Kolumne : Portalska kočija

Objavljeno: 27.1.2011. u 0:01
Prikaza: 1809
|
Autor: Veljko Lukić

Upozorenje

Pazi, visoki nagon!

root : Pazi, visoki nagon!Smijeh je lijek protiv političkih licemjera

Iznad glave svakog od političkih prodavača magle, onih koji s nepodnošljivom lakoćom drže živote građana u svojoj šaci poput zečeva i golubova, podrške radi, trebali bi građani htjeti vidjeti natpis upozorenja: PAZI, VISOKI NAGON! Ne približavaj im se bliže no što moraš! Ostani na distanci!

 
                  Političari su svugdje isti: obećat će da će sagraditi most i ondje gdje rijeka ne prolazi.
                                                                                                                              (Nikita Hrušćov)
                                                           Nije li politika zapravo samo vještina da se laže u pravi čas.
                                                                                                                                         (Voltaire)                          

Ovih dana ljudi s navodno jasnim, čvrstim, moralnim i usustavljenim pogledom na svijet, agenti stranački organizirane desne političke opcije, važne face u službi njenog veličanstava (lokalne) politike i s bondovskom licencom za uvjeravanje, održali su konferenciju za medije na kojoj su, u povodu neprodužavanja ugovora o radu njihovom stranačkom kolegi u jednom javnom poduzeću, konstatirali da se radi o političkom revanšizmu. Inače smatraju da je najveći problem u Hrvatskoj nezaposlenost koja se zlorabi kao politički pritisak na pojedince i skupine. I sva ta kanonada invektiva i pravedničkog bijesa imala bi smisla i opravdanja da jedan među njima koji se nabacio kamenom i koji je javnost posredstvom medija obavijestio da su prijave nadležnim tijelima već podnesene, i sam nije zaposlio člana svoje obitelji preko stranačke veze, s pozicija gradskog političkog moćnika koji po defaultu na takvo što ima više nego pravo. Osim toga, nezaposlenost u ovoj državi i ovom gradu nije od jučer, a kao politički pritisak na pojedince i skupine, provodi se intenzivno i selektivno već dvadeset godina. Pa gdje su do sada bili ti što danas prozivaju, pitaju se čak i malo pametniji vrapci?

Tako se ponovo političko djelovanje, ovaj put od spomenutih Bondova, pretvorilo u odurni, ljepljivi mišung lakrdije i tragične igre u kojem više nitko nije samo puki gledatelj. A i inače, nesmetano i kad god im se prohtije, prodaje nam sličan lopov (skraćenica za: lokalne političke veličine) gotova rješenja, iluzije, subjektivno dodavajući i/ili ispuštajući elemente u sadržajima svojih izjava, proglasa i odluka, postajući tako i sami iluzije, učvrščujući se kao, više ili manje, poželjni pogrešni interpretatori istinske stvarnosti, iskrivljivači konfiguracija naših života. A njihovi vjerni slušatelji i gledatelji sav će taj privid politikantskog realiteta, uokviren pozlaćenim ramom kolektivnih svetinja, „naših" mentaliteta i povijesti, doživjeti pasivno, mazohistički i, što je karakteristično za grotesku, kao vlastiti izlaz, identitet, smisao i moguću korist. Takve obmane, sa skrivenim najmjerama i s ciljem da se obmanjenima manipulira, razotkrivaju tek neki novi obmanjivači. Na obmanu s obmanom, pomoćno je geslo svake politike. I obmanjuju se mnogi da se neće dati i moći obmanuti!

Ti lokalni politički cirkusanti iluzionističkog smjera, svih boja i kostima, za razliku od iluzionista čiji je cilj zabaviti publiku- nemaju iskrene emocije, uloge im sačinjavaju emobololalije, lažno ganuće, lažna suosjećanje, lažna obećanja i lažne suze koje se na političkom stageu liju i s lijeva i s desna. Jedino je iskren njihov nagon za samopromocijom i lovom na publiku. Od toga žive, od podrške. Iznad glave svakog od političkih prodavača magle, onih koji s nepodnošljivom lakoćom drže živote građana u svojoj šaci poput zečeva i golubova, podrške radi, trebali bi građani htjeti vidjeti natpis upozorenja PAZI, VISOKI NAGON! Ne približavaj im se bliže no što moraš! Ostani na distanci! Ali, nije to lako. Lakše je vidjeti ono što ti oni kažu da je dobro vidjeti. U predstavama s muzikom i pucanjem koje daju za narod, oni koji publici govore što će vidjeti umišljene su kreature bez principa i smotrenosti spram ljudskih sudbina, trapavi drveni lutci demokracije s pokretnim udovima i oponašatelji koji navlače kurentne ideološke kostime i maske, vjerujući da će dragi publikum povjerovati da su srasli s likovima koje na javnoj sceni predstavljaju. I onda se događaju upravo proporcionalne stvari. Što više jača njihova ekscitacija, uzbuđenje svojstveno duševnim bolesnicima, jača bodrost njihove publike. Što više jača njihov egzibicionizam, jača pljesak bedaste publike. Ima li kraja toj morbidnoj fascinaciji? Za početak kraja sjeti se publiko natpisa OPREZ, VISOKI NAGON! A potom, smijemo (im) se i smijat ćemo (im) se, jer je ozbiljnost uvijek bila prijateljica licemjera.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dopplerov efekt u politici

Jedna aktualna konstrukcija

Dopplerov efekt u politici

16.3.2011. | 0:01
Dopplerov efekt u politici nastaje zbog međusobnog približavanja ili udaljavanja političara i mase glasača slušača i promatrača
Visoki, vrišteći tonovi dolazećih i mukli, niski tonovi odlazećih političara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U potrazi za novim gospodarima

Smisao prosvjeda

U potrazi za novim gospodarima

8.3.2011. | 0:01
Budući da u Hrvatskoj sadašnjost oblikuju odnosno čekić drže izraziti konzervativci, agresivni tradicionalisti, a oni su, piše Jünger, slični onima koji u kolima što jure sve brže, žele napraviti reda, zadržati stvari na njihovom uobičajenom mjestu, a što povećava katastrofu.
Ne traže se novi odnosi i promjena sustava, nego novi gospodari.
SBplus.hr, Slavonski Brod : O čemu govorimo kada govorimo o Brodu

O neizlječivom stanju

O čemu govorimo kada govorimo o Brodu

28.2.2011. | 0:01
Obogaljen ambijent života, realnost kao materijalizirani eho događaja iz velikih sredina, kaikaturalni portreti lokalnih uglednika, natjecateljska minijaturnost- od provincije čine prostor-tamnicu u kojoj je zrak ustajao, u kojoj je uzak raspon izbora.
O čemu govorimo kad govorimo o Brodu? O provinciji kao neizlječivom stanju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rijetkost je vrijednost

U traganju za vlastitim

Rijetkost je vrijednost

18.2.2011. | 0:01
U traganju za vlastitim putem izlaska iz povijesne mučionice pomagali su nam svi oni koji nisu smotali svoje zastave pred najezdom bahatosti, uskogrudnosti, netrpeljivosti, dušebrižništva, eksploatacije, svrstavanja i kontrole naših misli i osjećaja.
Oni u naše duhovno tkivo ubrizgavaju potrebne doze infuzije neovisnosti, slobode
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novinar i njegov krvnik

O slobodi medija

Novinar i njegov krvnik

12.2.2011. | 0:01
Novinari su kao optička iluzija kojom smo ilustrirali ovaj tekst, dvosmislena slika koja se naizmjenično upoznaje kao crna vaza li dva bijela lica u profilu. Kada se vide likovi, a kada vaza, ovisi o promatraču, o publici koja percipira.
Novinarevu "smrt" izazivaju njegov vlastiti strah i fraza.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ono što nemaš posudi od samog sebe

Ekskurs o intuiciji

Ono što nemaš posudi od samog sebe

4.2.2011. | 0:01
Svaki čovjek osim inteligencije odnosno sposobnosti spoznaje općenitog, posjeduje i mogućnost prodiranja u bit stvarnosti, ali samo se oni rijetki usuđuju donositi odluke tako što će slijediti intuicijom razotkrivene i umu nedostupne slojeve zbilje i suštine života.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na siromaštvo se ne smije naviknuti

Radnička klasa ne ide u raj

Na siromaštvo se ne smije naviknuti

20.1.2011. | 0:35
Što se u Hrvatskoj promijenilo od početka dvadestetog stoljeća? U smislu socijalnog položaja radničke klase gotovo ništa, jer je tlačenje Kapitala po jedinici (preostale) površine Radnika ostalo jednako, samo su se sofistificirali oblici preša i neki izgovori.
Osiromašeni i obezvlašćeni radnici ne smiju se nipošto predati
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sistematsko uništavanje od idiotâ

Kako se preživjelo

Sistematsko uništavanje od idiotâ

13.1.2011. | 0:01
Prosvjećenost, nepovjerenje, prezir i duh ironije bili su djelotvorni odgovori, razorni antidot, lijekovi i intimni odušci u sučeljavanju s onima koji su ih željeli primitivno podvlastiti, u sukobu s idiotima povijesti koji su ih htjeli sistematski uništiti.
Kako se preživjelo sistematsko uništavanje od idiota
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobar, loš, zao

Tko je i što je Brod

Dobar, loš, zao

6.1.2011. | 7:00
Jesu li i Brođani osuđeni na ostajanje, na život po kazni? Ili, upravo suprotno, da li stanovnici Broda zadovoljno spavaju s njim, a ne samo u njemu?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ma zaboli te pijac

Put u pustoš

Ma zaboli te pijac

30.12.2010. | 6:46
Odavno je tržnica prestala pružati svojim posjetiteljima ugodan taktilni osjeća kao kad su ruke u brašnu. Ružna je, zapuštena, utihnula je, ne izaziva, ne uzbuđuje više. Ima li tržnica ogledalo?
Brodska pustoš ima svoje središte- gradsku tržnicu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz velikog rječnika domaćih riječi

Definiranjem ograničavamo

Iz velikog rječnika domaćih riječi

22.12.2010. | 7:00
SAVA Žila što se sjaji. Dio otvorenog krvotoka velikog Zemljinog tijela. Za spiritualiste njen odsjaj je medij preko kojeg se razgovara s Duhom.
Iz velikog rječnika brodskih domaćih riječi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sbplus - Sredstvo protiv dokurcizma

Novi čvor na mreži

Sbplus - Sredstvo protiv dokurcizma

15.12.2010. | 10:00
Sbplus će u društvenom ratu ometat protivnike građana taktikom koja se primjenjuje protiv Drakule: stvor se izloži danjoj svjetlosti, sasuši se i umre. Dakle, sve koji s nepodnošljivom lakoćom donose odluke o sudbini građana – na vidjelo javnosti
Sbplus će biti polaznom postajom svima koji polaze na put osvajanja slobode