Kolumne : sine ira et studio

Objavljeno: 22.2.2013. u 0:04
Prikaza: 4909
|
Autor: Petar Bašić

X - files

Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?

root : Cenzura, šlamperaj ili cyber napad?ilustracija

Večernjakov članak o izumu dvojice brodsko-posavskih inovatora misteriozno je nestao iz internetskog bespuća. Ostao je trag o njemu u obliku desetak portala koji svakodnevno biraju najnovije vijesti i ostavljaju poveznice na takve članke. Ako već i nije cenzura, neviđen je šlamperaj kakav si najmoćniji tiskani medij i njegova svemrežna inačica ne smiju dopustiti... Ili je u pozadini priče ipak nešto više?

Bez teorija zavjere, molim...

Ako ćete mi vjerovati kao piscu ovih redaka, ne postoji osoba koja je nepovjerljivija prema "spektakularnim izumima" i kršenjima osnovnih, logičnih fizikalnih zakona. Vjerojatno također ne postoji ni osoba kojoj su mrskije teorije zavjera u kojima se "tajne zavjereničke sile" kojekakvih masona i iluminata optužuju da imaju umiješane prste u sve, pa i najsitnije događaje, kako bi zadržale svoju političku, kulturološku, a osobito ekonomsku prevlast na raznim područjima ljudske djelatnosti.

Međutim, priča koja se ovih dana događa dvojici najpoznatijih brodsko-posavskih inovatora stvarno ima sve elemente drame, iznenađenja i upita koji se sami po sebi nameću.

Ivan Jakobović i Darko Samardžija  usavršili su veliki izum. Potencijalno najveći! Prema njihovim nacrtima i proračunima, izum koji su u svojim glavama imali dugo, možda i godinama, i aparatura na kojoj su mjesecima radili, prvi je motor koji radi trošeći kao pogonsko gorivo skoro isključivo – običnu vodu!?

Prema nacrtima Jakobovića i Samardžića, i njihovim proračunima, izum koji su u svojim glavama imali dugo, možda i godinama, i aparatura na kojoj su mjesecima radili, prvi je motor koji radi trošeći kao pogonsko gorivo skoro isključivo – običnu vodu!?


Potencijalno najveći izum


Trebam li naglasiti što potencijalno takav izum donosi?

Ne gledajući mogući trošak izrade ovakvog pogonskog agregata (a koji, prema riječima inovatora i nije zapravo jako skup), kao i njegove vozne karakteristike koje tek treba testirati (a jači motori ionako su tek stvar perfekcioniranja elemenata stroja, minijaturizacije i finije obrade pokretnih dijelova i sličnih rutinskih industrijskih postupaka), zamislimo samo scenu u kojoj za prijevoz automobilom s takvim motorom, u njega sipate gotovo besplatnu vodu.

U slučaju kad bi se ovakav izum počeo masovno proizvoditi, počele bi se trenutno u našim džepovima zatvarati one rupe kroz koje nam, s preskupim gorivom, cure naše za život važne kune.

Rekoh, skeptičan sam prema konceptu perpetuum mobilea.

Čak i prethodno patentirane HHO motore gledao sam s dozom sumnje, ali mogao sam si nekako racionalizirati njihovu efikasnost kroz proizvodnju vodičnog plina koji umiješan u gorivnu smjesu običnih goriva, poboljšava sagorijevanje motora i smanjuje(!) potrošnju za 20-30%.

Saznanje da se može obavljati prijevoz (dakle: koristan rad) ne trošeći gorivo jest fizikalno nemoguća misija i u nju nisam mogao povjerovati.

Međutim, motor na vodu, napravljen pregradnjom nekih manjih benzinskih motora, kod Jakobovića i Samardžića, doista na moje oči radi!

Naravno da se tu ne radi o nekakvom spaljivanju vode, kao što sagorijavamo benzin, već o nekim efektima pare, kavitacije u tekućini i slično o čemu, iskreno, pojma nemam. Neke principe rada izumitelji iz razumljivih razloga ni ne objašnjavaju u detalje. Motor, unatoč tome, nasut vodom, uspješno "brunda".

Što Večernjak poprati, dogodilo se...

U petak, 15. veljače je objavljen članak  Vedrana Balena  u "Večernjem listu" na temu ''Naš motor umjesto na benzin odlično radi na vodu'' (skenirani članak u slikovnom prilogu) u kojem se piše o tom velikom postignuću brodskih inovatora. Članak objašnjava osnovni princip rada motora koji donosi 100% uštede jer motor radi isključivo na vodu što je s obzirom na dosadašnje priče vezane uz HHO tehnologiju dobivanja vodika i ušteda na gorivu prilično impresivno.

Osobito su naglasili kako je njihov motor najbolje iskoristiv za generatore za proizvodnju električne energije koji se vrlo lako i po pristupačnim cijenama mogu nabaviti te bi se na taj način mogao zaposliti veliki broj nezaposlenih Hrvata koji bi električnu energiju mogli proizvoditi i prodavati tržištu. Put do tržišta je najteži s takvim senzacionalnim inovacijama jer oni nude nešto što troši samo vodu pa nije teško pretpostaviti koliko pozornosti je to u stanju privući...

Kako to obično biva, članak je uredno objavljen i na web-portalu Večernjeg lista, s fotografskim prilogom, (http://www.vecernji.hr/vijesti/nas-motor-umjesto-benzin-odlicno-radi-vodu-clanak-510699) na uvid čitateljstvu najvećih novina po cijelom svijetu, kao što je i red za tako važnu vijest.

Današnji život bez automobila, kojeg ima gotovo svaka obitelj, nezamisliv je. Troškovi goriva koje kupujemo za prijevoz robe i putnika su ogromni, nekoliko milijuna tona nafte uveze se i preradi u Hrvatskoj godišnje i na to se ubere desetak milijardi kuna prihoda i gotovo isto toliko poreza.
Isto tako, naftne kompanije su ponajveće tvrtke u Hrvatskoj. Prihod od poreza na naftne derivate, značajan je prihod ionako šupljeg državnog proračuna, bez kojega bi deficit bio dvostruk. Od tog prihoda vraćaju se i milijarde kuna godišnje otplate kredita za mrežu autocesta. Motor na vodu ukinuo bi te prihode svima.

Desetak milijardi kuna prihoda naftnih kompanija i desetak milijardi kuna poreza, ako je istina da ovaj motor radi (a vidjeh ga da radi), prestalo bi pritjecati naftašima i Liniću. Je li to dovoljno za "specijalne mjere" medijske cenzure?


Tko je "izbrisao" ovu vijest iz Međumrežja?

I tu se sada javlja zanimljiv "dramski obrat"!

Večernjakov članak o izumu dvojice brodsko-posavskih inovatora misteriozno je nestao iz internetskog bespuća. Ostao je tek trag o njemu u obliku desetak portala koji svakodnevno biraju najnovije vijesti i ostavljaju poveznice na takve članke. Poveznice su bez objašnjivih razloga prestale funkcionirati premda se u pretraživačima naslov članka pronalazi, uredno se dobiju svi linkovi koji vode do tog članka uz kratak opis članka. Ali članku se ne može pristupiti.

Već je iz prošlosti poznato kako takve ideje nisu nikad bile prihvaćene od strane velikih korporacija (znajući kolike prihode bi izgubili, taj nam je otpor potpuno razumljiv) te je glavni cilj bio spriječiti pojavu takvih inovacija. Metode i načini na koje se to postizalo su uistinu bile kreativne i inovativne, ali uvijek na štetu inovatora i inovacija. Postoje u takvim slučajevima neobjašnjive okolnosti kao kod preminulog američkog znanstvenika Stanleya Meyera koji je ne baš tako daleke 1998. istraživao mogućnost (http://en.wikipedia.org/wiki/Stanley_Meyer's_water_fuel_cell) pokretanja motora vodom.

Naši domaći inovatori na to kažu da se ne boje, i da imaju još puno zamisli na kojima rade, a osobito se zahvaljuju svim medijima i ljudima dobre volje na podršci. Vrlo su hrabro i nesebično odlučili svoje rješenje podjeliti sa svima nama u nadi da ćemo jednoga dana svi imati koristi od besplatne energije koja je svuda oko nas.

Poznavajući sudbinu Nikole Tesle, ne bih im bio u koži.

Ako već ovaj slučaj i nije cenzura, neviđen je šlamperaj kakav si najmoćniji tiskani medij i njegova svemrežna inačica ne smiju dopustiti. Ili je u pozadini priče ipak nešto više? Radi li se u ovom slučaju o slučajnosti ili pak cyber napadu na ovu vijest i mogućnost sprečavanja širenja vijesti?! Rekao bih, pomalo zagonetno, da je činjenica kako u ovom slučaju ne postoji teorija zavjere, ali očito postoji praksa interesa.

Broj komentara: 23

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
sergej

sergej

Komentirano: 23.2.2013. | 16:40

1

Inovator_1 rekao si zapravo ono što i sam mislim o hrabrosti i opasnosti igrajući se sa znanošću i znanjem spomenutog dvojca.Netreba ih spriječavati u njihovim aktivnostima-tako barem znamo što se događa.Dali bi bili zadovoljniji da su samozatajni i da ništa neznamo.Očito da kritizerska populacija time nebi bila zadovoljna. Volim ih pratiti u njihovim težnjama.
inovator_01

inovator_01

Komentirano: 23.2.2013. | 11:05

2

Nažalost, zahvaljujuć googleu i wikipediji danas imamo strašan broj samoprozvanih stručnjaka i doktora znanosti iz svih područja koji se osobito ističu u njima izuzetno pametnim i mudrim komentarima jer je to očito vrhunac njihovog dosega, još kad se nekome obraćaju sa ''jarane'', svaki komentar na to je suvišan.  Nisam invoator, a volio bih to postati jer sam polako počeo razmišljati u tom smjeru, imao sam prilike i osobno upoznati gdina. Jakobovića i gdina. Samardžiju i druženje s njima me samo nadahnulo da ne odustanem od svojih ideja, da zaboravim na teret krize, da ništa više ne gledam kao loše, nemoguće i neostvarivo. Inzistirao sam da budem prisutan tokom njihovog rada i to zadovoljstvo, radost i smijeh koji oni imaju dok rade, iskreno....nisam mislio da rad s nepoznatim može biti toliko zabavan. Oni ne odustaje čak ni ako pokus ne uspije, a njima ovi komentari samoprozvanih stručnjaka dođu kao rubrika ''vicevi'' . Otkrili su mi tajnu.....kad ljudima pomognemo da se osjećaju vrijednima, dragocjenima i sposobnima nije rijetkost da im se životi zauvijek promjene. Utjecaj ohrabrenja je čaroban. Stoga pomozimo ovim samoprozvanim stručnjacima i nemojmo ih napadati, možda ih motiviramo da i oni jednoga dana postanu pravi inovatori. Evo i ja ću se sad istaknuti kao samoprozvani stručnjak......kada sam malo googlao o pojmu inovativnosti: Inovativnost je, dakle, način razmišljanja kojeg obilježava težnja da si ide naprijed......a ova dvojica, tkogod što rekao, učinio....oni uvijek idu dalje, idu naprijed bez zaustavljanja, ne znam jel bih ja to tako mogao...to me fasciniralo i uistinu bih bio sretan čovjek da budem poput njih......
chiuwawa

chiuwawa

Komentirano: 22.2.2013. | 20:07

3

eo..kratkih rukava 50, dugih 80 kn :-) .....http://www.24sata.hr/reporteri/salama-nema-kraja-na-majicu-usio-natpis-pipl-mast-trast-as-303083
chiuwawa

chiuwawa

Komentirano: 22.2.2013. | 20:02

4

i onda kažu da još nemamo smisla za biznis, isss.....gle...http://www.politika.hr/images/stories/Vedran/Ostalo/pipl.jpg
bond

bond

Komentirano: 22.2.2013. | 17:39

5

Navratih do vaših razmišljanja.Jedni hvale jedni kude a razlike između jednih i drugih vjerojatno su u potrebitim informacijama ili prema poznatoj sintagmi: jedni ti nemogu oprostiti uspjeh, jedni te mrze jel bi željeli biti kao ti a jedni........! Halo, kome to treba.Daj ljudi pustite mozak u miru i razmišljajte o nećemu pamtnijem za vas a ne o ovome.Ako se netko i nađe u slijedećoj poslovičnoj izreci neka oprostgi mi.Znaje je kao bankovni ček-ako ga ne unovčiš, ne vrijedi ništa.
homosapiens1

homosapiens1

Komentirano: 22.2.2013. | 16:01

6

hehe skužio sam šta mi"stavljaš na teret".Kao voda u plinovitom stanju nije voda već vodena para.Brao jarane!Ajme svašta danas koristi internet.
homosapiens1

homosapiens1

Komentirano: 22.2.2013. | 15:55

7

A što si se ti uzjebao!?Jel to pogodilo ono kvazi inovatori?Kavitacija jest ono što sam napisao tako da i ti to možeš shvatiti.Molim te nemoj me više komentirati.Ne znam zašto si uopće otkomentirao moju definiciju ako nećeš dati svoju i "prosvijetliti" me.
sergej

sergej

Komentirano: 22.2.2013. | 15:43

8

"Petre kavitacija ti je trenutno isparavanje(pri određenim uvjetima) vode i zatim vraćanje vode u tekuće stanje"-pročitajte ovu rečenicu mozgatora- sa razumijevanjem.N bih ga više komentirao.
sergej

sergej

Komentirano: 22.2.2013. | 15:39

9

homosapiens-baba drumom dida šumom! Znaš li ti nešto više , u čemu si značajan da te malo obradimo osim u isticanju svoga neznanja.Postaješ i ostaješ nepoznata veličina.Ili pripadaš onima......."blokatorima"? hehe.
homosapiens1

homosapiens1

Komentirano: 22.2.2013. | 14:38

10

"suština rješenja" Dubokoumno! Može članak biti i o židovima,masonima i malim zelenima kad ja želim komentirati kvazi inovatore. Inače ,Petre kavitacija ti je trenutno isparavanje(pri određenim uvjetima) vode i zatim vraćanje vode u tekuće stanje i stvaranje pritisaka do 100 bara.Zar nisi ti studirao fiziku? :)

Broj komentara: 23

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

Zdvajanja nad mirovinskom reformom

Vlada možda ne zna, ali ne znamo ni mi „u svoje kljuse“

20.9.2018. | 21:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

Podanici duhom i tijelom

Kad Srbi i Hrvati prisežu i/ili se zaklinju - tuđinu

17.2.2018. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatromet taština, petarde licemjerja...

Predbožićna propovijed

Vatromet taština, petarde licemjerja...

23.12.2017. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

Povodom sedmog rođendana

Kao kolege i prijatelji, malo smo se družili

17.12.2017. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

Nit' struke nit' pameti

Vandali su uništavali tuđe, a ne svoje spomenike

6.12.2016. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

Izgleda postoji rješenje?

SBplus-ov kolumnist sugerira spas od zagađenja zraka

23.11.2016. | 13:13
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

Pismo uredniku SBplus-a

'Dragi Lastane, ako laže koza (nostra) ne laže rog'

19.10.2016. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

Neizabrani kandidat za zastupnika

Petar Bašić ovdašnjim HDZ-ovcima ubacio ježa u gaće

19.9.2016. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

Domoljubi koji ne govore hrvatski

Je li Tuđman rođen u Velikom Trgovišću, ili u Super Marketu?

21.3.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čemu?

Pet godina kolumniranja

Čemu?

11.12.2015. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nemojte moliti za Pariz

Liberalizam ili smrt Europe

Nemojte moliti za Pariz

16.11.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi dan moderne europske države

Hrvatska 'Oluja'

Prvi dan moderne europske države

5.8.2015. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

Margaritas ante porcos?

Biskup Komarica protiv politike HDZ-a u BiH

21.6.2015. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

Umjesto političkog nekrologa

Marijane Šabiću, ne budi "idiot"!

4.9.2014. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski esdepeovci  "ni v' rit ni mimo"

Kad odlučni vode politiku...

Brodski esdepeovci "ni v' rit ni mimo"

16.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ženama zabranjeno voziti automobile!

Vijesti iz zemlje Nigdjezemske

Ženama zabranjeno voziti automobile!

29.11.2013. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li politička ucjena služiti dobru?

S razbojnicima - razbojnički!

Može li politička ucjena služiti dobru?

26.10.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

Ima Brođana!

Predstavljen prvi SF roman jednoga Brođanina

2.10.2013. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kasno se ... jelte, kajat'!

Haračem plaća svoje spomenike

Kasno se ... jelte, kajat'!

16.7.2013. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :