Kolumne : Portalska kočija

Objavljeno: 4.2.2011. u 0:01
Prikaza: 1829
|
Autor: Veljko Lukić

Ekskurs o intuiciji

Ono što nemaš posudi od samog sebe

root : Ono što nemaš posudi od samog sebeNe sukob razuma i intuicije, već suradnja

Svaki čovjek osim inteligencije odnosno sposobnosti spoznaje općenitog, posjeduje i mogućnost prodiranja u bit stvarnosti, ali samo se oni rijetki usuđuju donositi odluke tako što će slijediti intuicijom razotkrivene i umu nedostupne slojeve zbilje i suštine života.

                                                       Došao sam vam pomoći, a vi se tužite da ne želim s vama plakati.
                                                                                                                             (Fridrich Nietzsche)
                                                                                                        Sudbina miješa karte, a mi igramo.
                                                                                                                         (Arthur Schopenhauer)


Jednu od najfascinantnijih priča o intuiciji može se pronaći u pikaresknom romanu L'Histoire de Gil Blas de Santillane Alaina Renéa Lesagea (1668 – 1747), francuskog romanopisca i dramatičara, koji je iz španjolske literarture crpio detalje, komične situacije i intrige, prilagođavajući ih svom spisateljskom temperamentu. Dakle, pripovjeda Lesage u svom Gil Blasu, između puno ostalog, o dvojici studenata koji su putovali u grad Salamancu na studij. Nakon što su prešli dobar dio puta stadoše odmoriti se pored nekog studenca. U blizini su ugledali kamen koji je sasvim malo virio iz zemlje. Na njemu su razabrali natpis:Ovdje počiva duša diplomiranog Pedra Garcie. Nakon što je pročitao natpis, prvi student reče: Pa kako može ovdje počivati duša? Tijelo, to može! Ali čovjek je diplomirao gluposti i ni sam nije znao što je napisao! Išao je svijetom i usput zabavljao budalaste ljude kojih je u svim vremenima bilo napretek.Drugi student je razmišljao: Ako je Pedro Garcia postavio spomenik svojoj duši, tada je za to imao sigurno jak razlog. Započeo je odgrtati zemlju i otkapati kamen. Nakon kratkog kopanja naišao je na nešto kožnato. Bila je to torba s cekinima. Uz nju je bila daščica s natpisom:Budi moj baštinik! Bio si dovoljno pametan da odgonetneš značenje natpisa. Vjerojatno ćeš znati taj novac bolje upotrijebiti nego ja.

Ovaj literarni primjer životne mudrosti, kojeg u odgojne svrhe koristi i slovenski svećenik i duhovnik Valter Dermota, a čija je osnova domišljaj odnosno sposobnost proniknuća u dubinu i puninu događanja, nikoga ne ostavlja hladnim. On je naročito zapažen od onih koji nastoje otkriti tajne preobrazbe i smisla života i svijeta izvan njihove očitosti, u sferi transcendentalne stvarnosti. Većina čitatelja spremna je prije zavidjeti drugom studentu na njegovoj nagradi, nego li se diviti otvorenosti njegova duha da iz prividno beznačajnih i nedovoljnih informacija pronikne u bit stvari. Moć neposrednog, jasnog, razgovjetnog i izvjesnog sagledavanja cjeline u doživljajnom aktu, dok je ona (cjelina!) principijelno nedohvatna i nepristupačna osjetilima i razumu, naziva se intuicija (lat. Intour = gledam u). Svaki čovjek osim inteligencije odnosno sposobnosti spoznaje općenitog, posjeduje i mogućnost prodiranja u bit stvarnosti, ali samo se oni rijetki usuđuju donositi odluke tako što će slijediti intuicijom razotkrivene i umu nedostupne slojeve zbilje i suštine života, samo se poneki odlučuju svjesno razvijati povjerenje u slutnje, u predskazanja, u dobar/loš predosjećaj, u svoje šesto čulo. Zarobljenici diskurzivnog mišljenja odnosno postupnog misaonog izgrađivanja logične cjeline iz dijelova, izdrilovani beskrajnim repeticijama školskog nabrajanja činjenica, nespremni za otvaranje novih foldera u našim duhovnim programima, uvučeni u političku igru istine i zablude, vlasnici premalenih parcela slobode, oslabljenog imunološkog sustava spram bolesti „imati", životnih kretnji zasnovanih na teoriji ravnoteže – jednostavno ne vidimo neuobličene mogućnosti i nismo u stanju upotrijebiti tajanstvene snage našeg duha, svoju dubinsku svijest i uočiti laserski nevidljive niti koje razbacane dijelove smisla povezuju i drže na okupu.

Dvije stare, prokušane metode poticanja potencijala intuicije mogu pomoći u prevladavanju uobičajenih pogrešaka koje nas ukopavaju u duboku jamu koju su iskopali zdrav razum, bolesne emocije i neodređena priželjkivanja, u beskrajnu rupu nenapredovanja: I ching, drevna kineska mudrost po kojoj je promjena prirodan red stvari i element postojanosti, i pamćenje, bilježenje i tumačenje snova. Iching kombinira intuiciju i iskustvo s logičkom metodom njihove primjene na na datu situaciju.Takvo proricanje uz pomoć štapića, novčića, linija, nije određivanje budućnosti, već iznošenje skrivenih nastojanja i pravaca uma na danje svjetlo svjesnog shvaćanje. Na taj način stvaramo si šansu ne da vidimo što hoćemo, nego da nazremo više mogućnosti ispred sebe,.te da izaberemo najbolji način i smjer svojih postupaka. A time i određujemo sami sebe odnosno vlastitu sudbinu.

Šok snovi i noćne more, brižni snovi, spolni snovi, snovi raspoloženja, nizovi snova, ponavljanje snova, snovi upozorenja, lucidni snovi imaju svoj jezik i svoje univerzalne simbole koje treba (na)učiti tumačiti. Snovi nas potiču na suočavanje s onim što nas očekuje ili s onim što smo već učinili. Oni opominju na postojanje potisnutog, na kočnice i akceleratore u našim životima koji često djeluju na pogrešnim mjestima i u pogrešno vrijeme. (Pro)tumačiti ih trebamo u skladu s našim odgojem, iskustvom, okolinom, osobinama naše osobe, kolektivnim iskustvima čovječanstva i drugim dispozicijskim faktorima. U snovima lutamo kako bismo na javi, uz pomoć dešifratora, pokušali naći pravi put. I vice versa.

I prolazimo tako cijelog svog života pored zakopanog kamenja ispod kojih su duše, rugamo se nemogućem kao prvi Lesageov student, htjeli bi iskopati nagradu, a ona se oduvijek nalazi u nama samima. Zapravo, sve što razumom zaključimo da nemamo, možemo, kaže drevna mudrost, posuditi od samih sebe. Taj čin posuđivanja od samih sebe, zove se intuicija. Svi bi mi mogli biti onaj drugi, intuitivni student na putu za Salamancu.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Mile_Jerkovic

Mile_Jerkovic

Komentirano: 4.2.2011. | 20:46

1

"Ignorance is degrading only when found in company with riches. The poor man is restrained by poverty and need: labor occupies his thoughts, and takes the place of knowledge. But rich men who are ignorant live for their lusts only, and are like the beasts of the field; as may be seen every day: and they can also be reproached for not having used wealth and leisure for that which gives them their greatest value." - Arthur Schopenhauer
Mile_Jerkovic

Mile_Jerkovic

Komentirano: 4.2.2011. | 20:46

2

Super je ta intuicija. Većina naših glasača se vodi intuicijom. Lako je onda opravdati izostanak rezultata - vodili se intuicijom pa pogriješili. Da su se uzdali u inteligenciju, ne bi se mogli pravdati ovim drugim. Jadranka se očito vodi intuicijom i vidite do kuda je došla. Pitanje je samo - hoće li slučajno iskopati neko blago i hoćemo li mi to dočekati? Ili da se ipak okrenemo inteligenciji? Ha?
Laki

Laki

Komentirano: 4.2.2011. | 15:58

3

Ma bravo! Ovako nešto napisati može samo osoba sa iznimno širokim obrazovanjem i inteligencijom! Toliko bi se moglo razmišljati o ovom filozofskom članku koji može razumjeti i čovjek s osnovnim obrazovanjem, a i onaj s doktoratom.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dopplerov efekt u politici

Jedna aktualna konstrukcija

Dopplerov efekt u politici

16.3.2011. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : U potrazi za novim gospodarima

Smisao prosvjeda

U potrazi za novim gospodarima

8.3.2011. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : O čemu govorimo kada govorimo o Brodu

O neizlječivom stanju

O čemu govorimo kada govorimo o Brodu

28.2.2011. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rijetkost je vrijednost

U traganju za vlastitim

Rijetkost je vrijednost

18.2.2011. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novinar i njegov krvnik

O slobodi medija

Novinar i njegov krvnik

12.2.2011. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazi, visoki nagon!

Upozorenje

Pazi, visoki nagon!

27.1.2011. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na siromaštvo se ne smije naviknuti

Radnička klasa ne ide u raj

Na siromaštvo se ne smije naviknuti

20.1.2011. | 0:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sistematsko uništavanje od idiotâ

Kako se preživjelo

Sistematsko uništavanje od idiotâ

13.1.2011. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobar, loš, zao

Tko je i što je Brod

Dobar, loš, zao

6.1.2011. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ma zaboli te pijac

Put u pustoš

Ma zaboli te pijac

30.12.2010. | 6:46
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz velikog rječnika domaćih riječi

Definiranjem ograničavamo

Iz velikog rječnika domaćih riječi

22.12.2010. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sbplus - Sredstvo protiv dokurcizma

Novi čvor na mreži

Sbplus - Sredstvo protiv dokurcizma

15.12.2010. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :