Kolumne : Portalska kočija

Objavljeno: 8.3.2011. u 0:01
Prikaza: 1777
|
Autor: Veljko Lukić

Smisao prosvjeda

U potrazi za novim gospodarima

root : U potrazi za novim gospodarima

Za manjinu prosvjećenih prosvjednika kompromisa nema: vlasništvo je krađa, a država je aparat represije. Ove anarhističke praistine, iz čije biti proizlazi većina anatgonizama u ljudskom društvu, stigmatizirane su od bespogovornih branitelja privatnog vlasništva, etatističkog komunizma i parlamentarne demokracije - kao najveći neprijatelji egzistencije institucija postojećeg društveno-ekonomskog sustava.

                                                                                                               Ah, imali smo mnoge
                                                                                                               gospodare
                                                                                                               i tigrove i hijene,
                                                                                                               imali smo svinje
                                                                                                               i volove.
                                                                                                               Ali, ipak, hranili smo
                                                                                                               te i ove
                                                                                                               bili bolji il
' lošiji.

                                                                                                               Ah, čizma čizmi uvijek sliči
                                                                                                               i gazi nas. Ja mnijem
                                                                                                               shvatit ćete: ne treba nam
                                                                                                               drugih gospodara
                                                                                                               već nikakvih.

                                                                                                                                                                                                                              Berthold Brecht
                                                                                                               Pjesma vodeničkog točka


Između nakovnja prošlosti i čekića budućnosti oblikuje se bezoblična, užarena sadašnjica. Kovanje i uobličavanje uvijek nove sadašnjosti zapravo je nasilje kojim se gradi povijest. Marx je smatrao da je nasilje u povijesti poput trudova koji prethode porodu, ali ga ne uzrokuju. Nasilje prethodi društvenim promjenama. Zato pitanje svih pitanja glasi: tko drži čekić odnosno što uzrokuje porod?

Budući da u Hrvatskoj sadašnjost oblikuju odnosno čekić drže izraziti konzervativci, agresivni tradicionalisti, a oni su, piše Jünger, slični onima koji u kolima što jure sve brže, žele napraviti reda, zadržati stvari na njihovom uobičajenom mjestu, a što povećava katastrofu, onda se budućnost nazire kao ambis u koji se može survati. Trenutakom u kome živimo, razgibajmo metaforu, dominira isključivo prosvjednički pokušaj da se čekić uzme iz ruku onih koji ga drže, kao krajnji domet u spriječavanju pada kola u provaliju. Dakle, unaprijed je jasno da poroda (društvenih promjena) u Hrvatskoj neće biti i da će trajati beskonačni trudovi (nasilje nad podvlašćenima), jer Hrvatska zapravo samo traži nove/druge gospodare svoje sudbine. Aktualni vlastodršci s deklaracijom zakletih demokrata opresijom štite nametnuti poredak stvari (zaštita poretka strukturalni je dio samog poretka!), a prosvjednici pozivaju izabrane zaštitare poretka na odstupanje, bez odlučnih zahtjeva o mijenjanju položaja stvari u jureći kolima.

Za manjinu prosvjećenih prosvjednika kompromisa nema: vlasništvo je krađa, a država je aparat represije. Ove anarhističke praistine, iz čije biti proizlazi većina anatagonizama u ljudskom društvu, stigmatizirane su od bespogovornih branitelja privatnog vlasništva, etatističkog komunizma i parlamentarne demokracije - kao najveći neprijatelji egzistencije institucija postojećeg društveno-ekonomskog sustava. Hidra današnjeg pankapitalizma zasnovana je na promocijskom individualizmu, indoktrinaciji, konkurenciji, nejednakosti, neograničenom posjedovanju, kontroli ljudi i militarističkoj zaštiti vlasništva. Čini se neuništivijom od same materije. Dijametralno suprotne vrijednosti duhu i etici kapitalizma: zajedništvo, solidarnost, suradnja, jednakost, sloboda, ravnopravnost kulturna i socio-ekonomska razmjena – teško je, kao vrhunske vrijednosti, uopće predstaviti ljudima iz hiponotizirane mase, šarafima (u)stroja kojima su ideali dužnost i izolacija, koji su naviknuti na vrlinu poslušnosti autoritetima i poštivanju svojih vlasti. Prema suvremenim teoretičarima, ali i praktičarima anarhizma, prvi korak naprijed prema izlazu iz civilizacijske slijepe ulice, prvi korak izlaska iz dirigirane zablude, bio bi problematiziranje kapitalizma, slobodne trgovine, načina proizvodnje, potrošačkog društva, globalizacije i neoliberalnih načela suvremenog ropstva. Cilj im je, ističu, biti pokretačima procesa koji vodi prema demistifikaciji nametnutih, funkcionalnih atoriteta, negiranju države i njenih pravnih i političkih institucija, negiranju potrebe za postojećom društvenom organizacijom čiji je smisao uspostavljanje osobne moći. Zadaća nimalo laka s obzirom na postojeći odnos snaga u kojem država, crkva i sredstva masovne komunikacije ne štede sredstva kako bi anarhiju prikazali kao nezamislivo uređenje pokolja i kaosa. Državna i religijska indoktrinacija i standardizirana, jednosmjerna komunikacija odgajaju djecu za perpetuiranje poretka, poslušnost i ulogu toposvkog mesa. Promjena bi se sastojala u tome da se djeca odgajaju za jednakost  slobodu. Pierre-Joseph Proudhon, Spartak uma, kako ga je nazvao Saint-Beuve, u tom smislu se molio: O bože slobode! Bože jednakosti! Bože koji si u moje srce usadio osjećaj pravde prije nego što ga je moj razum shvatio, čuj moju vatrenu molitvu:..Ah! - da zaboravim sve i da čovječanstvo bude slobodno, da vidim iz tame napokon narod obrazovan; da ga plemeniti učitelji prosvjećuju; da ga vode nesebični ljudi. Skrati, ako je moguće naše nevolje, uguši u jednakosti gordost i škrtost; učini sramnim to idolopoklonstvo slavi koja nas ponižava; pouči svoju djecu da u krilu slobode nema više ni heroja, ni velikana. Utječi na moćnog, bogatog da se gnuša svojih pljački... i svi ćemo zajedno, pjevajući novu himnu, podići oltar tebi, bože slobode i jednakosti! Ali, postoji vrijeme molitve i vrijeme akcije.

Kako zamijeniti staro, porobljavajuće, dogmatizirano i okoštalo? Kako se boriti protiv reteoligiziranja države i korporacija, legitimno nametnutih autoriteta, namjernog zavođenja, manipulacije, pokornosti, jednoobraznosti, samovolje? Kako i kad se približiti utopijskom u kome je svrha postojanja čovjeka življenje u skladu sa (vlastitom) prirodom, kao jedinka među jedinkama? Može se odmah sudjelovanjem u direktnim akcijama. Direktna akcija je nadahnuće za svaki aspekt našeg života, ona je nukleus slobodarske borbe. Reagirati na svaku podvalu vladajuće klase, ismijati ju, zapriječiti njihove pokušaje zagađivanja kako otpadom, tako i kroz medije, ne dopustiti korporacijama da od nas učine pokretne reklamne panoe, ne dopustiti sputavanje, kritizirati postojeće s pozicija ideala slobode za svakog čovjeka...samo su neke od mogućnosti i izbora razvijanja instikata slobode. Direktna akcija je moralni princip, ideal, osjećaj, taktika borbe za prihvaćanje različitosti, a protiv svih oblika homogenizacije. Direktna akcija je odbijanje strukture kontrole i sklonost autonomiji u svim aspektima društvenog života. Anarhisti smatraju da ne treba čekati da dođe trenutak za mijenjanje društva. Promjene treba činiti svakodnevno direktnim akcijama, promicanjem principa solidarnosti i činjenjem da funkcionira u stvarnosti. Tako se lomi struktura moćnika, ironiziranjem (voltaireovski podrugljivi duh) ideala (zakon, red, dužnost, obuzdavanje, poslušnost i disciplina) koje nude heteronomne transmisije , akcijama, organiziranjem i sticanjem sigurnosti u vlastitu zajedničku moć.

Što bi značilo provođenje tog praktičnog idealizma? To bi značilo da se u Hrvatskoj ne bi tražili novi gospodari, nego bi svi zajedno uzeli i držali čekić kojim se oblikuje sadašnjica. Nada i san da se to može postići živi u srcima onih koji nisu abdicirali s prijestolja najboljeg kraljevstva – s prijestolja vlastitog života.

 

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dopplerov efekt u politici

Jedna aktualna konstrukcija

Dopplerov efekt u politici

16.3.2011. | 0:01
Dopplerov efekt u politici nastaje zbog međusobnog približavanja ili udaljavanja političara i mase glasača slušača i promatrača
Visoki, vrišteći tonovi dolazećih i mukli, niski tonovi odlazećih političara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : O čemu govorimo kada govorimo o Brodu

O neizlječivom stanju

O čemu govorimo kada govorimo o Brodu

28.2.2011. | 0:01
Obogaljen ambijent života, realnost kao materijalizirani eho događaja iz velikih sredina, kaikaturalni portreti lokalnih uglednika, natjecateljska minijaturnost- od provincije čine prostor-tamnicu u kojoj je zrak ustajao, u kojoj je uzak raspon izbora.
O čemu govorimo kad govorimo o Brodu? O provinciji kao neizlječivom stanju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rijetkost je vrijednost

U traganju za vlastitim

Rijetkost je vrijednost

18.2.2011. | 0:01
U traganju za vlastitim putem izlaska iz povijesne mučionice pomagali su nam svi oni koji nisu smotali svoje zastave pred najezdom bahatosti, uskogrudnosti, netrpeljivosti, dušebrižništva, eksploatacije, svrstavanja i kontrole naših misli i osjećaja.
Oni u naše duhovno tkivo ubrizgavaju potrebne doze infuzije neovisnosti, slobode
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novinar i njegov krvnik

O slobodi medija

Novinar i njegov krvnik

12.2.2011. | 0:01
Novinari su kao optička iluzija kojom smo ilustrirali ovaj tekst, dvosmislena slika koja se naizmjenično upoznaje kao crna vaza li dva bijela lica u profilu. Kada se vide likovi, a kada vaza, ovisi o promatraču, o publici koja percipira.
Novinarevu "smrt" izazivaju njegov vlastiti strah i fraza.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ono što nemaš posudi od samog sebe

Ekskurs o intuiciji

Ono što nemaš posudi od samog sebe

4.2.2011. | 0:01
Svaki čovjek osim inteligencije odnosno sposobnosti spoznaje općenitog, posjeduje i mogućnost prodiranja u bit stvarnosti, ali samo se oni rijetki usuđuju donositi odluke tako što će slijediti intuicijom razotkrivene i umu nedostupne slojeve zbilje i suštine života.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazi, visoki nagon!

Upozorenje

Pazi, visoki nagon!

27.1.2011. | 0:01
Iznad glave svakog od političkih prodavača magle, onih koji s nepodnošljivom lakoćom drže živote građana u svojoj šaci poput zečeva i golubova, podrške radi, trebali bi građani htjeti vidjeti natpis upozorenja: PAZI VISOKI NAGON! Ne približavaj im se bliže no što moraš!
O političkim obmanama
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na siromaštvo se ne smije naviknuti

Radnička klasa ne ide u raj

Na siromaštvo se ne smije naviknuti

20.1.2011. | 0:35
Što se u Hrvatskoj promijenilo od početka dvadestetog stoljeća? U smislu socijalnog položaja radničke klase gotovo ništa, jer je tlačenje Kapitala po jedinici (preostale) površine Radnika ostalo jednako, samo su se sofistificirali oblici preša i neki izgovori.
Osiromašeni i obezvlašćeni radnici ne smiju se nipošto predati
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sistematsko uništavanje od idiotâ

Kako se preživjelo

Sistematsko uništavanje od idiotâ

13.1.2011. | 0:01
Prosvjećenost, nepovjerenje, prezir i duh ironije bili su djelotvorni odgovori, razorni antidot, lijekovi i intimni odušci u sučeljavanju s onima koji su ih željeli primitivno podvlastiti, u sukobu s idiotima povijesti koji su ih htjeli sistematski uništiti.
Kako se preživjelo sistematsko uništavanje od idiota
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobar, loš, zao

Tko je i što je Brod

Dobar, loš, zao

6.1.2011. | 7:00
Jesu li i Brođani osuđeni na ostajanje, na život po kazni? Ili, upravo suprotno, da li stanovnici Broda zadovoljno spavaju s njim, a ne samo u njemu?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ma zaboli te pijac

Put u pustoš

Ma zaboli te pijac

30.12.2010. | 6:46
Odavno je tržnica prestala pružati svojim posjetiteljima ugodan taktilni osjeća kao kad su ruke u brašnu. Ružna je, zapuštena, utihnula je, ne izaziva, ne uzbuđuje više. Ima li tržnica ogledalo?
Brodska pustoš ima svoje središte- gradsku tržnicu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz velikog rječnika domaćih riječi

Definiranjem ograničavamo

Iz velikog rječnika domaćih riječi

22.12.2010. | 7:00
SAVA Žila što se sjaji. Dio otvorenog krvotoka velikog Zemljinog tijela. Za spiritualiste njen odsjaj je medij preko kojeg se razgovara s Duhom.
Iz velikog rječnika brodskih domaćih riječi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sbplus - Sredstvo protiv dokurcizma

Novi čvor na mreži

Sbplus - Sredstvo protiv dokurcizma

15.12.2010. | 10:00
Sbplus će u društvenom ratu ometat protivnike građana taktikom koja se primjenjuje protiv Drakule: stvor se izloži danjoj svjetlosti, sasuši se i umre. Dakle, sve koji s nepodnošljivom lakoćom donose odluke o sudbini građana – na vidjelo javnosti
Sbplus će biti polaznom postajom svima koji polaze na put osvajanja slobode
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :