prije tjedan dana, ta je izvješća odbio, a sutra će mu biti dobra. S druge strane, Brod plin, kojem je izvješće prihvaćeno jer je riječ o "odgovornom upravljanju", dobit će od koalicije - Duspara-SDP - odobrenje neka dignu kredit od 10.000.000 kuna kako bi "pokrili nerentabilnosti u poslovanju"!?

SDP će, pak, odjednom "spoznati" kako je gradonačelnikov prijedlog proračuna, kojeg su prije par mjeseci odbacili s gnušanjem, sada "najbolji mogući za Brod".

Za bazen će svi - i oni koji ga žele koriste i oni koji ne znaju ni plivati - plaćati 375.000 mjesečno ili 4.500.000 kuna godišnje! I, naravno, još 5.700.000 kuna godišnje za otplatu kredita. U predizbornom programu je rečeno kako će bazen biti samofinancirajući.

A najzanimljivije je, zapravo, da im nisu trebali nikakvi izgovori. Oni su tu samo zbog umirivanja savjesti "malih" vijećnika, koji bi trebali dići ruku za dogovor moćnika, a onda ipak šetati među građanima i slušati bijesne uzvike: "Zašto ste nam lagali u lice!?".

SDP – odlučno, možda!?

Umjesto da, zbog izostanka ideja i programa, ostane bez zastupljenosti u Gradskom vijeću, brodski Kukuriku je dobio ono što im ne pripada: kontrolu vlasti u gradu. Barem na papiru, jer, u stvarnosti, Duspara će im pokazati njihovo pravo mjesto, kao što im je pokazao na prvoj neuspjeloj sjednici, rušeći im pregovaračku cijenu.

Da im ministra iz Broda, Jakovine, koji iz zagrebačke perspektive vidi malo pragmatičniju politiku od lokalnih dužnosnika, mislim da bi i sada ostali "pred vratima raja". Ali, ministar je svoju malu pobjedu (vlast u Bukovlju) ipak odnio, dok je gradski SDP s 13% (koalicijskih!) glasova srozao socijaldemokraciju u ovom "radničkom Brodu" na najniže grane u povijesti lokalnih izbora - tamo od austrougarskog doba. Stoga su, u dilemi "potpisati ili biti raspušteni?" lokalni drugovi prihvatili Dusparinog vrapca u ruci, a priču o socijalno osjetljivom gradu ostavili na grani.

Meni je drago što će Slavonski Brod, konačno, sad kad ima "vertikalu vlasti", dobiti sveučilište... Eh, kad bi se barem Roberta Lujića išta pitalo...

Meni je drago što će Slavonski Brod, konačno, sada kad ima "vertikalu vlasti", dobiti sveučilište... Eh, kad bi se barem Roberta Lujića išta pitalo...

"Prljavom kampanjom" protiv "ružićaste budućnosti"

Kad sam u radio reklamama, prije izbora, naveo sve crne činjenice o stanju u Brodu, optužen sam da vodim "prljavu kampanju". S druge strane, ružićasti programi kontinuiteta, gradonačelnika i SDP-ovog kandidata za "šefa kasabe", nudili su brda i doline. Znalo se da od njihovih obećanja neće biti ništa, a da će moje "crne činjenice" ostati tužna svakodnevica.

(Inače, samo usporedbe radi, gradonačelnik je tada svojih nekoliko stotina reklama i sate i sate radijskog programa platio - prema službenom izvješću njegove kampanje - gotovo isto kao ja svojih dvadesetak spotova?)

Ipak, nisam mislio kako će brutalno, iz vedra neba, samo par tjedana nakon izbora, nova Gradska uprava sve svoje dosadašnje promašaje i razbacivanja prebaciti na leđa građana.

Nadao sam se kako će sve nastavit (ne)radit - kao dosad. Bilo bi manje štete.

Za mene, kao oporbenog političara, ovo je sjajna situacija. Ali za mene, kao malog nezaposlenog stručnjaka u "opskurnoj" kulturnoj struci - kao i za ostalih šest tisuća nezaposlenih i još toliko socijalnih slučajeva - beznadežnost, očito, ostaje brodska konstanta.

Broj komentara: 32

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
pegaz

pegaz

Komentirano: 20.10.2013. | 13:06

1

Bašiću, kakav si stručnjak i kakve gluposti i neistine iznosiš(kredit Komunalca za tržnicu ), nije ni čudo što si nezaposlen.
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 20.10.2013. | 12:29

2

Lijepo što su se sjetili povećanog opterećenja Brođana prireima i komunalnim naknadama... nakon "jedva" 3 mjeseca :))) ... http://www.sbplus.hr/kolumne/sine_ira_et_studio/kasno_se__jelte_kajat.aspx#.UmOwY9y9S70
jedandanzivota

jedandanzivota

Komentirano: 23.7.2013. | 23:43

3

maestro@... Brod je doživio razna razaranja. Ratna su bila najgora, jer, umirali su ljudi. A potom dolazi razaranje ĐĐ, poticano iz Zagreba. ĐĐ je davao nadu za opstanak brođana, no, .... Proizvodnja tramvaja se nasilno preseljava u Zagreb. Poslove dobivaju firme posvuda u Hrvatskoj, samo ĐĐ ne. Jedan je čovjek u Zagrebu, prije pada Bos.Posavine izjavio, bosance ćemo poniziti, a brođane prizemljiti, jer, kao, nisu radili po diktatu Zagreba. To se događa i sada, ali na malo "suptilniji" način. Brod su, prije svega, prodali ekstra (esenc) šokci iz Perkovaca, jer su radili samo za sebe, a brodsku raju ostaviše na cjedilu. Narod je shvatio da takve ljude treba kazniti i to su pokazali na izborima. Ne vjeruju više ljudima koji su ih jednom prevarili i doveli na prosjački štap. Najgore je što pojedinci sada napadaju Dusparu koji se jedini pokušao oduprijeti toj "odabranoj" grupi...
maestro

maestro

Komentirano: 23.7.2013. | 7:41

4

Zašto komentiram? Zato što sam za razliku od mnogih rođen u ovom gradu, volim ga i stalo mi je do boljitka moga rodnog grada. Nažalost, zadnjih godina gledam degradaciju svih vrijednosti (moralnih, kulturnih, profesionalnih, političkih ...). Mogao bih se ponašati tako kao da se to mene ne tiče, kao da mi je svejedno, ali to ne mogu. Puno putujem pa vidim kako se ponašaju i rade gradske uprave u drugim gradovima a neke sam i upoznao. Kada to usporedim sa situacijom u mome gradu, obuzme me žalost i osjećaj poniženja. Ipak, većina onih koja je izišla na izbore je odabrala i to treba ispoštovati, očito je da su prevladale neke čudne struje i neka ljudi žive u političkom okruženju koje ih zadovoljava. Kroz razgovor sa većinom prijatelja, mladih i stručnih koji su zadnjih godina otišli, uočio sam kako je jedan od bitnih razloga odlaska (osim zaposlenja) to što je Brod potpuno izgubio onaj identitet malog urbanog mjesta koji je imao, i postao selendra. Očito da je to nepovratan proces, i tu uopće nije riječ o geografskom lokalitetu doseljenika, nego o palanačkom mentalitetu kojeg su većina olako prihvatili ( pogotovo autohtoni Slavonci). Zato je odlazak postao neminovnost, svaki odlazak je i poraz, ali i dalje ću Brod smatrati svojim.
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 23.7.2013. | 0:10

5

maestro@...Čujem da ćeš napustiti Brod i osiromašiti ga intelektualno (jedan intelektualac manje). Što se onda zamaraš komentarima na ovom portalu? Sačuvaj svoj intelektualni potencijal za novoga gazdu. Tebi želimo uspjeh u daljnjem životu.
walter

walter

Komentirano: 18.7.2013. | 21:03

6

Kad gledam ovo: http://www.sbplus.hr/Ankete.aspx?id=_ank_2013052415401513 čudim se kako HDZ nije pobijedio. Ma daj maestro. Situacija u gradskoj blagajni je takva da ni HDZ ne vbi mogao bez povećanih nameta. Neki su govorili kako je grad pred bankrotom.
maestro

maestro

Komentirano: 18.7.2013. | 17:23

7

Sad se sjećam onih koji su prije ovih lokalnih izbora u Brodu arlaukali posvuda, samo ne HDZ (ne shvaćajući raliku lokalne i državne politike), bolje od dva zla manje i slične propagandne bedastoće. Sada u misu sjedim, promatram sve ove tragikomične događaje oko brodske politike, smijem se i lijepo se zabavljam. A lokalna vlast neka raji nabije još veće poreze i namete, ma samo tako deri do kraja. Pa oni su to (u svom mazohističkom omračenju uma) i htjeli. Tražili ste, uživajte ...
Avenger2

Avenger2

Komentirano: 18.7.2013. | 16:37

8

kasno nam je za sve al ko nas j... kad smo tako htjeli barem ovih 18 % brođanaca i ovih 60 % brođana koji su se kod kuće mrštili na sve i svakoga te nedjelje....
SSZUB

SSZUB

Komentirano: 18.7.2013. | 11:25

9

Evo još jedno pitanje pa neću više.Čije su cisterne razbile brodske ulice?
pst1

pst1

Komentirano: 18.7.2013. | 11:17

10

Počuh ovo,vodoinstalater Čermak ,tada mali od komunističke kužine,bio močan i u SFRJ.

Broj komentara: 32

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 1234

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

Zdvajanja nad mirovinskom reformom

Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

20.9.2018. | 21:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

Podanici duhom i tijelom

Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

17.2.2018. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatromet taština, petarde licemjerja...

Predbožićna propovijed

Vatromet taština, petarde licemjerja...

23.12.2017. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

Povodom sedmog rođendana

Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

17.12.2017. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

Nit' struke nit' pameti

Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

6.12.2016. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

Izgleda postoji rješenje?

SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

23.11.2016. | 13:13
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

Pismo uredniku SBplus-a

'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

19.10.2016. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

Neizabrani kandidat za zastupnika

Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

19.9.2016. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

Domoljubi koji ne govore hrvatski

Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

21.3.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čemu?

Pet godina kolumniranja

Čemu?

11.12.2015. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nemojte moliti za Pariz

Liberalizam ili smrt Europe

Nemojte moliti za Pariz

16.11.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi dan moderne europske države

Hrvatska 'Oluja'

Prvi dan moderne europske države

5.8.2015. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

Margaritas ante porcos?

Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

21.6.2015. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

Umjesto političkog nekrologa

Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

4.9.2014. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski esdepeovci  "ni v' rit ni mimo"

Kad odlučni vode politiku...

Brodski esdepeovci "ni v' rit ni mimo"

16.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ženama zabranjeno voziti automobile!

Vijesti iz zemlje Nigdjezemske

Ženama zabranjeno voziti automobile!

29.11.2013. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li politička ucjena služiti dobru?

S razbojnicima - razbojnički!

Može li politička ucjena služiti dobru?

26.10.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

Ima Brođana!

Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

2.10.2013. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

X - files

Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

22.2.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :