Kolumne : Portalska kočija

Objavljeno: 13.1.2011. u 0:01
Prikaza: 3570
|
Autor: Veljko Lukić

Kako se preživjelo

Sistematsko uništavanje od idiotâ

root : Sistematsko uništavanje od idiotâIdioti koji su sistematski uništavali nisu uspjeli posjeći velika ljudska stabla

Prosvjećenost, intelektualni oprez, prezir i duh ironije bili su djelotvorni odgovori, razorni antidot, lijekovi i intimni odušci u sučeljavanju s onima koji su željeli primitivno podvlastiti, u sukobu s idiotima povijesti koji su htjeli sistematski uništavati.

                                

                                                                                 Tri robijaške zapovijesti: ne vjeruj, ne plaši se, ne moli...

                                                                                                                                    (Varlam Šalamov)

                                                           Preživio je ne samo kao čovjek, već kao takav čovjek kakav je bio prije.

                                                                                                                                       (Andrej Blatnik)

                                                                                                                 Never complain and never explain.

                                                                                                                                   (Benjamin Disraeli)

Na pitanje kakvo je ponašanje usvojio tijekom svog života da bi odredio osobine ljudi koje je susretao, sufist Halkavi je odgovorio:Uglavnom sam postupao s poniznošću i potčinjenošću. One koji su postajali agresivni u odgovoru na moju poniznost izbjegavao sam što sam više mogao. Onih koji su me poštovali zbog mog poniznog izgleda klonio sam se još više.

Usvojiti halkavijevskoi obrazac ponašanja bili su prisiljeni pojedini članovi hrvatskog društva kao njegove prokazane najslabije karike. S obzirom da su početkom devedesetih od strane beznadnih, agresivnih idiota povijesti kidane društvene veze u njihovim najjačim spojnicama- u srodstvu, jeziku, običajima, prijateljstvima, postupanje s poniznošću i potčinjenoošću postalo je rješenje za preživjeti, pa i obrazac neizazivalačkog ponašanja i društveme elastičnosti. U tim vremenima takvo vladanje predstavljalo je mudro odstupanje pred otvorenim tlačenjem nahrupjelih, okrutnih, bezobzirnih i dominirajućih predstavnika nacikolektiviteta koji se razvijao na štetu tjelesnog i duhovnog integriteta onoga Drugoga, žigosanog. Takav odnos bio je i izraz zaziranja od opunomoćenika čvrstih, isključivih veza među ljudima po liniji krvi i tla. Takvo vladanje značilo je glavospasonosno izbjegavanje reprezentanata iluzorne zajednice, države, koji su bili odjeveni u javni, ali od njih dalji kaput, satkan od deklatorne solidarnosti i priča o zajedničkoj pripadnosti, ali i u skrivenu, ali njima bližu košulju, izvezenu od uskraćivanja prava i sloboda drugima i različitima. To je bilo njihovootpor stoko!

Ovaj domaći ketman, zapravo psihopolitički scenarij ponašanja na koje su bili primorani (po)tlačeni i maltretirani odnosno svi oni koji su, na mistično traženje narodnog duha i kolektivne duše, i na poticaj nemilosrdno ogoljelih privatnih interesa političkih šefova zalagaonica osobnih sloboda i imovine, preko noći proglašavani neprijateljima i izdajnicima zajednice- bio je učinkovit način/izbavljenje da osim ekskomunikacije ne dožive egzekuciju. Naime, politika je tada nesmiljeno i eruptivno prakticirana totalitaristički tj. destilirana je na odnos prijatelj-neprijatelj. Oba pojma imala su egzistencijalni smisao. U duhu ideja nacističkog teoretičara Carla Schmitta pojam prijatelj izjednačen je s pojmom istorodnosti, a nasuprotni pojam neprijatelj fanatično je izjednačen s tuđinom i strancem, koga, da bi se sačuvala vlastita egzistencija ( a vlastita egzistencija poistovjećivala se sa zajednicom), treba uništiti. Stvari su devedestih bile pojednostavljene kao u onoj narodnoj poslovici o psu koga, prije no što se ubije, treba proglasiti bijesnim.

Kako su bijesni psi uspjeli preživjeti i kako su svi koji nisu bili zanašu stvar izdržali sistematsko uništavanje od idiotâ, priča je koju neće tako lako prekriti bregovićevski snjegovi i šaš, jednostavno zato, jer je to priča koja, nažalost, još uvijek teče. Metode sustavnog uništavanja Drugih od homogenizirajućih idiotâ kretale su se u rasponu od raznovrsnih inventivnih eliminacijskih perfidija, sofisticiranog potcjenjivanja i onemogućavanja kretanja po svijetu rada, pa do zastrašujućih verbalnih prijetnji i pokaznih vježbi golog nasilja. To njihalo strave uredno je presijecalo svaki pokušaj dokazivanja osporavane ljudskosti i svaki čin predočavanja građanske lojalnosti. Ako bi se stigmatizirani svrstali uz, idioti bi govorili vidi licemjera. A ako bi u strahu šutjeli, rekli bi vidi podmuklaša. Neprijatelji su, za idiote, bili kao istina u x-fileu, svuda oko nas, pa ih se tih godina intenzivno i jednostavno, lako i efikasno raskrinkavalo. Sjedili su oni na obali rijeke i plakali. Zagađivali su tako rijeku. Glupost, Nasilje i Laž bili su dobitni triling u opasanoj igri političkog pokera u kome su ulozi bile ljudske glave i sudbine. Tih se godina moglo oboljeti samo od motrenja stvarnosti, a kamoli od sudjelovanja u ostvarivanom kolektivnom ludilu. Potlačeni su imali debelu povijest bolesti od bolesti povijesti. Što je zlo bilo zgusnutije, zrak u prostorijama je bio rjeđi. Idioti su ljude pretvorili u ribe na suhom koje umiru od nedostatka kisika slobode, dostojanstva, tolerancije i nenasilja.

Opsada konzervatizma i tradicionalizma, huškačka potraga i potjera za onima za koje se mili da ugrožavaju kolektivne svetinje, melankolični i od suza zamagljeni pogledi prema junačkoj prošlosti i nepobjedivim precima, predavanja o porijeklu ljudskih vrsta i rasa, prozivke nepoćudnih, pravedni bijes susjeda, mahniti tumači događaja i namjera, jačanje vjeroprivrede i vjerskih ceremonija sa značenjem i značajem prisege, fragmentizacija po osnovi porijekla, brutalnost kao pokazatelj nove normalnosti, pojave odricanja od vlastitog identiteta, jačanje podložništva, kronična napetost, briga za djecu, oživjele odavno balzamirane riječi, duh primitivizma kao izmaglica nad smrdljivom provincijalnom močvarom, namjenski iskonstruirani petokolonaši kao svinje u Teheranu, po mjeri režima prominentni tv tumači svega što je ljude snašlo, podučavanje praznovjerja kao oblika istine, ostentativan netrpeljivost na svakom koraku, televizijski dance macabre, svrstavajuća filter pitanja, vampiri koji se ne zrcale u ogledalima istinskih vrijednosti, već se ogledaju samo njihovi izanđali kostimi, nevina krv, fašističko Jedno, orwelovska definicija zdravlja kao bolesti, kratke noge obećanja o nadolazećem blagostanju, uskraćenost, amoralnost, malograđani kao najvrjedniji građani, prisiljavanje na izjašnjavanje, ružnoća, kič, nizvjesnost, strah... sve su to bili nepodnošljivi znakovi vremena i oštri djelići mozaika svijeta od kojih je bilo hladno kao u ledari i od kojih se drhtalo.

A slobodni i slobodarski duhovi koji se nisu dali zavesti od proizvođača iracionalnog općenarodnog zanosa i racionalnog koristoljublja, i koji uglavnom nisu znali ni htjeli prihvatiti poniznost i potčinjenost kao obrazac ponašanja, ali su ga razumjeli kao samoobrambeni refleks, doplutali su do obala današnjih dana ipak s daleko manje mentalnih i emocionalnih oštećenja nego što ih imaju razočarani zadrti igrači i navijači jednoumlja. Prosvjećenost, intelektualni oprez, prezir i duh ironije bili su djelotvorni odgovori, razorni antidot, lijekovi i intimni odušci u sučeljavanju s onima koji su ih željeli primitivno podvlastiti, u sukobu s idiotima povijesti koji su ih htjeli sistematski uništiti.


 

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dopplerov efekt u politici

Jedna aktualna konstrukcija

Dopplerov efekt u politici

16.3.2011. | 0:01
Dopplerov efekt u politici nastaje zbog međusobnog približavanja ili udaljavanja političara i mase glasača slušača i promatrača
Visoki, vrišteći tonovi dolazećih i mukli, niski tonovi odlazećih političara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U potrazi za novim gospodarima

Smisao prosvjeda

U potrazi za novim gospodarima

8.3.2011. | 0:01
Budući da u Hrvatskoj sadašnjost oblikuju odnosno čekić drže izraziti konzervativci, agresivni tradicionalisti, a oni su, piše Jünger, slični onima koji u kolima što jure sve brže, žele napraviti reda, zadržati stvari na njihovom uobičajenom mjestu, a što povećava katastrofu.
Ne traže se novi odnosi i promjena sustava, nego novi gospodari.
SBplus.hr, Slavonski Brod : O čemu govorimo kada govorimo o Brodu

O neizlječivom stanju

O čemu govorimo kada govorimo o Brodu

28.2.2011. | 0:01
Obogaljen ambijent života, realnost kao materijalizirani eho događaja iz velikih sredina, kaikaturalni portreti lokalnih uglednika, natjecateljska minijaturnost- od provincije čine prostor-tamnicu u kojoj je zrak ustajao, u kojoj je uzak raspon izbora.
O čemu govorimo kad govorimo o Brodu? O provinciji kao neizlječivom stanju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rijetkost je vrijednost

U traganju za vlastitim

Rijetkost je vrijednost

18.2.2011. | 0:01
U traganju za vlastitim putem izlaska iz povijesne mučionice pomagali su nam svi oni koji nisu smotali svoje zastave pred najezdom bahatosti, uskogrudnosti, netrpeljivosti, dušebrižništva, eksploatacije, svrstavanja i kontrole naših misli i osjećaja.
Oni u naše duhovno tkivo ubrizgavaju potrebne doze infuzije neovisnosti, slobode
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novinar i njegov krvnik

O slobodi medija

Novinar i njegov krvnik

12.2.2011. | 0:01
Novinari su kao optička iluzija kojom smo ilustrirali ovaj tekst, dvosmislena slika koja se naizmjenično upoznaje kao crna vaza li dva bijela lica u profilu. Kada se vide likovi, a kada vaza, ovisi o promatraču, o publici koja percipira.
Novinarevu "smrt" izazivaju njegov vlastiti strah i fraza.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ono što nemaš posudi od samog sebe

Ekskurs o intuiciji

Ono što nemaš posudi od samog sebe

4.2.2011. | 0:01
Svaki čovjek osim inteligencije odnosno sposobnosti spoznaje općenitog, posjeduje i mogućnost prodiranja u bit stvarnosti, ali samo se oni rijetki usuđuju donositi odluke tako što će slijediti intuicijom razotkrivene i umu nedostupne slojeve zbilje i suštine života.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazi, visoki nagon!

Upozorenje

Pazi, visoki nagon!

27.1.2011. | 0:01
Iznad glave svakog od političkih prodavača magle, onih koji s nepodnošljivom lakoćom drže živote građana u svojoj šaci poput zečeva i golubova, podrške radi, trebali bi građani htjeti vidjeti natpis upozorenja: PAZI VISOKI NAGON! Ne približavaj im se bliže no što moraš!
O političkim obmanama
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na siromaštvo se ne smije naviknuti

Radnička klasa ne ide u raj

Na siromaštvo se ne smije naviknuti

20.1.2011. | 0:35
Što se u Hrvatskoj promijenilo od početka dvadestetog stoljeća? U smislu socijalnog položaja radničke klase gotovo ništa, jer je tlačenje Kapitala po jedinici (preostale) površine Radnika ostalo jednako, samo su se sofistificirali oblici preša i neki izgovori.
Osiromašeni i obezvlašćeni radnici ne smiju se nipošto predati
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobar, loš, zao

Tko je i što je Brod

Dobar, loš, zao

6.1.2011. | 7:00
Jesu li i Brođani osuđeni na ostajanje, na život po kazni? Ili, upravo suprotno, da li stanovnici Broda zadovoljno spavaju s njim, a ne samo u njemu?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ma zaboli te pijac

Put u pustoš

Ma zaboli te pijac

30.12.2010. | 6:46
Odavno je tržnica prestala pružati svojim posjetiteljima ugodan taktilni osjeća kao kad su ruke u brašnu. Ružna je, zapuštena, utihnula je, ne izaziva, ne uzbuđuje više. Ima li tržnica ogledalo?
Brodska pustoš ima svoje središte- gradsku tržnicu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz velikog rječnika domaćih riječi

Definiranjem ograničavamo

Iz velikog rječnika domaćih riječi

22.12.2010. | 7:00
SAVA Žila što se sjaji. Dio otvorenog krvotoka velikog Zemljinog tijela. Za spiritualiste njen odsjaj je medij preko kojeg se razgovara s Duhom.
Iz velikog rječnika brodskih domaćih riječi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sbplus - Sredstvo protiv dokurcizma

Novi čvor na mreži

Sbplus - Sredstvo protiv dokurcizma

15.12.2010. | 10:00
Sbplus će u društvenom ratu ometat protivnike građana taktikom koja se primjenjuje protiv Drakule: stvor se izloži danjoj svjetlosti, sasuši se i umre. Dakle, sve koji s nepodnošljivom lakoćom donose odluke o sudbini građana – na vidjelo javnosti
Sbplus će biti polaznom postajom svima koji polaze na put osvajanja slobode