Kolumne : Portalska kočija

Objavljeno: 4.2.2011. u 0:01
Prikaza: 1714
|
Autor: Veljko Lukić

Ekskurs o intuiciji

Ono što nemaš posudi od samog sebe

root : Ono što nemaš posudi od samog sebeNe sukob razuma i intuicije, već suradnja

Svaki čovjek osim inteligencije odnosno sposobnosti spoznaje općenitog, posjeduje i mogućnost prodiranja u bit stvarnosti, ali samo se oni rijetki usuđuju donositi odluke tako što će slijediti intuicijom razotkrivene i umu nedostupne slojeve zbilje i suštine života.

                                                       Došao sam vam pomoći, a vi se tužite da ne želim s vama plakati.
                                                                                                                             (Fridrich Nietzsche)
                                                                                                        Sudbina miješa karte, a mi igramo.
                                                                                                                         (Arthur Schopenhauer)


Jednu od najfascinantnijih priča o intuiciji može se pronaći u pikaresknom romanu L'Histoire de Gil Blas de Santillane Alaina Renéa Lesagea (1668 – 1747), francuskog romanopisca i dramatičara, koji je iz španjolske literarture crpio detalje, komične situacije i intrige, prilagođavajući ih svom spisateljskom temperamentu. Dakle, pripovjeda Lesage u svom Gil Blasu, između puno ostalog, o dvojici studenata koji su putovali u grad Salamancu na studij. Nakon što su prešli dobar dio puta stadoše odmoriti se pored nekog studenca. U blizini su ugledali kamen koji je sasvim malo virio iz zemlje. Na njemu su razabrali natpis:Ovdje počiva duša diplomiranog Pedra Garcie. Nakon što je pročitao natpis, prvi student reče: Pa kako može ovdje počivati duša? Tijelo, to može! Ali čovjek je diplomirao gluposti i ni sam nije znao što je napisao! Išao je svijetom i usput zabavljao budalaste ljude kojih je u svim vremenima bilo napretek.Drugi student je razmišljao: Ako je Pedro Garcia postavio spomenik svojoj duši, tada je za to imao sigurno jak razlog. Započeo je odgrtati zemlju i otkapati kamen. Nakon kratkog kopanja naišao je na nešto kožnato. Bila je to torba s cekinima. Uz nju je bila daščica s natpisom:Budi moj baštinik! Bio si dovoljno pametan da odgonetneš značenje natpisa. Vjerojatno ćeš znati taj novac bolje upotrijebiti nego ja.

Ovaj literarni primjer životne mudrosti, kojeg u odgojne svrhe koristi i slovenski svećenik i duhovnik Valter Dermota, a čija je osnova domišljaj odnosno sposobnost proniknuća u dubinu i puninu događanja, nikoga ne ostavlja hladnim. On je naročito zapažen od onih koji nastoje otkriti tajne preobrazbe i smisla života i svijeta izvan njihove očitosti, u sferi transcendentalne stvarnosti. Većina čitatelja spremna je prije zavidjeti drugom studentu na njegovoj nagradi, nego li se diviti otvorenosti njegova duha da iz prividno beznačajnih i nedovoljnih informacija pronikne u bit stvari. Moć neposrednog, jasnog, razgovjetnog i izvjesnog sagledavanja cjeline u doživljajnom aktu, dok je ona (cjelina!) principijelno nedohvatna i nepristupačna osjetilima i razumu, naziva se intuicija (lat. Intour = gledam u). Svaki čovjek osim inteligencije odnosno sposobnosti spoznaje općenitog, posjeduje i mogućnost prodiranja u bit stvarnosti, ali samo se oni rijetki usuđuju donositi odluke tako što će slijediti intuicijom razotkrivene i umu nedostupne slojeve zbilje i suštine života, samo se poneki odlučuju svjesno razvijati povjerenje u slutnje, u predskazanja, u dobar/loš predosjećaj, u svoje šesto čulo. Zarobljenici diskurzivnog mišljenja odnosno postupnog misaonog izgrađivanja logične cjeline iz dijelova, izdrilovani beskrajnim repeticijama školskog nabrajanja činjenica, nespremni za otvaranje novih foldera u našim duhovnim programima, uvučeni u političku igru istine i zablude, vlasnici premalenih parcela slobode, oslabljenog imunološkog sustava spram bolesti „imati", životnih kretnji zasnovanih na teoriji ravnoteže – jednostavno ne vidimo neuobličene mogućnosti i nismo u stanju upotrijebiti tajanstvene snage našeg duha, svoju dubinsku svijest i uočiti laserski nevidljive niti koje razbacane dijelove smisla povezuju i drže na okupu.

Dvije stare, prokušane metode poticanja potencijala intuicije mogu pomoći u prevladavanju uobičajenih pogrešaka koje nas ukopavaju u duboku jamu koju su iskopali zdrav razum, bolesne emocije i neodređena priželjkivanja, u beskrajnu rupu nenapredovanja: I ching, drevna kineska mudrost po kojoj je promjena prirodan red stvari i element postojanosti, i pamćenje, bilježenje i tumačenje snova. Iching kombinira intuiciju i iskustvo s logičkom metodom njihove primjene na na datu situaciju.Takvo proricanje uz pomoć štapića, novčića, linija, nije određivanje budućnosti, već iznošenje skrivenih nastojanja i pravaca uma na danje svjetlo svjesnog shvaćanje. Na taj način stvaramo si šansu ne da vidimo što hoćemo, nego da nazremo više mogućnosti ispred sebe,.te da izaberemo najbolji način i smjer svojih postupaka. A time i određujemo sami sebe odnosno vlastitu sudbinu.

Šok snovi i noćne more, brižni snovi, spolni snovi, snovi raspoloženja, nizovi snova, ponavljanje snova, snovi upozorenja, lucidni snovi imaju svoj jezik i svoje univerzalne simbole koje treba (na)učiti tumačiti. Snovi nas potiču na suočavanje s onim što nas očekuje ili s onim što smo već učinili. Oni opominju na postojanje potisnutog, na kočnice i akceleratore u našim životima koji često djeluju na pogrešnim mjestima i u pogrešno vrijeme. (Pro)tumačiti ih trebamo u skladu s našim odgojem, iskustvom, okolinom, osobinama naše osobe, kolektivnim iskustvima čovječanstva i drugim dispozicijskim faktorima. U snovima lutamo kako bismo na javi, uz pomoć dešifratora, pokušali naći pravi put. I vice versa.

I prolazimo tako cijelog svog života pored zakopanog kamenja ispod kojih su duše, rugamo se nemogućem kao prvi Lesageov student, htjeli bi iskopati nagradu, a ona se oduvijek nalazi u nama samima. Zapravo, sve što razumom zaključimo da nemamo, možemo, kaže drevna mudrost, posuditi od samih sebe. Taj čin posuđivanja od samih sebe, zove se intuicija. Svi bi mi mogli biti onaj drugi, intuitivni student na putu za Salamancu.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dopplerov efekt u politici

Jedna aktualna konstrukcija

Dopplerov efekt u politici

16.3.2011. | 0:01
Dopplerov efekt u politici nastaje zbog međusobnog približavanja ili udaljavanja političara i mase glasača slušača i promatrača
Visoki, vrišteći tonovi dolazećih i mukli, niski tonovi odlazećih političara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U potrazi za novim gospodarima

Smisao prosvjeda

U potrazi za novim gospodarima

8.3.2011. | 0:01
Budući da u Hrvatskoj sadašnjost oblikuju odnosno čekić drže izraziti konzervativci, agresivni tradicionalisti, a oni su, piše Jünger, slični onima koji u kolima što jure sve brže, žele napraviti reda, zadržati stvari na njihovom uobičajenom mjestu, a što povećava katastrofu.
Ne traže se novi odnosi i promjena sustava, nego novi gospodari.
SBplus.hr, Slavonski Brod : O čemu govorimo kada govorimo o Brodu

O neizlječivom stanju

O čemu govorimo kada govorimo o Brodu

28.2.2011. | 0:01
Obogaljen ambijent života, realnost kao materijalizirani eho događaja iz velikih sredina, kaikaturalni portreti lokalnih uglednika, natjecateljska minijaturnost- od provincije čine prostor-tamnicu u kojoj je zrak ustajao, u kojoj je uzak raspon izbora.
O čemu govorimo kad govorimo o Brodu? O provinciji kao neizlječivom stanju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rijetkost je vrijednost

U traganju za vlastitim

Rijetkost je vrijednost

18.2.2011. | 0:01
U traganju za vlastitim putem izlaska iz povijesne mučionice pomagali su nam svi oni koji nisu smotali svoje zastave pred najezdom bahatosti, uskogrudnosti, netrpeljivosti, dušebrižništva, eksploatacije, svrstavanja i kontrole naših misli i osjećaja.
Oni u naše duhovno tkivo ubrizgavaju potrebne doze infuzije neovisnosti, slobode
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novinar i njegov krvnik

O slobodi medija

Novinar i njegov krvnik

12.2.2011. | 0:01
Novinari su kao optička iluzija kojom smo ilustrirali ovaj tekst, dvosmislena slika koja se naizmjenično upoznaje kao crna vaza li dva bijela lica u profilu. Kada se vide likovi, a kada vaza, ovisi o promatraču, o publici koja percipira.
Novinarevu "smrt" izazivaju njegov vlastiti strah i fraza.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazi, visoki nagon!

Upozorenje

Pazi, visoki nagon!

27.1.2011. | 0:01
Iznad glave svakog od političkih prodavača magle, onih koji s nepodnošljivom lakoćom drže živote građana u svojoj šaci poput zečeva i golubova, podrške radi, trebali bi građani htjeti vidjeti natpis upozorenja: PAZI VISOKI NAGON! Ne približavaj im se bliže no što moraš!
O političkim obmanama
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na siromaštvo se ne smije naviknuti

Radnička klasa ne ide u raj

Na siromaštvo se ne smije naviknuti

20.1.2011. | 0:35
Što se u Hrvatskoj promijenilo od početka dvadestetog stoljeća? U smislu socijalnog položaja radničke klase gotovo ništa, jer je tlačenje Kapitala po jedinici (preostale) površine Radnika ostalo jednako, samo su se sofistificirali oblici preša i neki izgovori.
Osiromašeni i obezvlašćeni radnici ne smiju se nipošto predati
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sistematsko uništavanje od idiotâ

Kako se preživjelo

Sistematsko uništavanje od idiotâ

13.1.2011. | 0:01
Prosvjećenost, nepovjerenje, prezir i duh ironije bili su djelotvorni odgovori, razorni antidot, lijekovi i intimni odušci u sučeljavanju s onima koji su ih željeli primitivno podvlastiti, u sukobu s idiotima povijesti koji su ih htjeli sistematski uništiti.
Kako se preživjelo sistematsko uništavanje od idiota
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobar, loš, zao

Tko je i što je Brod

Dobar, loš, zao

6.1.2011. | 7:00
Jesu li i Brođani osuđeni na ostajanje, na život po kazni? Ili, upravo suprotno, da li stanovnici Broda zadovoljno spavaju s njim, a ne samo u njemu?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ma zaboli te pijac

Put u pustoš

Ma zaboli te pijac

30.12.2010. | 6:46
Odavno je tržnica prestala pružati svojim posjetiteljima ugodan taktilni osjeća kao kad su ruke u brašnu. Ružna je, zapuštena, utihnula je, ne izaziva, ne uzbuđuje više. Ima li tržnica ogledalo?
Brodska pustoš ima svoje središte- gradsku tržnicu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz velikog rječnika domaćih riječi

Definiranjem ograničavamo

Iz velikog rječnika domaćih riječi

22.12.2010. | 7:00
SAVA Žila što se sjaji. Dio otvorenog krvotoka velikog Zemljinog tijela. Za spiritualiste njen odsjaj je medij preko kojeg se razgovara s Duhom.
Iz velikog rječnika brodskih domaćih riječi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sbplus - Sredstvo protiv dokurcizma

Novi čvor na mreži

Sbplus - Sredstvo protiv dokurcizma

15.12.2010. | 10:00
Sbplus će u društvenom ratu ometat protivnike građana taktikom koja se primjenjuje protiv Drakule: stvor se izloži danjoj svjetlosti, sasuši se i umre. Dakle, sve koji s nepodnošljivom lakoćom donose odluke o sudbini građana – na vidjelo javnosti
Sbplus će biti polaznom postajom svima koji polaze na put osvajanja slobode