Kolumne : sine ira et studio

Objavljeno: 17.2.2018. u 23:00
Prikaza: 3320
|
Autor: Petar Bašić

Podanici duhom i tijelom

Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

Sukladno namijenjenoj im podaničkoj ulozi u svijetu, po zapovjedi nalogodavaca, svojim zagrebačkim susretom, predadoše se predsjednici Hrvatske i Srbije previšnjem zahtjevu kako bijaše tada, tako i sada i u vjeke vjekova. Amen!

U vrijeme posljednjeg posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića predsjednici svih Hrvata, Kolindi Grabar Kitarović, u Zagrebu, oboje su posjetili sjedište mitropolita „zagrebačko-ljubljanskoga i cele Italije", arhiepiskopa gospodina Porfirija.

Josipa Jelačića, za bana je ustoličio, zakleo i pred ratni pohod blagoslovio, srpski patrijarh Josif Rajačić
Tamo su razgovarali sa skupinom mladih iz zagrebačke pravoslavne gimnazije (koja je inače jedna od boljih gimnazija u Zagrebu i u koju ide i mnogo djece katoličke, islamske i drugih religijskih uvjerenja), kao i s mladim polaznicima Akademije Srpskoga narodnoga vijeća.

Ono što je nama privuklo pozornost su vrlo neobične umjetničke slike na zidu iza dvoje predsjednika, na kojima su, premda se očito radi o starijim majstorima, a ne suvremenom djelu, u jednom prizoru naslikane i hrvatska „šahovnica" i srpska „ocila".

Kako nismo uspjeli pronaći slike nigdje drugdje u bespućima Interneta, zamolili smo mitropolijski ured za podatke o slikama i za samo sat vremena, od očito ažurnih suradnika, dobili odgovor na e-mail.

Prva slika, s razdvojenim grbovima Hrvata i Srba, naslikana je 1750. godine i čuva se u u Plavšincima kod Koprivnice u „Hramu svetoga Lazara četverodnevnog" (ne radi se o srpskom srednjovjekovnom „caru Lazaru" dakako, već o Lazaru kojega je, prema biblijskoj priči - premda je prošlo već toliko dana - uskrsnuo Isus Krist).

Prikazuje kako Bazilije I. Makedonac, bizantski car 867-887, novopridošlim Hrvatima i Srbima dijeli zemlju na kojima će napraviti svoje države, ali uz uvjet da mu budu vjerni kao feudalnom suverenu. Naslikana je vjerojatno kao dokaz starosti i ravnopravnosti dvaju državotvornih naroda koji su tu „od najstarijih vremena, a pravo na zemlju su legalno dobili od dotadašnjeg vlasnika", nasljednika Rima.

Druga slika, s još neobičnijim prizorom, združenim grbom hrvatsko-srpske heraldike, na prvi je pogled imala motiv koji se mogao zamijeniti s vremenima bana Josipa Jelačića i zajedničke hrvatsko-srpske veleprotunavale (hrv. protuofenzive) na velikomađarsku buržoasku revoluciju Lajosha Kosutha 1849-1849. Tada je jedinstvena (južno)slavenska bojišnica slomila kičmu ugrofinskom jezičnom presezanju, uz izborenu kulturnu slobodu slomivši usput i modernizatorski buržoaski obračun s feudalnim mentalitetom i zaustavivši društveni i gospodarski napredak translajtanskog dijela austrijskih zemalja za barem pola stoljeća (taman koliko i danas, i mi i Mađari, zaostajemo za razvijenim Zapadom).

Ta je protuofenziva predvođena Hrvatom Jelačićem, kojeg je za bana ustoličio, zakleo i pred ratni pohod blagoslovio, srpski patrijarh Josif Rajačić, zato jer je katolički zagrebački nadbiskup bio nezadovoljan narodnim zahtijevanjima pa se izvukao „da ne zna dobro hrvatski jezik, a latinski mu je zabranjeno govoriti" te ostao u Beču i Požunu (Bratislavi).

Srbi su tih dana čak ponudili da Hrvatska i Vojvodina Srpska (pod de facto Rajačićevom upravom) naprave jedinstvenu „državu" u kojoj bi hrvatski ban bio „predsjednik" i zapovjednik zajedničke vojske, a predstavnik Vojvodine njegov zamjenik, što je propalo zbog otezanja iz krugova oko bana.

Međutim, prema službenom opisu u evidenciji umjetničkih djela mitropolije, radi se o starijem događaju: prisezi (hrv. zakletvi) Srba (zapravo pravoslavnih Vlaha) i Hrvata (?), koji su odavno imali Habsburge za kraljeve pa se nisu imali zašto zaklinjati, austrijskom caru Rudolfu II kod dodjele „Statuta Valachorum" (zapravo ih je dodijelio Ferdinand II, tridesetak godina kasnije). Radi se o povlasticama vlaškom (kasnije srpskom) stanovništvu u područjima sjevernog dijela Vojne Krajine, od Drave do Save, u zamjenu za njihovo ratovanje na nemirnoj granici s Osmanlijama.

Ne znamo zašto je autor slikar Joakim Marković te 1750. godine spojio hrvatske i srpske grbove, osim opisa da „Krajišnik drži grb dvije vojske, srpske i hrvatske" jer se ovakav heraldički bastard, koliko nam je poznato, ne nalazi nigdje drugdje u službenim dokumentima, pa ni u umjetničkim prikazima.

Ono što na slici piše, a naznačeno je i u opisu slike iz inventara mitropolije, najvažnija je odredba cara koju je tražio od svojih podanika: „Živite (međusobno) u miru i budite mi u svemu pokorni".

Sukladno namijenjenoj im podaničkoj ulozi u svijetu, po zapovjedi nalogodavaca, svojim zagrebačkim susretom, predadoše se predsjednici Hrvatske i Srbije previšnjem zahtjevu kako bijaše tada, tako i sada i u vjeke vjekova. Amen!

  Broj komentara: 8

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 18.2.2018. | 13:07

  1

  Stipe@ citiram Bašića: "jer se ovakav heraldički bastard, koliko nam je poznato, ne nalazi nigdje drugdje u službenim dokumentima, pa ni u umjetničkim prikazima". Bašić nije napisao 'ovaj', nego 'ovakav' što ostavlja prostor usporedbama (recimo Veliki grb Monarhije iz mojega komentara kao i usporedba s grbom SHS) Također se nije vremenski odredio, pa kad se konkretno radi o hrvatskom i srpskom povijesnom grbu - dijakronija ne treba zbunjivati jer iako je u mojem komentaru formalno jasna, upravo zbog Bašićeve neodređenosti i u odnosu na tu neodređenost, zapravo je nema.
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 18.2.2018. | 13:03

  2

  "Sukladno namijenjenoj im podaničkoj ulozi u svijetu" - nije mi ova rečenica baš najjasnija. Jesmo li mi podanici zato što smo u EU i što želimo surađivati? Jemo li mi neko mudo pa bi trebali biti umjesto podanika, svjetski vladari? Čime smo mi to svakodnevno pa ako hoćete i povijesno zadužili ovaj svijet? Od dva minorna plemena, manja od nekih afričkih tutsija i mutsija vi pravite neke megalomanske povijesne priče. Trebamo biti sretni da je svijet postao relativno tolerantno mjesto i da se neka malo ozbiljnija zemlja ili malo jači narod nije već davno odlučio obračunati s balkanskim primitivcima i zbrisati ih s lica zemlje. No, inteligentni su stranci, viode da ćemo mi to odraditi sami.
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 18.2.2018. | 12:54

  3

  Zagrebačke pravoslavne gimnazije (koja je inače jedna od boljih gimnazija u Zagrebu – jesu oni znači već proveli kurikularnu reformu, kad su tako dobri? Nisam baš skužio Borislavove primjedbe o KSHS i grbu, ako je ovaj "bastard" koji slika pokazuje nastao puno, puno prije. No, sve mi ovo liči i od Petra i od Borislava na borbu za neku bolju ili lošiju (daleku) prošlost. Mogli smo 5 tisuća godina živjeti u ljubavi i slozi, raditi kojekakve saveze i bratimljenja, Sloba se zajedno sa 105% onih koji su ga izabrali i one koji su iz RH i BiH mu služili, dobrano posrao na sve to. Aca i Vojka su bili Slobini wingmeni, jastrebovi i kao takvi su idealni za ignoriranje. No, s druge strane Aca je valjda legalno po njihovim zakonima izabran pa drugog sugovornika nema smisla tražiti. Doduše, ako bi bilo po moći, onda je trebalo pozvati Brnabićku pa čekam da Plenki to odradi. Osim ako stvarno demokratija tamo nije igrarija kako reče Aca :( Jadna im majka i europljanima koji se oslanjaju na ovakvog demokrata.
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 18.2.2018. | 12:17

  4

  heraldika (iz lat. preko franc.) ili grboslovlje, pomoćna pov. znanost ili disciplina koja proučava postanak i razvoj grbova te načela njihova sastavljanja i umj. oblikovanja. I (........................) U XX. st. u Hrvatskoj je zanimanje za h. još više poraslo te je, zahvaljujući mnogobrojnim pojedinačnim prinosima hrv. povjesničara, h. stekla status samostalne znanstv. discipline, usko povezane i komplementarne s klas. pov. znanostima. (Proleksis online enciklopedija)
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 18.2.2018. | 12:12

  5

  Nisam se referirao na imena koja spominješ ni na tvoje mišljenje o njima, jer je ono )Tvoje mišljenje o politici i političarima) irelevantno, nego na proizvoljnost u i iznošenju činjenica (prvi komentar) i nepoznavanje onoga o čemu pišeš (drugi komentar).
  Petar Bašić

  Petar Bašić

  Komentirano: 18.2.2018. | 0:16

  6

  Pusti Boro, pomoćnu povijesnu znanost heraldiku, ne sramoti se. A o ovoj temi ionako ne smiješ ništa pametno reći, čak i da znaš: "rvacka precjednica" je svoje rekla i ti moraš pohvaliti, pa makar pozvala Vojislava u goste pa da ti moraš, nesretniče, pohvaliti "njegove hrabre borce" :))
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 17.2.2018. | 23:22

  7

  Miješati umjetnički, slikarski prikaz neke ideje sa stručnom likovnom disciplinom, heraldikom, koja je i pomoćna povijesna znanost, u najmanju ruku čini mi se vrlo nespretnim. A 'heraldičkim bastardom" nazvati zajednički prikaz hrvatskog povijesnog grba i srpskog povijesnog grba koji, zajedno, u takvom prikazu, predstavljaju nešto treće, i k tomu se pozvati na upitnost vlastitog poznavanja materije, ne ide na čast jednom povjesničaru opće povijesti. Naime, već u samom početku Kraljevine SHS ta dva grba su sastavni dijelovi grba povijesnih kraljevina ujedinjenih u novu zajedničku kraljevinu. Kontinuitet slično koncipirane heraldike nastavljen je i u Kraljevini Jugoslaviji. No nije to specifikum u kojem su se našli samo hrvatski i srpski grb. Treba samo pogledati Veliki grb Austro-ugarske monarhije pa ako je onaj umjetnički prikaz na jednoj mjetničkoj slici "heraldički bastard", što bi tek imao reći za spomenuti Veliki grb!*
  B_Stipic

  B_Stipic

  Komentirano: 17.2.2018. | 22:59

  8

  "Mnogo djece katoličke, islamske i drugih uvjerenja"... mnogo (od ukupno manje od sedamdeset polaznika u svim razredima i razrednim odjelima) su jako zainteresirani za njegovanje pravoslavne duhovnosti, nacionalno-kulturnoga identiteta i tradicije (što gimnazija ističe kao prvu prednost u odnosu na ostale gimnazije i srednje škole). Samo bih volio znati odakle obraz za ovakve proizvoljnosti!?

  Broj komentara: 8

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

  Zdvajanja nad mirovinskom reformom

  Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

  20.9.2018. | 21:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatromet taština, petarde licemjerja...

  Predbožićna propovijed

  Vatromet taština, petarde licemjerja...

  23.12.2017. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

  Povodom sedmog rođendana

  Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

  17.12.2017. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

  Nit' struke nit' pameti

  Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

  6.12.2016. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

  Izgleda postoji rješenje?

  SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

  23.11.2016. | 13:13
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

  Pismo uredniku SBplus-a

  'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

  19.10.2016. | 23:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

  Neizabrani kandidat za zastupnika

  Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

  19.9.2016. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

  Domoljubi koji ne govore hrvatski

  Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

  21.3.2016. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čemu?

  Pet godina kolumniranja

  Čemu?

  11.12.2015. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nemojte moliti za Pariz

  Liberalizam ili smrt Europe

  Nemojte moliti za Pariz

  16.11.2015. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi dan moderne europske države

  Hrvatska 'Oluja'

  Prvi dan moderne europske države

  5.8.2015. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

  Margaritas ante porcos?

  Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

  21.6.2015. | 22:22
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

  Umjesto političkog nekrologa

  Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

  4.9.2014. | 0:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski esdepeovci "ni v' rit ni mimo"

  Kad odlučni vode politiku...

  Brodski esdepeovci "ni v' rit ni mimo"

  16.6.2014. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ženama zabranjeno voziti automobile!

  Vijesti iz zemlje Nigdjezemske

  Ženama zabranjeno voziti automobile!

  29.11.2013. | 0:03
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li politička ucjena služiti dobru?

  S razbojnicima - razbojnički!

  Može li politička ucjena služiti dobru?

  26.10.2013. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

  Ima Brođana!

  Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

  2.10.2013. | 19:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kasno se ... jelte, kajat'!

  Haračem plaća svoje spomenike

  Kasno se ... jelte, kajat'!

  16.7.2013. | 15:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

  X - files

  Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

  22.2.2013. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :